Dodaj do ulubionych

solariusz 2011

24.11.11, 22:39
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/ac/ze/lojf/717oKppkUaAS7hmHzB.jpg

Nadszedl czas swietowania urodzin totez wrzucam solariusz na forum i licze, ze inni sie podziela spostrzezeniami.

Na pozor wyglada optymistycznie ale poniewaz o tej porze roku czarnowidztwo (z powodu ciezmnosci za oknem) bierze u mnie gore to zaczne od tego co mnie martwi.

ASC w Skorpionie. Przeczytalam, ze moze oznaczac niespodziewana ciaze, Jowisz w 5 domu moze to wspomoc ale mam nadzieje, ze nie bo w kwestii dzieci nadal mi sie nie odmienilo. Z drugiej strony taki ascendant moze mnie troche odchudzi - nie obraze sie bo ktoraz kobieta by nie byla zadwolona z takiego obrotu sprawy tongue_out

Martwi mnie pokrzyz z Marsem i Neptunem, natamnie Mars i Neptun sa w kwadraturze i nie uwazam tego za przyjemny aspekt, teraz opzoycja w solariuszu. Z drugiej strony natalnie Slonce robi trygon do Marsa wiec moze nie bedzie zle?

Saturn w 11 domu stwarza u mnie obawy o ograniczenie zycie towarzyskiego, ktorego i tak prawie nie mam.

Zachwyca mnie za to trygon Slonce/Uran, napawa nieco optymizmem. Podobnie jak Wenus w 2 domu w trygodnie do Jowisza w 5 domu - moze sie jakos wzbogace.

Zastanawia mnie co przyniesie Uran w 4 domu, w tym roku mialam tam Plutona i transformacja sie odbyl ale na poziomie psychicznym. Udalo mi sie, choc czesciowo uwolnic od opinii i oczekiwan mojej rodziny, wygarnelam dosc agresywnie (zapewne dzieki opozycji Uran/ Mars) i kwadraturze plutona do tegoz Marsa - naprawde mnie ten Pluton psychicznie przewrocil na druga strone. Uran w 4 moglby przyniesc przeprowadzke?

W ogole trygon Wenus+Pluton do Jowisza i Marsa na MC ladnie wyglada i zastanawiam sie co moze przyniesc. Razem z Neptunem wychodzi latawiec ...
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: solariusz 2011 25.11.11, 19:34
      Jest multum możliwości interpretacji solariuszy, co pokazuje pięknie rozdział "System rocznej prognozy" w: "Reguły astrologii tradycyjnej" Piotra Piotrowskiego. Kup sobie tą książkę, jest dobra, nawet P. Leon Zawadzki ją chwali w jednym miejscu. Tam możesz (i czytelnicy) poznać podstawowe reguły, by nie dochodziło do eskalacji jakiegoś wycinka interpretacji.

Na zasadzie tego rozdziału możemy prześledzić np profekcje i władcę roku. Skończysz 28 lat, zatem profekcja przypada na Twój 29 rok życia, czyli patrzymy na V wierzchołek. Planetarnym władcą roku jest u Ciebie władca V wierzchołka. Z tego by wynikało, że jest to Księżyc (w horoskopie natalnym). Podobnie zresztą za rok, widzę że Księżyc rządzi VI domem.

Spoglądasz więc na usytuowanie tego Księżyca w solariuszu - on wskaże potencjał.

Cytuję za P.P. w jego książce (s.228) "Jeśli władca roku jest natalnie słaby, ale silny solarnie, wówczas pojawia się szansa przełamania złej passy. Jeśli jest sytuacja odwrotna, to pomyślny potencjał wynikający z radixu trudno będzie zrealizować".

Spoglądając na Twój horoskop urodzeniowy, to Księżyc jest peregrinum, dodatkowo w VI - ogólnie nie za mocny, ale z dobrymi aspektowaniami. W solariuszu jego rola wzrasta (I dom!), zwróciłbym uwagę na aplikację do Merkurego (który jest... w detrymencie, jak w horoskopie urodzinowym, swoją drogą).
      Być może idąc tym tokiem rozumowania, jest szansa, by zrobić coś w temacie związku, oraz domu ? Mówię o tym spoglądając na Księżyc i Merkurego w perspektywie Twojego horoskopu natalnego.

Jednak... jest wiele technik.

Abstrahując - wszystkiego najlepszego, widzę, że masz urodziny jutro wink
      • aarvedui Re: solariusz 2011 25.11.11, 23:42
        acrux_79 napisał:

> Planetarnym władcą roku jest u Ciebie władca V wierzchołka. Z teg
        > o by wynikało, że jest to Księżyc (w horoskopie natalnym). Podobnie zresztą za
        > rok, widzę że Księżyc rządzi VI domem.

to jest ten magiczny, ogólny "władca roku" liczony sekwencyjnie od jakiejś tam daty "odkrycia" metody ?
        działa to w ogóle ?
        • acrux_79 Re: solariusz 2011 26.11.11, 00:06
          Można powiedzieć, że tego kryterium nie jest przeze mnie zbyt dobrze wypróbowane i mało kto je pamięta.

Jest taka tabelka, w której wzór powtarza się cyklicznie (tak jak dwanaście domów). Władcą kolejnego solarnego roku jest władca wierzchołka natalnego. Następnie sprawdzamy pozycję tegoż władcy.

Początek (1 rok życia) to wierzchołek I domu, 2 r.ż = II dom, itd. Następnie od 13 r.ż. (nie ukończone 13 lat, ale trwający 13 rok) i cykl się powtarza.
      • black_halo Re: solariusz 2011 26.11.11, 18:29
        Dzikuje za zyczenia !

Faktycznie, Ksiezyc w 1 domu mnie zastanawia i zupelnie zapomnialam o tym napisac. Do tego w 1 domu jest tez Slonce. Zacmienie wypadlo na moim urodzeniowym Sloncu.

A zrobic cos w temacie zwiazku i domu to oznacza konkretnie co?
    • banitka011 Re: solariusz 2011 30.11.11, 12:30
      Dzień Dobry. Jestem sporadycznym czytelnikiem i z góry przepraszam, że dopisuję się do cudzego wątku (nie chcę zaczynać kolejnego wątku o solariuszu).
      Mam problem z decyzją jak obliczyć solariusz, spotkałam się z dwoma sposobami:
      - horoskop na stopień i minutę urodzeniowego Słońca, albo
      - stopień ascendentu obliczany poprzez przesuwanie go o 30 st począwszy od ascendentu urodzeniowego, czyli ascendent solariuszowy co 12 lat pokrywa się z urodzeniowym.
      Proszę o pomoc w rozwiązaniu owego dylematusmile
      • banitka011 Re: solariusz 2011 30.11.11, 12:59
        Jeszcze jedno dodatkowe pytaniesmile
        Jeśli Solariusz określamy na położenie Słońca identyczne z urodzeniowym, to jak to się ma do tego, że Słońce w tym położeniu jest dość długo? (w moim przypadku 24 minuty).
      • invisible7 Re: solariusz 2011 05.12.11, 11:23
        banitka011 napisała:

> Mam problem z decyzją jak obliczyć solariusz, spotkałam się z dwoma sposobami:
        > - horoskop na stopień i minutę urodzeniowego Słońca, albo
        > - stopień ascendentu obliczany poprzez przesuwanie go o 30 st począwszy od asce
        > ndentu urodzeniowego, czyli ascendent solariuszowy co 12 lat pokrywa się z urod
        > zeniowym.

Na podstawie tekstów, z którymi zetknęłam się do tej pory, solariusz liczy się według tej pierwszej metody. Ta druga technika to profekcje. Więcej na ich temat choćby tutaj: www.astrolabium.pl/forum/19-astrologia-prognostyczna/4308-profekcje
        • kunigundi Re: solariusz 2011 20.10.12, 10:00
          Dziękuję za odpowiedźsmile
          Dawno nie zaglądałam i zmieniłam nick, do banitki zapomniałam hasła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka