Dodaj do ulubionych

Sygnifikatory horarne

19.12.11, 21:27
Pomyślałem, że warto by było w ramach zabawy poćwiczyć - pozadawać pytania dotyczące sygnifiatorów i ich odpowiedników w astrologii horarnej, a jednocześnie odpowiadać (lub próbować).

Moje propozycje na początek. Przez co może być symbolizowana:
- maszynka do mięsa/sera - Saturn (maszyna, metal), oraz Mars (tarcie, rozdrabnianie)
- nożyczki - Mars (tną), oraz Merkury (narzędzie, zręczność)
- żarówka - Słońce ?
- samochód - tutaj też się zastanawiam - Saturn, Mars ?
- majtki - Księżyc, bo ubranie, miękkie i wygodne, chyba że to ładna bielizna, wówczas Wenus smile

Z tym samochodem i żarówką cały czas się zastanawiam. Światło w ogóle - czyżby jednak Księżyc ? John Frawley pisze o świeczce, że jest symbolizowana przez Księżyc, bo świeci w ciemności. Ale żarówka to coś gorącego (Mars), dające żółtą aurę (żarówki starego typu) . Ciekawa sprawa.

P.S. Proszę nie zaglądać w książkę J.Frawleya do poszukiwania nowych przedmiotów, albo innych pomocy książkowe. Proszę tworzyć rzeczy (zawody? zwierzęta?) nowe. O to właśnie chodzi, żeby wprowadzić trochę innowacyjności i poćwiczyć.
Obserwuj wątek
    • aarvedui Re: Sygnifikatory horarne 20.12.11, 02:10

z tymi sygnifikatorami to tak trochę na dwoje astrolożka wróżyła. dopasować sygnifikator to nie problem, natomiast dopasować ten właściwy to już ból...

samochód - Merkury, super fura - Słońce, dopieszczona limuzyna - Wenus, pancerny,konwojowy,więźniarka,chłodnia,karawan - Saturn, rodzinne kombi, karetka - Księżyc, caravan, z przyczepą - Jowisz

żarówka? - Słońce, oszczędna - Saturn, świetlówka - Księżyc, czerwona - Mars, dioda - Merkury, solar-uv - Wenus, halogen - Jowisz

majtki dziecęce - Księżyc, męskie - Mars, kobiece - Wenus, przewiewne bokserki - Merkury ?
      bokserki/majtki/trykot sportowca - Słońce, z pasem cnoty - Saturn

i tak można w koło macieju wszystko ze wszystkim pokojarzyć =)
      • acrux_79 Re: Sygnifikatory horarne 20.12.11, 03:10
        No tak, ale ogólnikowo, bo jak ktoś pyta o papiery to wiadomo, że Merkury, a o zaginioną bransoletkę, to spodziewamy się Słońca/Wenus. Pewnie używamy też za sygnifikatora II dom (własność ruchoma) oraz ewentualnie Księżyc, jeśli coś ma nam jeszcze podpowiedzieć.

Schody się zaczną, jak ktoś zapyta:
        - czy samochód otrzymany od właściciela jest sprawny ?
        - czy opłaci się założyć sklep z bielizną i pościelą ?
        - albo czy te drzewka będą dobrze owocować ?

Wówczas albo więc doprecyzowujemy do "ogólnego", albo ciągniemy rzeczywiście do szczególików i jedziemy z sugestiami, jakie dałeś odnośnie samochodów, czy żarówek. Całkiem sprawnie, zresztą.
        • czarownica_w_piskownicy Re: Sygnifikatory horarne 20.12.11, 07:39
          acrux_79 napisał:
          > Schody się zaczną, jak ktoś zapyta:
          > - czy samochód otrzymany od właściciela jest sprawny ?
          > - czy opłaci się założyć sklep z bielizną i pościelą ?
          > - albo czy te drzewka będą dobrze owocować ?

sprawdza się wówczas godności sygnifikatorów zodiakalną i horoskopową
          • acrux_79 Re: Sygnifikatory horarne 20.12.11, 17:34
            No tak, ale jakie byłyby sygnifikatory dla tych trzech pytań ?
    • nuvvo Re: Sygnifikatory horarne 20.12.11, 14:46
      ladna bielizna - wenus,
      biustonosz - wenus ksiezyc
      samochod - mars i jowisz
      • acrux_79 Re: Sygnifikatory horarne 20.12.11, 17:37
        O widzisz, każdy co innego pisze. Czyli wyobrażenia przedmiotów mogą jednak ludzi dzielić. Ja bym nie kupił tych sygnifikatorów dla samochodu, bo sam do końca nie wiem. Oczywiście można postawić horoskop bez ogólnych warunków oznaczania przedmiotu, ale... jest niedosyt.

Pozdrawiam !
        gwiazdologia.wordpress.com/
        • jasmina.0 Re: Sygnifikatory horarne 20.12.11, 19:56
          Samochód kojarzy mi sie z Marsem i Uranem, jesli wypasiony czerwony ferrari to dodałabym wtedy Jowisza,
          Żarówka ( taka zwykła) ze Słońcem i Uranem,
          świetlówka z księżycem i Uranem,

Fotel - Księżyc/Wenus
          Dywan - Neptun

Majtki nie wiem dlaczego kojarza mi się nieodparcie z Merkurym. Myślę "majtki" - widzę "Merkury".

Cycnik czyli biustonosz nieodmiennie z Księżycem ( na zasadzie: matka, dziecko, mleko, cycunie, biustonosz).

Interesowalby mnie przy okazji np. też sygnifikatory zawodowe np.
          adwokat, radca pr. - Saturn?
          prokurator - Pluton?
          Sędzia - Wenus?
          Sąd ????????
          sprawa sądowa -???????
          • acrux_79 Re: Sygnifikatory horarne 20.12.11, 20:33
            Fotel to raczej Wenus/Księżyc, tak

Adwokat, radca to raczej Merkury, sędzia natomiast Jowisz.

Prokurator - też Merkury (acz z Marsem)

Sąd - zdecydowanie Jowisz

Sprawa sądowa - dokumenty, sprawy, spory - Merkury, otwarte wojny - Mars, działania dyplomatyczne, ugody - zapewne Wenus. Jednak sam charakter sprawy to zapewne Merkury. Swoje robi ustawienie władców ASC - DESC (horoskop "wojny").

Majtki Merkury ? Ha ha ha smile . Nie, nie. To odzież.
            • aarvedui Re: Sygnifikatory horarne 21.12.11, 01:46
              Merkury - majtki z napisem/obrazkiem, jak najbardziej. np majtki z logo sponsora.

także każdy przypadek kiedy majtki mają coś komunikować, np kolorem.

majtki uwodzące to Wenus

przy sygnifikatorach trzeba myśleć funkcją, dlatego ważny jest wywiad z klientem i właściwe sformułowanie pytania.
            • jasmina.0 Re: Sygnifikatory horarne 21.12.11, 22:58
              acrux_79 napisał:

Majtki Merkury ? Ha ha ha smile . Nie, nie. To odzież.
              ------------------------
              Nie tak źle - wszak majtki to też w jakimś sensie odzież.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka