Dodaj do ulubionych

poczwórna koniunkcja w MC

05.08.12, 14:33
Szukam, szukam i jakoś nie mogę nic znaleźć - inf. na temat poczwórnej (w ramach dopuszczalnych orb) koniunkcji w Medium Coeli 4 planet: Jowisz, Neptun, Wenus (wszystkie 3 w Strzelcu) i Mars w Skorpionie. Wydaje mi się, że najsilniejszy jest tutaj Jowisz - w Skorpionie jest "u siebie". Żadna z tych planet nie ma złych aspektów z innymi, w horoskopie jest w zasadzie tylko jeden zły aspekt - kwadratura Słonca do Księzyca. I nie wiem, czy to, że tyle planet jest w koniunkcji w MC to świadczy w sile tego MC, czy planety te "znoszą" przez to nawzajem swoje działanie i nic z tego w zasadzie nie wynika (na to drugie raczej by wskazywały realia). Czy ktoś ma wiedzę w temacie?
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: poczwórna koniunkcja w MC 05.08.12, 17:42
      Stellum to sie zowie.
      Neptun w Skorpionie ma cale pokolenie, Jowisza w Skorpionie praktycznie caly rocznik. Tylko Wenus i Mars sa nieco szybsze. Jaka jest odleglosc miedzy tymi planetami w stopniach?

>adna z tych planet nie ma z
      > łych aspektów z innymi, w horoskopie jest w zasadzie tylko jeden zły aspekt - k
      > wadratura Słonca do Księzyca.

Nie ma czegos takiego jak zly czy dobry aspekt. Poza tym, brak nieharmonijnych aspektow w horoskopie to tragedia. Wcale nie oznacza latwiejszego zycia czy charakteru. Wiezienia sa pelne ludzi jacy oczekiwali ze cos pojdzie latwiutko.

>Wydaje mi się, że najsilniejszy
      > jest tutaj Jowisz - w Skorpionie jest "u siebie".

A dlaczego Niby?
      • gronia10 Re: poczwórna koniunkcja w MC 05.08.12, 19:31
        Ojej Princesso dlaczego tak dołująco jej odpowiedziałaś? Może się podłamać.Każdy horoskop to osobna mapa i nie trzeba uogólnieniami straszyć.Znam osobę ze stellium w 1 domu,straszny egoista i egocentryk.Koleżanka ma już 30 lat,stellium w 2 domu i na razie bida.Stellium na MC musi coś ważnego oznaczać, zalezy ile pytająca ma lat.
        • acrux_79 Re: poczwórna koniunkcja w MC 05.08.12, 20:03
          Oj, "się robi".

Moi Kochani, stellum nie obowiązuje gdy... jest w różnych znakach smile
          Jowisz/Neptun/Wenus w Strzelcu to za mało, aczkolwiek hioba zauważył/-a słusznie, czyniąc niechcący literówkę, że Jowisz w Strzelcu najsilniejszy.

Pytania Princess o stopnie planet są b. ważne, bo im bliżej osi MC dana planeta, tym więcej nabiera godności. Tzn, odległość Neptuna, albo Wenus od MC, bliższa niż wspomnianego Jowisza, może nieoczekiwanie wynieść tą planetą na piedestał. Czym innym jest godność podstawowa (tzn siła Jowisza w znaku Strzelca), a czym innym jest godność przygodna (posadowienie w domu, albo posadowienie na osi). W pierwszym przypadku planeta jest silna, ale może się słabiej manifestować, w drugiej jest słaba ale bywa wyjątkowo nieporadna. Przykładowo - Słońce w Wadze na ASC może dać żałosnego aktora (przepraszam tych wszystkich co mają taki przypadek - to był tylko przykład)

Pozdrawiam!
        • princesswhitewolf Re: poczwórna koniunkcja w MC 05.08.12, 23:28
          gronia ty to wrazliwa kobita jestes. <wytrzeszcz>Czemu sie ma podlamac? Przeciez nie pisalam, ze cos jest tragicznego w posiadaniu stellum- nie rozumiem zupelnie co masz na mysli, albo ty nie zrozumialas o czym napisalam- huh?
          Co do mojego zdania o wiezieniach to jesli jeszcze raz przeczytasz uwaznie nie dotyczy ona w ogole stellum. Niechze gronia czyta uwaznie a nie biadoli za wczasu,

>Znam osobę ze ste
          > llium w 1 domu,straszny egoista i egocentryk.

Klasyka. Bardzo czesto tak sie to przejawia. Duzo tez zalezy ile sytuacje ratuje reszta horoskopu.

>Koleżanka ma już 30 lat,stellium
          > w 2 domu i na razie bida.

Bo drugi dom to nie tylko pieniadzeuncertain Ja mam Jowisza w 2 domu. Nie jestem ani biedna ani milionerka.

Poza tym czy ktos gdzies powiedzial w jakiejkolwiek ksiazce ze stellum w 2 domu daje duzo pieniedzy? To raczej mowi ze tej osoby sprawy 2 domu beda bardzo istotne i przez ten pryzmat bedzie je postrzegac.

Koniukcje i stella daja wmieszana energie tychze planet i nieco slepoty przez to bo nie ma rozroznicowania tych energii, ale tez daje to sile. Stellum nie jest samo w sobie jakas gwarancja sukcesu w danej dziedzinie, raczej pokazuje CO bedzie wazne. Czy kariera bedzie zatem dla niej wazna? prawdopodobnie, ale znam tez taka Pania z stellum na MC w Raku jaka w ogole nie pracuje tylko zajmuje sie domem. Wartosci Raka super wzmocnione.
      • lemurya16 Re: poczwórna koniunkcja w MC 07.10.12, 22:24
        Mówisz tak bo masz większość nieharmonijnych?na przyszłość nie wygłaszaj bzdurnych opinii a przynajmniej nie generalizuj. Pisze ja,czyli osoba bez żadnego aspekty nieharmonijnego.i nie czuje E przezywam masakrd.do wiezienia te sie nie wybieram.a ze duZo w zyciu mi sie uklada i wychodzi to inna sperawa.harmonijne aspekty dodają mi spójności i pełni.
        • sarna34 Re: poczwórna koniunkcja w MC 08.10.12, 17:52
          Z aspektami harmonijnym i nieharmonijnymi bywa rozmaicie. Jestem właścicielką raczej harmonijnego układu planet, choć mam kilka kwadratur. W moim życiu bywa różnie raz lepie, raz gorzej. Znam osobę, która w Natalu posiada wspaniałą koniunkcję Jowisza ze słońcem w pięknym sekstylu do Urana, i ma fantastyczny talent do marnowania okazji. Skończyła fantastyczne studia, a od 20 lat nie ma pracy, pieniędzy, nawet własnego telewizora. Jest totalnie niezaradna życiowo… typ „frajera”.
          Przy wspaniałym trygonie Jowisza, Marsa i Plutona do natalnego Jowisza (który odbiera tylko luźną kwadraturę do Wenus i Węzłów) zmarł na wylew mój ojciec. Przy trudnych aspektach Saturna dostałam awans w pracy, a Urana – spadek po stryju.
          • gronia10 do Sarna 34 09.10.12, 23:45
            Ciekawe jest to co piszesz.Znam kilka osób z koniunkcją Sł Jowisz i wszystskie dokładnie jak piszesz,frajerstwo,ślizganie się przez życie,biedowanie.Czegos otrzymali za dużo?smile)
            Twój Ojciec zmarł na trygonie Jowiszów,to częste tranzyty dla "szczęsliwej" śmierci,uwolnienie od cierpienia.
            Uran to niespodzianka więc spadek jak najbardziej pasuje.A o Saturnie od dawna wiadomo,ze pracowitych nagradzasmile).Koleżanka akurat miała koniunkcję Sl.i Saturna bo Waga i co? Same ,zasłużone sukcesy,awans w pracy,umocnienie związku i prawo jazdy i kupno auta.
            Na tym moim zdnaniem polega urok astrologii-wciąz zaskakuje tym różnorodnym manifestowaniem się,a jak głębiej przeanalizować to zawsze jest w tych niby różnych manifestacjach tranzytów i aspektów jakaś prawidłowość.
    • tamara401 Re: poczwórna koniunkcja w MC 06.08.12, 08:41
      By pokusić się o jakakolwiek ocenę należałoby dokładnie rozpoznać te koniunkcje co z czym sie łączy jakie są orby w jakim znaku wypada MC co jest bliżej MC.Poza tym w tak eksponowanym MC bezwzględnie należałoby rozpoznać pozycje Saturna /zresztą generalnie całego horoskopu/.Czy "nacisk" na rozwój i wyznaczanie sobie celi idzie w parze z chęcia do cieżkiej pracy,wytrwałością?/Saturn/ ze świadomościa siebie?/Słońce/.Jak się "ma" to MC do Asc.?.Tak obsadzone MC może symbolizować matkę jako osobę Jowiszową ,której cele są bezgraniczne/Neptun/,która wiodła prym w rodzinie,która swych ambicji nie zrealizowała do końca i przekazała je dziecku czym równie dobrze mogła je negatywnie obciążyć jeżeli reszta horoskopu wykazuje bardziej pacyfistyczne i zachowawcze tendencje.Zasadniczo nie da sie ocenic tego MC bez reszty horoskopu
      • foudre Re: poczwórna koniunkcja w MC 06.08.12, 09:53
        zgadzam się z tamarą - trzeba spojrzeć na cały horoskop, w szczególności na pozycję Saturna.

Żadna z tych planet nie ma złych aspektów z innymi,
        Już aspekt koniunkcji między tymi 4 planetami jest wystarczającym wyzwaniem. Np. jak w konstruktywny sposób przejawić w życiu koniunkcję Neptuna i Marsa na MC?

I nie wiem, czy to, że tyle planet jest w koniunkcji w MC to świadczy w sile tego MC,
        W tym przypadku nie użyłabym słowa „siła”, bo pomimo że na MC jest Mars i Jowisz, to jest tam także Wenus i Neptun, a w przypadku tych ostatnich o sile raczej mówić nie można. Użyłabym słowa „znaczenie”

czy planety te "znoszą" przez to nawzajem swoje działanie
        nie

i nic z tego w zasadzie nie wynika (na to drugie raczej by wskazywały realia).
        Wydaje mi się, że taki efekt może wywoływać energia Neptuna, który zwykle weryfikuje nasze pojęcie realności.
        • princesswhitewolf Re: poczwórna koniunkcja w MC 06.08.12, 11:54
          >koniunkcję Neptuna i Marsa na MC

Lekarz( Neptun) pracujacy w pogotowiu(Mars).

W ogole to moze byc po prostu intuicyjne( Neptun) dzialanie(Mars) w kwestii zawodowej(MC) albo i nie zawodowej....

Neptun z Marsem w harmonijnych aspektach jest calkiem korzystny. Jestem wlascicielka takowego trygoniu bardzo scislego przy czym MarsMerkury tworza koniunkcje na jednym rogu trygonu.
          Objawia sie to tak ze Neptun w 12 domu daje intucje Merkuremu jaki naklania Marsa do realizacji tego dzialania. Narzekac na intuicje nie moge. Obym jej tylko zawsze sluchala ehh...

To prawda, bez calosci horoskopu to ciezko cokolwiek powiedziec.
          • foudre Re: poczwórna koniunkcja w MC 07.08.12, 09:03
            Taka mała synchroniczność - właśnie skończyłam czytać biografię Alberta Camusa - Mars w koniunkcji z Neptunem w Raku.

I ciekawostka - Max Jacob zrobił Camus horoskop i przepowiedział mu, że zginie w wypadku. Tak też się stało 17 lat później.
            • princesswhitewolf Re: poczwórna koniunkcja w MC 07.08.12, 18:23
              no ale coz ma jego Neptun w koniunkcji z Marsem w Raku u Camusa do przepowiedzenia wypadku? Czy Max Jacob jakos obserwujac tranzyty do tych wlasnie planet zobaczyl wypadek??

Neptun i wypadki eee.... Chyba cos innego tam zobaczyl Uraniastego czy cosik do tego Marsa
              • foudre Re: poczwórna koniunkcja w MC 07.08.12, 21:50
                To o wypadku napisałam jako ciekawostkę astrol. - bez związku z tematem. Zastanawiam się, czy Camus miał wypadek, bo tak było w horoskopie, czy też zadziałała samospełniająca się przepowiednia.

A ten Mars z Neptunem sprawił m.in., że był wielkim uwodzicielem. Kobiety zachowywały się przy nim jak zaczarowane (Neptun). Miał żonę i zwykle ze 2-3 "stałe" kochanki. A do tego mnóstwo przelotnych romansów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka