Dodaj do ulubionych

Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-eś ?

28.01.13, 16:39
W dobie facebooka i zdjęć codziennych kotletów na instagramie może nadszedł czas, aby i na forum czymś się pochwalić ;>

Jako że astrologia to wiedza wymagająca studiowania i praktyki, to żeby wiedzę poszerzać, trzeba czytać. Książki.

Wątek ten jest zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych.
Czyż nie jest tak czasem, że po X przeczytaniu danej książki, pewne rzeczy wyglądają inaczej, niż za pierwszym razem ?
Albo kiedy ktoś całkiem świeży, po 1 przeczytaniu książki zwróci uwagę na jakieś drobiazgi, które umykały innym ?

W tym wątku można się pochwalić co się przeczytało ostatnio i napisać kilka słów pobieżnej recenzji i/lub osobistych wrażeń z lektury.

- trzymający rękę na pulsie wydawniczego rynku mogą polecić warte zainteresowania nowości.
- archiwiści przypomnieć jakieś zakurzone wydawnictwo, które okazało się jednak być całkiem niezłe
- początkujący mogą się pochwalić swoimi postępami i dać jakiś ogląd, czy można już do nich mówić zaawansowanym slangiem ;>
- książki należy chwalić, krytykować, pisać co w nich brakuje - a nuż ktoś poleci coś, co da szerszy ogląd na interesujący problem ?
Obserwuj wątek
    • aarvedui Vivian Robson - Electional Astrology 28.01.13, 17:00
      Vivian Robson - Electional Astrology, czyli klasyk astrologii elekcyjnej.

To moja codzienna lektura do wertowania w ostatnich tygodniach.
      Koniecznie musi ją poznać każdy, kto zamierza zajmować się astrologią w biznesie, ale także w klasycznym rozumieniu astrologii praktycznej - horarnej i elekcyjnej właśnie.
      Porady - jak, kiedy, co....
      Dobry jest rozdział o gwiazdach stałych, chociaż zdaję sobie sprawę, że są całe tomy na temat.
      Troszeczkę trąci myszką - widać, jaki skok cywilizacyjny jest pomiędzy okresem pisania książki a dniem dzisiejszym. Niemniej - reguły w większości da się zaadaptować.

Przydała by się jakaś równie kompleksowa pozycja napisana z duchem czasu i pokrywająca dziedziny życia, które rozwinęły się w przeciągu lat.
      • am98 Re: Vivian Robson - Electional Astrology 28.01.13, 23:22
        aarvedui napisał:

Vivian Robson - Electional Astrology, czyli klasyk astrologii elekcyjnej.
        >
        > To moja codzienna lektura do wertowania w ostatnich tygodniach.
        > Koniecznie musi ją poznać każdy, kto zamierza zajmować się astrologią w biznesie, ale także w klasycznym rozumieniu astrologii praktycznej - horarnej i elekcy jnej właśnie.
        > Porady - jak, kiedy, co....
        > Dobry jest rozdział o gwiazdach stałych, chociaż zdaję sobie sprawę, że są całe
        > tomy na temat.
        > Troszeczkę trąci myszką - widać, jaki skok cywilizacyjny jest pomiędzy okresem
        > pisania książki a dniem dzisiejszym. Niemniej - reguły w większości da się zaad
        > aptować.
        >
        > Przydała by się jakaś równie kompleksowa pozycja napisana z duchem czasu i pokr
        > ywająca dziedziny życia, które rozwinęły się w przeciągu lat.

Zdecydowanie popieram. Ta książka to prawie jak przegląd codziennej prasy. Korzystam z niej bardzo często, jak nie codziennie. To kopalnia wiedzy, kompedium astrologii elekcyjnej, w horarnej również można stosować szukając analogii. Czytam często z niemałym rozbawieniem. Autor daje wskazówki dotyczące najlepszego czasu na pranie, zmywanie, zamiatanie, czyszczenie komina (to w kwestii sprzątania), czy też dekorowanie, reperowanie.
      • ksieznapodolska33 Re: Vivian Robson - Electional Astrology 29.01.13, 10:03
        Kupuję. smile
    • rabarbar.1 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 28.01.13, 17:21
      Zainspirowana bieżącymi wątkami i trochę przestraszona, że tak powszechny teraz hejting znajduje swoich popleczników wśród osób zajmujących się astrologią, wróciłam do znanych książek i przeczytałam po raz kolejny rozdziały jak niżej:

T.Marks, "Astrologia głębi" - rozdział "Nadużycia astrologii"
      D.Cunningham, "Przewodnik ku samoświadomości" - rozdział "W co grają astrolodzy"
      S.Arroyo, "Astrology, karma & transformation" - rozdział "The astrologer & counseling"
      S.Arroyo, "Astrologia i psychologia" - rozdział "Zastosowanie astrologii w poradnictwie psychologicznym"

Polecam lekturę wszystkim tym, którzy zwykły astrologiczny hejting nazywają eufemistycznie "zdobywaniem wiedzy astrologicznej".

• jasmina.0 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 28.01.13, 21:12
        Sięgnęłam znowu do Weres/Prinke Mandala życia. Za każdym razem znajduję tam coś nowego dla siebie. Przyznam, że kolejny raz inaczej się czyta niz 1 czy 2. I ciągle jeszcze wzdycham przy tym czytaniu: "Achaaa! To jest toooo!.No tak jak ja mogłam tego nie widzieć.

Na marginesie: czy warto kupowac ksiązki Sargent - Arooyo pisze w swoich opracowaniach, że to bardzo dobre pozycje - i trudno o lepszą rekomendację. Ale pytam was czy ktoś ma i czytał?
      • am98 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 28.01.13, 23:10
        Co to jest hejting? Co to znaczy?
        • rabarbar.1 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 28.01.13, 23:25
          tattwaland.blogspot.com/2011/04/jak-zostac-hejterem-samouczek.html?zx=3b04a94aa72fdf1d
    • tamara401 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 28.01.13, 21:53
      Ostatnio przeczytałam ostatni tom cyklu astrologiczego autorstwa Karen Hamaker-Zondag. Z czystym sumieniem mogę polecić autorke,szczególnie tym których bardziej psychologiczna interpretacja horoskopu interesuje,aniżeli wydarzenia.Książki są napisane przystępnym językiem,zagadnienia bardzo dokładnie na przykładach omówione.Każde wprowadzenie terminu psychologicznego poprzedzone gruntownym wyjaśnieniem.Dodatkowa zaleta to perfekcyjna kontynuacja wątku,każde zagadnienie kończy podsumowanie.Bardzo zgrabnie napisane i przyjemnie się czyta.Brakuje może tej błyskotliwej syntezy jak u Liz Greene,ale proces analizy opanowany doskonale.Myślę,że książki tej autorki zwłaszcza ten pięciotomowy cykl doskonale nadają się do uporządkowania wiedzy astrologicznej i to nie tylko początkującym.Duża pigułka solidnego warsztatu astrologicznego.Polecam
      • aarvedui Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 28.01.13, 22:00
        a w jakim języku pisze pani Karen ? jak tylko po swojemu, to podziękuję ;p

i czy jest to dostępne choćby w formie e-booka, czy znowu zostaje amazon ?
        • ksieznapodolska33 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 28.01.13, 22:24
          Nie będę orygialna: Tracy Marks z "Astrologią Głębi" pozostaje dla mnie ideałem. Książką, do której wracam od wielu lat. Bardzo jest mi bliska jej poetyka i typ narracji. Raczej nie dla tych, którzy uprawiają praktyczną astrologię "zdrowotną" czy "biznesową".
          Przyszło mi do głowy, żeby na Amazonie kupić Johna Townleya (miałam kiedyś okazję poznać go bliżej, ok. 15 lat temy bywał w Warszawie na wykładach). Nigdy nie miałam żadnej jego książki, a przecież jest jednym z najbardziej wnikliwych znawców tematu.

Pytanie: ma ktoś dostęp do wykładów Lewina? (tego Pana z Moskwy). Jest moim mistrzem. Marzę o powtórce wykładów z nasłuchu. Czy ktoś w ogóle pamięta, jak niesamowicie potrafił zinterpretować pojedyncze aspekty? Mam słabą pamięć, ale jego interpetacja kwintylu i bikwintylu do tej pory jest w moim astrologicznym rankingu Number 1.
          • tamara401 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 29.01.13, 06:52
            Posiadam skrytpt traktujący o dyrekcjach symbolicznych Lewina.Bardzo konkretnie napisane zero wody i zbędnych treści.
            • ksieznapodolska33 Do tamara401 29.01.13, 10:00
              Cześć, czy mogłabym ten skrypt jakoś skopiować? To taka rzadkość. Jak podać Ci mojego maila na priv?
              • tamara401 Re: Do tamara401 29.01.13, 14:10
                tamara401@gazeta.pl
                • labrom Re: Do tamara401 29.01.13, 15:37
                  Polecam Astrologia Wspolczesna tom I i II "Lilith ujawnia swoje tajemnice" autor Elena Suszczynska. Bardzo dobra pozycja. Chyba nikt lepiej nie napisal o Czarnym Ksiezycu.

Czy ja moglabym dostac ten skrypt Lewina Tamaro? Z góry dziekuje.
                  • tamara401 Re: Do tamara401 29.01.13, 18:41
                    jeżeli będę kserować dla jednej osoby moge i do dwóch.
          • zocha.w Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 29.01.13, 18:51
            ksieznapodolska33 napisał(a):
            Pytanie: ma ktoś dostęp do wykładów Lewina?

Mam, napisz do mnie na:
            tojazosia@interia.pl

Z.

• ksieznapodolska33 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 29.01.13, 21:53
              Bardzo mi miło. Dziękuję za odzew. Zgłaszam się zaraz smile
              • zocha.w Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 06.02.13, 11:43

Czy pisałaś do ,mnie na ksieznapodolska33 napisał(a):

> Bardzo mi miło. Dziękuję za odzew. Zgłaszam się zaraz smile

Czy pisałaś do mnie na mail, który podałam? Jeżeli tak, to być może wykasowałam przez pomyłkę razem z mnóstwem reklam. Napisz jeszcze raz, podam Ci, co mam z Lewina.
                Zosia
                • ksieznapodolska33 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 06.02.13, 16:26
                  Dzień Dobry, Zocha.w!!!
                  Nie zdążyłam, bo miałam móstwo na głowie (tranzyt Saturna na Słońcu! wink))

Dzisaj wieczorem lub jutro rano napiszę i BARDZO dziękuję za pamięć i chęć pomocy!
        • tamara401 Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 29.01.13, 06:46
          Mam niemiecki przekład.Nie wiem czy książka jest dostępna w formie e-booka.Ja kupiłam nowe w księgarni internetowej.Choć ostatnio dochodzę do wniosku ,że za dużo mnie to kosztuje.
    • aarvedui Re: Jaką astro - książkę ostatnio przeczytałaś/-e 26.04.13, 19:06
      polecam wszystko Bernadette Brady, niestety nie jest chyba dostępna po polsku, ale warto.

pisze rzeczowo, sensownie i ma wiele ciekawych spostrzeżeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka