Dodaj do ulubionych

charakter Marsa

27.10.13, 07:38
W książce Liz Greene o Saturnie wyczytałam, że: „Neptun nie jest sentymentalny, lecz bezosobowy. Sentymenty to domena Wenus i Marsa”. Co prawda pozbawienie Neptuna cech sentymentalności kłóci to się trochę z moim wyobrażeniem o tej planecie, ale przy pisanie tej cechy Marsowi jest dla mnie jeszcze większym zaskoczeniem. Co sądzicie na temat sentymentów Marsa?
Obserwuj wątek
    • marinasun Re: charakter Marsa 27.10.13, 10:30
      Nie wiem, chociaż skoro Mars to sposób działania itd., to teraz sentymentalizm czy sentymentalne podejście może być związane z położeniem Marsa np, w Rybach (czyli znowu skojarzenie jednak z Neptunem jak dla mnie). A skąd ta idea sentymentalnego Marsa?
    • princesswhitewolf Re: charakter Marsa 27.10.13, 11:00
      > W książce Liz Greene o Saturnie wyczytałam, że: „Neptun nie jest sentymen
      > talny, lecz bezosobowy. Sentymenty to domena Wenus i Marsa”.

sentymentalny to jest przede wszystkim Ksiezyc.

Mars i sentymenty? dziwne

Jesli slowo "sentyment" rozumiec jako empatia to takowej i Wenus nie ma. Wenus i znak wagi to umowa, spolka.

Wlasnie empatii bardziej dopatrywalabym sie w Neptunie. Neptun wszak jest wladca Ryb. Ok dostepem do zbiorowej nieswiadomosci, ale empatia przy wlasciwym aspektowaniu tez

Jakkolwiek Liz Greene jest dobrym astrologiem, to jednak jak kazdemu zdarzaja sie i jej wpadki.
      • jasmina.0 Re: charakter Marsa 27.10.13, 19:41
        To zależy jak Mars i Wenus są położone. Mars może być badzo sentymentalny, jak napisano wyżej np. położony w Rybach. I jeszcze jak jest w wodnym domu to juz w ogóle. Niekoniecznie może być to widoczne na zewnątrz bo Mars np. w 8 domu woli wewnątrz przezywać niż pokazywać na zewnątrz. Wenus w Raku potrafi być bardzo współczująca i empatyczna, wręcz chłonie emocje. Myślę, że przy rozpatrywaniu sentymentalizmu planet należaloby wziąć pod uwagę ilość żywiołu wody w horoskopie. Bo Neptun u osoby mającej przewagę ognia w horoskopie to taki malo sentymentalny się wydaje, nawet jeśli położony na ASC. Jeśli np. ASC w ogniu a ognistość poparta dodatkowo dużą ilością żywiołu powietrza, przy deficycie wody, to Neptun może nie wykazywać żadnego sentymentalizmu. Co innego gdyby położony był w 12 domu a jeszcze lepiej w Rybach.
        • sarna34 Re: charakter Marsa 28.10.13, 09:05
          jasmino, nie do końca się z Tobą zgadzam. Mars w Rybach nie jest sentymentalny, ale wpływa na wolę człowieka. Taki człowiek jest słaby, podatny na wpływy zewnętrzne, łatwiej ulega uzależnieniom, nałogom. Stawiam na Księżyc i jego powiązania z Neptunem. W moim wyobrażeniu sentymentalność jest wadą. To takie wyolbrzymione roztkliwianie się nad czymś, to poletko grafomanów. Jestem właścicielką Wenus w znaku wodnym, w XII domu i ścisłym trygonie do Neptuna, ale nigdy nie lubiłam sentymentalności. Empatyczny, romantyczny czy wrażliwy nie oznacza sentymentalny. Osoby sentymentalne działają mi na nerwy. Mam Księżyc w Bliźniętach (XI dom).
          • tina544 Re: charakter Marsa 28.10.13, 11:00
            No właśnie. Ja mam Księżyc w Rybach i osoby łzawo-sentymentalne strasznie mnie wkurzają. Sama sentymentalna raczej nie jestem, a jesli już mi się to zdarza - to tego nie ujawniam. Ale może to dlatego, że mam Słońce w Byku / a Marsa w Baranie smile/.
            • marinasun Re: charakter Marsa 28.10.13, 12:57
              To może zedfiniujmy co rozumiemy jako SENTYMENTALNY?
              • moongirl11 Re: charakter Marsa 28.10.13, 14:33
                megaslownik.pl/slownik/synonimy_antonimy/19807,sentymentalny
                Mój tata ma marsa w rybach i uważam że jest sentymentalny, tyle że w ogóle tego po sobie nie pokazuje. No bo przecież mężczyzna- nie wypada! tongue_out
                Ale on dodatkowo ma księżyc i ASC w raku.

Kolega z Marsem w Rybach sam przyznał się , że jest bardzo wrażliwy i uczuciowy, chociaż wygląda i zgrywa twardziela wink

Słowo sentymentalny kojarzy mi się też z rozpamiętywaniem przeszłości..
                • jasmina.0 Re: charakter Marsa 28.10.13, 16:21
                  www.insomnia.pl/Typ_Sentymentalny-t187388.html
                  Jeżeli sentymentalizm będziemy rozpatrywac w w/w kategorii to Mars w Rybach dobrze sie wpisuje w ten rys: "Ukryta nadwrażliwość Sentymentalny jest zwykle bardzo wrażliwy i pod tym wzglądem podobny do nerwowca i choleryka. Gdy zanalizujemy jednak formuły typologiczne obu wspomnianych typów, występują poważne różnice. Nerwowiec i choleryk są prymalni i dlatego emocjonalność ich z łatwością się uwydatnia, podczas gdy u sentymentalnego dzięki hamującemu działaniu sekundalności tkwi ona w ukryciu".

Przedstawiciele historyczni typow sentymentalnych to ( jak w artykule):
                  Bierdiajew Mann Tomasz Budda Robespierre Holzwart Rousseau Leopardi św. Jan Vianney
                  Lukrecjusz Schopenhauer Maine de Biran Słowacki Malenbranche N. . Alfred de Vigny.

Hmmmm? Można nie lubić ale cenić warto.Może też warto sprawdzić ich horoskopy.

• princesswhitewolf Re: charakter Marsa 28.10.13, 23:05
            jasmino, nie do końca się z Tobą zgadzam. Mars w Rybach nie jest sentymentalny, ale wpływa na wolę człowieka. Taki człowiek jest słaby, podatny na wpływy zewnętrzne, łatwiej ulega uzależnieniom, nałogom.

ano wlasnie. Mars w Rybach to naprawde nie jest dobre polozenie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka