Dodaj do ulubionych

Aspekty artystyczne

20.03.05, 13:30
Ciekawi mnie co sądzicie o talencie artystycznym w horoskopie.
Mam kilka swoich przemyśleń na ten temat. Sama param się sztuką. Więc
najłatwiej na swoim przykładzie.
Na pierwszym miejscu stawiam Neptuna i Wenus, wszelkie połączenia między
nimi. U mnie występuje trygon (ścisły do 0 stopni) między Neptunem i Wenus.
Wenus leży w raku (znak wodny) i 12 domu (woda, której patronuje neptun).
Neptun leży w skorpionie (woda), choć w 4 domu (woda i patron rak) ( dom jest
doskonałym miejscem do tworzenia artystycznego, to moja oaza i przystań). Po
środku obu aspektów leży pluton tworząc sekstyle z Wenus i Neptunem, stąd
pewnie dużo drapieżności w mojej twórczości.
Jednak to zbyt mało, żeby zostać artystą. Posiadam dwa przenikające się
talenty: literacki (poezja) i plastyczny. Poszłam w kierunku pierwszego,
drugi jest uzupełnieniem. Aby być poetą potrzebny jest Merkury (mam go w
koniunkcji z ascendentem). Nie mam zupełnie talentu muzycznego, choć lubię
muzykę, to "słoń nadepnął mi na ucho". Przydaje się Mars (praca nad sobą),
Saturn cierpliwość i długotrwałość rozwoju twórczego, Jowisz szansa na
zauważenie. Uran podobno pomaga w aktorstwie.
Znam twórców, których talent objawił się na aspektach Księżyca i Neptuna.
Spotkałam się także z horoskopami, w których planety tworzyły bardzo mało
aspektów między sobą. Wydaje mi się jednak, że to wieczni poszukiwacze
swojego miejsca, a twórczość jest jedną z metod poszukiwania. A Wy co o tym
sądzicie?
Obserwuj wątek
    • nataszencja Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 16:38
      moge dodac co ja mam w kolku, bo tez zwaizana jestem ze sfera artystyczna.

otoz neptun i ksiezyc u mnie sa w kwadraturze, czyli to odpada jako wyznacznik
      artyzmu.no ale neptun tez jest w sekstylu do plutona.dalej...
      slonce trygon z ksiezycem i mc w znakach powietrznych<waga, wodnik blizniak>

uran <w strzelcu >sekstyl do slonca<wodnik> i ksiezyca<waga> , chociaz w
      kwadratuze do wenus i marsa <ktore sa w koniunkcji ze soba w rybach> oraz w
      koniunkcji z jowiszem.

jowisz<strzelec> sekstyl ksiezyc.

merkury<koziorozec> trygon ascendent<w pannie>
      • anahella Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 18:46
        nataszencja napisała:

> otoz neptun i ksiezyc u mnie sa w kwadraturze, czyli to odpada
        > jako wyznacznik artyzmu.

czemu odpada? wlasnie mysle, ze wprost przeciwnie

> no ale neptun tez jest w sekstylu do plutona.

ten aspekt ma tak okolo 30 rocznikow

Mysle, ze zainteresowanie sztuka to wszystkie uklady wenusowe, czyli nie tylko
        aspekty wenus (zwlaszcza do neptuna) ale uklady laczace Wenus z planetami w
        Wadze i Byku
        • nataszencja Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 19:26
          hehe dobrze wiedziec z tymi 30-stoma rocznikami,nie wiedzialam..ja tylko
          skromna entuzjastka astrologii jestemwink
          tak,wenus musi przede wszystim sie napatoczyc w ktoryms momenciebig_grin
          • anahella sekstyl Pluton/Neptun 20.03.05, 20:45
            Wiesz, nie ma sie czym przejmowacsmile Ja tez kiedys sie cieszylam takim ladnym
            sekstylem miedzy tymi planetami.

Sa aspekty pokoleniowe, ktorych nie interpretuje sie osobiscie. Do nich nalezy
            ten sekstyl, nieco krocej, bo tylko kilka lat trwala w II polowie lat 60.
            koniunkcja Uran/Pluton, na przelowie wiekow XX i XXI opozycja Saturn/Pluton. To
            tylko kilka z wymienionych. One naznaczaja pokolenia, bo jako pokolenie
            jestesmy elementami bytu zbiorowego. I jako trybiki tej machiny chcac-nie chcac
            bierzemy udzial w zadaniach ktore sa wyznaczone pokoleniom.

Przyznam, ze sekstylu Pluton/Neptun nie rozumiem. Moze ktos ma cos do
            powiedzenia na ten temat?
        • pjopaw Re: Aspekty artystyczne 22.03.05, 22:21
          anahella napisała:

> Mysle, ze zainteresowanie sztuka to wszystkie uklady wenusowe, czyli nie tylko
          > aspekty wenus (zwlaszcza do neptuna) ale uklady laczace Wenus z planetami w
          > Wadze i Byku

Zgadzam się z tym, też mi się tak wydaje. Mogę powiedzieć po sobie, u mnie te
          zainteresowania są dość silne (niektórzy też mówią, że i talentu nie brakuje,
          hehe). A u mnie wygląda to tak:
          Ścisły sekstyl Merkurego w Rybach (IV dom) z Wenus w Byku (VII dom) - ścisła
          koniunkcja Wenus z Północnym Węzłem oraz z Descendentem. Ścisły trygon Merkurego
          z Ascendentem, no i naturalna opozycja Wenus do Ascendentu.
          Zastanawiam się jednak, czy za zainteresowania i - jakieś tam - talenty
          artystyczne nie odpowiada też układ Neptun - Jowisz (ścisły trygon). Neptun w
          pierwszym domu, w Skorpionie, Jowisz w wyniesieniu, w Raku, w dziewiątym domu.
          Do tego Uran w połowie drogi, w Pannie (XI dom), w sekstylu do obydwu. Dodatkowo
          trygony Jowisza i Neptuna do Chirona w Rybach (V dom). Tym samym jest układ:
          Wielkiego Trygonu wodnego (Neptun-Jowisz-Chiron) oraz latawca (to samo + Uran).
          Choć tu, w wypadku tego układu, skłonny byłbym bardziej może przypisać
          zabarwienie, jakie nadaje artystycznym zainteresowaniom - u mnie wyraźnie
          mistyczno-erotyczne. wink
          • nataszencja Re: Aspekty artystyczne 23.03.05, 17:28
            heheh niezly opis, zwlaszcza koncowkawink
            u mnie za to odpowiedzialna jest kwadratura urana do wenus i marsa tongue_out
          • anahella Re: Aspekty artystyczne 23.03.05, 17:57
            pjopaw napisał:

> Choć tu, w wypadku tego układu, skłonny byłbym bardziej może przypisać
            > zabarwienie, jakie nadaje artystycznym zainteresowaniom - u mnie wyraźnie
            > mistyczno-erotyczne. wink

A Mars to pies?wink
            • pjopaw Re: Aspekty artystyczne 31.03.05, 14:34
              anahella napisała:

> A Mars to pies?wink

HAU, HAU! wink
              A mówiąc poważnie - Mars wprawdzie w Skorpionie, ale w dwunastym domu i
              retrogradacji. Czyli: chciałbym, ale się boję. tongue_out A poza tym - on jest oderwany
              od wspomnianych układów, aspektuje Wenus (dość szeroka opozycja - dlatego nie
              wiem, czy w ogóle można brać ją pod uwagę), no i koniunkcja z Ascendentem. Też
              dość szeroka, ale w wypadku Asc. może być. Tylko to wszystko XII dom!
      • all2 Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 19:56
        nataszencja napisała:

> slonce trygon z ksiezycem i mc w znakach powietrznych<waga, wodnik blizniak
        > uran <w strzelcu >sekstyl do slonca<wodnik> i ksiezyca<waga
        > > , chociaz w
        > kwadratuze do wenus i marsa <ktore sa w koniunkcji ze soba w rybach> or
        > az w
        > koniunkcji z jowiszem.
        >
        > jowisz<strzelec> sekstyl ksiezyc.

czyli masz ładny latawiec - powietrzny wielki trygon ze światłami i MC
        ciągnięty przez Urana z Jowiszem, a do tego dźwignia rozruchowa w postaci
        kwadratury Mars Wenus - ładny układ. czy możesz powiedzieć, jak to jest w
        domach? czy światła to d. 2-5 i czy Mars Wenus w 6, czy w 7?

>
        > merkury<koziorozec> trygon ascendent<w pannie>
        • nataszencja Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 20:32
          hm...ksiezyc w wadze w 1 domu
          slonce w wodniku w 5 domu
          mc bliznieta
          mars,wenus w 6 domu
          jowisz,uran koniunkcja w 3 domu
          merkury neptun dom 4
          pluton koniunkcja saturn 3 dom

moge sie czegos dowiedziec o mej dzwigni rozruchowej?winkraczej te aspekty
          rozwazam jako chorobotworcze.
          • all2 Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 22:18
            aha rozumiem, właśnie przeczytałam Twój wpis w wątku o nerwach.

ale.
            wielki trygon (latawiec już trochę mniej) jest konfiguracją leniwą.
            człowiek by mógł ho ho ho, gdyby tylko mu się zechciało.
            ale dopóki coś go nie zmusi to mu się nie zechce.
            w tej sytuacji, kwadratury do wierzchołka trygonu są błogosławieństwem -
            pozwalają skorzystać z jego możliwości. uruchamiają go, a dalej już się samo
            kręci.
            dlatego nazwałam to dźwignią rozruchową.
            Twój trygon uruchamiany jest z 2 stron - i z obu neptunowo: z jednej przez
            kwadraturę MaWe w Rybach, z drugiej przez kwadraturę Neptuna do Księżyca w
            Wadze.
            Neptun i powietrze - to Ci daje wielką podatność na inspirację, ale też wielką
            podatność w ogóle - na każde drgnięcie, każdy wpływ. stąd pewnie problemy z
            nerwowością i zdrowiem - a może bardziej chodzi o obawy o zdrowie niż o zdrowie
            samo? tzw. zamartwiactwo podbijane przez panniasty ascendent?
            Mars i Wenus w d 6 często występują u osób parających się artystycznym
            rzemiosłem czy inaczej "robiących w sztuce" i nie traktuj tu słowa "rzemiosło"
            pejoratywnie - pokazują umiejętność żmudnej pracy nad jakimś projektem. Asc w
            Pannie to potwierdza.

Krótko: im więcej tego napędu włożysz w swoją twórczość, czymkolwiek się
            zajmujesz, tym mniej go zostanie na generowanie chorób, bo to czerpie z tej
            samej energii. Czy zauważyłaś taką zależność między intensywnością pracy a
            swoim stanem zdrowia? Tę energię trzeba wpuścić w wielki trygon, wyrazić
            Neptuna. Sukces gwarantowany, bo tu MC wchodzi w grę, a że i obydwa światła, to
            potrafisz wyrazić się w pełni. Masz piękne wyprowadzenie dla swojego Neptuna. A
            Jowisz z Uranem uciągną ten latawiec bardzo daleko.
            Pluton koniunkcja Saturn w Twoim przypadku to bardzo dobry, trzymający układ,
            tylko, czy ma on jakieś podłączenie do reszty planet? przydałoby się.
            • nataszencja Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 22:51
              znowu wyszlo,ze to moj watek zostaje roztrzasany ,a nie gospodyni sarny hehe;P

doskonale zdaje sobie sprawe z mojego chiejstwa i aspiracji do grom wie jakich
              osiagniec. taki len ze mnie ze glowa mala...i chce cos zrobic i nie chce mi sie
              zarazem---bingo.
              nerwowosc-tak,wszelkie zamartwianie sie zwlaszcza o zdrowie, bo z jednej strony
              olewam je rowno, a z drugiej dbam z energia maniaka.
              i nie mam nic do 'rzemiosla' , bo sama siebie nazywam rzemieslnikiem , zadna
              uduchowiona artystka nie jestem, przynajmniej sie nie uwazam.

potencjal tworczy jest, ale brak energii , czy raczej zapalnika,ktory jest mi
              niezbedny zawsze przy podejmowanych nowych zadaniach.dlugo sie rozkrecam z tym
              pracusiowaniem,ale jak wpadne w wir,zawsze zaluje ,ze juz nie mam potem co
              robic jak sie konczy.

a pluton z saturnem w trygonie do wenuswink

dziekuje za wyczerpujaca analize ,kazdego dnia cos nowego o sobie big_grin
              • all2 Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 23:20
                wink
                to było powiedzmy poszerzone wyjaśnienie pojęcia dźwigni rozruchowej.
                zaciekawił mnie Twój układ.
            • makaryna Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 22:51
              "Twój trygon uruchamiany jest z 2 stron - i z obu neptunowo: z jednej przez
              kwadraturę MaWe w Rybach...."

Jakos nie bardzo widze to....
              O jakiej kwadraturae mowisz. Przeciez skoro Wenus i Mars sa w Rybach, to moze byc to
              ewentualnie jedynie koniunkcja. Jezeli masz na uwadze kwadrature Wenus i Marsa do Neptuna, to
              Neptun musialby byc w koncowce Strzelca, a Wenus w poczatku Ryb i wtedy bylby to sekstyl....ale
              tylko do Wenus.

• nataszencja Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 23:16
                all2 chodzilo o to,ze koniunkcja wenus z marsem w rybach w kwadraturze do
                urana , a neptun w kwadraturze do ksiezyca.
                neptun jest w 28'19 strzelca

pozdrawiam
                natasza
              • all2 Re: Aspekty artystyczne 20.03.05, 23:17
                kwadratura Marsa i Wenus do MC w Błliźniętach z jednej strony (wierzchołek
                wielkiego trygonu), a z drugiej do Urana z Jowiszem w Strzelcu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka