lipenka 12.09.05, 13:27 który z aspektów uznalibyście za "ważniejszy"? koniunkcja jednej planety z MC, czy innej z IC. czy zależy to od ścisłości koniuncji czy może raczej od etapu życia w ktorym sie obecnie znajdujemy? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moris6 Re: MC czy IC? 12.09.05, 13:39 Raczej zależy to od kostrukcji całego kosmogramu. Uogólniając MC działa silniej u ekstrawertyków a IC u intro... Odpowiedz Link
queenmaya Re: MC czy IC? 12.09.05, 14:22 Zgadzam się, że zależy to od całości, ale też i od ważności tej planety. Jeśli jest ona władcą ascendentu, Słońca, Księżyca lub stellium, to jest ważniejsza niż taka planeta, która nie rządzi niczym ważnym. Poza tym trzeba zwrócić uwagę na to, czy ta planeta jest we władztwie, wywyższona, czy przeciwnie, na wyganiu lub w upadku. I tak dalej... bez obejrzenia całego kosmogramu nie można dużo powiedzieć. Odpowiedz Link
lipenka Re: MC czy IC? 12.09.05, 18:03 czyli idąc za tą radą postępujemy następująco: jesli asc. jest w koziorożcu najważniejszą planetą jest saturn w ścisłej koniunkcji z IC (ale w 3 domu) a nie neptun w 10 domu (dom koziorożca) w koniunkcji z MC...? czy tak? tylko co z tego wynika?..tyle by się chciało, ale może w następnym życiu...? Odpowiedz Link
queenmaya Re: MC czy IC? 12.09.05, 20:07 Dokładnie tak, zwłaszcza jeśli na MC jest Neptun, który sprawia, że sprawy związane z MC mogą być postrzegane nieostro, jakby niewyraźnie lub może to być niezrozumiała dziedzina życia dla WH (chyba, że jest anestezjologiem, artystą lub marynarzem). A Saturn to jest konkret. Na dowolnej osi jeszcze nabiera siły. Czyli sprawy związane z 4. domem muszą być szczególnie ważne w życiu tej osoby. A więc pochodzenie, wpływ domu rodzinnego i któregoś z rodziców, własny dom i rodzina, może sprawy uczuciowo-emocjonalne. W sensie pozytywnym lub negatywnym, co zależy od znaku i aspektów. A tu jeszcze być może (?) jest opozycja tych planet, co dla tego Saturna nie jest zbyt "wygodne", ponieważ ani ten dom, ani Neptun nie dają mu komfortowej sytuacji. Może to być brak rodzica? Alkohol w domu? Jakieś niejasne sytuacje w dzieciństwie? Zamiast zgadywać, lepiej dyskretnie spytać WH... Odpowiedz Link
lipenka Re: MC czy IC? 12.09.05, 20:18 ok, ale sprawy zwiazane z 4 domem będą ważniejsze od tych związanych z 3 domem? przecież saturn właśnie tam się zadomowił..czy to przestaje mieć znaczenie??.. Odpowiedz Link
neptus Re: MC czy IC? 12.09.05, 20:45 1. zależy u kogo 2. tranzytowany dom zawsze nabiera znaczenia, a szególnie, kiedy tam przebywa Saturn. lipenka napisała: > który z aspektów uznalibyście za "ważniejszy"? > koniunkcja jednej planety z MC, czy innej z IC. czy zależy to od ścisłości > koniuncji czy może raczej od etapu życia w ktorym sie obecnie znajdujemy? > Jeżeli równocześnie, to nalezy mówicie o osi MC/IC tranzytowanej porzez opozycję. Jeżeli nie równocześnie, to ważniejszy jest zwykle ten, który jest dokładniejszy. Poza tym KAŻDY tranzyt przez MC lub i IC jest równocześnie opozycją do drugiego bieguna Południka Miejscowego. Oba te punkty są ze sobą ściśle powiązane. Oczywiście, moris6 ma rację, co dla kogo jest ważniejsze zalezy od człowieka, czyli całego horoskopu. Zawsze jednak te dziedziny sie wiążą. Jeśli dostaniesz awans albo wyrzucą Cię z pracy, nie może się to nie odbić na domu i rodzinie. I odwrotnie - awantury w domu psują opinię, politycy pokazują się z rodzinami, bo to im poprawia szanse wyborcze i osiągniecie pożądanego statusu. Odpowiedz Link
lipenka Re: MC czy IC? 12.09.05, 21:50 slyszalam tez ze takie umiejscowienie saturna wiaze sie ze smiercia ktoregos z rodzicow. w tym przypadku byla to smierc brata. ale czy po takim doswiadczeniu nalezy uznac, ze sprawy przybiora korzystniejszy dla WH obrot? mam nadzieje, ze tak Odpowiedz Link
neptus Re: MC czy IC? 13.09.05, 17:57 lipenka napisała: > slyszalam tez ze takie umiejscowienie saturna wiaze sie ze smiercia ktoregos z > rodzicow. w tym przypadku byla to smierc brata. ale czy po takim doswiadczeniu > nalezy uznac, ze sprawy przybiora korzystniejszy dla WH obrot? mam nadzieje, ze > > tak Rodzice umieraja, kiedy chcą. Człowiek w naturalny sposób przeżywa 3 cykle Saturna, a rodziców ma dwoje. Nie starczy ich na to. Odpowiedz Link
anahella Re: MC czy IC? 13.09.05, 00:56 O wlasnie. Masz - tak zrozumialam - opozycje Saturn/Neptun na osiach. Z domu wynioslas konkret, dazysz do nikonkretu. - tak w skrocie. Moze sie to objawiac tak, ze gdy wybieralas (bedziesz wybierac) zawod, to matka z ojcem zalamia rece i powiedza, "no dobrze, fajny zawod, ale z czego bedziesz zyla?" Bo w opozycji jest takie przeciaganie liny. U Ciebie widac to wyraznie: marzenia o przyszlosci (Neptun na MC) kontra korzenie (Saturn na IC). Co sobie pomarzysz, to zaraz cos Cie sprowadzi na ziemie. Ktora planeta wazniejsza? Satrun jest wladca Ascendnetu, wiec raczej on. Ale zobacz jakimi planetami rzadzi Neptun (czyli czy masz cos w Rybach a w szczegolnosci swiatla) jakimi Satrun (czyli co jest w Koziorocu) i czy Nep/Sat. maja aspekty. Wazne sa aspekty ze swiatlami. Odpowiedz Link
lipenka Re: MC czy IC? 13.09.05, 17:28 Co sobie pomarzysz to zaraz cos Cie sprowadzi na ziemie. dokładnie tak. a nawet więcej, bowiem jeżeli nikt tego nie zrobi za mnie to natychmiast przestaje mnie to interesować samo z siebie (byle dalej od konkretu i działań celowych tudzież niosących "konkretne" kosekwencje. dlatego trudno uwierzyć, że tu rządzi saturn...choć tworzy wielki trygon wraz z asc. i słońcem (słońce w koniunkcji z merkurym). za to i saturn i neptun są w kwadracie z księżycem (ost. st. wodnika) w 1 domu...i bąż tu człowieku mądry z takim neptunem Odpowiedz Link
zeta23 Re: MC czy IC? 12.09.05, 22:25 zanka napisała: > > a jesli saturn jets na mc, a neptun na ic? Chodzi ci o tranzyty? Bo aktualnie ja mam taki układ. Saturn kręci mi się koło MC i jeszcze pare razy się zakręci zanim wlezie na MC.MC to 10 dom, a 10 dom to nasz status społeczny,czyli kierunek w którym powinniśmy rozwijać nasze ambicje,ideały często praca zawodowa-co mi przyniesie jeszcze nie wiem. Mam nadzieję, że za dobrą pracę mnie wynagrodzi Natomiast neptun lubi nas zwodzic. Tam gdzie w domu tranzytuje neptun wszystko jest niepokojąco niejasne, tajemnicze i nic do końca nie wiadomo.Narazie roztacza wokół mnie mgłę niejasnych emocji i kolorowe sny Odpowiedz Link
neptus Re: MC czy IC? 12.09.05, 23:37 zeta23 napisała: > Natomiast neptun lubi nas zwodzic. Tam gdzie w domu tranzytuje neptun wszystko > jest niepokojąco niejasne, tajemnicze i nic do końca nie wiadomo.Narazie > roztacza wokół mnie mgłę niejasnych emocji i kolorowe sny Tak mówią, ale to niezupełnie prawda. U mnie Neptun na MC sprawił, ze nagle mój status stał sie bardzo jasny i klarowny. Póki był w 9 domu robota była wiecznie niepewna, a kiedy wszedł na MC dostałam z niej wreszcie kopa. Odpowiedz Link
zeta23 Re: MC czy IC? 13.09.05, 13:28 neptus napisała: U mnie Neptun na MC sprawił, ze nagle mój > > status stał sie bardzo jasny i klarowny. Póki był w 9 domu robota była wiecznie > > niepewna, a kiedy wszedł na MC dostałam z niej wreszcie kopa. Jest jak jest-nie narzekam. Narazie oprócz mieszania mi w emocjach,kupienia akwarium z rybkami, pogłębiającej się wady wzroku krótkowzroczności mojej córki (znów trzeba było kupić silniejsze soczewki)nic nie zauważyłam. Teraz mam drugi nawrót neptuna do osi IC i może wtedy Król mórz i oceanów łaskawie na cos się zdecyduje.. Przyznam,że jestem zaasymilowana z tą energią,bo mam go w I d. No, ale jak już mi robi kwinkunks do marsa i półsekstyl do saturna to się można zdenerwować Pozdrawiam Odpowiedz Link
anahella Re: MC czy IC? 13.09.05, 00:46 zeta23 napisała: > Natomiast neptun lubi nas zwodzic. Tam gdzie w domu tranzytuje neptun wszystko > jest niepokojąco niejasne, tajemnicze i nic do końca nie wiadomo.Narazie > roztacza wokół mnie mgłę niejasnych emocji i kolorowe sny Wezme Neptuna w obrone Mam go w II domu i nie zarabiam w sposob tajemniczy. Wprost przeciwnie - moje nazwisko figuruje w skladzie zespolu, w ktorym pracuje i kazdy je moze przeczytac biorac do reki efekt naszej pracy. Nie robie przekretow, bo mi sie to zwyczajnie nie oplaca (Ksiezyc w Byku w VIII jest zachowawczy). Kanalizuje mi sie to tak, ze co zarobie to odplynie Ale znow potem przyplywa, wiec nie zalamuje rak. Odpowiedz Link
zeta23 Re: MC czy IC? 13.09.05, 13:59 anahella napisała: Kanalizuje mi sie to tak, ze co zarobie to odplynie Ale znow > potem przyplywa, wiec nie zalamuje rak. Więc można się pokusić o tezę,że neptun chroni? he he Nie istnieje ani "lepszy" ani "gorszy", bowiem każdy otrzymał w darze talenty potrzebne mu, by iść własną drogą. Paulo Coelho Odpowiedz Link
anahella Re: MC czy IC? 13.09.05, 18:30 Nie, nie chroni. To po prostu cykl jak z morzem: jest przyplyw, jest odplyw a potem znow przyplyw. Jak wiadomo przyplywy i odplywy sa uwarunkowane przyciaganiem Ksiezyca - u mmie jest w Byku tuz przy szczycie VIII domu, wiec to bardziej on chroni. Neptun wprowadza tylko te energie w plynny ruch. Odpowiedz Link
queenmaya Re: MC czy IC? 13.09.05, 10:19 To w końcu chodzi o planety natalne, czy o tranzyt? Bo ja myślałam, że o natalne... I jeszcze w sprawie śmierci. Saturn nie musi oznaczać śmierci, chociaż niekiedy może. Ale "sam z siebie" to raczej nie. Jeśli jest na granicy domów 3 i 4 to jest tak jakby w obu jednocześnie. A 3 dom to dom rodzeństwa. A więc śmierć brata można tu podciągnąć. Ale należałoby popatrzeć na całość, bo prorokowanie z jakiegoś oderwanego fragmentu jest niemożliwe. Odpowiedz Link
lipenka Re: MC czy IC? 13.09.05, 17:30 jasne, ze o natalne a śmierć stała się faktem więc nie ma co mówić o prorokowaniu niestety... Odpowiedz Link
aarvedui Re: MC czy IC? 14.09.05, 17:29 przepraszam-nie przebrnąłem przez wszystkie odpowiedzi -moze ktoś to już napisał. kazde oddzialywanie na MC dziala jednoczesnie na IC czego Cie podstawy uczyly,co? koniunkcja z jedną strona to opozycja z drugą. bazowo - koniunkcja stapia i energetyzuje opozycja rozdziela,uświadamia,obiektywizuje..lub daje projekcje na innych ludzi(wydarzenia,rzeczy) upraszczając bardzo - koniunkcja z MC angażujesz sie w prace ale bliscy z domu domagają sie uwagi,albo koniunkcyjne angażujac się w dom skupiasz uwagę ludzi z pracy.to straszne uproszczenie(pojęcia samej osi i oddzialywan)...ale moze coś rozjaśni. Odpowiedz Link