Dodaj do ulubionych

jaki znak? żywioł + jakość

02.01.06, 16:07
Ponieważ w jednym z wątków rozgorzała burzliwa dyskusja o dobrych i złych
solarnych znakach, i nikt nie chce już być Skorpionem, przedstawiam do
dyskusji takie zagadnienie:

Z kompozycji dominującego żywiołu i dominującej jakości w radiksie można
skomponować jakiś znak zodiaku, bo wiadomo że każdy znak to inna kompozycja
żywiołu i jakości. Może się wówczas okazać, że osoba jest solarnym
Bliźniakiem co prawda, ale z takiej kompozycji wyłania się na przykład Wodnik
albo Waga. I faktycznie ten Wodnik/Waga opisuje tę osobę bardziej trafnie
(mówię akurat o sobie).
Czy robiliście takie "rachunki" i obserwacje? Kwestią umowną jest oczywiście
jak będziemy liczyć żywioły i jakości dla poszczególnych planet i osi.
Ale obserwacje są ciekawe, że taki całościowy obrazek wyrażony jednym znakiem
zodiaku (może być też kilka), opisuje osobę dosyć trafnie.
W moim przypadku samo Słońce w Bliźniętach to zbyt mało jakości zmiennej,
żeby o mnie powiedzieć, że jestem archetypowym Bliźniakiem.
Znałam pewnego pana, który w Skorpionie miał tylko Saturna, ale za to ogólnie
dużo planet w żywiole wody i jakości stałej, i wypisz wymaluj - Skorpion.

Pozdrawiam
Lwi
Obserwuj wątek
    • mb1mb Re: jaki znak? żywioł + jakość 02.01.06, 16:23
      ja nigdy nie mogłam się zdecydować, nie mam żadnego stellium; gdyby uznać, że
      najważniejsze to Słońce, Księżyc i asc to ziemia/ogień, ale jeśli wziąć pod
      uwagę znak władający ascendentem i resztę to bardzo dużo powietrza; wody niby
      mało, ale są aspekty planet osobistych z Neptunem i władca Słońca w znaku
      wodnym....
      jakości kardynalne/zmienne - wśród planet osobistych przeważają zmienne, ale
      samo Słońce to znak kardynalny - trudno mi znaleźć jeden znak/żywioł, który by
      mnie dobrze charakteryzował...
    • gronisia Re: jaki znak? żywioł + jakość 02.01.06, 16:58
      Dobry trop to brak określonego zywiołu w radixie, przynajmniej wiadomo kim nie
      jestem i nie będę)))).
      • neptus Re: jaki znak? żywioł + jakość 02.01.06, 18:06
        Przy takim postawieniu sprawy, to ja też nie. big_grinDDDD
    • anahella Re: jaki znak? żywioł + jakość 02.01.06, 18:17
      Okreslenie dominacji jakosci i zywiolu to przeciez pierwszy krok w interpretacji
      horsokopu. Czasem te dominacje daje planeta na osi.
      • lwi2 Re: jaki znak? żywioł + jakość 02.01.06, 19:21
        Można przyjąć na przykład taką punktację do obliczeń:
        Światła i Ascendent - 3 pkt.
        Merkury, Wenus, Mars - 2 pkt.
        Pozostałe planety i MC - 1 pkt.
        Powinno być razem 21 pkt.
        Taką punktację poznałam na kursie astro, ale wiem, że różni astrolodzy różnie
        to liczą.

Obliczenia często potwierdzą znak solarny i wtedy nie ma "newsa".
        Jest "news" kiedy wypada co innego, i zostajemy na przykład ... Wodnikiem.

Pozdrawiam
        Lwi
        • cytryna76 Re: jaki znak? żywioł + jakość 02.01.06, 19:48
          Od lat stosuję identyczną punktację! To efekt moich własnych przemyśleń i
          spostrzeżeń, po części inspirowanych książką Tracy Marks "Sztuka interpretacji
          kosmogramu", z tym, że dotyczy on raczej okreslania żywiołu i jakości
          dominującej oraz ewentualnych niedoborów. Okazuje się, że to całkiem dobrze
          działa. 8 punktów -żywioł mocno zaakcentowany, 9 punktów - nadmiar, 0-2 punkty
          niedobór.
          Co to Twojego pomysłu, jest coś na rzeczy. U mnie jednak bez rewelacji:
          kardynalna woda, a więc jak by nie było Rak pełną gębą.
        • makaryna Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 07:30
          No tak, przy takim obliczaniu wyszlo mi ze mam przewage wodno/stala chociaz na
          Skorpionie "zarabiam" zaledwie 2 pkt i to tylko Neptun i Jowisz. Trudno by tu
          bylo powiedziec, ze dominanta jest u mnie Skorpion...
      • mb1mb Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 02:06
        anahella napisała:

> Okreslenie dominacji jakosci i zywiolu to przeciez pierwszy krok w
        interpretacji horsokopu. Czasem te dominacje daje planeta na osi.

no to będzie Wenus w Strzelcu na MC od str IX - wg punktacji Lwi też przeważa
        ogień ale tylko 1 pkt więcej niż ziemia
        Jestem Koziorożcem, a może ....satyrem? big_grin
        • aarvedui Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 03:23
          no wlasnie.wydaje mi się ze dziala to tylko w wypadku wartosci skrajnych...
    • queenmaya Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 12:41
      Takie liczenie daje w rezultacie tak zwany "znak syntetyczny", który jest bardzo
      ważny i trzeba go uwzględnić. Mogą wyjść dwa znaki, jeśli dwa żywioły otrzymały
      identyczną ilość punktów.
      Steven Arrroyo podaje taki sposób liczenia:
      Slonce: +3,
      Ksiezyc: +2,
      Asc.: +2,
      Mars: +2,
      Wenus: +1,
      Merkury: +1,
      Jowisz i Saturn po +0,5;
      żywioł władcy Słońca: +2,
      żywioł władcy AS: +2,
      żywioł władcy Księżyca: +1.
      Ponadto trzeba zwracać uwagę na żywioł dyspozytora końcowego lub dyspozytora
      grupy planet, szczególnie jeśli jest wśród nich Słońce.
      Oczywiście zwracamy też dużą uwagę na brak jakiegoś żywiołu lub jakiejś jakości,
      podobnie jak na ich silną dominację.
      Żeby nie wiem jak liczyć u mnie wychodzi Skorpion, nawet jeśli nikt nie chce być
      tym znakiem... a ja muszę tongue_out. Na szczęście Skorpiona nie da się zabić, więc będę
      walczyć do końca (świata).
      • queenmaya Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 12:46
        Acha, ważne, a zapomniałam napisać: liczymy tylko planety "stare", a więc np.
        władcą ascendentu lub Słońca w Skorpionie jest Mars. W takim przypadku możemy
        dać Plutonowi 1 punkt (szczególnie, jeśli Słońce i ascendent są w tym samym
        znaku), ale to Mars dostaje 2 p. Pozostałe transsaturniki nie dostają nic, bo są
        za mało osobiste (z racji wolnego przemieszczania się są to planety pokoleniowe,
        a nie osobiste).
      • mb1mb Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 14:25
        wg Queenmaya/Arroyo to u mnie przewaga powietrza

czy jakości liczy się wg tej samej punktacji? jeśli tak, to przeważa kardynalna
        (tylko 1 pkt nad zmienną smile) czyli...Waga? big_grin może coś w tym jest - taka
        idealna harmonia między tym zlepkiem wszystkiego...

w każdym razie najmniej wody i jakości stałej
        • queenmaya Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 16:27
          mb1mb napisał:

> czy jakości liczy się wg tej samej punktacji? jeśli tak, to przeważa kardynalna

Zwykle program astro ma taką tabelkę żywiołów i jakości. Przy każdej planecie
          piszesz sobie ołówkiem wartość, a potem podliczasz w poziomie i w pionie (czyli
          w żywiołach i jakościach).
          Ale to oczywiście traktujemy tylko jako dodatek, uzupełnienie interpretacji. W
          zadnym razie nie można czlowiekowi wmawiać, że jest znakiem, którym nam w ten
          sposób wyszedł.
          A interpretacja całości to dopiero jest zabawa...
          Jest przecież tyle elementów do uwzględnienia, że czasem czlowiek czuje się tym
          przytłoczony i totalnie ogłupiały.
    • undyna Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 12:59
      no dobrze, a jak się ma wszystkiego po równo mniej więcej, bez wyraźnej
      przewagi, ale po równo nieco więcej jest ognia i ziemi; zmiennego i stałego?smile
      • queenmaya Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 14:03
        undyna napisała:

> no dobrze, a jak się ma wszystkiego po równo mniej więcej, bez wyraźnej
        > przewagi, ale po równo nieco więcej jest ognia i ziemi; zmiennego i stałego?smile

Jeśli wszystkiego jest mniej więcej po równo. to dobrze, bo może to oznaczać, że
        nie masz większych "odchyłek" od właściwych proporcji. Ideałem by było, żeby
        każdy miał to wszystko "po równo", ale to się zdarza niezwykle rzadko. Zwykle
        czegoś brak lub jest zbyt mało, a czego innego jest w nadmiarze. I tu jest
        informacja, że trzeba na to zwrócić uwagę.
        Ale jeszcze jest coś takiego, jak "rekompensata". Np. przy braku ognia taką
        rekompensatą może być bardzo silny Mars (np. na osi, w koniunkcji ze Słońcem
        itp.). Albo przy braku żywiołu ziemi może być silny Saturn (np. na wierzchołku
        półkrzyża, do tego w koniunkcji ze Słońcem i władcą ascendentu, jak u mnie).
        Jest mnóstwo czynników, na które trzeba zwracać uwagę...
      • dori7 Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 14:12
        Tez mam mniej wiecej wszedzie po rowno - wtedy niestety takie wyliczanie
        wychodzi bez sensu. Mnie nawet jeden znak nie moze w zadnym systemie wyjsc,
        zawsze dwa maja po rowno, hehe. Wg systemu podanego przez Lwi jestem kombinacja
        Ryb i Blizniat, a wg systemu Arroyo Lwa i Skorpiona. Roznica prawie
        niezauwazalna, a co smile))
    • arcoiris1 Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 13:08
      Licza systemem Lwi wychodzi mi 7 w zywiole Ognia, 5 w Powietrzu, 4 w Ziemii i 2
      2 w Wodzie, co by potwierdzało mój znak solarny, natomiast system Queenmayi
      jest o tyle ciekawy, ze mam tu 2,5 Wody, 2 Powietrza, i az 6 punktów Ziemii i
      6, 5 Ognia. Wiec juz nie wiem. Powietrze czy Ziemia.
      • undyna Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 13:21
        ja biorąc pod uwage te dwa rożne systemy punktacji jestem albo lwem, albo
        bykiem, jak dla mnie różnica zasadnicza, wg. takiej którą kiedyś poznałam
        jestem pogranicznikiem lwa i panny
      • queenmaya Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 14:04
        arcoiris1 napisała:

> Wiec juz nie wiem. Powietrze czy Ziemia.

A jak to czujesz?
        Jest tak, jak czujesz.
        • arcoiris1 Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 14:22
          Powietrze, ale z drugiej strony uwielbiam tez wszelkie hedonizmy... jesc, pic,
          sex i tanczyc. Wiec Byk, gdzie mam Marsa. I asc w Koziorożcu. I Wenus Ziemska w
          Skorpionowym domu.

Ale widzisz Queenmaya, Księzyc mi tu wszystko wikła. Bo: jest w kon z Plutonem
          w domu 8 wiec duza Woda, ale w Wadze na 2 st wiec bardzo Powietrzny, d tego
          rzadzi wagowym 7 domem ale jego władca Wenus jest w Pannie, wiec ziemska i dosc
          nieszczesliwa w tym panniastym położeniu.

Wniosek- jestem jako ten Jan bez Ziemi.. wink)))

Serio- a jak wy te konkretne znaki wyciagacie z tych obliczeń, typu jestem
          Skorpion albo Wodnik?>
          • dori7 Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 14:33
            arcoiris1 napisała:

> Serio- a jak wy te konkretne znaki wyciagacie z tych obliczeń, typu jestem
            > Skorpion albo Wodnik?>

Liczysz, jaki zywiol jest najbardziej punktowany i jaka jakosc, a z tego
            skladasz znak. Np. masz najwiecej zywiolu ognia i jakosci stalej - jestes Lwem.

Arcoiris, mam pytanie osobiste. Zgodzilabys sie podeslac swoje dane do radiksu
            na priv? Podesle w zamian swoje, jesli masz ochote zerknac i sie posmiac - pewne
            rzeczy wygladaja na oko dosc podobnie i obejrzenie tego z bliska moze byc
            niezlym doswiadczeniem, hehe smile)
            • arcoiris1 Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 14:53
              no tak! dzieki Dori. Jakikolwiek system by nie przyjac, miażdżąca przewage ma
              Stały Ogien. Pożniej napisze Ci maila, na razie nie wiem gdzie mam przod a
              gdzie tył w tej robocie
            • neptus Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 16:40
              dori7 napisała:

> Liczysz, jaki zywiol jest najbardziej punktowany i jaka jakosc, a z tego
              > skladasz znak. Np. masz najwiecej zywiolu ognia i jakosci stalej - jestes
              Lwem.

No to ja mam powietrzną stałość wink, czyli Wodnik jestem... big_grin
        • dori7 Re: jaki znak? żywioł + jakość 03.01.06, 14:26
          queenmaya napisała:

> A jak to czujesz?
          > Jest tak, jak czujesz.

Ech, ja sie czuje mniej wiecej kazdym ze znakow, ktore mi wyszly we wszelkich
          mozliwych wyliczeniach. Co byc moze swiadczy o tym, ze zmienno-wczuwajaca sie
          kombinacja ryboblizniaka jest najbardziej trafiona big_grin
    • am98 ŚWIATŁA 04.01.06, 00:01
      Może warto ugryźć temat z drugiej strony, próbując dokonać najpierw
      wnikliwej "samooceny" a następnie jej wyniki odnieść do horoskopu natalnego.
      Wymaga to oczywiście bardzo dużo obiektywizmu, bezwględnej szczerości wobec
      siebie samego.
      Widzę tu sensowność postawienia wielu pytań dotyczących na przykład: widocznych
      reakcji w relacjach międzyludzkich, uśmiechu lub jego braku w codziennych
      kontaktach, entuzjazmu, wytrwałości, co uznaję, że jest dla mnie ważne, co
      przynosi mi najwięcej satysfakcji, a gdzie napotykam na notoryczne problemy,
      czym się interesuję, co mogę powiedzieć o sobie, czego inni nie wiedzą
      itp...itd..
      Kryje się za tym oczywiście pewne zagrożenie dzielenia włosa na czworo przy
      jakichś saturniczno - panniastych wpływach, niepewności przy na przykład
      neptunicznym rozmydleniu co do powstałych efektów, ale zawsze można też kogoś
      mądrego zapytać o ocenę.
      Kolejną kwestią, która może powodować pewną "trudność" - jest własny wiek i
      przeżyte doświadczenia, a właściwie upływający czas, albo też określając
      inaczej - tranzyty planet. Pragnę podkreślić, że cały czas ewoluujemy poprzez
      tranzyty planet. W trakcie narodzin posiadałam ten sam horokop i teraz mam ten
      sam horoskop. Dziesięć lat temu wciąż miałam ten sam horoskop. Jestem tą samą
      osobą, ale przecież nie taką samą, chociażby z racji nabytych doświadczeń,
      chyba że jakimś cudem uda mi się ujść cyklom Saturna, albo nawet wyjść poza
      własny horoskop, ale wtedy musiałabym być chyba samym Panem Jezusem....(może?).
      Znam wiele przypadków ludzi, których życie uległo wielu metamorfozom na polu
      zainteresowań, wykonywanej pracy, posiadanych pieniędzy, stosunku do ludzi;
      dlatego też nie traktuję horoskopu jako constans, ale jako podlegającą ewolucji
      mapę.
      Jeżeli natomiast ulegam pewnym rozdrobnieniom, nie wiem, co z czym, jak i gdzie
      zawsze odwołuję się do Świateł, a przede wszystkim do Słońca, które jest
      przecież moim JA. I tu pozwolę sobie zacytować Pana Arroyo, który tak przecież
      mądrze napisał: "słońce jest sednem tożsamosci, samym centrum świadomości" i
      dalej: "ascendent musi służyć celom, wartościom oraz twórczym zamierzeniom
      Słońca"
      • venet Re: ŚWIATŁA 23.12.06, 10:26
        odgrzebuję stary wąteksmile
        może ktoś mi pomoże obliczyć moją "jakość":

Słońce w znaku Byka
        Księżyc w Baranie
        Wenus w Baranie
        Ascendent w Wadze
        Descendent w Baranie
        Imum Coeli w Koziorożcu
        Medium Coeli w Raku

z tego by wynikala przewaga cech kardynalnych,
        do tego spore stelium w znaku Wagi->Mars,Saturn,Pluton ,ale ale też posiadam
        stelium pokoleniowe w Strzelcu->Uran,Neptun oraz mam Merkurego w Bliznietach co
        pewnie nadaje spora powietrznoscsmile
        Jakim znakiem zodiaku jesli chodzi o "jakosc" moge byc??

• neptus Re: jaki znak? żywioł + jakość 24.12.06, 16:25
      Horoskop jest podobny do fraktala. Jak by go nie oglądac i w jakich
      fragmentach, wychodzi to samo. Skoro mam wyraźna przewagę znaków stałych,
      powietrznych i yang, to wychodzi z tego Wodnik. Ale patrząc inaczej, widac
      Urana na asc, czyli jak nie kijem, to pałką, uraniczność i zycie "pod prąd" są
      wpisane wszędzie. Wynika to takze z głownych figur w horoskopie, z aspektów, z
      obsady południka, z harmonicznych, dwad i czego by nie próbować. Bo taka jest
      astrologia. Jeśli coś w horoskopie jest wyraźne (czyt. w naturze człowieka), to
      niezaleznie od metody, musimy to znaleźć. A jesli nie znajdujemy, to znaczy
      tylko, ze jeszcze trzeba sie sporo nauczyć.
      • iokepine Re: jaki znak? żywioł + jakość 28.12.06, 22:03
        Uhm, mi tez wychodzi to samo, na pierwszym miejscu Wodnik, na drugim Skorpion,
        czyli Słońce i ASCsmile
        • trigga74 Re: jaki znak? - no to moje 3 gr :) 29.12.06, 20:44
          Iles tu wypowiedzi, skadinad fajnie bo w innej konfiguracji autor moglby dostac
          rugi za babranie w podstawach smile

Widze to wszystko mniej wiecej tak: pokusmy sie o poszukanie pewnej SYNTEZY na
          podstawie wywazenia i porownania JAKOSCI I ZYWIOLOW poniewaz wydaje mi sie ze
          dopiero sparowanie da jakies rezultaty.
          Ja mam akurat wedlug przelicznika pana Arroyo najwiece Powietrza i Ognia, Wody i
          Ziemi jakos nie za wiele.

Uszeregujmy jakosci wedlug recepty:
          1.TEZA 2.ANTYTEZA 3.SYNTEZA =
          1. KARDYNALNE 2. STALE 3. ZMIENNE

Zywiolow jest wprawdzie 4 ale polaczyc to jakos mozna

Baran - ogien, teza
          Byk - ziemia antyteza
          Bliznieta - powietrze synteza
          Rak - woda teza (bo IV dom)
          Lew - ogien antyteza
          Panna - ziemia synteza
          Waga - powietrze teza
          Skorpion - woda antyteza
          Strzelec - ogien synteza
          Koziorozec - ziemia teza
          Wodnik - powietrze antyteza
          Ryby - woda synteza

I teraz mozemy dostrzec te podobienstwam wynikajace takze z ulozenia katowego
          (aspekty) znakow na kole 360 st.
          Jak widac duzo wspolnego moze miec panna z bliznietami, bo jedno i drugie jest
          synteza, nie szkodzi ze roznych zywiolow, rzadzi nimi ten sam Merkury
          Z innej strony wcale nie wydaje mi sie aby tylko z powodu zywiolu wody skorpion
          byz az tak podobny do ryb, wlasnie dlatego ze skorpion jest antyteza a ryby
          synteza. Z tego tez powodu onstawiam zupelna odmiennosc temperamentu i
          konstytucji pomiedzy bykiem a strzelcem bo tutaj roznica jest na zasadzie byk:
          ziemia antyteza a strzelec to ogien synteza.

Na zasadzie
          1.TEZA - tak, ja, jestem
          2. ANTYTEZA - nie, my (srodowisko)
          3. SYNTEZA - chyba (rozumiem), ja-my (synteza)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka