andgie 17.07.07, 00:17 Przyjmuje sie, ze dziala korzystnie, nawet, jesli planety laczy niekorzystny aspekt. Sama mam Wenus w Skorpionie w polkwadracie do Plutona w Wadze. jak to sie moze objawiac w moich zwiazkach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andgie Re: Recepcja mutualna 19.07.07, 22:15 No, to napisze cos ktos o recepcji? Jestem ciekawa. Odpowiedz Link
dori7 Re: Recepcja mutualna 20.07.07, 21:50 andgie napisała: > No, to napisze cos ktos o recepcji? Jestem ciekawa. Obawiam sie, ze nikt tu nie dyzuruje 24 godziny na dobe i nie pisze na zamowienie... Domaganie sie natychmiastowego podania wiedzy na tacy jest nieco w zlym guscie www.google.pl/search?hl=pl&q=mutual+reception&btnG=Szukaj+w+Google&lr= Odpowiedz Link
andgie Re: Recepcja mutualna 22.07.07, 00:09 Przepraszam, nie pomyslalam, ze podbijanie watku moze byc niewlasciwie odebrae. Dziekuje za ladny link Odpowiedz Link
aarvedui Re: Recepcja mutualna 19.07.07, 22:35 pierwsza podpowiedz recepcja to tak jakby troche koniunkcja.przeplyw pomiedzy planetami jest podobnie silny. a jaki to juz oceniasz z tego co widac Odpowiedz Link
andgie Re: Recepcja mutualna 20.07.07, 00:54 Nieco oceny jest potrzebne, rozroznienie miedzy "korzystnym a dynamicznym aspektem. W jaki sposob zrealizowac korzystnie taki aspekt? Odpowiedz Link
aarvedui Re: Recepcja mutualna 20.07.07, 01:24 andgie napisała: > Nieco oceny jest potrzebne, rozroznienie miedzy "korzystnym a dynamicznym > aspektem. W jaki sposob zrealizowac korzystnie taki aspekt? nieco oceny zazwyczaj oznacza podejscie problemowe. punkt pierwszy - o co chodzi? co chcemy problemowo rozwiązać? czy mamy jakiś problem? pytnaie? zadanie własciwego pytania to podstawa sukcesu. punkt nastepny.pytasz sie o wenus. czyli moga wchodzic w grę sprawy wartosci. o jakie wartosci chodzi? jakie jest pytanie/problem? punkt trzeci - po ustaleniu co chcemy analizować.analizujemy. załóżmy ze wybralismy problem wartosci...powiedzmy ze chodzi nam o kase. przystepujemy do analizy potencjału finansowo-zarobkowego osoby.robimy wszystko po kolei,jak podreczniki i kursa uczą,i jak nam warsztat podpowiada. w ogolnym watku widzimy jak ustawia sie konfiguracja wenus-pluton i jak koresponduje z caloscia. jakie domy łaczy, jakie planety wiaze przez posrednictwo aspektow, jakie ma wladztwa... potem - jak sie czuje to wszystko ze wzgledu na jakosc czasu. recepcja zawsze bedzie inna nieco. tu i tam ma inne domy. czasem moze sie laczyc jakims dynamicznym aspektem jak tu, czasem to recepcja z nieprzystajacych znakow,czasem z harmonijnych. wychodzisz z podstawowego znacznenia wenus i plutona. potem polozenie w radiksie. bazowe znaczenie aspektu wenus-pluton. specyfikacja jak bardzo "ostry" jest aspekt...etc..i tak sobie doprecyzowujesz, jak rzeżbienie,po kawałku odsłaniasz wiecej szczegolow.. ot - zwyczajny warsztat astrologiczny ;p Odpowiedz Link
potrek Re: Recepcja mutualna 20.07.07, 03:15 Pluton to tabu, a Wenus to przede wszystkim sex w takim połączeniu. Dla mnie aspekt półkwadratury w recepcji pokazuje że człowiek pragnie wejść w zakazany owoc. Dalej nie będę tego opisywał bo sam wiesz co ten zakazany owoc oznacza. Wpisz w wyszukiwarkę słowo sex – tam jest odpowiedz. Pozdrawiam potrek Odpowiedz Link
queenmaya Re: Recepcja mutualna 20.07.07, 13:27 potrek napisał: > Pluton to tabu, a Wenus to przede wszystkim sex w takim połączeniu. Dla mnie > aspekt półkwadratury w recepcji pokazuje że człowiek pragnie wejść w zakazany > owoc. Dalej nie będę tego opisywał bo sam wiesz co ten zakazany owoc oznacza. > Wpisz w wyszukiwarkę słowo sex – tam jest odpowiedz. Brzmi obiecująco... ale ja radziłabym popatrzeć na resztę horoskopu natalnego oraz tranzyty. Bo jeśli będzie tam na przykład silnie blokujący tę Wenus Saturn, to skończyć się może na apetycie, a z działania wyjdą nici. Ja mam kwadraturę Wenus - Pluton, Wenus w Skorpionie. Można by mnie więc podejrzewać o najstraszliwsze ekscesy. A tu guzik. Bardzo silny Saturn nie pozwala. Odpowiedz Link
neptus Re: Recepcja mutualna 22.07.07, 20:41 andgie napisała: > Nieco oceny jest potrzebne, rozroznienie miedzy "korzystnym a dynamicznym > aspektem. W jaki sposob zrealizowac korzystnie taki aspekt? 1. Astrolog nie ocenia. 2. Najkorzystniejsze sa aspekty dynamiczne, bo tylko na nich da się coś wartościowego osięgnąć. Nie ma aspektow "korzystnych" i "niekorzystnych". Odpowiedz Link
hypokaimenon Re: Recepcja mutualna 20.07.07, 11:30 Mam recepcję Jowisz/Neptun - Ryby/Strzelec (100 stopni różnicy kątowej). Działa ona podobnie do koniunkcji tych planet. Są tacy, którzy twierdzą, że nawet nieharmonijne aspekty są przy recepcji korzystne, ale moje obserwacje tego nie potwierdzają. Ciesze się, że Jowisz nie robi mi kwadratu do Neptuna. Mam kilkoro znajmomych rówieśników, którzy na tym kwadracie mieli bardzo poważne kłopoty. Recepcja nie pomogła szczególnie. Jedna osoba padła ofiarą błędu lekarskiego, druga zabiła nieumyślnie pieszego jako kierowca, trzecia truła się chemią. Odpowiedz Link
queenmaya Re: Recepcja mutualna 20.07.07, 13:32 Ja też nie przeceniałabym recepcji, nawet mutualnych. Mam w horoskopie dwie i obie są mutualne: Słońce - Pluton (kwadratura) i drugą, z samych "starych" władców: Mars w Wodniku, Saturn w Skorpionie (również kwadratura). I co z tego wynika? Właściwie sama za bardzo nie wiem. Kwadratury działają jak kwadratury, generując napięcie, nie czuję ich zbyt przyjemnie. Odpowiedz Link
neptus Re: Recepcja mutualna 22.07.07, 20:42 andgie napisała: > Przyjmuje sie, ze dziala korzystnie, nawet, jesli planety laczy niekorzystny > aspekt. Sama mam Wenus w Skorpionie w polkwadracie do Plutona w Wadze. jak > to sie moze objawiac w moich zwiazkach? Wenus w Skorpionie w polkwadracie do Plutona potrzebuje silnych wrażeń. I to wszystko. Odpowiedz Link