Dodaj do ulubionych

dwadasamsa

01.11.03, 01:47
Dwadasamsa - co to za zwierz i do czego sluzy?
Obserwuj wątek
    • savanna Re: dwadasamsa 01.11.03, 10:07
      Dori, cytuje (a raczej kopiuje smile):

W indyjskiej astrologii jedna z warg, stanowiąca obraz dwunastej harmoniki
      horoskopu natalnego, a także nazwa 1/12 części znaku Zodiaku (2°30'), która w
      rysunku H12 rozwija się w znak zodiaku. Pierwsza dwadasamsa każdego znaku
      związana jest z Baranem, druga dwadasamsa z Bykiem .... dwunasta z Rybami.

Przyjmuje się, że rysunek dwadasams opisuje związek między przeszłymi i
      przyszłymi wcieleniami, a także rodziców

Dwadasamsy zostały zapożyczone przez europejskich astrologów i współcześnie
      wykorzystywane są w zachodniej astrologii pod skróconą nazwą "dwady". M. March
      i J. McEvers wskazują, że wykorzystanie dwadasams ma sens, jeśli niezbędna jest
      szczegółowa analiza poszczególnych niuansów horoskopu - na przykład w przypadku
      urodzenia bliźniąt, których horoskopy urodzeniowe są bardzo podobne, z
      wyjątkiem tego, że Ascendent (a zatem i szczyty domów) znajduje się w różnych
      dwadasamsach. Inni astrologowie uważają za istotne uwzględnianie dwadasams
      ważniejszych punktów horoskopu (przede wszystkim Słońca) praktycznie w każdym
      horoskopie.

P.S.
      polecam Ci strone: www.damar.home.pl/Encyklopedia/ , gdzie znajdziesz
      wyjasnienia wielu terminow z dziedziny astrologii. Pozdrawiam. s.
      • dori7 Re: dwadasamsa 01.11.03, 12:12
        Savanno - dzieki smile)

Tylko czemu Mandala liczy mi np. Slonce z koncowki znaku ('23) w dwadasamsie
        Byka?

A czy ktos z Forumowiczow sie zajmuje dwadasamsami, tj. wykorzystuje je przy
        interpretacji horoskopu?

Starsznie mnie one intryguja smile)
        • all2 Re: dwadasamsa 01.11.03, 14:34
          dori7 napisała:

> Savanno - dzieki smile)
          >
          > Tylko czemu Mandala liczy mi np. Slonce z koncowki znaku ('23) w dwadasamsie
          > Byka?

Sposób liczenia dwad podany prze Savannę (w każdym znaku od Barana) nie jest
          jedyny. Drugi jest taki że każdy znak zaczyna się własną dwadą, czyli w Byku
          pierwsza jest dwada Byka, w Bliźniętach - Bliźniąt, itd., a potem już po kolei.
          Czyli znak Byka kończy się wtedy dwadą Barana. Mandala liczy właśnie wg tego
          systemu. Idea tu jest taka, że każdy znak jest najsilniejszy na początku, a
          potem moc jego "esencji" słabnie. Przy tym systemie w znaku Byka pierwszy jest
          dekanat Byka i dwada Byka czyli pierwsze 2,5 stopnia to najmocniejszy Byk.
          Pierwszy dekanat znaku Byka to dwady: Byka, Bliźniąt, Raka i Lwa. Drugi dekanat
          to dekanat Panny - i zaczyna się od dwady Panny - a potem: Waga, Skorpion,
          Strzelec. Trzeci dekanat - Koziorożca. I tak dalej.
          To bardzo logiczny system.

> A czy ktos z Forumowiczow sie zajmuje dwadasamsami, tj. wykorzystuje je przy
          > interpretacji horoskopu?

Ja używam, właśnie tych które pokazuje Mandala. Pomocniczo, ale przydają się.
          Dwada dodatkowo zabarwia planetę, np Merkury w dwadzie Raka będzie miał dobrą
          pamięć niezależnie od pozostałych swoich parametrów. Dwady przydają się też
          przy rektyfikacji do ustawienia asc. Można nawet przeprowadzić analizę
          synastryczną przy użyciu wyłącznie dwadasams i bardzo ciekawe rzeczy wychodzą.
          Właśnie szczególnie w synastrii, weź sobie jakieś znajome pary i popatrz jak
          się ludzie uzupełniają dwadami.
          • dori7 Re: dwadasamsa 01.11.03, 17:20

> Ja używam, właśnie tych które pokazuje Mandala. Pomocniczo, ale przydają się.
            > Dwada dodatkowo zabarwia planetę, np Merkury w dwadzie Raka będzie miał dobrą
            > pamięć niezależnie od pozostałych swoich parametrów.

Czy np. Jowisz w Strzelcu i w dwadzie Strzelca bedzie w widoczny sposob
            bardziej Jowiszowaty, niz w jakiejs innej? Czy to bardzo rzutuje?

>Dwady przydają się też
            > przy rektyfikacji do ustawienia asc. Można nawet przeprowadzić analizę
            > synastryczną przy użyciu wyłącznie dwadasams i bardzo ciekawe rzeczy
            wychodzą.
            > Właśnie szczególnie w synastrii,

Napiszesz cos wiecej? Bo sie nadzwyczaj ciekawie zrobilo smile)

weź sobie jakieś znajome pary i popatrz jak
            > się ludzie uzupełniają dwadami.

Patrze i patrze, ale synastria to wyzsza szkola jazdy, na razie przegladam
            horury i sie zachwycam odkryciami rozmaitymi:

1) ze mam w koniukcji Jowisza w dwadzie Koziorozca z Saturnem w dwadzie
            Strzelca. Tylko za Chiny nie moge dojsc, co to oznacza, tyle tylko, ze ladnie
            wyglada wink)

2) ze u mojej siostry w horurze nagle zrobilo sie niesamowicie ogniscie, bo
            tajemnicza sprawa, z wyjatkiem Merkurego i Wenus, siedzacych w Skorpionie,
            wsystkie prawie planety (a siedza w ogniu lub powietrzu) sa w dwadach Lwa,
            Barana lub Strzelca!
          • savanna dwady w synastrii 21.08.04, 19:43
            Witaj All,
            czy moglabys wyjasnic troszeczke co to znaczy, ze w synastrii ludzie sie
            uzupelniaja dwadami? Tzn. najlepszy bylby jakis przyklad, zebym lepiej
            zrozumiala gdzie jest ten pies pogrzebany i zebym potrafila to sama zrobic.
            Bylabym ogromnie wdzieczna.
            Popatrzylam na interesujaca mnie synastrie i stosujac system liczenia dwad co
            2,5 stopnia zawsze od Barana do Ryb niezaleznie od znaku, zauwazylam co
            nastepuje:
            - Wenus osoby A w dwadzie Skorpiona - jak znak urodzeniowego Ksiezyca osoby B;
            - Wenus B w dwadzie Wodnika - jak znak ur. Ksiezyca A;
            - Ksiezyc i Merkury A w dwadzie Wagi - jak znak ASC B;
            - Ksiezyc i Jowisz B w dwadzie Barana - jak znak ur. Slonca A;
            - Jowisz i Neptun A w dwadzie Koziorozca - jak znak ur. Slonca B;
            - oba Slonca w dwadzie Panny.

Czy to takie uzupelnianie mialas na mysli?
            Acha - no i czy taki system liczenia dwad jest ok?
            Mocno pozdrawiam (jeszcze urlopowo) - S.
            • potrek Re: dwady w synastrii 31.08.04, 08:14
              All2 napisała że stosuje inny system obliczania dwad i ja też stosuje ten sam
              co ona . Sprubuj Savanna naszego systemu uważam go za lepszy . All2 napisała
              dlaczego jest lepszy i ja się z nią zgadzam. Z mego krótkiego kontaktu z
              Werresem zauwarzyłem że właśnie takim systemem dwad się posuguje.
              Pozdrawiam
              • zaden1 Re: dwady w synastrii 31.08.04, 09:12

Gazeta.pl > Forum > Prywatne > Hobby Wtorek, 31 sierpnia 2004

Dori to jest obecny adres Encyklopedii Internetowej która miala adres ,kiedys
                podawany przez sawanne ?

Znowu jest Internetowa Encyklopedia Astrologii
                Autor: tuathal
                Data: 18.07.2004 20:48 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
                pod adresem:

www.encyklopedia.drem.strefa.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka