dori7 01.11.03, 01:47 Dwadasamsa - co to za zwierz i do czego sluzy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
savanna Re: dwadasamsa 01.11.03, 10:07 Dori, cytuje (a raczej kopiuje ): W indyjskiej astrologii jedna z warg, stanowiąca obraz dwunastej harmoniki horoskopu natalnego, a także nazwa 1/12 części znaku Zodiaku (2°30'), która w rysunku H12 rozwija się w znak zodiaku. Pierwsza dwadasamsa każdego znaku związana jest z Baranem, druga dwadasamsa z Bykiem .... dwunasta z Rybami. Przyjmuje się, że rysunek dwadasams opisuje związek między przeszłymi i przyszłymi wcieleniami, a także rodziców Dwadasamsy zostały zapożyczone przez europejskich astrologów i współcześnie wykorzystywane są w zachodniej astrologii pod skróconą nazwą "dwady". M. March i J. McEvers wskazują, że wykorzystanie dwadasams ma sens, jeśli niezbędna jest szczegółowa analiza poszczególnych niuansów horoskopu - na przykład w przypadku urodzenia bliźniąt, których horoskopy urodzeniowe są bardzo podobne, z wyjątkiem tego, że Ascendent (a zatem i szczyty domów) znajduje się w różnych dwadasamsach. Inni astrologowie uważają za istotne uwzględnianie dwadasams ważniejszych punktów horoskopu (przede wszystkim Słońca) praktycznie w każdym horoskopie. P.S. polecam Ci strone: www.damar.home.pl/Encyklopedia/ , gdzie znajdziesz wyjasnienia wielu terminow z dziedziny astrologii. Pozdrawiam. s. Odpowiedz Link
dori7 Re: dwadasamsa 01.11.03, 12:12 Savanno - dzieki ) Tylko czemu Mandala liczy mi np. Slonce z koncowki znaku ('23) w dwadasamsie Byka? A czy ktos z Forumowiczow sie zajmuje dwadasamsami, tj. wykorzystuje je przy interpretacji horoskopu? Starsznie mnie one intryguja ) Odpowiedz Link
all2 Re: dwadasamsa 01.11.03, 14:34 dori7 napisała: > Savanno - dzieki ) > > Tylko czemu Mandala liczy mi np. Slonce z koncowki znaku ('23) w dwadasamsie > Byka? Sposób liczenia dwad podany prze Savannę (w każdym znaku od Barana) nie jest jedyny. Drugi jest taki że każdy znak zaczyna się własną dwadą, czyli w Byku pierwsza jest dwada Byka, w Bliźniętach - Bliźniąt, itd., a potem już po kolei. Czyli znak Byka kończy się wtedy dwadą Barana. Mandala liczy właśnie wg tego systemu. Idea tu jest taka, że każdy znak jest najsilniejszy na początku, a potem moc jego "esencji" słabnie. Przy tym systemie w znaku Byka pierwszy jest dekanat Byka i dwada Byka czyli pierwsze 2,5 stopnia to najmocniejszy Byk. Pierwszy dekanat znaku Byka to dwady: Byka, Bliźniąt, Raka i Lwa. Drugi dekanat to dekanat Panny - i zaczyna się od dwady Panny - a potem: Waga, Skorpion, Strzelec. Trzeci dekanat - Koziorożca. I tak dalej. To bardzo logiczny system. > A czy ktos z Forumowiczow sie zajmuje dwadasamsami, tj. wykorzystuje je przy > interpretacji horoskopu? Ja używam, właśnie tych które pokazuje Mandala. Pomocniczo, ale przydają się. Dwada dodatkowo zabarwia planetę, np Merkury w dwadzie Raka będzie miał dobrą pamięć niezależnie od pozostałych swoich parametrów. Dwady przydają się też przy rektyfikacji do ustawienia asc. Można nawet przeprowadzić analizę synastryczną przy użyciu wyłącznie dwadasams i bardzo ciekawe rzeczy wychodzą. Właśnie szczególnie w synastrii, weź sobie jakieś znajome pary i popatrz jak się ludzie uzupełniają dwadami. Odpowiedz Link
dori7 Re: dwadasamsa 01.11.03, 17:20 > Ja używam, właśnie tych które pokazuje Mandala. Pomocniczo, ale przydają się. > Dwada dodatkowo zabarwia planetę, np Merkury w dwadzie Raka będzie miał dobrą > pamięć niezależnie od pozostałych swoich parametrów. Czy np. Jowisz w Strzelcu i w dwadzie Strzelca bedzie w widoczny sposob bardziej Jowiszowaty, niz w jakiejs innej? Czy to bardzo rzutuje? >Dwady przydają się też > przy rektyfikacji do ustawienia asc. Można nawet przeprowadzić analizę > synastryczną przy użyciu wyłącznie dwadasams i bardzo ciekawe rzeczy wychodzą. > Właśnie szczególnie w synastrii, Napiszesz cos wiecej? Bo sie nadzwyczaj ciekawie zrobilo ) weź sobie jakieś znajome pary i popatrz jak > się ludzie uzupełniają dwadami. Patrze i patrze, ale synastria to wyzsza szkola jazdy, na razie przegladam horury i sie zachwycam odkryciami rozmaitymi: 1) ze mam w koniukcji Jowisza w dwadzie Koziorozca z Saturnem w dwadzie Strzelca. Tylko za Chiny nie moge dojsc, co to oznacza, tyle tylko, ze ladnie wyglada ) 2) ze u mojej siostry w horurze nagle zrobilo sie niesamowicie ogniscie, bo tajemnicza sprawa, z wyjatkiem Merkurego i Wenus, siedzacych w Skorpionie, wsystkie prawie planety (a siedza w ogniu lub powietrzu) sa w dwadach Lwa, Barana lub Strzelca! Odpowiedz Link
savanna dwady w synastrii 21.08.04, 19:43 Witaj All, czy moglabys wyjasnic troszeczke co to znaczy, ze w synastrii ludzie sie uzupelniaja dwadami? Tzn. najlepszy bylby jakis przyklad, zebym lepiej zrozumiala gdzie jest ten pies pogrzebany i zebym potrafila to sama zrobic. Bylabym ogromnie wdzieczna. Popatrzylam na interesujaca mnie synastrie i stosujac system liczenia dwad co 2,5 stopnia zawsze od Barana do Ryb niezaleznie od znaku, zauwazylam co nastepuje: - Wenus osoby A w dwadzie Skorpiona - jak znak urodzeniowego Ksiezyca osoby B; - Wenus B w dwadzie Wodnika - jak znak ur. Ksiezyca A; - Ksiezyc i Merkury A w dwadzie Wagi - jak znak ASC B; - Ksiezyc i Jowisz B w dwadzie Barana - jak znak ur. Slonca A; - Jowisz i Neptun A w dwadzie Koziorozca - jak znak ur. Slonca B; - oba Slonca w dwadzie Panny. Czy to takie uzupelnianie mialas na mysli? Acha - no i czy taki system liczenia dwad jest ok? Mocno pozdrawiam (jeszcze urlopowo) - S. Odpowiedz Link
potrek Re: dwady w synastrii 31.08.04, 08:14 All2 napisała że stosuje inny system obliczania dwad i ja też stosuje ten sam co ona . Sprubuj Savanna naszego systemu uważam go za lepszy . All2 napisała dlaczego jest lepszy i ja się z nią zgadzam. Z mego krótkiego kontaktu z Werresem zauwarzyłem że właśnie takim systemem dwad się posuguje. Pozdrawiam Odpowiedz Link
zaden1 Re: dwady w synastrii 31.08.04, 09:12 Gazeta.pl > Forum > Prywatne > Hobby Wtorek, 31 sierpnia 2004 Dori to jest obecny adres Encyklopedii Internetowej która miala adres ,kiedys podawany przez sawanne ? Znowu jest Internetowa Encyklopedia Astrologii Autor: tuathal Data: 18.07.2004 20:48 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- pod adresem: www.encyklopedia.drem.strefa.pl/ Odpowiedz Link