jarty
18.12.07, 11:06
Czy twoje posiłki w okresie zimowym, spełniają warunki żywieniowe
tego okresu?
Aż do wiosny do naszych posiłków powinniśmy dodawać czosnek, kminek
i goździki. Warzywa i owoce są na tyle skuteczne, że możemy sie obyć
bez lekarstw. Czosnek inaczej jest zwany naturalnym antybiotykiem.
Maliny pomagają pokonać gorączkę. Właściwości lecznicze ma też oliwa
i kiszona kapusta. Priorytetem jest tutaj witamina C oraz
węglowodany, zapewniające nam odpowiednią dawkę energii. Ważna jest
również częstotliwość posiłków. Jedząc 4-5 razy, co 3-4 godziny,
dostarczamy organizmowi energii do produkcji jakże niezbędnego teraz
ciepła. Najlepiej, gdyby dwa z naszych posiłków były ciepłe.
Nasz układ immunologiczny, jako pierwszy, rejestruje wahania
nastroju. Zazwyczaj radzi sobie wyśmienicie z małym spadkiem formy,
przemęczeniem czy spadkiem witalności. Jednak zimą musimy bardziej o
siebie zadbać. Zanim więc zaczniemy zabawę w czarodziejskie pigułki
i syropy zapobiegające przeziębieniom, sprawdźmy co mamy na talerzu.