Dodaj do ulubionych

Nowie i pelnie - o rety!

20.11.03, 01:41
Wlasnie mam nowa zajawke: sprawdzam sobie na jakich planetach nastepowaly
kolejne nowie i pelnie i grzebie w pamieci zeby sprawdzic cos sie wtedy
dzialo.

Z nowiami jest problem: podczas nowiu czlowiek nie jest swiadom tego co sie
dzieje, to jest siew - ziarnko rzucone do ziemi i go nie widac. Natomiast na
pelni czlowiek ma jasnosc sytuacji. Podczas pelni dzieja sie rozne rzeczy, w
tematach wskazywanych przez dom, na ktory przypada tranzytujace Slonce, no i
planeta, ktora tranzytuje. Wlasnie oblecialam 10 lat zycia wstecz - jak
uslyszeliscie wielki stuk, to byl to odglos mojej opadajacej szczeki. Jak na
razie wiekszosc pelni na planetach osobistych i osiach wskazywalo na wazne
wydarzenia w niedlugim po tej pelni czasie. Polecam. Aha - orby pelni od
planety liczylam do 3 stopni, gdzieniegdzie widzialam ze mozna bylo
rozszerzyc orbe i do 4 stopni, albo byl to przypadek.

Tutaj bardzo przydaje sie pelna wersja Uranii - ma modul tworzenia listy
tranzytow, a wiec mozna sobie w jednej chwili wydrukowac nowie i pelnie na
wiele lat. NIestety, program podaje tylko daty zadanych aspektow a nie ma tam
informacji w jakim znaku i ktorym stopniu aspekt sie odbywa (przynajmniej ja
nie znalazlam takiej mozliwosci, ale moze gdzies gleboko w opcjach jest
ukryta).
Obserwuj wątek
    • aquarius75 Re: Nowie i pelnie - o rety! 26.11.03, 15:48
      Cześć Matko Założycielko,

Po raz pierwszy.Nie mam wykształcenia w tej dziedzinie,ale dołączam się,skoro
      nie wykluczasz debiutantów.Mój znajomy astropsycholog wyświetla mi czasem to
      kółko.Przestałem go wyśmiewać,kiedy rozwinął wątek księżyca i marsa(oba w
      jakimś ultra ważnym miejscu w moim astrogramie).Tyle w charakterze wstępu.

A włączam się ściśle w związku z wątkiem księżycowym,bo u mnie również"nowie i
      pełnie-o rety!",tyle że odwrotnie:nów=pełna świadomość,a podczas pełni-jazdy
      bez trzymanki i jasność sytuacji spada do minimum(oczywiście,bez patologii).

Jeśli masz ochotę się do tego odnieść,to chętnie poczytam.
      Pozdrawiam Cię i całe konsylium.
      • anahella Re: Nowie i pelnie - o rety! 26.11.03, 17:09
        aquarius75 napisał:
        > Po raz pierwszy.Nie mam wykształcenia w tej dziedzinie,ale dołączam się,skoro
        > nie wykluczasz debiutantów.

Witam, mam nadzieje, ze lektura mojego forum nie zniecheci Cie do zglebiania
        Krolewskiej Wiedzy.

> kółko.Przestałem go wyśmiewać,kiedy rozwinął wątek księżyca i marsa(oba w
        > jakimś ultra ważnym miejscu w moim astrogramie).

No tak: archetyp matki i archetyp mezczyzny - w kazdym kosmogramie jest wazny.

> tyle że odwrotnie:nów=pełna świadomość,a podczas pełni-jazdy
        > bez trzymanki i jasność sytuacji spada do minimum(oczywiście,bez patologii).

to bardzo ciekawe co piszesz, ja zauwazylam u siebie ze koniunkjca nic nie daje w
        sensie wydarzeniowym. To jest jakis poczatek, ktorego korzeni nie widac. Kazda
        koniunkjca (w tym koniunkjca Slonca z Ksiezycem, czyli now) to odpowiednik
        poczecie. Czy ktos wie kiedy poczelo sie jego dziecko? NIe - czasem moze podac
        czas zblizenia w wyniku ktorego dziecko zostalo poczete, ale samo poczecie
        pozostaje tajemnica.

Natomiast pelnia to opozycja, czyli wszystko jasne: Slonce oswieca cala tarcze
        Ksiezyca odniesienie do narodzin - wtedy widzimy dziecko, znamy jego plec (no bo
        USG nie daje 100 procent pewnosci).

Zastanawiam sie nad Twoimi relacjami z fazami Ksiezyca - najprawdopodobniej
        chodzi tu osobiste posadowienie Ksiezyca w kosmogramie: znak, dom, aspekty i
        polaczenie lub ich brak ze Sloncem.
        • aquarius75 Re: Nowie i pelnie - o rety! 26.11.03, 18:00
          Ja tez mam nadzieje,ze lektura mnie nie zniecheci.Na razie nie ma obaw,bo jest
          konstruktywnie,dzieki sprecyzowaniu:"w sensie wydarzeniowym".Moje obserwacje
          dotyczyly raczej wewnetrznosci:stabilnosci nastrojow,tempa i srodkow
          podejmowania decyzji.W tym sensie-im bardziej pelnia,tym wiekszy chaos,mowiac
          skrotowo.Teraz poobserwuje,jak to sie ma do narodzin wydarzen.Mysle,ze nawet
          bez znajomosci orb,etc.to pozwoli zauwazyc jakies zaleznosci,jesli sa(jak
          widac,ciagle sie bronie przed ta dziedzina).Dzieki za odzew.
      • all2 Re: Nowie i pelnie - o rety! 26.11.03, 21:32
        > A włączam się ściśle w związku z wątkiem księżycowym,bo u mnie również"nowie
        i
        > pełnie-o rety!",tyle że odwrotnie:nów=pełna świadomość,a podczas pełni-jazdy
        > bez trzymanki i jasność sytuacji spada do minimum(oczywiście,bez patologii).

Ta naturalne, skoro mówisz o jasności umysłu. Pełnia wzmaga aktywność elementów
        wodnych, emocjonalnych, działa również fizycznie powodując zwiększone ciśnienie
        płynów w ciele, stąd trudno wówczas o obiektywność i jasny osąd, emocje biorą
        górę. Podczas nowiu ciśnienie płynów jest najniższe w całym miesięcznym cyklu,
        a świadomość (rozsądek) najczystsza. Dlatego na nowiu dobrze jest podpisywać
        umowy, zaczynać nowe rzeczy itp. Drugi powód to taki, że to co zaczęte na
        nowiu, ma "rosnąć" wraz z przybywającym Księżycem.
        Mrok nowiu odnosi się raczej do wydarzeń oraz do podświadomości niż do
        logicznej świadomości i o tym pisze Anahella - nie zawsze wiemy, co się wówczas
        zaczyna, nawet jeśli zaczyna się wskutek naszych decyzji. Mogą to być zresztą
        drobiazgi, błahe wydarzenia na które w ogóle nie zwraca się uwagi. Pełnia
        ujawnia ich treść, jest kulminacją.
        Pełnia oświetla właśnie pod tym względem, że wówczas wychodzi na wierzch treść
        tego co wcześniej nie było jasne albo dobrze widoczne. Czasem wychodzi z
        podświadomości, czasem ujawnia się w postaci wydarzeń zewnętrznych, ale zwykle
        dzieje się to w dużych emocjach.
    • all2 Re: Nowie i pelnie - o rety! 26.11.03, 21:43
      anahella napisała:

> Wlasnie mam nowa zajawke: sprawdzam sobie na jakich planetach nastepowaly
      > kolejne nowie i pelnie i grzebie w pamieci zeby sprawdzic cos sie wtedy
      > dzialo.

Zauważyłam, że cykle nowi i pełni na własnych planetach przeważnie zachodzą w
      okresach, kiedy i tak się dużo dzieje, podczas serii silnych tranzytów. Tak
      jest u mnie, a również w horoskopach kilku bliskich osób, i wówczas te nowie i
      pełnie rzeczywiście stają się punktami zwrotnymi. Z moich obserwacji działa to
      tak: tranzyty przygotowują grunt pod jakieś wydarzenia, coś się powoli
      kumuluje, ale czasem przy tranzytach ciężkich planet przez pewien czas na
      początku nic się nie dzieje - jest taki okres ciszy - a potem nów czy pełnia
      ukatywnia tę nagromadzoną energię i albo zaczyna się coś dziać, albo człowiek
      dojrzewa do pewnych decyzji i cała ta nagromadzona masa krytyczna rusza.
    • savanna Re: Nowie i pelnie - o rety! 27.11.03, 20:09
      Dziewczyny!
      Jako jednostka niewrazliwa na fazy Ksiezyca tudziez tranzyty (albo po prostu
      zbyt gapowata smile prosze Was o wyjasienie na konkretnych przykladach (moga byc
      zmyslone smile tego o czym mowicie, tzn. konkretnych sytuacji/zdarzen/przemian
      stymulowanych pelniami lub nowiami. Bede ogromnie wdzieczna, nic tak bowiem nie
      przemawia do mnie jak przyklad wlasnie. Pozdrawiam - S.
      • aquarius75 Re: Nowie i pelnie - o rety! 28.11.03, 00:37
        Ja również będę wdzięczny za"przykłady".
        • anahella Przyklady: 28.11.03, 10:10
          Pelnia na osi poziomej, (Slonce na Dsc) - nowy zwiazek (mialam tak dwa razy).
          Pelnia na osi pionowej, (Slonce na MC) - to byl roznie. Albo z powodu ciezkich
          aspektow obu osi byl to koniec zwiazku albo zasadnicze zmiany w karierze, ktore
          wiazaly sie oczywiscie ze zmianami pracy i w pracy.

Pelnia na Neptunie (a zatem Slonce w opozycji do Neptuna) - wszystko co
          dwunastodomowe: od szpiatala (nie nie! zwykly szpital, nie psychiatryk:>) do
          totalnych odjazdow.

Ww wymienione wydarzenia nie wystepowaly w dniu pelni, ale w czasie + - 1
          miesiac.
          • aquarius75 Re: Przyklady: 28.11.03, 14:26
            anahella napisała:

Ja zauwazylem u mnie pewna prawidlowosc,jesli chodzi o tzw.istotne wydarzenia
            (byc moze to nie a propos dynamiki ksiezycowej).Prawie wszystkie wazne punkty
            odniesienia:wydarzenia,urodziny bliskich osob,ulubionych pisarzy,muzykow,czy
            tzw.autorytetow,charakteryzuje zbieznosc dat,z dokladnoscia do kilku dni.Moze
            to zwykly przypadek,ale powtarzalnosc natarczywa.

• anahella Re: Przyklady: 28.11.03, 17:25
              aquarius75 napisał:

> Prawie wszystkie wazne punkty
              > odniesienia:wydarzenia,urodziny bliskich osob,ulubionych pisarzy,muzykow,czy
              > tzw.autorytetow,charakteryzuje zbieznosc dat,z dokladnoscia do kilku dni.

zobacz sobie w jakim miejscu jest Slonce wlasnie w tych momentach, a potem odnies
              to do wlasnego horoskopu.
              • aquarius75 Re: Przyklady: 28.11.03, 18:00
                Dzieki za sugestie.Zachowam ja na"za jakis czas".Dotychczas-jak juz mowilem-
                widzialem swoj astrogram tylko u astrologa,jestem w zlobku.Na razie nie mam
                dostepu do podrecznikow,ktore polecacie.Znalazlem natomiast uranie i na
                poczatek,chce sie ustawic.Czy dla ur.np.5 lutego 1975,o godz.8.02,w
                wawie,nalezy wpisac wlasnie godz.8.02,zostawiajac tak,jak sie pokazuje
                automatycznie:strefa czasowa 1,czas letni 0?Z gory dziekuje.
                Na przyszlosc postaram sie pamietac,ze na tym forum wymienia sie poglady,a nie
                pobiera korepetycje.
                • anahella Re: Przyklady: 28.11.03, 20:13
                  aquarius75 napisał:

> Na razie nie mam
                  > dostepu do podrecznikow,ktore polecacie.

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale na terenie kraju mozesz sobie cos kupic wysylkowo
                  chocby u wydawcy lub w merlinie.

> Czy dla ur.np.5 lutego 1975,o godz.8.02,w
                  > wawie,nalezy wpisac wlasnie godz.8.02,zostawiajac tak,jak sie pokazuje
                  > automatycznie:strefa czasowa 1,czas letni 0?

Tak wlasnie. strefa czasowa 1 oznacza ze jestesmy o godzine roznicy od GMT, a
                  czas letni 0 - bo w lutym nie ma czasu letniego. Z czasem letnim sa klopoty, bo
                  raz byl w Polsce, raz go nie bylo, teraz znow jest. Poza tym jakos tak roznie
                  go kiedys wprowadzali - nie byla to stala data. Jeszcze wieksze sa zawirowania
                  z ludzmi urodzonymi przed wojna na terenach ktore zmienily panstwowosc, np.
                  Slask Opolski czy bliska Ukraina. Ale o tym masz szerzej u Prinkego
                  w "Vademecum polskiego astrologa".

> Z gory dziekuje.
                  > Na przyszlosc postaram sie pamietac,ze na tym forum wymienia sie poglady,
                  > a nie
                  > pobiera korepetycje.

Ten grozny wstep do forum wzial sie stad, ze nie chcialabym na tym forum pytan
                  takich jak na Wrozbiarstwie, np.: "Panna+Byk - czy z tego bedzie zwiazek?"
                  Widze ze orientujesz sie, ze astrologia to cos wiecej niz 12 typow charatkeru,
                  chcesz sie w tym temacie rozwijac wiec jestes tu naprawde milym gosciem i nie
                  boj sie zadawac pytan. Ale jak bedziesz mial czas/okazje/pieniadze to polecam
                  isc na kurs, bo nie ma to jak panniasto-koziorozcowaty porzadek w glowie (z
                  odrobina Wodnika oczywiscie) smile
                  • aquarius75 Re: Przyklady: 28.11.03, 21:08
                    Dzieki za info.Na razie to kolko to dla mnie raczej rodzaj mandali,ale i tak
                    dobrze wiedziec,ze dane sie zgadzaja.Nie boje sie zadawac pytan i to byl chyba
                    najlepszy przyklad.Mysle,ze nikt tu wczesniej nie"osmielil"sie zapytac o cos
                    tak elementarnego.Niezaleznie od tego,wstep do forum popieram-trzeba dbac o
                    to,zeby sie wszystko nie rozlazlo.
    • rafojata Re: Nowie i pelnie - o rety! 28.11.03, 15:55
      Witam po dłuższym milczeniu spowodowanej a to stadem wirusów w moim
      komputerze, a to z tym związanymi awariami, najpierw musiałam wymienić
      zasilacz, a teraz wiem, że mam padniętą płytę główną, i to ona powoduje tak
      częste restarty w moim kompie. Dlatego min. dziś piszę post poraz drugi, bo na
      poprzednim mi się zrestartował drań jeden!!!
      No ale wracając do tematu, to myślę Anahello, że to nic dziwnego, że odczuwasz
      większość pełni i nowii w swoim życiu i to zarówno na płaszczyźnie
      wewnętrzynych przeżyć jak i zewnętrznych zdarzeń, przecież Twoim Słońcem włada
      Księżyc, więc raz po raz jak oba te ciała są w najważniejszych dla siebie
      aspektach (koniunkcja, opozycja) a zwłaszcza gdy ocierają się o ważne punkty i
      planety w Twoim kółku, to i Ty zapewne te wpływy odczuwasz. Ciekawa jestem czy
      Twoje życie jest równie dynamiczne, jak cykl kolejnych dwu faz księżyca???
      Ja choć przewertowałam zgodnie z Twoją sugestią kilka okresów wstecz w moim
      życiorysie, nie znalazłam tam, żadnych ale to żadnych wpływów pełni i nowiu na
      moich ani osobistych punktach ani innych planetach, nawet ostatnie zaćmienie
      31 maja br, mające miejsce na moim Marsie w 6 domu przeszło cicho i spokojnie
      jak narazie, choć pewnie sobie przypominasz jak bardzo się tego bałam.
      Co prawda w zgodzie z charakterem 6 domu i Marsa, miałam po tym zaćmieniu
      operację chirurgiczną, ale miała ona miejsce dopiero cztery dni po kolejnym
      nowiu, który miał już miejsce w Raku, więc trudno mi powiązać wpływ zaćmienia
      na Marsie z datą zabiegu.
      A tak na marginesie to ciekawa jestem co by wynikło z moich obserwacji, na
      temat wpływu na moje życie, gdybym zaczęła badać nowie i pełnie Merkurego
      wobec Słońca? He, hesmilesmilesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka