Dodaj do ulubionych

O wróżbach z gwaizd w szkole.

04.03.09, 10:36
Oj się dzieje? Czy to Jowisz w Wodniku tak szaleje? smile
LINK
Obserwuj wątek
    • neptus Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 04.03.09, 11:00
      Echa opozycji Uran/Saturn.
      • lwi2 Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 04.03.09, 11:16
        Na której to opozycji już niebawem pełnia.
        Lwi

---
        lwi.bloog.pl/
    • bogdan.krusinski Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 04.03.09, 13:07
      ŻW też o tym pisze:

www.zw.com.pl/artykul/3,340218_Lekcje_o_wrozbach_z_gwiazd.html
      to sezon ogórkowy chyba jakiś...?

--
      Astrologia Polska
    • queenmaya Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 04.03.09, 13:18
      Hehehe, już wyobrażam sobie te lekcje...

Nauczyciel, który o astrologii wie tyle, że to jest wróżenie ze znaków zodiaku, które uległy precesji będzie musiał przekonać młodzież, że to jest racjonalne i słuszne. Będzie to podwójne zidiocanie narodu polskiego. Brawo!

Poza tym domyślam się, że to nie jest nasza polska inicjatywa, lecz idzie to z Unii lub nawet z jeszcze wyższego źródła. Pozornie ma to być oświecanie, a tak naprawdę chodzi o ogłupianie. Nie od dziś widać, że poziom edukacji jest systematycznie obniżany, a ludzie w swojej masie ogłupiani. Po co? Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. I od razu mówię, że nie wszystkie teorie spiskowe są głupie. Te "teorie spiskowe" dokładnie i ze szczegółami przewidziały obecny kryzys ekonomiczny i parę innych koszmarów dzisiejszego świata.
      • neptus Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 04.03.09, 15:06
        queenmaya napisała:

> Te "teorie spiskowe" dokładnie i ze szczegółami przewidziały obecn
        > y kryzys ekonomiczny i parę innych koszmarów dzisiejszego świata.

To akurat nie było trudne. System, jaki jest, kazdy widzi.

A nauka o "dziwnych" sprawach będzie wyglądała tak samo, jak
        wyglądała nauka astronomii, wciskana na siłę geografom lub (o
        zgrozo!!!) historykom. Pewnie te lekcje będą za nasze pieniądze
        prowadzić katecheci jedynie słusznego wyznania.
      • romy_sznajder Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 04.03.09, 17:34
        queenmaya napisała:
        > Nauczyciel, który o astrologii wie tyle, że to jest wróżenie ze znaków zodiaku,
        > które uległy precesji będzie musiał przekonać młodzież, że to jest racjonalne
        > i słuszne.

Och, chyba nie. Nauczyciel bedzie musial opisac, ze takie zjawisko jest we wspolczesnym swiecie, ze o tym mowia media i jego zadaniem bedzie omowic, CO NA TO NAUKA.

-Szkoła nie może odwracać się od zagadnień, które uczniowie spotykają w życiu. A dziś zalewają nas teorie pseudonaukowe podawane tak, jakby ich autorami byli uczeni - broni w "Rzeczpospolitej" projektu MEN prof. Zbigniew Marciniak, wiceminister edukacji.
        Projekt resortu poparł także na antenie radia TOK FM historyk ideii, prof. Marcin Król.
        - Rozumiem intencję, żeby pokazać uczniom, że z jednej strony jest silna wiedza racjonalna, ale jest też wiedza, która jest nonsensem jak wiedza o UFO. Chodzi o nauczenie tego, że wiedza, jaką uzyskujemy o świecie ma zróżnicowany charakter pod względem racjonalności - stwierdził.

Co bedzie wiedzial o tym zjawisku nauczyciel, to juz zalezec pewnie bedzie od jego pogladow i materialow, jakie dostanie, ale jesli to ma byc w tzw. bloku "Przyroda dla LO", to moze bedzie musial powstac podrecznik. A wiec bedzie jakas dyskusja. Nie sposob nie napomknac o racjonalnosci religii / psychologii / literatury - tak zupelnie przy okazji..

Na razie ten news jest tytulowany tak, ze sie wlos jezy na glowie, przy dosc sensownym streszczeniu, o co chodzi w pomysle wszystko jest pod tytulem:

https://f.o2.pl/f494/7408714100018f3149aea4a9

Z dopiskiem "Naukowcy sa oburzeni"
        www.sfora.pl/W-szkolach-beda-uczyc-o-wrozkach-i-kreacjonizmie-m3522#Artykul3522
        www.o2.pl
    • anahella Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 05.03.09, 02:02
      Będą uczyć rzeczy, o których nic nie wiedzą. Super! suspicious
      • queenmaya Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 05.03.09, 18:01
        anahella napisała:

> Będą uczyć rzeczy, o których nic nie wiedzą. Super! suspicious

Byłoby cudownie, gdyby przynajmniej zapoznali się z podstawami astronomii, a więc nauczyli się odróżniać zodiak od gwiazdozbiorów i przyswoili sobie wiedzę o tym, na czym polega precesja. W przeciwnym wypadku będą uczyć dzieci ciemniactwa, takiego samego, jakie propagowane jest na portalu "Racjonalista", gdzie piszą, że z powodu precesji znaki zodiaku są nie tam, gdzie są.
        • sarna34 Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 05.03.09, 19:01
          Jestem nauczycielem w szkole średniej i mam trochę wiedzy na temat
          astrologii. ZApewniam Was, że uczniowie wiedzą dużo więcej niż nam
          się wydaje.
          • neptus Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 05.03.09, 22:23
            Uczniowie tak... ale czy nauczyciele? Większość tych, których znam
            nic nie wie i nie chce wiedzieć.
          • neptus Re: O wróżbach z gwaizd w szkole. 05.03.09, 22:30
            Jeszcze dużo zależy od wskazówek programowych. Nie wiemy, kto i jak
            ten program wymyślił. Jeśli naukawi i kościołowi laicy, to będzie
            jak z uświadamianiem seksualnym...
            • romy_sznajder Horoskop 06.03.09, 14:07
              Z tego tekstu: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35022,6346126,MEN_chce_uczyc_licealistow_o_lewitacji.html

... mozna wyliczyc, kiedy ta "przyroda" wejdzie do szkol. Wtedy, kiedy ten rocznik, ktory we wrzesniu zacznie gimnazjum, pojdzie do liceum. Czyli od wrzesnia za trzy lata. 1 wrzesnia 2012 to sobota, wiec ustawiam poniedzialek, 3 wrzesnia. g.8:00. Warszawa, bo tu jest MEN.

Bardzo adekwatne. Na desc kon Uran- Ksiezyc w Baranie. Na IC Pluton. Na MC Ceres, w 9 d. Jowisz w Bliznietach, Slonce - Merkury, d.11, ale wlasciwie na wierzcholku 12. Slonce w Pannie, w czterostopniowym trygonie z Plutonem. Najscislejsze aspekty; koniunkcje Urana i Plutona z osiami, kwadratura Uran 1/4 Pluton, sekstyl Mars 1/6 Pluton. To wszystko powoduje, ze najwazniejsza staje sie tu pokoleniowa kwadratura Urana i Plutona.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/xj/pc/sl8k/bDCbXaHMB4aS32MIGX.jpg

• neptus Re: Horoskop 06.03.09, 17:46
                I to będzie prawdziwy koniec świata dla środowiska rydzyk-fizyk! big_grin
              • sarna34 Re: Horoskop 07.03.09, 07:44
                Nie pasuje mi godzina. Zazwyczaj Rok Szkolny rozpoczyna się o 9.00.
                Tak jest we wszystkich znanych mi szkołach. Dopiero następnego dnia
                8.00.
                9.00 to początek wszelkich działań w szkolnictwie.
                Wszelkie postanowienia MEN zapadają wcześniej, połowa lub końcówka
                sierpnia, chociaż w życie wchodzą rzeczywiście po rozpoczęciu Roku
                Szkolnego.
                Z przeczytanego artykułu wyniosłam wrażenie, że ta "przyroda"
                oznacza, iż wytypuje się nauczycieli fizyki.
                • neptus Re: Horoskop 07.03.09, 09:02
                  Sarna, jesteś nauczycielką. Wyobraź sobie, że to Tobie każą mówić,
                  że astrologia, tarot, telepatia itp. to bzdury. Co zrobisz? Przed
                  takim problemem stanie sporo nauczycieli. O ile pomysł wejdzie w
                  życie...
                  Wszystkie pokoleniowe już będą po ingresach, Uran z Plutonem w
                  kardynalnej kwadraturze, Neptun w Rybach, a na początek roku
                  szkolnego zerowe kwadratury Mars/Pluton i Wenus/Saturn, też
                  kardynalne. Oj, będzie się działo...
                  • neptus Re: Horoskop 07.03.09, 09:16
                    Tfu! Mars/Pluton sekstyl, oczywiście... Przy tych planetach, to w
                    sumie niewielka różnica.
                  • sarna34 Re: Horoskop 07.03.09, 13:29
                    Odkąd pracuję w szkole, często spotykam bzdurne programy nauczania.
                    Gdy widzę, że dany temat jest idiotyczny, opracowuję go po swojemu.
                    To jedyny sposób, żeby nie zidiocieć w szkole.
                    Wolno nam także stosować programy autorskie. Jestem humanistką, więc
                    liczę, że nie mnie będzie dane tego nauczać.

Z niepokojem obserwuję szkolnictwo, jest coraz gorzej. Wkrada się
                    biurokracja. Wciąż piszemy jakieś plany, zakładamy teczki
                    wychowawców i zespołów przedmiotowych. Mnóstwo teorii, mało
                    odniesienia do praktyki.
                    Mądrzy nauczyciele, o szerokich horyzontach wcale nie są mile
                    widziani, dyrektorzy zazwyczaj się takich boją. Ostatnio trafia do
                    szkół dużo osób miernych, z klapkami na oczach. Często to jacyś
                    znajomi lub rodzina dyrekcji albo wójta, burmistrza, lidera
                    miejscowej partii. W mniejszych miastach trzeba mieć plecy, by
                    dostać się do szkoły. Brakuje im wyobraźni, empatii, ludzkiej
                    wrażliwości. Jeśli chodzi o dydaktykę, to jeszcze obleci, ale
                    zupełnie nie nadają się na wychowawców. Donosicielstwo wciąż jest
                    modne.
                    Zero kreatywności, dużo odtwórstwa.

• romy_sznajder Re: Horoskop 07.03.09, 15:30
                  sarna34 napisała:

> Nie pasuje mi godzina. Zazwyczaj Rok Szkolny rozpoczyna się o 9.00.

Sarna, nie chcialam nikogo w blad wprowadzac, dlatego podalam ten link z ktorego
                  to wnosze. Nic zreszta nie wiadomo, "zazwyczaj" bylo o 9:00, a tu idzie niezla
                  rewolucja. Moze zrobia rozpoczecie uroczyste w sobote? - ida trudne czasy,
                  sobota moze wracac jako dzien czesciowo roboczy - a normalne lekcje zaczna sie
                  od pn.
                  Moze lekcje beda od wtorku, wtedy trzeba horoskop ustawiac na wt. 8:00 rano, ew.
                  pon.9:00.
                  Ale to wszystko drobiazgi, bo przy tym wahaniu: i Uran i Pluton z ta zerowa
                  kwadratura zostaja blisko przy osiach, a to sprawia ze ta kwadratura bedzie
                  dominowac.
                  Poczatkowo cos mi sie wydalo, ze pomylilam sie z rokiem, a to bylby zupelnie
                  inny horoskop, ale nie, jakby nie liczyc, 3 lata to 2012.

Jesli masz uwagi krytyczne, to pomysl, co sie Tobie zdaje najbardziej
                  prawdopodobne i wklej taka wersje, bo im wiecej prob, tym blizsza prawdy srednia
                  nam tu wyjdzie. Bedzie mozna pewniej odnosic to do swoich horoskopow, np.: u
                  Ciebie, ta Wenus w Raku i gora horoskopu chyba dobrze wypada w tranzycie?
                  Znaczy, nie dotkna Cie zmiany.

Wydaje mi sie, ze najwazniejsze jest to, ze jest znany rok, ze wchodzi tam
                  wiadoma kwadratura, ze wiadomo o poczatek jakiego miesiaca chodzi, i ze rano.

Ja przyklasuje ochoczo refleksji, ze dla kregow faszyzujacych z KK moze to
                  brzmiec zlowieszczo, bo TAKIE rzeczy w szkolach (gdzie krzyz wisi!) i to w tym
                  roku, 2012.... Koniec swiata!

• sarna34 Re: Horoskop 07.03.09, 16:29
                    Trudno powiedzieć, jakie będą zmiany w szkołach? Jednak znając
                    polskie realia, to trudno mi uzmysłowić zmiany, które burzą wszystko
                    od podstaw. Wielu Polaków myśli konserwatywnie, nie trzeba tu nawet
                    KK. Wydaje mi się, że Kościół będzie gromko protestować. W szkołach
                    największym betonem, nie są świeccy katecheci, ale uczący księża,
                    zakonnicy i zakonnice. Z nimi nie daje się wszechstronnie rozmawiać,
                    czasem w ogóle nie daje się rozmawiać. Świeccy, są bardziej otwarci
                    i mniej skażeni, chociaż zdarzają się wyjątki. Fundamentalistów
                    nigdy nie brakowało, i pewnie nie zabraknie.

Programy szkolne idą swoją drogą, a życie swoją. Jeśli rzeczywiście
                    wejdzie nowy program od września 2012 roku, to może oznaczać, iż
                    urzędowo będzie obowiązywać od 1 września, niezależnie w jaki dzień
                    wypada. Godzina 00. , ale nie wiem, czy to może oznaczać początek
                    astrologiczny.
                    Kiedyś na tu forum przeczytałam, iż właściciele Jowisza w 10 domu,
                    podświadomie wyczuwają, jak „szczury”, że okręt wkrótce zatonie i
                    pakują walizki. Też mam tak położonego Jowisza i zaczynam wyczuwać
                    niepokój. Wydaje mi się, że to cisza przed burzą. Chodzą mi po
                    głowie myśli o zmianie zajęcia, może zawodu, miejsca itp. Coś
                    paskudnego wisi w powietrzu. Zazdroszczę tym, którzy idą na
                    emerytury, przede mną jeszcze dużo lat pracy. Nie mam dobrych
                    przeczuć, chociaż nigdy nie miałam szczególnych problemów w sprawach
                    zawodowych.
                    Niskie płace w szkolnictwie odstrasza wybitniejsze jednostki, a
                    nawet jeśli znajdą się nauczyciele z powołania, przegrywają, bo
                    miernoty, dzięki koligacjom dostają pracę w pierwszej kolejności. To
                    jest przerażające.

• neptus Re: Horoskop 08.03.09, 14:59
                      Zmiany totalne szykują się w skali globalnej, czego kryzys finansowy
                      jest zaledwie zwiastunem. Nie można zakładać, że te zmiany w cudowny
                      sposób ominą Polskę. A że szykuje się bezpardonowa walka betonu z
                      siłami postępowymi, wszystko jest możliwe. Będą wahania w obie
                      strony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka