13.05.09, 20:55
Nie wiem czy był już taki wątek, jeśli tak to przepraszam.
Jestem ciekawa czy oglądał ktoś kontrowersyjny dokument Zeitgeist

video.google.com/videoplay?docid=-214743214170087937
(pełna wersja filmu)

Szczególnie interesuje mnie Wasze zdanie na temat części pierwszej, w której
autor udowadnia astrologiczne korzenie wszystkich religii, łącznie z
chrześcijaństwem, a Jezusa uważa za postać fikcyjną, za narzędzie do
manipulowania ludźmi. Co sądzicie o tym?
Druga i trzecia część są również godne obejrzenia, choć nie mają z astrologią
nic wspólnego. Trochę namieszały mi w głowie i nie wiem co mam myśleć o tym
wszystkim.

Co sądzicie? Pozdrawiam! smile
Obserwuj wątek
    • aarvedui Re: Zeitgeist 14.05.09, 05:15
      ineuforia napisała:
      > nic wspólnego. Trochę namieszały mi w głowie i nie wiem co mam myśleć o tym
      > wszystkim.
      >

najważniejsze to myśleć ;p
      teza stawiana przez "duch czasu" broni się na podstawowym poziomie wewnętrznej
      logiki i spójności. reszta to już wynik dociekań i poglądów indywidualnych, bo
      większość faktów przedstawiana tam i tak operuje w świecie szarości - dowodów
      100% nie ma i nie będzie.
      duch czasu czyni jedną pożyteczną rzecz - burzy mit "jedynie słusznej wizji
      kosmogonii chrześcijańskiej", zrosły z obecną cywilizacją zachodnią.
      zmusza do porzucenia schematycznego myślenia o naszych korzeniach...ewentualnie
      zmusza do wściekłego zaplucia się na twórców filmu wink
      chrześcijaństwo ma w sobie nadal Rzym. A Rzym mawiał - a czcij sobie gaje,
      dąbrowy, choinki, jajka, śmierć, dziewice święte, pisma nabożne i obrazki cudne.
      źródełka lecznicze, patronów od bólu zębów, magiczne medaliki i królicze łapki.
      tylko pamiętaj - nie będziesz miał bóstw innych przed Rzymem, i to On jest tym
      najwyższym.
      Rome-o-blender mieszał przez wieki wszystko, co mu się nasunęło pod panowanie,
      choćby na chwilę. Piotr i Paweł przejęli pałeczkę, zwłaszcza że Chrystusowe
      nauczania jakieś takie dziwne były, no i przecież nie każdemu by pasowały. Co
      ostatecznie było prawdą - nie wiadomo. Wiadomo, że mieszano, mikser pracował i
      mieli...tylko nadal większość ma stopery w uszach.
    • princesswhitewolf Re: Zeitgeist 14.05.09, 13:14
      ineuforia napisala
      >Szczególnie interesuje mnie Wasze zdanie na temat części pierwszej, w której
      >autor udowadnia astrologiczne korzenie wszystkich religii, łącznie z
      >chrześcijaństwem,

Niewatpliwym faktem jest iz najwczesniejsze formy religijne byly kultami o
      charakterze solarnym czy lunarnym, (oraz... by miec pelen obraz dodam dotyczyly
      czczenia elementow przyrody: drzewa, rzeki etc)
      Antropomorfizacja tych zjawisk i przydawanie im cech ludzkich zawsze bylo
      charakterystyka czlowieka.
      MIMO ZE Wg jednej z teorii religie ewoluowaly naturalnie jedna z drugiej wiec
      niejako na upartego mozna i widziec Chrystusa ( jak chce Zeitgeist) jako bostwo
      solarne, TO JEDNAK nie ma zadnego konkretnego i jednoznacznego dowodu w tym
      zakresie. Jest to kwestoa wiary
      >a Jezusa uważa za postać fikcyjną, za narzędzie do
      >manipulowania ludźmi. Co sądzicie o tym?
      Astrologia nie odpowiada na pytania natury religijnej, ani na pytania
      metafizyczne o przyczyne istnienia swiata. Astrologie to model swiata oparty na
      synchronicznej zaleznosci makro i mikrokosmosu ( jak w tytule tego forum widac),
      a co za tym stoi, jest to sztuka mantyczna probujaca przewidziec zdarzenia
      przyszle na podstawie analizy najwiekszego widocznego dla nas makrokosmosu :
      planetach ukladu slonecznego Tylko tyle. Astrologia w swojej naturze zajmuje sie
      zyciem a nie kwestiami zycia po smierci. Jednakzew obrebie Astrologii nurty
      jakie poruszaja kwestie karmy, duchowosci 12 domu itd itp. Z pewnoscia znalazlby
      sie i jakis chrystianistyczy model astrologii jak i jest wedyjski czy chinski...

Mysle ze kwestia Jezusa jako postaci fikcyjnej czy nie to kwestia wiary +
      prawdziwej historii ( o ile do niej sie da dotrzec kiedykolwiek), zdecydowanie
      jednak astrologia nie daje na to pytanie odpowiedzi bo sie tym nie zajmuje.

• anahella Re: Zeitgeist 14.05.09, 14:57
      Astrologia nie udowodni ani nie obali dogmatu. Albo ktoś w coś wierzy i wtedy
      nie potrzebuje dowodów, albo ktoś potrzebuje dowodów, ale to nie wiara tylko nauka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka