oka2 25.09.04, 15:36 wie ktosik moze jak sie ja robi? slyszalam ze jest z wiskey :)) Frida...co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frida2 Re: irish coffee 25.09.04, 16:20 A frida na to... że chętnie by wychyliła taką kawkę, ale whiskacza w domu ni ma :) Ale rzucam Ci przepisik. Kurcze... napiłabym się no... hmm... ale nic to... cos wymyślę :))) IRISH COFFEE Składniki: -ciepła kawa czarna (3/4 szklanki), -1 miarka Irish Whiskey, -1 łyżeczka cukru pudru, ciekła biała śmietana. Rozgrzać szklankę. Wlać do niej ciepłą kawę czarną na 3/4 szklanki. Dodać: 1 łyżeczkę cukru pudru, 1 miarkę Irish Whiskey. Wymieszać łyżką. Polać ciekłą białą śmietaną i podać na ciepło. Smacznego! :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bestbart Re: irish coffee 26.09.04, 10:08 KLASYCZNA RECEPTURA 1. wygrzać parą lub gorącą wodą goblet (rodzaj kieliszka - kufelek lub kieliszek balonowy do napojów gorących o poj. ok. 150 - 200 ml), 2. wlać 40 ml dobrej jakości irlandzkiej Whiskey (np. Jameson, Tullamore Dew, itp), 3. dodać trzy kostki cukru, 4. następnie 150 ml gorącego, mocnego naparu kawy, 5. zamieszać i udekorować czepkiem z bitej śmietany (koniecznie schłodzonej). Dużej satysfakcji i niezapomnianych wrażeń przynosi picie gorącej kawy poprzez zimną warstwę bitej śmietany. W czasach późniejszycyh cukier zastąpiono cukrem brązowym (brown sugar - cukier trzcinowy) np. demerarą, która dzięki zawartości melas dawała dodatkowy niepowtarzalny smak. Powstało przy tym wiele oryginalnych sposobów przygotowywania Irish Coffee: np. ogrzewanie w goblecie nad płomieniem whiskey z cukrem (bardzo widowiskowe) czy flambirowanie w trakcie przyrządzania. Ale to już zależy od pomysłowości, fantazji i sprawności barmana. Dla niezwykłych wartości smakowych warto umieścić ten klasyczny już hot drink w swoim menu. Fantastyczny i podnoszacy na duchu!!!! BArtosz Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: irish coffee 26.09.04, 17:14 bartoszu, jesli jestes laskaw... milo ze w koncu napisales cos od siebie (choc wyglada to na tekst wklejony), ale jesli mozesz, to odpusc sobie spamowanie foruma, bo nie wydaje mi sie aby Twoje posty byly jakos masakrycznie interesujace... krotko mowiac smiecisz. milo ze jestes, pisz jak najwiecej. ale nie przedkladaj ilosci ponad jakos pliz. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bestbart Re: irish coffee 26.09.04, 17:29 sie ma wysyłam to co mi sie podoba i nie bedziesz mnie ograniczał. Tekst nie jest wklejony a jeżeli interesuje cie jesgo historia to gratuluje dociekliwosci. Szpieguj kogos innego. Ja sie ciebie nie czepiam i nie dociekam co ty wypisujesz. Skad mozesz wiedziec zy kogos to zainteresuje czy nie . to tylko twoja prywatna opinia. Keep away from me - you little spy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re: irish coffee 26.09.04, 17:42 bestbart napisał: >Skad mozesz wiedziec zy kogos to zainteresuje czy nie . to tylko twoja prywatna opinia. Chyba widać, że nie interesuje to nikogo, bo nikt na Twoje posty nie odpisał drogi kolego. I nie tylko ja podzielę opinię Impostora. Skoro już zajrzałeś na forum to chyba nie po to by obrażać, ale by pogadać? A może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: irish coffee 26.09.04, 17:43 no i wzial i fride zdenerwowal, no... i teraz nam sie wszystkim dostanie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bestbart Re: irish coffee 26.09.04, 19:40 po pierwsze to nikogo nie obraziłem bo chyba jest dla wszystkich rzeczą normalną , że forum jest po to aby wyrażać wlasne opinie dotyczące pewnych kwestii, a podrugie nie lubie i chyba nikt nie lubi kiedy ktoś komuś zarzuca bezpodstawność pewnych wypowiedzi. Ja nikomu czegoś takiego niee wyrzucam i nie ma zamiaru tego robić wiec dlaczego jest to czynione wobec mojeje osoby?? Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re: irish coffee 26.09.04, 21:40 bestbart napisał: >dlaczego jest to czynione wobec mojeje osoby?? Bo spamujesz! Nikt nie broni Ci pisać, wręcz przeciwnie, każdy nowy forumowicz cieszy, ale z łaski swojej pisz coś co innych zainteresuje, bo póki co tak nie jest skoro żaden Twój post odzewu się nie doczekał. Odpowiedz Link Zgłoś