gedeon2 05.01.06, 08:06 Warto by było chyba, zeby i mieszkańcy miasta mogli wyrazić swą opinie na temat obu projektów budowy basenów i modernizacji stadionu.Ciekawe,czy dostaniemy taka możliwość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frida2 Re: projekty basenów 05.01.06, 23:08 Wątpię aby mieszkańcy mieli wpływ na takie sprawy. Decyzję podejmie rada miasta, tzn. ta instytucja, która jest inwestorem. Ogłoszą przetarg i wygra lepszy (?) Gdzieś czytałam, że do przetargu staną 2 firmy, czy 2 firmy brane są pod uwagę, nie pamietam dokładnie, muszę poszukać tego linku. Tutaj są tylko takie pobieżne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re: projekty basenów 06.01.06, 00:59 Skleroza nie boli, znalazłam. Wkleję cały tekst bo w lubuskiej trzeba go szukać w archiwum: Baseny jak z bajki Firmy, startujące w wyścigu o budowę w Głogowie obiektów sportowych, odkryły karty. Ich plany wyglądają imponująco i komisję, która ma wybrać jedną ofertę, czeka trudne zadanie. Do przetargu stanęły dwa duże koncerny Mitex i Budimex. Każdy z nich przesłał dwa, dość istotnie różniące się między sobą projekty wraz z bogatą dokumentacją. W planach uwzględnione zostały: stadion lekkoatletyczny, dwa boiska piłkarskie, w tym jedno ze sztucznym oświetleniem, plac do gry w koszykówkę, siatkówkę plażową i kometkę oraz baseny kryte i otwarte. Nie tylko wygląd Zgodnie z projektem Budimexu, basen kryty ma bardzo futurystyczny wygląd, a z kolei plan Mitexu zakłada budynek w formie jednolitej bryły. - Oba projekty pod względem wizualnym są interesujące, ale my przede wszystkim musimy skupić się nad funkcjonalnością obiektów - mówi jeden z członków komisji, naczelnik wydziału gospodarki przestrzennej i architektury urzędu miasta Jerzy Załucki. - Jeżeli chodzi o kąpielisko, to bardziej funkcjonalna wydaje się być koncepcja Budimexu - dodaje prezes Głogowskich Obiektów Sportowych Robert Musiał. - Zakłada ona, że budynek basenu oraz hotelik wybudowane zostaną wzdłuż ulic Kazimierza Wielkiego i Rudnowskiej, dzięki czemu baseny otwarte będą zasłonięte od tych ruchliwych arterii. Gdzie parkować? Dwie różne koncepcje dotyczą parkingów. Według Mitexu ma być on położony od strony ul. Wita Stwosza, pomiędzy kasami biletowymi a stadionem lekkoatletycznym. Budimex natomiast zaproponował je na tyłach basenu krytego. - Wynika z tego, że w pierwszej wersji miejsca parkingowe miałyby być płatne, co ma swoje dobre i złe strony - stwierdza J. Załucki. - Jednak, jakie zamiary mieli projektanci, dowiemy się dopiero po dokładnym przeanalizowaniu dokumentacji. - Obie koncepcje są interesujące, ale ja osobiście jestem zwolennikiem wyprowadzenia parkingów na zewnątrz obiektów sportowych - mówi R. Musiał. Z ciekawą propozycją wyszedł Budimex, który pomieszczenia klubowe, obecnie znajdujące się w hali, zaprojektował pod jedną z trybun stadionu. Różnice dotyczą również ceny. Inwestycja proponowana przez Mitex ma kosztować 27 mln netto, natomiast przez Budimex - 29 mln netto. Komisja ponownie zbierze się w poniedziałek i możliwe, że już w tym dniu wybrany zostanie projekt do realizacji. KRZYSZTOF ZAWICKI /www.gazetalubuska.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
tycjani Re: projekty basenów 21.01.06, 13:04 szkoda, że nie można nigdzie obejrzeć projektów, wizualizacji, wydaje mi się, że powinno być to ogólnie dostępne, może nie żeby "sobie wybrać" ale chociaż żeby móc zobaczyć co jest do wyboru ewentualnie wyrazić swoją opinię. Jak mieli malować most to zrobili ankietę na wybór koloru to może z basenem powinno być podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nleszek1 Re: projekty basenów 30.01.06, 07:33 Projekty basenów: roman.superhost.pl/jp2/infopage.php?id=19 Odpowiedz Link Zgłoś
nleszek1 Re: projekty basenów 30.01.06, 12:48 i jeszecze: www.gos.glogow.pl/strona/basen/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re: projekty basenów 30.01.06, 14:51 Nareszcie. A na portalu glogow.pl? Sprawdzał ktoś? Bo przecież to jest oficjalny serwis UM, a projekty są na stronie radnego. Odpowiedz Link Zgłoś