goska35 20.10.03, 17:23 A to przeczytałam w dzisiejszej prasie. Czyżby Legnica zaczynała gonić inne miasta nie tylko na forum?? www.wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/308712.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olus_stad Re: bar "U Jara"... 20.10.03, 21:31 Chcialoby sie powiedziec 'standard' w naszym dres-city! Tylko nazwa lokalu sie zmienia, a reszta taka sama:(( Pozdrawiam Normalnych Legniczan, Olus Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: bar "U Jara"... 21.10.03, 08:53 goska35 napisała: > A to przeczytałam w dzisiejszej prasie. > Czyżby Legnica zaczynała gonić inne miasta nie tylko na forum?? Przygnebiajace sa takie informacje. Tym bardziej gdy dotycza miejsc, ktore sie czesto mija. Wiem, ze to pachnie Orwellowskim (nie TeVaueNowskim) Wielki Bratem, ograniczaniem wolnosci itd, ale na przyklad w Londynie mocno ograniczono przestepczosc w scislym centrum po wprowadzeniu czynnego monitoringu ulic przez dobrze wyposazonych (kamery) policjantow. Samo umieszzczenie napisu o tym, ze teren jest monitorowany bandytow nie przestraszy. Pozdrawiam, Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: bar "U Jara"... 21.10.03, 16:16 Tylko sie zapytam gdzie jest ten bar 'U Jara'? Chcialbym wiedziec co mam omijac szerokim lukiem. Pozdrawiam, Olek Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: bar "U Jara"... 21.10.03, 19:53 Kiedyś Piekary miały być monitorowane, a może są? W każdym bądź razie nie słychać by łobuziaki ucichli. Teraz ma powstać specjalny program „Bezpieczniejsze Piekary”. Przytoczę fragment z portalu L- ca. „23 października w Spółdzielczym Domu Kultury „Atrium” w ramach programu Porozumienie Dla Bezpieczeństwa Legnicy odbędzie się spotkanie Prezydenta miasta i Komendanta Miejskiego Policji oraz reprezentujących osiedle radnych, dyrektorów szkół, przedsiębiorców i przedstawicieli innych środowisk. Tematem spotkania będzie poprawa stanu bezpieczeństwa na Piekarach i likwidacja istniejących tam zagrożeń.” Ciekawe czy wpuszczą na obrady mieszkańców osiedla, by wysłuchać ich zdania? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: bar "U Jara"... 23.10.03, 18:19 swek1 napisał: > Kiedyś Piekary miały być monitorowane, a może są? W każdym bądź razie nie > słychać by łobuziaki ucichli. Teraz ma powstać specjalny > program „Bezpieczniejsze Piekary”. Przytoczę fragment z portalu L- > ca. > „23 października w Spółdzielczym Domu Kultury „Atrium” w ra > mach programu > Porozumienie Dla Bezpieczeństwa Legnicy odbędzie się spotkanie Prezydenta > miasta i Komendanta Miejskiego Policji oraz reprezentujących osiedle radnych, > dyrektorów szkół, przedsiębiorców i przedstawicieli innych środowisk. Tematem > spotkania będzie poprawa stanu bezpieczeństwa na Piekarach i likwidacja > istniejących tam zagrożeń.” > Ciekawe czy wpuszczą na obrady mieszkańców osiedla, by wysłuchać ich zdania? > Pozdrawiam. > A to co postanowiono: Trwa cykl zainicjowanych przez Prezydenta Tadeusza Krzakowskiego spotkań środowiskowych poświeconych sprawom bezpieczeństwa mieszkańców Legnicy. Są one elementem realizowanego programu dla bezpieczeństwa miasta. Dzisiaj w Spółdzielczym Domu Kultury „Atrium” Prezydent Krzakowski, Komendant Miejski Policji Jan Król, Komendanci Straży Pożarnej Szymon Klecz i Straży Miejskiej Andrzej Srzedziński spotkali się z radnymi, dyrektorami szkół, przedsiębiorcami, proboszczami parafii i mieszkańcami osiedla Piekary. Uczestnicy spotkania z zadowoleniem uznali, że w ostatnich miesiącach stan bezpieczeństwa --- na Piekarach wyraźnie się poprawił, a mieszkańcy dziękowali nawet za to stróżom porządku publicznego. W dyskusji padło wiele wniosków i postulatów. Osiedle powinno być częściej patrolowane przez Policję i Straż Miejską, zwłaszcza w piątkowe i sobotnie wieczory. Potrzebny tam jest komisariat Policji i większa ilość punktów elektronicznego monitorowania stref zagrożonych wandalizmem i przestępczością. Mieszkańcy chcą większej ilości miejsc parkingowych, zmian w organizacji ruchu drogowego ( spowalniacze na osiedlowych drogach ), lepszego oświetlenia ulic. Prezydent zleci odpowiednim służbom miejskim zajęcie się tymi problemami. Na Piekarach podobne spotkania odbywać się będą raz na kwartał. Odpowiedz Link Zgłoś
dethy Re:monitoring 23.10.03, 21:10 swek1 napisał: > Kiedyś Piekary miały być monitorowane, a może są? Piekary sa monitorowane,ale wisza tu tylko dwie kamery.Ogolnie w Legnicy jest 12 kamer,a w Londynie pol miliona ! Wszystko jest kwestia kasy,a powszechnie wiadomo,ze wszedzie jej brak. W każdym bądź razie nie > słychać by łobuziaki ucichli. Nie pisze sie o tym,ze dzieki kamerom udaremniono to czy tamto,ale pisze sie nadal o przestepczosci.Dlatego ludnosc mysli "po co nam te kamery skoro przestepczosc nie spadla?".Nie mozna oczekiwac,ze jak powiesi sie kamery to wreszcie bedziemy bezpieczniejsi.Do obslugi tych kamer potrzebni sa funkcjonariusze wpatrzeni non stop w monitory.Czy jest az tyle pieniedzy w policji,zeby to bylo mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: bar 'U Jara'... 21.10.03, 21:54 olus_stad napisał: > Tylko sie zapytam gdzie jest ten bar 'U Jara'? Chcialbym wiedziec co mam omijac > szerokim lukiem. Pozdrawiam, Olek Bar u Jara jest na ulicy Wroclawskiej, tuz za mostem na Kaczawie, a przed zjazdem do Reala...:) Pozdrawiam Małgośka Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: bar 'U Jara'... 22.10.03, 00:06 A to juz wiem gdzie! Taka mala klitka po prawej stronie jak sie jedzie od miasta. Kilka razy chcialem sie tam wybrac i zobaczyc, ale teraz to juz na pewno nie! Dzieki za wskazowke:) Pozdrawiam, Olek Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: bar 'U Jara'... 22.10.03, 10:39 Czyli jedna z nitek łącząca os Piekary i Kopernik z centrum. A ja myślałem, że idąc piechotą, ta strona jest bezpieczniejsza. Czyli wychodzi na to, że trzeba przebijać się na te osiedla przez ul. Nowodworską. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: bar 'U Jara'... 22.10.03, 11:40 Ja zawsze wracam lewa strona z miasta. Chociaz niczego nie mozna byc pewnym! Kiedys wracalem z miasta Wroclawska (od Maca, kawalek gdzie tory tramwajowe zostaly i do samego Arala) chwiejnym krokiem, wraz z towarzyszami podrozy nie bylismy zbyt cicho i o dziwo nikt nas nie zaczepil, pobil, okradl itp. Takze reguly chyba nie ma:( Najlepiej to taksowka albo wieksza grupa parkiem (nie zenska oczywiscie). Pozdrawiam, Olek PS Wracajac Nowodworska na Rzeczpospolitej jest fajna retro-knajpa. Nazywa sie Wiarus;))) Byl z Was ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: bar 'U Jara'... 22.10.03, 12:04 Ja tam byłem z 10 lat temu przez przypadek na piwku. Niewiele mogę opisać by dym od fajek wciskał mi się w oczy. Ale chyba coś tam się zmieniło, a na pewno zewnętrznie. Może kiedyś się skuszę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Bar Wiarus 22.10.03, 13:16 Pozwol, ze odswieze troche Twoja pamiec. Wiarus to typowa tubylcza knajpa. Ceny sa takie aby okolicznym mieszkancom nie chcialo sie w domu pic, tylko moga sobie pozwilic na wypad. Pani barmanka wyglada jakby pracowala tam od samego poczatku, a bar troche lat ma;) Poza tym jest calkiem przyjemnie, niektorzy klienci przynosza swoj wlasny 'wklad' i zamawiaj tylko oranzade, jest naprawde rzezniczo, ale fajnie. Krzywdy Ci chyba nikt nie zrobi:) Polecam wizyte, ale raczej jako forma wycieczki kulturoznawczej niz na wypad co piatek wieczor. Czy znacie inne takie 'folklorystyczne' knajpki? Mi do glowy przychodzi jeszcze jedna: 'Sybirak'... Pozdrawiam, Olek Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: Bar Wiarus 22.10.03, 15:49 A czy istnieje jeszcze sławetnia "miedzianka" ?? Co do "tubylczych' to mi kołacze po głowie takie coś pt. "Rarytas" na Złotoryjskiej... tam to jest dopiero jazda...:) Pozdrawiam Małgośka Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Bar Wiarus 22.10.03, 16:51 Miedzianka? Mowisz o tym barze przy stadionie? Jezeli o to Ci chodzi, to istnieje. I latem jest tam fajnie, bo cieplo i zielono:) Teraz to sie chyba nazywa Karniak, ale glowy nie dam. Co do Rarytasa to nazwa mi po glowie smiga, ale nie nigdy tam nie bylem, W ktorym rejonie Zlotoryjskiej to jest? Z checia sie tam wybiore, jak polecasz:) Przypomniala mi sie jeszcze jedna nazwa: 'Pod Klonem'. To jest klasyk, tzn golonka+wodka, zaraz przy wylocie na Wroclaw (przez Srode Sl). Bylem tam tylko raz, ale pewnie sie niedlugo wybiore. Pamietam, ze slawna na cale Piekary A byla kilka lat temu Kaskada. Mordownia jakich malo. Pozniej zmienil sie wlasciciel i klientela, a nastepnie wszystko wrocilo do normy, a jak bylem kilka dni temu, to stala zamknieta. Macie jeszcze jakies pomysly na 'klasyki' w Legnicy? Pozdrawiam, Olek Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Bar Wiarus 22.10.03, 17:12 Relaks-Można zjeść bardzo dobrą pizzę i napić się piwa. A znacie takie bary:Graffiti,TOP-GUN,Klub Antrax,Bar Łasuch,Bar Pod Basztą,Bar Kaprys, Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Bar Wiarus 22.10.03, 22:56 Policjanci zatrzymali nożownika, który w nocy z piątku na sobotę zabił w Legnicy 21-letniego mężczyznę, a dwóch innych ciężko ranił. Tragedia wydarzyła się w lokalu o nazwie "U Jara". Nadal niejasne są motywy przestępstwa. Prawdopodobnie wszystko zaczęło się od sprzeczki między pijanymi klientami baru... Zatrzymany nożownik to 29-letni mieszkaniec Legnicy Rafał R. Mężczyźnie postawiono zarzut zabójstwa oraz usiłowanie dwóch innych. Tak, więc dalej możemy chodzić bezpiecznie – do czasu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakubek Re: Bar Wiarus IP: *.daminet.pl 04.11.03, 19:01 Polecam knajpkę "Pod 7" na Jordana w parku. Ma swoj klimat, po remoncie jest OK. Mozna pograc w bilard i nie tylko. Ostatnio wlaścicielka probuje robić imprezki techno. Dresiarzy nie ma, a jedyny mankament to ten, ze nie za bardzo jest gdzie zaparkowac samochod ale to drobizg. Ceny w normie. "Kaskada" zmienia podobno właciciela i od 10 listopada ma być czynna. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Bar Wiarus 04.11.03, 19:12 Duzo slyszalem o '7' i same dobre rzeczy jak narazie. Bede musial tam wpasc, ale to strasznie daleko ode mnie:( I do tego malo autobusow itp. Ale jakos sie przemecze skoro warto:) Co do Kaskady to jest sytaucja analogiczna do tej sprzed roku. Termin by ciagle przesuwany i przesuwany:( Moze teraz sie uda, bo w takich potrzebach zmuszony zostalem do chodzenia do Sybiraka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trinity.7 Re: Bar Wiarus 04.11.03, 19:26 A gdzie znajduje się Kaskada? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Bar Wiarus 04.11.03, 21:21 Kaskada...hmmm...wiesz gdzie sa Piekary A? Wiesz:) Wiesz gdzie na tych Piekarach jest kosciol (zielonoswiatkowcow bodajze?)? Wiesz:) To wlasnie prawie tam. Byle menela sie zapytasz, to Ci bez problemu wskaze;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: Bar Wiarus 04.11.03, 19:53 Chodziło mi o Miedziankę na rogu Głogowskiej i Skłodowskiej... istnieje, widziałam - tylko nie wiem jak się ma, ale chyba nadal jest tam tubylczo :)) Małgośka Odpowiedz Link Zgłoś
ivek rarytas na złotoryjskiej 23.10.03, 07:44 goska35 napisała: > Co do "tubylczych' to mi kołacze po głowie takie coś pt. "Rarytas" na > Złotoryjskiej... tam to jest dopiero jazda...:) > Istnieje i ma się świetnie! Najlepsze jest to że na szybie widnieje napis "kawa, herbata". Jednak w srodku jakos nie widac amatorw tych akurat cieplych napojow. :)) Ivek Odpowiedz Link Zgłoś