Dodaj do ulubionych

Kiedy powstal Kopernik

02.11.03, 18:53
Chcialem sie Was zapytac o rok produkcji osiedla Kopernik. Nie mowie od razu o calym osiedlu, ale powiedzmy kiedy skonczona zostala ulica Gwiezdna a kiedy Wlk Niedzwiedzicy? Moze wiecie cos na ten temat albo pamietacie? Z gory dziekuje za inforamcje:)

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: servus Re: Kiedy powstal Kopernik IP: 217.30.129.* 02.11.03, 19:30
      Nie znam daty kiedy ją wybudowali, ale z książki "nazwy ulic i placów Legnicy"
      Macieja Szczęsnego Juniszewskiego, mogę Ci podać daty kiedy zostały nadane
      nazyw tym ulicom:
      Gwiezdna i WLk. Niedźwiedzicy: 16.VII.1976
      • olus_stad Re: Kiedy powstal Kopernik 02.11.03, 19:41
        Myslisz, ze najpierw nadali ulice a pozniej zbodowali dom czy na odwrot? Sklanialbym sie do pierwszego. Czyli Gwiezdna i Wlk Niedziwiedzicy powstaly po '76?
        Pozdrawiam
        • Gość: servus Re: Kiedy powstal Kopernik IP: 217.30.129.* 02.11.03, 20:00
          No pewnie,że najpierw była ulica, a później dom. ALe jescze wcześniej zanim,
          nadano nazwę ulicy Gwiezdna, była to Senefeldstrase od ok.1910 roku. Ale
          zapewne nowa nazwa powstała z chwilą oddania osiedla do użytku, czyli musiały
          już tam być budynki, jeżeli przyjąć, że budowali Kopernika 4 lata :) to
          wiadomo kiedy wybudowano osiedle.

pozdrawiam
          • swek1 Re: Kiedy powstal Kopernik 02.11.03, 23:06
            Ja osobiście nie znam tych dat, ale jak już drążymy to może ktoś wie, kiedy
            rozpoczęto budowę os.Piekary, zakończono Zosinek i Asnyka. Pozdrawiam.
            • Gość: servus Re: Kiedy powstal Kopernik IP: 217.30.129.* 03.11.03, 15:56
              Zosinek, mając na mysli m.in. ulice Batorego, Torowa..., bo tak naprawdę
              zosinek zaczyna się od torów na ul. Chojnowskiej w stronę Chojnowa, zakończono
              w 1987 roku, pozostałych nie znam.

pozdrawiam
              • swek1 Re: Kiedy powstal Kopernik 03.11.03, 22:03
                Dobre i tyle, może ktoś jeszcze coś pamięta? A może ułożymy własną historię
                Legnicy?Pozdrawiam.
                • goska35 Re: Kiedy powstal Kopernik 04.11.03, 10:14
                  A wiecie, że zanim oficjalna nazwa osiedla zaczęła funkcjonować
                  jako "Kopernik" to wszyscy mieszkańcy używali nazwy "Górki" ? Nie jechało się
                  na osiedle, tylko na "Górki"..... rany, jak to dawno było...:)

Pozdrawiam
                  Małgośka
                  • olus_stad Re: Kiedy powstal Kopernik 04.11.03, 10:18
                    Gorki? Dlaczego?

Pozdrawiam
                    • swek1 Re: Kiedy powstal Kopernik 04.11.03, 10:30
                      Ja pamiętam jak moja babcia mówiła, pójdziemy na górki a potem na działkę.
                      Działka jest za górkami. Do tej pory nie wiem, o co chodzi. Przypuszczam, że
                      chodzi o to, że w stronę Piekar idzie się lekko pod górkę. Oczywiście jak
                      mówiło się o górkach to Piekary były w planach. Pozdrawiam.
                    • goska35 Re: Kiedy powstal Kopernik 04.11.03, 13:22
                      Nie mam zielonego pojęcia dlaczego Górki. Może coś w tym jest co mówi Sylwek,
                      bo nawet podczas powodzi woda w tą stronę nie podeszła... chodzi mi o powódz z
                      `76 roku :)

A może ma to związek z podziałem geodezyjnym - tam funkcjonują rózne dziwne
                      nazwy?

Pozdrawiam
                      Małgośka
                      • swek1 Re: Kiedy powstal Kopernik 04.11.03, 13:28
                        Nie wiem jak u Was, ale pamiętam jeszcze, że kiedyś na os. Kopernika mówiło
                        się osiedle kosmonautów. Czy ktoś to potwierdza? Pozdrawiam.
                        • goska35 Re: Kiedy powstal Kopernik 04.11.03, 13:50
                          Nie potwierdzam... i nie zaprzeczam...:)

Ale osiedle kosmonautów to u mnie funkcjonowąło gdy mówiło się o rodzinie z
                          Głogowa. Oni mieszkali na takowym :))

Małgośka
                      • Gość: servus Re: Kiedy powstal Kopernik IP: 217.30.129.* 10.11.03, 17:34
                        Moja babcia do dzisiaj mówi, że idzie na rynek na górkach, czyli to targowisko
                        na Galaktycznej, a nazwa górki wzieła się z tego ,że Piekary wybudowano na
                        górce, teraz tego tak nie widać, bo trochę wyrównali, ale kiedyś była tam
                        górka.

pozdrawiam
    • Gość: h20 W 1976 lub skakalem po fundamentach ul.gwiezdnej IP: 206.116.172.* 06.11.03, 03:42
      jako paroletni gowniarz pamietam rowniez,ze hycel mial swoja nore zaraz przy
      obecnej ulicy gwiezdenj
      • goska35 Re: W 1976 lub skakalem po fundamentach ul.gwiezd 06.11.03, 07:59
        Naprawdę?

Bo mnie się kołacze, że hycel był w miejscu gdzie teraz jest wiadukt.. ale
        mogę się mylić, bo i odległości wtedy wydawały się kolosalne...:)

Pozdrawiam
        Małgośka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka