Dodaj do ulubionych

Niebezpieczne Halloween

25.10.11, 00:43
Wielkimi krokami zbliża się Halloween. W momencie, gdy zwolennicy tego zwyczaju przygotowują na tę okazję stroje i szykują dynie, przeciwnicy zwierają szyki i przestrzegają przed niebezpieczeństwem. "Tradycje Halloween wywodzą się z magicznych i satanistycznych kultów, które (...) stwarzają duchowe niebezpieczeństwo dla naszego dziecka" - czytamy we wzorze protestu do dyrekcji szkół, który był rozdawany podczas niedzielnej mszy w jednym z gdańskich kościołów. Wszystko po to, by rodzic mógł sprzeciwić się udziałowi swojego dziecka w ewentualnych zajęciach szkolnych związanych z tym zwyczajem.

kontakt24.tvn.pl/temat,niebezpieczne-halloween-akcja-proboszcza,149534.html
Obserwuj wątek
    • jedzoslaw Re: Niebezpieczne Halloween 25.10.11, 09:47
      Zabawa głupawa, bo przecież mamy własne pogańskie tradycje, do których można sięgać. Po co nam zwyczaje pochodzenia celtyckiego? Jakby tak np. zlustrować Andrzejki to by się okazało, że to dopiero jest pogaństwo smile
      • skiela1 Re: Niebezpieczne Halloween 25.10.11, 14:48
        Z tego co czytam to zabawy dla dzieciakow juz od soboty trwajasmile
        Wejdzie w zycie jak walentynkismile
    • jedzoslaw Re: Niebezpieczne Halloween 25.10.11, 18:00
      Niech się bawią, ale bezmyślne kopiowanie takich "świąt" niezbyt mi się podoba smile
      • moonflour Re: Niebezpieczne Halloween 26.10.11, 00:52
        pod koniec tygodnia nabędziemy z małą dynie (w ilości kilku sztuk) i będziemy drążyć big_grin
        Jedna do szkoły, pozostałe dla sąsiadów i znajomych, złożyli zamówienie. Będę miała weekend życia i nie wiem jakim sposobem dałam się w to wkręcić...Wiem, ze moja mała ma zdolności przekonywania, ale nie sądziłam, że aż tak.
      • sibeliuss Re: Niebezpieczne Halloween 26.10.11, 14:57
        Powiedz to w lutym zachwyconym laskom spacerującym z metrowymi różami, bo to dopiero wtedy widać, że misio ją kocha. Ciekawe jak wygląda podziękowanie smile
        • jedzoslaw Re: Niebezpieczne Halloween 27.10.11, 22:00
          Walętynki z trudem, ale jeszcze jakoś akceptuję smile
          • ba-7 Re: Niebezpieczne Halloween 30.10.11, 19:02
            Rzecz w tym, że chwycimy każdy pretekst żeby jakoś 'doszlusować' do tych, którym trochę zazdrościmy, no i odstresować się.
            Masowe świętowanie gwarantuje też, że nie zapomni /ten Misio, Zbysio..../, a np. rocznicę /ślubu, spotkania, ...../ pamiętać trudniej.
            • czarek_777 Re: Niebezpieczne Halloween 30.10.11, 19:17
              Ja nikomu niczego nie zazdroszczę więc i odstresować nie mam co smile dla mnie Święto Zmarłych to odwiedzanie grobów moich bliskich, zapalanie światła, złożenie kwiatów oraz chwila zadumy i modlitwa w intencji zmarłego. Co mnie obchodzi jakiś tam halloveen smile dla mnie to egzotyka ,tamtejszy folklor. Czy ja muszę ślepo to naśladować ? przecież my mamy własną kulturę i tradycję.
              • jedzoslaw Re: Niebezpieczne Halloween 30.10.11, 19:26
                Popieram Twoje zdanie, Czarek, ale ostatecznie jedno drugiemu nie przeczy i można w jeden dzień się bawić, by kolejny przeżywać w zadumie smile Chociaż... trudno nie czuć pewnego niesmaku, jeśli Halloween obchodzi się dzień przed Wszystkimi Świętymi...
                • czarek_777 Re: Niebezpieczne Halloween 30.10.11, 19:59
                  Najważniejsza to tolerancja smile niech każdy obchodzi po swojemu byle we wzajemnym poszanowaniu - bez szczania sobie do zniczy i dyń big_grin big_grin
                • keepersmaid Re: Niebezpieczne Halloween 30.10.11, 21:41
                  A kiedy sie ma niby obchodzic? Przeciez to celtycka wersja Dziadow, czyli swieta zmarlych...

To chrzescijanskie swieto przykleilo sie do starszej tradycji, a nie odwrotnie (tak jak Boze Narodzenie 25 grudnia).
                  • czarek_777 Re: Niebezpieczne Halloween 30.10.11, 21:54
                    www.polskilimerick.com.pl/artykuly_ewa/swieto_zmarlych.php
                    www.sciaga.pl/tekst/29450-30-swieto_zmarlych_w_roznych_religiach_i_krajach
                    • prazanka44 Re: Niebezpieczne Halloween 31.10.11, 22:28
                      Halloween pewnie się przyjmie, bo to nowa zabawa, z dreszczykiem, a zakazy kościelne tylko
                      wzmogą ten dreszczyk.
                      Nie cieszę się z tego, bo przygnębia mnie to, że tak lubimy naśladować, że mało mamy włas-
                      nych pomysłów na cokolwiek.
                    • sibeliuss Re: Niebezpieczne Halloween 01.11.11, 02:13
                      Tak sobie poszedłem na halloweenowe karaoke, popatrzyłem na przebierańców i pomyślałem, czy ktoś komu ktoś ostatnio zmarł baluje i cieszy się? Może jestem staromodny, może jestem konserwą, ale dla mnie te dni naprawę są ciężkie, odeszli wszyscy moi bliscy i za dwa miesiące nie będę miał z kim usiąść do Wigilii. Mam się cieszyć? Z czego, no pytam się, z czego do jasnej cholery.
                      • beata_z_rudy Re: Niebezpieczne Halloween 01.11.11, 08:59
                        Sib, trzymaj się.

Dla mnie to też trudne dni i czekam, aż miną.
                        • czarek_777 Re: Niebezpieczne Halloween 01.11.11, 15:18
                          Mi w Wigilię akurat wypada służba, rano wyjdę ,następnego dnia rano wrócę - w pierwszy dzień Świąt smile w Wigilię więc będę siedział sam jak kołek a w domu, moim domu, cała moja Rodzina przy Wigilijnym stole. Płakać nie będę. Takie życie, taka praca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka