tri_ola 02.08.07, 08:43 wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=391182 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rico-chorzow Re: ? slow brak 02.08.07, 09:02 Skoro ta gazeta,czy jej redaktorzy nie potrafią przetłumaczyć słowa - beutekunst -,to może i artykuł jest na tym poziomie. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: ? slow brak 02.08.07, 10:47 Jakoś wątpię w wiarygodność "Naszego Dziennika". Odpowiedz Link
tri_ola Re: ? slow brak 02.08.07, 10:51 hmmm... wiesz, ale zaczelam grzebac troche, co prawda teraz nie mam czasu i widze, ze problem nie jest nowy, chociaz mam nadzieje, ze raczej niszowy: www.tagesspiegel.de/kultur/Beutekunst;art772,2349278 www.berlin-chronik.de/bms/bmstxt99/9901gesc.htm www.welt.de/print-welt/article430804/Nida-Ruemelin__bei_Beutekunst__optimistisch.html Odpowiedz Link
magdajeden Re: ? slow brak 02.08.07, 10:53 trzeba wziąć poprawkę na to, że artykuł napisany jest w "naszym dzienniku" , nie demonizowałabym problemu, raczej podzieliła te "sensacje" przez 4. wszystko można napisac, poprzec wypowiedziami "autorytetów" i znaleźć jakies "potwierdzenie" w marginalnych działaniach jakichs społecznosci niemieckich, zrzeszających między kilkadziesiąt a kilkaset osób. od tego jest "nasz dziennik", zeby jątrzyć i szerzyc nienawisc Odpowiedz Link
sibeliuss Re: ? slow brak 02.08.07, 10:57 Po ostatniej wizycie we Wrocławiu jadąc pociągiem trafiłem w przedziale na moherową lady, która w pewnym momencie brzydko skwitowała wizyty Niemców we Wrocławiu, "naszym" Wrocławiu. Jak się kobieta zaindorzyła, gdy powiedziałem jej, że oni mają taki sam sentyment do Dolnego Śląska jak my do Lwowa i Wilna. Nie trafiła ta argumentacja do niej chociaż była prosta i oczywista. I dla takich ludzi pisze "ND". Odpowiedz Link
adam81w Re: ? slow brak 02.08.07, 13:31 no ale fakt faktem wroclaw jest nasz. nie neimiecki. lwow jest ukrainski. nie mowie ze ta pani miala racje brzydko kwitujac wizyte niemcow ale wroclaw jest nasz. Odpowiedz Link
filip_chlopak_ze_wsi Re: ? slow brak 02.08.07, 13:42 Nawet te kamienie, z których Niemcy Breslau budowali już o tym nie pamiętają Odpowiedz Link
filip_chlopak_ze_wsi Re: ? slow brak 02.08.07, 13:44 Wrocław nie jest nasz czy wasz, Wrocław jest ludzi i ludzie do Wrocławia mogą przyjeżdżać skąd chcą. Odpowiedz Link
optymistka36 Re: ? slow brak 02.08.07, 16:42 Przez całą komunę robiono ludziom sieczkę z mózgu, że ziemie zachodnie są nasze i słusznie odzyskane. Teraz to trochę ulega zmianie i np. w szkole są godziny z historii lokalnej na których otwarcie mówi się o niemieckiej, austriackiej i czeskiej histori miasta. Odpowiedz Link
filip_chlopak_ze_wsi Re: ? slow brak 02.08.07, 17:03 sławetny "powrót do macierzy" ... dobrze, że teraz jest jak piszesz Odpowiedz Link
adam81w Re: ? slow brak 02.08.07, 13:28 chcialem otym zalozyc watek. dla mnie to jest mega bezczelnosc. o zwrocie jakichkowliek ichnich dobr to se moga zapomniec. NIC IM NIE ODDAWAC. ile nam zrabowali gnoje? kurde zdenerwowalem sie. NIC NIE ODDAWAC. NULL. kurde ukradli nam powiedzmy 100000000 dobr kultury sami pozostawiajac tu z 40. i oni smia wogole cos mowic? malczec sabaki. zeby wogole mozna bylo o czymkolwiek mowic to najpierw oni musieliby oddac zrabowane nam dobra kultury. jesli nie to niech zapomna. Odpowiedz Link
adam81w Re: ? slow brak 02.08.07, 13:33 nie zauwazylem skad pochodzi artykul. no ale jesli Niemcy by cos chcieli to moje zdanie jest juz znane. Odpowiedz Link
te1109 Re: ? slow brak 02.08.07, 16:26 Niemcy to naród bardzo skrupulatny biorą co się im należy. Kiedyś dawno w Styczniu 1920r gdy Bydzia wracała do Polski po latach zaborów,to gdy Niemcy opuszczali miasto też zabierali wszystko co się im należało,było tego wszystkiego nie zliczone ilość,bo to było ich,nawet głupie klamki od drzwi,ławki szkolne,umywalki itd.Tak Niemcom się należy to proste,nam nie należy się nic,my Polacy mamy tylko Obozy Koncentracyjne które są na naszych ziemiach,czyli są nasze Polskie. Odpowiedz Link