sibeliuss 16.09.07, 14:00 Jak podaje Rzeczpospolita, wytwórcy wina z jabłek, wiśni i porzeczek są pełni obaw, gdyż Komisja Europejska chce zakazać im używania nazwy wino. biznes.interia.pl/news/polska-broni-owocowych-win,977387,4200 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crista_lia Re: Polska broni owocowych win 16.09.07, 14:01 sibeliuss napisał: > Jak podaje Rzeczpospolita, wytwórcy wina z jabłek, wiśni i porzeczek są pełni > obaw, gdyż Komisja Europejska chce zakazać im używania nazwy wino. A menele też? Odpowiedz Link
projek Re: Polska broni owocowych win 16.09.07, 14:08 Jak się nie uda to pewnie będzie produkt winopodobny - analogicznie do wyrobu czekoladopodobnego. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Polska broni owocowych win 16.09.07, 14:19 Wieloowocowy cocktail alkoholizowany Odpowiedz Link
skiela1 Re: Polska broni owocowych win 16.09.07, 14:23 sibeliuss napisał: > Wieloowocowy cocktail alkoholizowany w proszku-wygodny w uzyciu Odpowiedz Link
blackhetera Re: Polska broni owocowych win 16.09.07, 17:27 To ciekawe,taki wiśniak winopodobny,albo jabol jabłeczny może by przeszedł? Odpowiedz Link
brunon.4 Ale przecież wino z jabłek to nie jabol! 16.09.07, 22:28 Jabol to sok z jabłek plus spiryt plus jakaś siara do konserwacji. A wino z jabłek robi się podobnie jak wino z winogron... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Ale przecież wino z jabłek to nie jabol! 16.09.07, 22:40 To chyba jest cydr? Odpowiedz Link
tjbazuka Re: Ale przecież wino z jabłek to nie jabol! 16.09.07, 22:56 cider,niezly. Smakuje prawie jak wino musujace. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Ale przecież wino z jabłek to nie jabol! 16.09.07, 23:05 tjbazuka napisał: > cider,niezly. Smakuje prawie jak wino musujace. > Piłem gruszkowy - odlot. Odpowiedz Link
drzazga1 Cider to niezupelnie cydr 17.09.07, 23:06 I bede sie przy tym upierac, hociaz w Wikipedii napisali, ze to samo Cider (wymowa sajder)- lekko musujacy, podobny w smaku do wina musujacego, alkoholu w nim nieduzo - od 4 do 6% i zgadzam sie, ze gruszkowy najlepszy, chociaz jablkowy tez niczego sobie, wszelkie wynalazki typu smak karamboli czy granatu - ble. Pilam cidery angielskie, irlandzkie (Druid najlepszy) i niezle szwedzkie. Najlepsze mocno schlodzone, taka oranzadka z pradem Cydr to trunek rdzennie francuski, nie ma babelkow i jest mocnym alkoholem o intensywnym smaku. Ze sklepu nie probowalam, pilam taki domowej roboty, przemycony nielegalnie w butelce po wodzie perrier, uzywam czasem do gotowania, np. do podlewania przy duszeniu bialej kielbasy mniam. Odpowiedz Link
brunon.4 Re: Cider to niezupelnie cydr 17.09.07, 23:19 > I bede sie przy tym upierac, hociaz w Wikipedii napisali, ze to > samo Jak mamy wątpliwości w polskiej wersji, zaglądamy do angielskiej Types of cider Cider comes in a variety of tastes, from sweet to dry, although flavour differs enormously within these descriptions. The appearance of cider ranges from very dark, cloudy and sludgy through to very crisp, clean and golden yellow, and with the most processed, almost entirely clear. The varying colours and appearances are generally as a result of how much of the apple material is removed between pressing and fermentation. Sparkling cider is most common, but still version is also made. Po czym mamy kilkanaście krajów i ich regionów szczegółowo opisanych. Wychodzi na to, że "cider" to nazwa typu "wino" czy "piwo"... Odpowiedz Link
drzazga1 Re: Cider to niezupelnie cydr 17.09.07, 23:26 Aaa... angielska wersja nieco wyjasnila, dziekuje Brunonie Tak czy siak lubie obie wersje cidera, bylby ze mnie niezly material na alkoholika, gdyby nie watroba po sp.babci ze strony ojca (babcia jest w rodzinie legenda, bo do 90 roku zycia jadala takie rzeczy, ktore w osob o polowe mlodszych wywolywaly ciezka niestrawnosc i bole watroby), ktora metabolizuje alkohol z sila wodospadu Odpowiedz Link
drzazga1 Errata, odkrecam co nakrecilam 17.09.07, 23:21 Po blyskawicznej konsultacji przyznaje, ze troche nakrecilam, bo to drugie to byl regularny calvados, nie mam pojecia dlaczego wytworczyni operowala nazwa "cidre", moze dlatego, ze calvados jest produktem przetwarzania cydru? Moze ja zapytam przy okazji przez tlumacza, bo poki co, wspolnego jezyka nie mamy Odpowiedz Link
brunon.4 Re: Errata, odkrecam co nakrecilam 18.09.07, 11:12 > calvados jest produktem przetwarzania cydru Angielska wiki zaznacza, że ważny jest region - Calvados. A polska za to pisze, iż jest wynikiem destylacji ... wina jabłkowego. Mimo iż wcześniej twierdziła, iż cydr to nie wino jabłkowe Słyszałem kiedyś w TV pana, który powiedział, iż jak zaczął się interesować wielorybami, to sobie przeczytał taką jedną książkę - i wszystko już wiedział. Potem poczytał jeszcze kilka książek - i znów nic nie wiadział... - pozdrawiam, Bruno Odpowiedz Link
brunon.4 Re: Ale przecież wino z jabłek to nie jabol! 17.09.07, 14:01 sibeliuss napisał: > To chyba jest cydr? Wiki twierdzi, że nie; ja tam się nie znam - piłem tylko wino porzeczkowe no i cydr ale jakiś taki z butelki ala wino, a nie rozlewany z pełnym rytuałem. Odpowiedz Link
debest3 Czegoś tu nie rozumiem... 17.09.07, 18:04 ...wychodzi na to że Unia znowu nam zagrała na nosie..chyba nie ma z czego się śmiać...bo jeżeli Polska ,Szwecja i kraje Bałtyckie walczyły o wódkę żeby nie mozna było nazywać tym mianem czegoś warzonego winogronowych śmieci to Bruksela olała te protesty...a jak chodzi o obrone wina ze niby tylko z winogron ....to retoryka w drugą stronę..przeciez tu wyraźnie widać że ktoś chce ugrać coś kosztem słabszych krajów...no cóż moja mama robi wina z owoców i napewno nie przypominaja one tych antałkowych sikaczy ze sklepów i są niejednokrotnie od tych pomyj włoskich,francuskich i niemieckich pomyj za kilka czy kilkanaście złotych....jedynie wina chilijskie są wyjątkami..ale to juz kwestia gustu Odpowiedz Link