morning_coffee1991 Re: Zespół Turnera 03.10.24, 14:48 Podnoszę wątek, może ktoś tu się jeszcze wypowie :) Mam 33 lata i ZT stwierdzono u mnie późno, bo w wieku 13 lat. Od zawsze byłam jedną z najniższych wśród rówieśników i przyjmowałam hormon wzrostu jeszcze przed badaniem krwi na kariotyp (które wykazało właśnie ZT). Leczę się głównie ginekologicznie (hormony), z chorób towarzyszących mam Hashimoto. Całe szczęście ominęły mnie atrakcje typu wady serca czy cukrzyca (glukozę mam zawsze idealnie w normie). Żyję normalnie, jestem po studiach, pracuję, ale nie założyłam rodziny. Jestem szczupła, ale przeszkadza mi bardzo obrzęk nóg, szerokie ramiona i pancerzasta klatka piersiowa. Trzymajcie się cieplutko Dziewczyny, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
morning_coffee1991 Re: Zespół Turnera 03.10.24, 20:18 Dodam jeszcze, że dzięki hormonowi mam wzrost 1,57 m., więc tragedii nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mazurh1 Re: Zespół Turnera 15.11.24, 11:54 Jeśli chodzi o moje doświadczenie, to od jakiegoś czasu stosuję olej CBD i zauważyłam, że naprawdę pozytywnie wpłynął na moje samopoczucie. Przede wszystkim pomógł mi w radzeniu sobie ze stresem, bezsennością, a także w ogólnym rozluźnieniu ciała. Mam tendencję do napięć mięśniowych, zwłaszcza w okolicach karku i pleców, więc olej CBD 5% decarboxylated okazał się świetnym rozwiązaniem – działa wyciszająco i pomaga w regeneracji. CBD może być pomocne także w regulacji równowagi hormonalnej, co może być istotne w przypadku zespołu Turnera, szczególnie gdy przyjmujemy hormony. Poza tym, olej CBD wspomaga również zdrowie psychiczne, co w codziennym życiu przy takich wyzwaniach jak Zespół Turnera może być niezwykle pomocne. Z mojego doświadczenia wynika, że warto próbować naturalnych metod wspierających organizm, o ile nie kolidują one z zaleceniami lekarzy. Trzymam kciuki, abyś miała jak najlepsze wsparcie medyczne i czuła się jak najlepiej! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś