Dodaj do ulubionych

Progi 2010

24.01.11, 09:14
Na stronie www.egzaminy.edu.pl są już ogłoszone progi punktowe 2010 r.

Kiedyś chwalili się na tej stronie, że ich dane są pokazują stan po zakończeniu pierwszego etapu rekrutacji (czyli teoretycznie dane "najsurowsze")

Jestem trochę zaskoczona obniżeniem progów w kilku liceach warszawskich (ale nie we wszystkich), zwłaszcza Czackim.
Obserwuj wątek
    • agatka_s Re: Progi 2010 24.01.11, 10:16
      Moim zdaniem ściema.

To są dane ostateczne, czyli już po rekrutacjach uzupełniających, dodatkowych i innnych kosmosach (kiedyś w Staszicu pani Dyrektor wzbudziła sensacje, zapytana o minimum odpowiedziała 130 pkt, dopiero potem prostowała że to było właśnie z rek uzupełniającej, ale szmer po sali poszedł).

Sprawdziłam Batorego, którego progi mam zapisane wprost z Kseon, progi są dużo niższe niż w Kseon, drastycznie. To nie jest miarodajne i strasznie wprowadza w błąd, trzeba sobie było wynotować z Kseon, albo załozyć że ta punktacja jest wyższa o 10-15 pkt średnio.
      • joa66 Re: Progi 2010 24.01.11, 10:39
        Niestety zgapiłam się kiedy KSEON był czynny. Natomiast progi 2009 podane na stronie edukacja warszawa są niższe niż te , które podaje strona www.egzaminy.edu.pl (na tej stronie zwykle są wyższe)

mały chaos.

Myślałam, że to skutek kiepskich wyników zeszłorocznych egzaminów
        • joa66 Re: Progi 2010 24.01.11, 10:53
          Przykład 2009

kseon www.egzamin.edu.pl

Witkacy fran 153,7 156,33
          Kochanowski fran 132,4 147,50
          Reytan WOS 142,4 140
          • joa66 Re: Progi 2010 24.01.11, 10:57
            źle się wyświetliło, może teraz się uda:

Przykład 2009

Witkacy fran kseon 153,7 www.egzamin.edu.pl 156,33

Kochanowski fran kseon 132,4 www.egzamin.edu.pl 147,50

Reytan WOS kseon 142,4 www.egzamin.edu.pl 140
        • tukata Re: Progi 2010 24.01.11, 10:56
          Dokładnie tak, uważam, że tak niskie progi są wynikiem słabszego egzaminu gimnazjalnego.
          • agatka_s Re: Progi 2010 24.01.11, 11:06
            Średnio progi były niższe (efekt egzaminu mat-przyr), ale to jest inna rzecz.

Porównałam kilka innych klas, czasem wyniki są zgodne, ale czasem nie. W końcu te rekrutacje jakieś tam, nie są we wszystkich liceach, klasach.

Mimo ze ogólnie progi statystycznie były niższe są szkoły gdzie wzrosły np Batory, kilka klas w Poniatowskim. Staszic natomiast od kilku lat prawie bez wahań.
    • Gość: menodo Re: Progi 2010 IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 11:39
      > Jestem trochę zaskoczona obniżeniem progów w kilku liceach warszawskich (ale ni
      > e we wszystkich), zwłaszcza Czackim."

Dlaczego? Progi nadal sa 'relatywnie" wysokie. A ze nizsze niz w poprzednich latach- rozne moga byc powody. Trudniejszy test, trudniejsze olimpiady, zbyt wysokie progi we wczesniejszych lrocznikach , zniechecajace do startu w rekrutacji itd.

• joa66 Re: Progi 2010 24.01.11, 11:48
        Czacki zawsze mi się kojarzył z progami około 170 pkt - dlatego zdziwiły mnie progi zeszłoroczne. Ciekawe jak to się przełoży na popularność tego liceum w 2011?
        • Gość: menodo Re: Progi 2010 IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 11:59
          No, tez mnie to ciekawi, zwlaszcza gdy zobaczylam maturalne wyniki z matematyki i biol-chemow i szczeka mi opadla :) A ze humanistom (nie tylko z klas humanistycznych) daje ta szkola wiele wolnosci, pewnie sporo traci, no ale cos - za cos:)
          • agatka_s Re: Progi 2010 24.01.11, 12:17
            jeżeli progi było abstrakcyjnie wysokie, to jest oczywiste że w końcu spadają.

Tu działa zwykłe prawo popytu i podaży. ;-))))
            • Gość: menodo Re: Progi 2010 IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 13:06
              Te abstrakcyjnie wysokie > 170 pkt. zdarzyly sie dopiero w obecnym maturalnym roczniku - wiem, bo sprawdzalam, kiedy moja corka konczyla gimnazjum i pamietam, ze do progu w poprzednim roczniku brakowalo jej chyba 2 punktow, dlatego swoja obecna klasie umiescila w procesie rekrutacji na 1 miejscu (na wypadek kleski) , a w miedzyczasie zdala egzaminy do dwoch innych szkol/klas - jezykowych. "Zalapala sie " i nie czuje sie glupsza/gorsza od osob, ktore mialy wiecej punktow:)
              • agatka_s Re: Progi 2010 24.01.11, 13:20
                eeee, w ogóle nie myślę że jak ktoś miał wiecej punktów to oznacza że mądrzejszy.

dla mnie progi/punktacja to w ogóle nie są wyznaczniki niczego, bo bardzo dużo w nich zależy od subiektywnych w końcu, ocen. Ja widze po moim dziecku, on ma 3 z biologii (bardzo zapracowal na to 3, bo miał mieć 2+) a wiedza z biologii jest na poziomie uniwersytetu (to nie moja ocena, tylko ludzi którzy się na tym znają). Gdyby moje dziecko wybierało się do klasy z bilogia, to miałabym dylemat, bo z jednej strony super że tyle umie i że takie wymagania, ale z drugiej jego 3, to tyle punktów mniej np do kogoś kto ma 6 "za ładny zeszyt".

Dla mnie zdawanie do liceum, pompowanie tych punktów, to tylko i wylącznie strategia a nie wyznacznik czegokolwiek, a już napewno nie wiedzy. Stąd ja np z moim synem ustaliłam że OK, w tym roku z przedmiotów nie egzaminacyjnych może mieć gorsze oceny, bo w końcu nie dajmy się zwariować, nie można mieć wszystkiego. Trzeba to przeżyć i zapomnieć, i tyle.
                • Gość: menodo Re: Progi 2010 IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 13:55
                  Ja tej liczby punktow tez nie przeliczam na madrosc. Moje dziecko do klasy humanistycznej mialo punktowana biologie, na szczescie wygralo konkurs, szostka i do widzenia; nowej bakterii to ona nie wymysli. Dodatkowo - takze w konkursie z wosu odniosla sukces, o ktorym natychmist zapomniala.
                  W tej chwili zajmuje sie polonistyka, ogolnie historia literatury, o ktorej ja nie mam pojecia, mimo ze tez kiedys skonczylam klase humanistyczna. Trafila na swietne nauczycielki i wyglada na to, ze lepiej trafic nie mogla.
                  Na poziomie liceum - w ogole nie zajmuje sie edukacja swojej corki, place za dodatkowy jezyk i tyle. Czasem slucham i podziwiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka