Dodaj do ulubionych

Sprawdzamy oceny w systemie

27.06.13, 07:23
Są widoczne wyniki z egzaminu, z przedmiotów.
Obserwuj wątek
    • cyggnus Re: Sprawdzamy oceny w systemie 27.06.13, 08:48
      A ja mam takie pytanie techniczne, bo widzę, że Warszawa ma chyba inny system rekrutacji niż kseon, jak u nas. Czy widzicie jakąś różnicę (poza tym, że bez logowania nikt niczego nie wie o rekrutacji w Warszawie :) )? jest łatwiej/trudniej/inaczej/tak samo? Są jakieś inne możliwości?
      • cyggnus Re: Sprawdzamy oceny w systemie 27.06.13, 08:49
        Tzn to pytanie raczej dla tych, co poprzednio używali kseonu i tego teraz
        • jakw Re: Sprawdzamy oceny w systemie 27.06.13, 08:52
          Bez logowania to na razie są podobne informacje co w kseonie: ilu kandydatów z którego priorytetu.
    • Gość: lu Re: Sprawdzamy oceny w systemie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.13, 09:48
      Widzicie punkty w zakladce LISTA PREFERENCJI?
      • sunday1974 Re: Sprawdzamy oceny w systemie 27.06.13, 09:57
        Nie, nie w zakładce lista preferencji.

W zakładce kryteria naboru. Punktów jeszcze nie widać. Widać natomiast procenty z testu, ocenę z zachowania i oceny z konkretnych przedmiotów.

Punkty będzie widać po dowiezieniu świadectw do szkół średnich w momencie gdy szkoła potwierdzi wszystko
    • jakw Re: Sprawdzamy oceny w systemie 27.06.13, 21:33
      A u nas nie są widoczne. A wprowadzałam i zapisałam zgodnie z instrukcją. A przedtem wprowadzała młoda i podejrzewałam ją, że bezstrosko zignorowała komunikat o błędach w formularzu. Ciekawe czy jakiś support jeszcze czynny...
      • dadaczka no właśnie jakiś suppor jeszcze czynny? 27.06.13, 23:07
        bo u nas młody nie wie, czy w przedmiotach, których się nie uczył wprowadził "brak oceny", czy po prostu je pominął :-/
        • jakw Re: no właśnie jakiś suppor jeszcze czynny? 27.06.13, 23:14
          raczej należy podać brak oceny (zajrzyjcie do instrukcji) - mi w każdym razie nie raczyło zabierać się do tego do zapisywania. Ale co z tego, że się zabiera, skoro i tak w rezultacie nie zapisuje. I nie jest to tylko nasz problem - koleżanka córki ma dokładnie to samo.
          • dadaczka a można wprowadzić oceny jeszcze raz? 27.06.13, 23:21
            no właśnie dopatrzyłam się tego "brak oceny" w instrukcji i mamy wątpliwość. Kurczeee
            • jakw Re: a można wprowadzić oceny jeszcze raz? 27.06.13, 23:25
              Pewnie można. A wogóle widzisz to co wprowadziliście?
            • Gość: lu Re: a można wprowadzić oceny jeszcze raz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.13, 23:26
              u nas wypelniala szkola i te przedmioty, ktorych mlody sie nie uczyl albo konkursy, w ktorych nie bral udzialu sa pozostawione w fazie --wybierz--.
              • jakw Re: a można wprowadzić oceny jeszcze raz? 27.06.13, 23:28
                Ale mi nie przepuściło zostawienia np. języka rosyjskiego w fazie
                • dadaczka nie widzimy tego, co wprowadziliśmy, tzn. nie ma 27.06.13, 23:32
                  podglądu wprowadzonych ocen. Ale spróbowaliśmy jeszcze raz wprowadzić i zapisało.
                  Ale czy to dobrze, to nie wiem :-/
                  • jakw Re: nie widzimy tego, co wprowadziliśmy, tzn. nie 27.06.13, 23:34
                    No i widzisz to co zapisało?
                    • dadaczka nie, nadal nie widzę. Ale punkty będą widoczne po 27.06.13, 23:36
                      potwierdzeniu przez liceum pierwszego wyboru, do którego się zawozi kopię świadectwa i zaświadczenia
                      • dadaczka A swoją drogą-gdzie zawieźć kopie świadectwa 27.06.13, 23:39
                        i zaświadczenia? W regulaminie rekrutacji szkoły trzeciego wyboru nie ma ani słowa o tym, ze jeśli wszystkie wybrane szkoły są w Wwie to wystarczy do szkoły pierwszego wyboru (w innych regulaminach taki zapis jest). Wieziecie do wszystkich, czy tylko do pierwszego wyboru?
                        • jakw Re: A swoją drogą-gdzie zawieźć kopie świadectwa 27.06.13, 23:43
                          Do szkoły I-go wyboru.
                      • jakw Re: nie, nadal nie widzę. Ale punkty będą widoczn 27.06.13, 23:48
                        Punkty - owszem. Ale tak na zdrowy rozsądek to uczeń wprowadzający sam oceny/wyniki egzaminu powinien miec niegorsze możlwości weryfikacji tego, co zostało wprowadzone do systemu niż uczeń , któremu oceny wprowadziło gimnazjum. No cóż, pozostaje mi miec nadzieję, że "młodszy specjalista ds eksploatacji i wdrożeń" odpisze mi coś gdy się rano obudzi.
                        Btw nie wiem czy przy takich okazjach support nie powinien być bardziej dostępny.
                        • jakw Uff, wreszcie coś widać 28.06.13, 08:43

• jakw Dadaczka , sprawdź te wpisy 28.06.13, 08:45
                            Mi odpisali, że należy ponownie zalogować się i wprowadzić jeszcze raz
                            • morekac Re: Dadaczka , sprawdź te wpisy 28.06.13, 12:32
                              W zeszłym roku, kiedy ogólnie wpisywałyśmy dziecku szkołę , też 'robiłyśmy podanie' z 5 razy - chyba serwer był przeciążony...
                              A tak ogólne - nie wiem oczywiście, czy ta usługa jest teraz dostępna - ale w zeszłym roku zamówiłam powiadomienie o wynikach rekrutacji SMSem. Było chwilę przed oficjalnymi wynikami,a przede wszystkim nie trzeba było dostawać piany przy logowaniu się do systemu.
                              • jakw Re: Dadaczka , sprawdź te wpisy 28.06.13, 17:04
                                SMS-ów chyba nie przewidują; chyba przewidują wysyłanie na maila. A nie mogłyśmy zapisać tych ocen nie z powodu przeciążenia serwera a dlatego, że był jakiś wspaniały bug (albo trzeba było jakąś wajchę przestawić. Wydaje mi się, że ciut po 8:00 było "standardowe rozwiązywanie problemu" czyli restart ;-) i potem dało się już zapisać. Na szczęście - bo przed 11 dało się co najwyżej zalogować. Btw wydaje mi się, że przy takim systemie w newralgicznych porach powinien być support rzędu 7-22. A raczej takiego supportu wczoraj wieczorem nie było.
                                A teraz to już jest elegancki komunikat o "znacznych utrudnieniach w dostępie do systemu".
                                • Gość: lu Re: Dadaczka , sprawdź te wpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.13, 18:54
                                  a ja dalej nie widze punktow, chociaz dokumenty zlozylismy okolo 13 :-(
                                  • jakw Re: Dadaczka , sprawdź te wpisy 28.06.13, 19:23
                                    Aby były punkty to ktoś w szkole musi kliknąć w systemie - a jak miał kliknąć skoro przynajmniej do 17.30 system był lekko zdechnięty?
                                    Punkty córki już są - podanie złożone w okolicach 12. Z tym, że nie wiem czy czas złożenia podania ma tu coś do rzeczy. W Staszicu po prostu wkładali podania do pudełka, zaznaczali na liście i podpisywali kwitek, że się dostarczyło. A potem ktoś pewnie pracowicie kilkał.
                                    • Gość: lu Re: Dadaczka , sprawdź te wpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.13, 20:31
                                      podobno w Czackim do mat-geo zlozylo 50 finalistow.
                                      • cyggnus Re: Dadaczka , sprawdź te wpisy 29.06.13, 10:55
                                        Niezła koncentracja ;p, myślałem, że w Warszawie finaliści i laureaci bardziej równomiernie się rozkładają, bo i wybór większy. Bo że do biol-chemu w toruńskim GiLA jest ok. 60 laureatów, w tym ponad połowa co najmniej podwójnych na 26 miejsc, to normalka. Ale to już ostatni rok w bezpłatnym LA. UMK wycofuje się z finansowania tej szkoły i zapowiada, że od przyszłego roku to już będzie szkołą społeczna, płatna.
                                        • Gość: lu Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 11:16
                                          Do Czackiego podobno bylo osobne okienko dla laureatow. Nie wiem jak jest w innych szkolach wysokoprogowych, moze byc podobnie, jest wysyp laureatow w tym roku. Najgorsze jest to, ze czesc laureatow jest tak pewna, ze sie dostanie do wybranej szkoly, ze wybrali tylko jedna szkole, pomijajac dwie awaryjne. No i moga byc niezbyt mile niespodzianki.
                                          • cyggnus Re: Re 29.06.13, 12:20
                                            Nie no, laureaci chyba mogą być spokojni, szkoła raczej utworzy dodatkową klasę niż pozbędzie się laureatów. Za to finaliści rzeczywiście mogą być zaniepokojeni.
                                          • jakw Re: Re 29.06.13, 14:07
                                            Gość portalu: lu napisał(a):

> Najgorsze jest to, ze czesc laureatow jest tak pewna, ze sie dostanie do w
                                            > ybranej szkoly, ze wybrali tylko jedna szkole, pomijajac dwie awaryjne.
                                            Laureaci to chyba mają miejsce z urzędu w wybranej szkole - z wyjątkiem 2-języcznych czy w niektórych przypadkach matexu. A finaliści dostają dodatkowe punkty.
                                            • Gość: lu Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.13, 16:41
                                              Moim zdaniem tylko w granicach limitu osob przewidzianych do danej klasy. Jesli szkola ma 30 miejsc w klasie to nie przyjmie 50 laureatow tylko 30, chociazby bardzo chcieli.
                                              Na fb ktos pisal o laureacie, ktory wybral waski profil (male grupy) i sie nie dostal bo bylo wiecej chetnych, wyladowal w gorszym liceum w II rekrutacji, bo nie przewidzial szkol II i III wyboru.
                                            • tinywee Re: Re 29.06.13, 17:49
                                              Z Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 20 lutego 2004 r. w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do szkół publicznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych:

§5.8. Laureaci i finaliści ogólnopolskich olimpiad przedmiotowych oraz laureaci konkursów o zasięgu wojewódzkim i ponadwojewódzkim, których program obejmuje w całości lub poszerza treści podstawy programowej co najmniej jednego przedmiotu, przyjmowani są do wybranej szkoły ponadgimnazjalnej niezależnie od kryteriów, o których mowa w ust. 1.

Chyba przepis rozjechał się z rzeczywistością w tym roku.
                                              • cyggnus Re: Re 29.06.13, 19:46
                                                GiLA też niby jest szkołą publiczną, a laureatów odwala, gdy nie spełniają wszystkich wymagań szkoły. Ale ta szkoła nie jest w systemie elektronicznym i nie jest prowadzona przez gminę. Niemniej sądzę, że w normalnej szkole, nawet wysokoprogowej, nawet jeśli system odrzuci ucznia w elektronicznej rektrutacji z powodu nadmiaru laureatów, to dyrektor raczej zwiększy liczbę uczniów w klasie niż pozbędzie się laureata. Przecież często okazuje się, że niby limit uczniów jest 30 czy 32, a rzeczywista liczba uczniów w klasie jest we wrześniu 34, 36 itd. To jest limit dolny, nikt nie zabroni dyrektorowi przyjąć więcej uczniów, raczej może mieć problemy gdy nie będzie miał minimalnej liczby
                            • dadaczka Dzięki, tak właśnie zrobiliśmy 28.06.13, 20:56
                              podanie już w liceum, ale widać jeszcze nie potwierdzili, bo nadal nie widać punktów w systemie.
                              A oczywiście tego, co wprowadziliśmy też nie widać. A u Ciebie widać?
                              • jakw Re: Dzięki, tak właśnie zrobiliśmy 29.06.13, 11:50
                                Wczoraj było u nas już wszystko widać. Wprowadzone oceny i % zaraz po wprowadzeniu, a wieczorem punkty do poszczególnych klas.
                                • jakw Re: Dzięki, tak właśnie zrobiliśmy 29.06.13, 11:58
                                  Aha, jeśli nie widzisz wprowadzonych ocen to pewnie jednak jest coś nie tak. Wprowadzone przez was oceny powinny być widoczne po kliknięciu zapisz , wylogowaniu się i zalogowaniu.
                                  • dadaczka punkty i to,co wprowadziliśmy zobaczyliśmy dopiero 30.06.13, 10:14
                                    po potwierdzeniu przez szkołę
                                    • jakw Re: punkty i to,co wprowadziliśmy zobaczyliśmy do 30.06.13, 11:22
                                      To albo system działa w sposób niedeterministyczny (strach się bać o wyniki rekrutacji ;-)) albo w szkole po prostu wbili to wszystko w system. W każdym razie grunt, że wszystko widać i się zgadza.
                                      • Gość: lu Re: punkty i to,co wprowadziliśmy zobaczyliśmy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 11:27
                                        u nas niestety nadal nie widac punktow i sredniej, ale na stronie glownej mam info, ze oceny nie sa potwierdzone przez szkole I wyboru. Chociaz tyle dobrego, przynajmniej wiadomo, ze to nie system nawalil.
                                        • Gość: ewa Re: punkty i to,co wprowadziliśmy zobaczyliśmy do IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 13:09
                                          U nas punkty są widoczne i średnia ocen też, a jest informacja, że osiągnięcia kandydata są niepotwierdzone w szkole pierwszego wyboru. Czy ktoś też tak ma?
                                          • Gość: El Re: punkty i to,co wprowadziliśmy zobaczyliśmy do IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 30.06.13, 13:22
                                            Też mamy informację, że osiągnięcia niepotwierdzone. Okazało się, że córka składając kopię świadectwa i wyników z egzaminu gimnazjalisty w szkole I wyboru nie złożyła kopii zaświadczenia o wolontariacie i kopii pozostałych osiągnięć. Tłumaczyła, ze nikt o to nie zapytał, a była już tłum za nią...
                                            • Gość: lu Re: punkty i to,co wprowadziliśmy zobaczyliśmy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 13:29
                                              u nas tez nie chcieli zadnych innych kopii oprocz swiadectwa i wynikow egzaminu, jesli osiagniecia byly dobrze opisane na swiadectwie (a u nas byly) to nawet nie trzeba ich bylo okazywac. W przypadku watpliwosci prosili o okazanie.
                                              • dadaczka u nas chcieli zaświadczenia o wolontariacie i inne 01.07.13, 22:24
                                                osiągnięcia, choć o tym, że trzeba zabrać nikt nie uprzedzał - tzn. w harmonogramie działań gimnazjalisty opublikowanym na
                                                warszawa-ponadgimnazjalne.pzo.edu.pl
                                                jak byk stoi, że trzeba złożyć tylko kopię świadectwa i zaświadczenia o wynikach egzaminu gimnazjalnego (oczywiście poświadczone kopie)
                                                • Gość: el Re: u nas chcieli zaświadczenia o wolontariacie i IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 23:09
                                                  Są jeszcze regulaminy szkół, które powinniśmy znać. Czasem są w nich dodatkowe wymogi, tak jak te, dotyczące składania kopii osiągnięć.
                                                  • dadaczka akurat w regulaminie szkolnym też nic na ten temat 02.07.13, 10:51
                                                    nie było. Regulaminy też przeczytałam, jak wyczytałam, że w Koperniku (u nas II wybór) zdjęcia i dodatkowy formularz - to ok, jasne.

Zresztą w takiej sytuacji można by chyba oczekiwać, że oficjalny harmonogram będzie zawierał zapis, że szkoły mogą ustalić dodatkowe wymagania co do dokumentów, prawda?

Zresztą ja nie mam pretensji do szkoły, mam poczucie, że szkoła zachowuje się w sposób bardzo fair wobec kandydatów (takie mam odczucia po wizycie tam, wymagania nie były na zasadzie utrudniania rekrutacji, przeciwnie była ogólnie bardzo sympatyczna i życzliwa atmosfera, nauczyciele zagadywali kandydatów w sympatyczny sposób, życzyli powodzenia, wszystko było zorganizowane tak, aby składanie dokumentów poszło w sprawny sposób), zabraliśmy na wszelki wypadek wszystkie dokumenty i to się sprawdziło, bardziej więc swoje oczekiwania kieruję do Biura Edukacji..
                                                  • airebea Re: akurat w regulaminie szkolnym też nic na ten 02.07.13, 11:39
                                                    Dla ciekawości - jaki dodatkowy formularz? Też mamy na drugim miejscu Kopernika - wyczytałam tylko ,że jedno zdjęcie.
                                                    Jaką klasę obstawiacie?
                                                  • dadaczka mat-fiz. Przed egzaminem językowym trzeba było 02.07.13, 12:10
                                                    złożyć formularz i zdjęcie.
                                                  • airebea Re: mat-fiz. Przed egzaminem językowym trzeba był 02.07.13, 12:18
                                                    A egzamin to syn zdawał w innym LO ale to było na początku czerwca . Do jakiej klasy startujecie?
                                                • kmir Re: u nas chcieli zaświadczenia o wolontariacie i 02.07.13, 13:26
                                                  dadaczka napisała:

> osiągnięcia, choć o tym, że trzeba zabrać nikt nie uprzedzał (...)
                                                  > jak byk stoi, że trzeba złożyć tylko kopię świadectwa i zaświadczenia o wynikach
                                                  > egzaminu gimnazjalnego (oczywiście poświadczone kopie)

Problem polega na tym, że niektóre gimnazja wpisują na świadectwach osiągnięcia w sposób bardzo ogólnikowy, np.: konkurs matematyczny (nie wiadomo czy to olimpiada - który etap, Kangur, czy konkurs szkolny, czy jeszcze coś innego), albo konkurs recytatorski (nie znany jest szczebel - powiatowy czy wojewódzki, nie wiadomo czy kandydat ma sukces czy tylko udział).
                                                  Dlatego wiele szkół prosi o dokumenty doprecyzowujące osiągnięcia. Brak takich dokumentów może spowodować nieuznanie osiągnięcia i / lub konieczność wyjaśniania (donoszenia dokumentów później)..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka