Dodaj do ulubionych

22-23 tydzień

14.11.09, 13:23
HEJ
JESTEM W 22-23 TYGODNIU CIĄZY CHCIAŁABYM DOWIEDZIEC SIE JAK WYGLADA
CIAZA NA TYM ETPIE U WAS:ILE PRZYTYLYSCIE,CO SIE ZMIENILO W WASZYM
ZYCIU,CZY TO PIERWSZA CIAŻ...I TAKIE TAM.
JA PRZYTYLAM 7 KG.
CZUJE SIE OGOLNIE DOBRZE,WYNIKI TEZ MAM PRAWIDLOWE.
MECZY MNIE TROSZKE MOJ APETYT NA SLODYCZE-BO TO NIC DOBREGO.
MAM JUZ 2 LETNIEGO SYNKA-NO I POWOLUTKU PRZYZWYCZAJAM GO NA
POJAWIENIE SIE W DOMKU MALEJ ISTOTKI_SOIOSTRZYCZKI
DAJCIE ZNAC CO U WAS....POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: prochottka1 Re: 22-23 tydzień IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.09, 14:33

pisanie duzymi literami oznacza krzyk
      zapoznaj sie zasadami pisania na forum
    • Gość: julka1967a Re: 22-23 tydzień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.09, 21:53
      Dziś konczę 24 tc i największy mój niepokój związany jest z ruchami dziecka. Nie mam żadnego porównania. Pytałam ostatnio swojego lekarza, kiedy mam sie niepokoić. Wyrecytował mi tylko, ze do 28tc ruch płody określa się jako nieregularne. Pokazał mi jak ma obudzić dziecko gdy długo nie czuję ruchów. Niestety nie potrafię tego skutecznie zrobić. Umiarkowane uderzenia nie skutkują,. a mocniej pchnąć po prostu sie boję.
      Są dni gdy ruchy sa czuje często i są intensywne, ale są też dni gdy przez cały dzień i noc praktycznie nic nie czuję, co najwyżej jakies pojedyncze niewyraźne uderzenie raz na kilka godzin.
      Mam świadomość, że dziecko może sie inaczej się ułozyć i wtedy ruchy sa słabe. Kilkugodzinny spokój w brzuchu wywołuje u mnie panikę.

Może ktos by opisał swoje obserwacje intensywności ruchów w trakcie ciąży.
      • Gość: boo-boo Re: 22-23 tydzień IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 22.11.09, 23:06
        Nie masz się czym martwić- tak jak gin powiedział. Każdy maluch jest inny i
        tyle. Większość radzi zjeść coś słodkiego, położyć się i czekać- że niby po
        słodkim aktywność ruchowa wzrasta. A u mnie po słodkim maluch chyba idzie spać.
        Po kwaśnym owszem-reaguje- po słodkim cisza jak makiem zasiał. No przecież nie
        będę z tego powodu panikować.

Jeśli czujesz pojedyncze uderzenia to jednak ruchy są, być może mały się rusza w
        tym samym czasie co ty się ruszasz, a na tym etapie to chyba wyczucie ruchów
        dziecka jak samemu jest się w ruchu jest trudniejsze.

Wyluzuj.
        • julka1967a Re: 22-23 tydzień 22.11.09, 23:19
          Normalnie chyba bym nie panikowała aż tak, ale w 16tc na amniopunkcji okazało się, że musiałam mieć wcześniej spore krwawienie do środka worka owodniowego. Widziałam płyn ze skrzepami krwi pływającymi w środku. Wcześniej na spokojnie podchodziłam do ciąży, ale od tamtego czasu kazdy niepokojący objaw wzbudza we mnie panikę. Próbowałam wyjasnić przyczynę tego krwawienia do worka owodniowego, ale lekarze, w tym profesor nie maja pojęcia co do przyczyny. Na temat rokowań tez się nie chcieli wypowiadać. Czekać i byc dobrej myśli. ..tylko tyle usłyszałam. W tej chwili już minęło 8 tygodni, mam prawidłowe wyniki z amniopunkcji i USG połówkowego, ale niepokój gdy nie czuję ruchów jest ogromny.
    • ewcia-k26 Re: 22-23 tydzień 23.11.09, 10:53
      Ja co prawda kończę 29 tydzień, ale jeśli chodzi o czas 22-23, to 3
      kg. na plusie. Teraz mam 9 kg.sad. To moja druga ciąża. Mam synka 3
      letniego. Teraz ma być dziewczynka smile. To był czas, kiedy czułam się
      dooobrze. Od ok.10 tg. ciąży towarzyszyły mi wymioty (nawet 18 razy
      na dobę). własnie w okolicach 21 tyg. mocno się uspokoiło. Kilka
      tygodni mogłam cieszyć się ciążą czując się dobrze. Do 24 tygodnia.
      Zaczęłam słabnąć. Zwykłe wyjście do sklepu kończyło się niczym, bo
      musiałam wyjść. Nie ruszam się nigdzie, jeśli nie muszę. Często nawet
      nie jestem w stanie odebrać dziecka z przedszkola. Spadła mi
      hemoglobina i biorę żelazo. Ale z maleńką wszystko ok. Byłam ostatnio
      na IP (maleństwo miało tętno 180) i dokładnie mnie przebadali. Jestem
      teraz spokojna. Wiem, że skurcze i bóle, które teraz mi się zdarzają,
      nie są groźne. Ogólnie porównując obie moje ciąże, to niebo i ziemia.
      Z synkiem super, zero dolegliwości. Teraz cały czas coś. Ale jeszcze
      trochę. Bardzo się cieszę, że będzie dziewczynka. Pozdrawiam.
    • serce22 Re: 22-23 tydzień 23.11.09, 11:19
      Ja teraz jestem dokładnie w 22 tygodniu. Jak do tej pory to przytyłam 1 kg. Ale mój synuś rozwija się prawidłowo i wszytko jest w porządku. Czuje ruchy już od 16 tygodnia ciąży każdy dzień, na początku były bardzo słabe jak gdyby "motylek tam pływał". Ale teraz stają się coraz mocniejsze, już potrafi porządnie uderzyć. Lekarz powiedział że mam uważać na siebie bo "ciśnie mnie na dół" mam takie parcie i bardzo często latam do wc no ale jak na razie nic się groźnego nie dzieje bo szyjka jest zamknięta.Na słodycze to prawie nie mam apetytu, większości to bym mogła jeść kwaśne rzeczy.Do 16 tygodnia miałam wymioty a mdłości to dopiero niedawno ustały.Jak na razie to nie mam żadnych rozstępów ale na nogach porobiły mi się żylaki. Do tej pory nie chorowałam ale dwa dni temu dostałam ostry ból gardła,grypa chciała mnie atakować. Ja się nie dałam, zaraz piłam mikstury z miodem+cytryna+imbir świeży(dość ostry) i pomogło mi to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka