infooooo 21.04.10, 10:41 Czy ktoś wie co za muzę grali podczas przywitania ciał przywiezionych spod Smoleńska ? - nie chodzi mi o marsz żałobny Chopina tylko to drugie nagranie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stv5h Re: Muza żałobna 21.04.10, 10:57 To drugie nagranie to był huk wystrzału z makarowa i okrzyki "ubijaj tuda". Odpowiedz Link Zgłoś
z2009 Re: Muza żałobna 21.04.10, 11:01 stv5h 21.04.10, 10:57 pisze To drugie nagranie to był huk wystrzału z makarowa i okrzyki "ubijaj tuda" Dobrze gada dać mu więcej haszu Odpowiedz Link Zgłoś
kachullcia Re: Muza żałobna 21.04.10, 11:32 może chodi Ci o muzykę Michała Lorenca? gdzies już był o tym wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
infooooo Re: Muza żałobna 21.04.10, 11:36 Nie nie to nie to - chodzi mi o to co grało wojsko podczas wyjmowania trumien z samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
infooooo Re: Muza żałobna 21.04.10, 23:17 A Ty se znajdź nową prace bo coś chyba mało zarabiasz nie ?? skoro nie stać cię na dobrą kartę dźwiękową :) a może laryngolog wskazany w twoim przypadku?? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
oliviatomek Re: Muza żałobna 22.04.10, 04:48 nie wiem co grali ,ale slyszalem NI C.H.U.J.A SYBIR Odpowiedz Link Zgłoś
yanfhowah Re: Muza żałobna 22.04.10, 04:59 ja ci zle nie zycze ale jak musisz wiedziec co grali wylec jakims szybowcem rozbij sie i sluchaj jak ci zagraja Odpowiedz Link Zgłoś
bokertov1947 Re: Muza żałobna 22.04.10, 06:31 Nie slyszalem co grali - ale jak znam Polakow to napewno...warszascy chlopcy idziemy w boj...,albo...Szumi do kola las.... Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: Muza żałobna 22.04.10, 07:18 > Czy ktoś wie co za muzę grali podczas przywitania ciał przywiezionych spod Smol > eńska ? - nie chodzi mi o marsz żałobny Chopina tylko to drugie nagranie. hieronim lenar - marsz żałobny Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: Muza żałobna 22.04.10, 08:06 Nie wiem czy chodzi Ci o utwór wykonywany na trąbce. Jeśli tak - to jest to "Śpij kolego" (Śpij Kolego w ciemnym grobie, niech się Polska przyśni Tobie...) Odpowiedz Link Zgłoś
infooooo Re: Muza żałobna 22.04.10, 09:05 jot-es49 pisze Nie wiem czy chodzi Ci o utwór wykonywany na trąbce. Jeśli tak - to jest to "Śpij kolego" (Śpij Kolego w ciemnym grobie, niech się Polska przyśni Tobie. Tak dzięki o to mi chodziło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: Muza żałobna 22.04.10, 09:32 To jest piosenka ułańska (Legionowa?) - jej melodia przyjęta jest obecnie przez Wojsko jako sygnał na pożegnanie zmarłego czy poległego żołnierza. Ponieważ ceremonie odbywały się wg ceremoniału wojskowego - stąd ten sygnał nazwany "Śpij Kolego". Wrzuciłem tekst z oryginałem. Pozdrawiam (nie wstawiałem polskich znaków - przepraszam) Jak to na wojence ladnie Jak to na wojence ladnie, (bis) Kiedy ulan z konia spadnie. (bis) Koledzy go nie zaluja, Jeszcze konmi potratuja. Rotmistrz z listy go wymaze, Wachmistrz trumne zrobic kaze. A za jego trudy, prace, Hejnal zagraja trebacze. A za jego mlode lata, Trabka zagra tra-ta-ta-ta. A za jego trudy, znoje, Wystrzela mu trzy naboje. A za jego krwawe rany, Dolek w ziemi wykopany. Tylko grudy zaburczaly, Choragiewki zafurczaly. Spij kolego, twarde loze, Zobaczym sie jutro moze. Spij kolego, bo na wojnie Tylko w grobie jest spokojnie. Spij kolego w ciemnym grobie, Niech sie Polska przysni tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
infooooo Re: Muza żałobna 22.04.10, 10:26 A może jeszcze to ktoś rozszyfruje-tu jest tylko fragment tnij.org/fragmentmuzyki Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
tinley Re: Muza żałobna 22.04.10, 15:53 > A może jeszcze to ktoś rozszyfruje-tu jest tylko fragment > tnij.org/fragmentmuzyki > Dzięki sonata b-moll chopin Marsz żałobny końcówka to bodaj "w mogile ciemnej" ale nie jestem pewien Odpowiedz Link Zgłoś
total_immersion Re: Muza żałobna 22.04.10, 17:02 Mysle,ze chodzi tu o marsz Lenara jak ktos juz wyzej odpowiedzial . Tutaj wersjaorganowa : www10.speedyshare.com/files/21973055/download/lenar.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś