zuzkazuzka111 04.10.10, 12:39 Taka komenda wieży zapisana jest w stenogramie. Czy jest to równoznaczne z tym, że formułujący tę komendę WIDZI, że pas jest wolny? A jeśli widzi, to czy oznacza to widoczność poziomą większą niż 200, 400, 800 metrów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot-es49 Re: "Pas wolny" 04.10.10, 12:47 zuzkazuzka111 napisała: > Taka komenda wieży zapisana jest w stenogramie. > Czy jest to równoznaczne z tym, że formułujący tę komendę WIDZI, że pas > jest wolny? Nie, nie oznacza! On wie, że na pasie nie znajdują się przeszkody uniemożliwiające lądowanie. Nie pasą się krowy, nie biegają ufoludki - wie bo pas jest otoczony przez KGB/FSB z bronią gotową do strzału, aby ubijać tuda i siuda ;) Litości! Błagam! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: "Pas wolny" 04.10.10, 14:21 > Nie, nie oznacza! On wie, a skąd on to wie? Skąd to wiedział na tym konkretnym lotnisku i w tym właśnie przypadku? Jak to sprawdził? Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: "Pas wolny" 04.10.10, 14:34 wyszedł z kabiny na krótką chwileczkę i sprawdził Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: "Pas wolny" 04.10.10, 14:56 Zuzka - na zdrowy babski rozum, Jak wylądował? Wylądował! Zjechał z pasa na boczny. Ił nie wylądował? Nie wylądował! W zasięgu radaru tylko tutka - zgadza się? Remontu lotniska nie rozpoczęto? Nie! Ot i wiedział, że pas jest wolny! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: "Pas wolny" 05.10.10, 07:29 > Zuzka - na zdrowy babski rozum To Ty jesteś w końcu kobietą???? Mnie "zdrowy babski rozum" podpowiada mi bardzo wyraźnie, że to był zamach. Dramatyczna wypowiedź strażaka-muzykologa mnie w moim przekonaniu utwierdza. Zwłaszcza jego stwierdzenie o mgle. A który z tych 3 kierowników lotów sprawdzał pas? Która z 3 osób obecnych na wieży rozmawiała z polskim samolotem? Czy zawsze ta sama? Czemu w scenopisie tego nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Obawiam się, że tego strażaka w tym tekście 05.10.10, 21:01 to jest jak na lekarstwo (homeopatyczne), za to radosnej twórczości dziennikarskiej jest jak rozpuszczalnika w wyżej wymienionym homeopatycznym. Tam tak samo dziennikarze koloryzują jak i w naszych gazetach na ten sam temat :| Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Co to za różnica ? 04.10.10, 13:15 I tak oni byli za górami za lasami, więc rozpatrywanie problemów lotniskowych nie ma tu sensu. Oni się rozbili przed lotniskiem a nie na pasie (np. o pozostawioną koparkę - wtedy miało by sens analizowanie czy dyspozytor miał podstawy do podania informacji "Pas wolny") Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Spora. 04.10.10, 13:33 Bo czyż nie mówił o złej widoczności? I "warunków do lądowania niet"? Jak widział pas (buda zwana wieżą jest w jakiej odległości od progu pasa?) to widoczność była sporo większa niż 200 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello A ty myślisz, że na lotnisku, to dyspozytor 04.10.10, 13:54 osobiście lata po pasie i sprawdza czy nie pozostawiono czegoś niebezpiecznego na pasie ? Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: A ty myślisz, że na lotnisku, to dyspozytor 04.10.10, 14:06 Oczywiscie, cham jeden nie wyleciał na pas z flarami tylko siedział w tej kanciapie gapiąc sie w jakiś ekran.. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Pewnie grał w "Alien from Space" 04.10.10, 16:23 i nawet okręt flagowy upolował ... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Na tamtym lotnisku? może żule za piwo sprawdzają? 04.10.10, 14:10 Skoro tak się bronią przed pokazaniem dokumentów dotyczących lotniska, to kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwakacz Re: Na tamtym lotnisku? może żule za piwo sprawdz 05.10.10, 22:55 A ty kazdemu kto zechce pokazujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Spora. 04.10.10, 14:06 zuzka, "pas wolny" oznacza że lotnisko spełniło warunki do lądowania, lotnisko jest gotowe do przyjęcia samolotu. A pilot ma obowiązek sprawdzić kolejny warunek lądowania, czyli jak na wysokości 100m zobaczy ziemie, może lądować. Kontroler nie musi widzieć pasa, ma radar. Widzi na kilka mil wokół lotniska i wysokość ok 5000 stóp. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: Spora. 04.10.10, 14:11 Doprawdy? Ma radar i z tego radaru podaje pogodę? A jaki konkretnie? Znasz model? Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Spora. 04.10.10, 14:19 ja pierdziele....zuzka jesteś złośliwa czy jak?? Ciekawe jakim cudem kontrolerzy z takich lotnisk jak JFK, Heathrow czy Okęcia wiedzą że pas jest wolny...dwóch jest w wieży a 50ciu lata po lotnisku i daje info do "ucha" ze pas gotowy do przyjęcia samolotu??? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: Spora. 04.10.10, 14:23 :-)))) wymienione lotniska mają inne wyposażenie. I nie są w połowie otwarte, a w połowie zamknięte lub nieczynne. Więc ja chcę wiedzieć skąd ten kontroler wiedział, że pas jest wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Spora. 04.10.10, 14:44 każde lotnisko czy małe czy duże, ma radar kontroli lotniska ASMI dzięki któremu obserwować można ruch na pasie, lotnisku. Jest tam też radar ASR umożliwiający podgląd sytuacji w powietrzu, niedaleko lotniska. Różnica tylko polega na ilości personelu. na takim lotnisku jak smoleńsk jedna osoba do kontrolowania radaru i wektorowania wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: Spora. 04.10.10, 15:14 Ja tego nie wiem, czy każde. Chcę wiedzieć, czy to konkretne miało. :-) A będzie to wynikało z dokumentów dotyczących tego lotniska. I poproszę o zakres obowiązków wszystkich przebywających w tym czasie w wieży osób. Ich przydziały służbowe, zakresy czynności, potwierdzone umiejętności w odniesieniu do rodzaju lotniska na którym pracują. Najlepiej, by zostało wskazane kto sprawdzał pas. Czy na przykład był sprawdzany pod kątem znajdujących się tam śmieci, czy jakichś części. Bo przecież tam śmieci i zardzewiałych części było bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_on-line Re: Spora. 04.10.10, 16:06 madameblanka napisała: > > I've had enough... > i tak dłuuugo wytrzymałaś :D Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Czy obsadę mgły w jarze przed lotniskiem 04.10.10, 16:39 też sobie życzysz ? Na wszelki wypadek podaję: Elektromagnesowy pierwszej kategorii: Gienadij Andriejewicz Sajtizdies Pomocnik elektromagnesowego: Wsiewołod Ewgieniewicz Tumanopraizwoditieliewicz Zespół Szybkiego Sadzenia Drzew we Mgle: 1. Wiaczesław Grigoriewicz Bieriozow 2. vacat Dyżurny przedstawiciel zespołu Bieriozka: Tatiana Wasiliewna Tumanowa (na pół etatu) Ważność badań zdrowotnych wymienionych osób: 23 maja 2012 Odpowiedz Link Zgłoś
state.of.independence Re: Czy obsadę mgły w jarze przed lotniskiem 05.10.10, 21:15 A coś oni te nazwiska takie dziwne mają, że aż się popłakałam ze śmiechu ;-) Zwłaszcza "Tumanopraizwoditieliewicz" wydaje mi się nie do przebicia. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Spora. 04.10.10, 14:26 madameblanka zuza sobie z ciebie jaja robi, ona nie może być aż taka głupia, tak durne kobiety nie istnieją (poza N. Rokitą oczywiście)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Spora. 04.10.10, 14:45 >zuza sobie z ciebie jaja robi mówisz? Bo już szlam zażyć tabletki dla spokojności... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ja wiem,kim jest zuzka111!!!! 04.10.10, 16:43 zuzka napisala: "Ja tego nie wiem, czy każde. Chcę wiedzieć, czy to konkretne miało. :-) A będzie to wynikało z dokumentów dotyczących tego lotniska. " Otoz na podstawie tych slow zuzki111,mam wprawie 100% pewnosci,ze to Edmund Klich krzyje sie za tym nickiem. A jak na serio,to szanowna nasza Pani zuzka111,jak zwykle,jest troche nie w temacie.Przeciez wszystkie dokumenty dotyczace tego lotniska,wraz z wynikiem kontrolnego oblota,strona polska dostala juz dawno temu.Klich chce wiedziec,nie to ,jakie przyrzady byli na lotnisku,a tylko jakie procedury obowiazuja na rosyjskich wojskowych lotniskach. A co dotyczy slow "pas wolny" ,to ten temat juz byl przerobiany na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
vobo7 Re: Ja wiem,kim jest zuzka111!!!! 05.10.10, 11:02 igor_uk napisał: > Przeciez wszystkie dokumenty dotyczace tego lotniska,wraz z wynikiem > kontrolnego oblota,strona polska dostala juz dawno temu. Jeśli chodzi o protokół, to dokładniej - nie tyle dostała, co widziała. A dostać mogła, ale nie chciała. Klich: "Nam dwukrotnie prezentowano wyniki tego oblotu. I dwukrotnie oprotestowaliśmy je z moimi doradcami, dyskwalifikując je jako niewiarygodne. (...) nie wiemy, jakie są procedury na tym lotnisku. Nie dano nam regulujących tę sprawę dokumentów." > Otoz na podstawie tych slow zuzki111,mam wprawie 100% pewnosci,ze to Edmund > Klich krzyje sie za tym nickiem. No nie wiem... W dalszej części wywiadu pada np. "decyzja o podjęciu próby lądowania była całkowicie irracjonalna". Nie sądzę, aby Klich, będąc Zuzką, mógł się tak wypowiedzieć :D Odpowiedz Link Zgłoś
qwakacz Re: Ja wiem,kim jest zuzka111!!!! 05.10.10, 22:53 Ja znam w Polsce tylko jedną osobę ale za to publiczną zdolną do zadawanai tak idiotycznych pytań powtarzanych w kółko ! Kto to jest? pani K(l)empa! To ona potrafi zadawać pytania o oczywiste oczywistości , potem odwracać kota ogonem i zaczynać znowu . Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 jak się określa widoczność w Smoleńsku? na oko... 11.11.10, 08:20 "W dodatku takie zjawiska pogodowe jak deszcz, mgła i śnieg określane są na Siewiernym, jak zeznał Jadgowskij, wzrokowo. Jak naczelnik pogodził te obowiązki, biorąc pod uwagę dynamicznie zmieniającą się pogodę? " wiadomosci.wp.pl/kat,119674,page,2,title,Katastrofa-smolenska-niewygodne-fakty,wid,12835473,wiadomosc_prasa.html Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Ja bardzo przepraszam za zaniżanie poziomu 11.11.10, 08:47 ale bardzo chciałabym wiedzieć, jakie znaczenie ma teraz, czy pas był wolny czy nie. Przecież gdyby tam nawet między wylądowaniem Jaka a podchodzeniem Tu-154 szybciutko wybudowano Jezusa Świebodzińskiego, to co by to zmieniło ? Czy chodzi tylko o sprawdzenie prawdomówności kontrolera ? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 ależ jesteś zabawna... ha ha ha ojojojoj 11.11.10, 09:19 słowa "pas wolny" są najprawdopodobniej zgodą na lądowanie. Więc jeżeli we mgle określanej jako widoczność 400 metrów albo mnie pas dla kontrolera był wolny, a określał to na oko, to jaką część tego pasa widział? :-))) Jezus Świebodziński chyba Cię w główkę lekko puknął... Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź 11.11.10, 09:50 I miło mi, że udało mi się Pannę Zuźkę w dobry humor wprawić od rana. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who gat, 11.11.10, 10:04 zamiast wziac ksiazke i *przeczytac* co oznacza pas wolny, a co to podejscie warunkowe i czy to to samo co "zezwalam na ladowanie", no i wiesz, ta cala trudna sztuka latania. to nie! zuzka postanowila zamiast tego *pisac* na forum. o czym??? *cos* jednak trzeba wiedziec, cokolwiek, zeby pisac. albo sadzic ze sie wie. dochodzenie powinno ja tez objac, bo cos czuje ze zuzka dostala lewe zaswiadczenie o przeszkoleniu z 36. pulku i uwierzyla ze wie, o czym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 YKW 11.11.10, 10:14 Może ja też powinnam była coś wcześniej przeczytać w tekstach źródłowych, ale z góry przeprosiłam za niedoinformowanie. Wszystko, co wiem o lotnictwie, pochodzi z doświadczeń pasażerskich oraz z tego, co na tym forum wyczytałam. Zadałam proste pytanie, dostało mi się szyderstwem od Panny Zuźki i szlus. Ale może mi powiesz jednak, co tak rzeczywiście oznacza "pas wolny" ? Pogodę czy przeszkody ? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 :-) spytaj jakiegoś pilota, czy wie co to znaczy. 11.11.10, 10:40 bo ty mało latasz na prawdziwych samolotach i nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Już pisałam, Panno Zuźko 11.11.10, 10:56 że latam wyłącznie jako pasażer i do znajomości tajników pilotażu ani procedur lotniczych nie pretenduję. Dlatego pytam, a nie oznajmiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 Re: Już pisałam, Panno Zuźko 11.11.10, 11:00 Panienko Gatko, odpowiadasz na pościk skierowany nie do Ciebie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzkazuzka111 ważne jest by się pośmiać? 11.11.10, 10:48 a może istotniejsze jest, że ruski specjalista od pogody podaje dane na jej temat "na oko"??? :-) to jest dopiero wesołe. Odpowiedz Link Zgłoś
qwakacz Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 20:47 zuzkazuzka111 napisała: > Taka komenda wieży zapisana jest w stenogramie. Zuzka jest baaaaardzo dociekliwa , dba o najdrobniejsze szczegóły i dlatego zapewne przemyślała swoje pytanie! Chciałbym więc aby jedynie doprecyzowała czy słuchała wersji fonicznej stenogramu ? Ja czytając stenogram nie mogę stwierdzić że padła komenda.A moze to było pytanie ? > Czy jest to równoznaczne z tym, że formułujący tę komendę WIDZI, że pas > jest wolny? A czy gdy ginekolog mówi :Pani Zuziu miesiączka ustała bo będzie pani miała dziecko to widzi dziecko ? > A jeśli widzi, to czy oznacza to widoczność poziomą większą niż 200, 400, 800 m > etrów? A jesli widzi to jest ono wielkości fasolki , czy noworodka ? Nie męcz się więc Zuza - nie wymyślaj głupich pytań bo można na nie głupo odpowiadać > Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 20:56 zaraz zuzia pośle ci wiązankę....heheh Odpowiedz Link Zgłoś
state.of.independence Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 21:04 qwakacz napisał: > A czy gdy ginekolog mówi :Pani Zuziu miesiączka ustała bo będzie pani mi > ała dziecko to widzi dziecko ? To nie jest dobry przykład, bo miesiączka może ustać z wielu innych przyczyn niż ciąża (np. głodówka, choroby hormonalne, przekwit). Lepszy brzmiałby: jeśli w trakcie chwil intymnych mężczyzna stwierdza "droga wolna" to czy to oznacza, że widzi tę drogę i może okteślić jej długość oraz średnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 21:17 state.of.independence napisała: nie wazno co,ale bardzo podniecajace. Odpowiedz Link Zgłoś
state.of.independence Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 21:21 Ty się lepiej nie podniecaj. To raczej jest bardzo prawdziwe. No ale ja nie wiem, czy Zuzkę to przekona - musiałaby mieć jakiekolwiek doświadczenie w tej materii. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 21:26 w 8 lat,jak nawet na dzisiesze czasy,chyba,za wczesnie na TE doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_on-line Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 21:33 a co żeście sie czepili tych 8 lat - z tego, co pamiętam 8 lat to ona miała zakładając konto, a było to w roku pańskim 2008, czyli dzisiaj ma lat co najmniej 10 :-))) www.giercownia.pl/profil/87537/zuzka111/ Odpowiedz Link Zgłoś
state.of.independence Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 21:36 No właśnie nie jest to dla mnie jasne. Ja mam konto na jednym portalu pod php-em i wprowadzałam tam tylko datę urodzenia, a mój wiek sam się aktualizuje. Wyświetlany jest poprawny. Więc w tym przypadku też tak może być. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 21:41 state.of.independence napisała: Więc w tym przypadku też tak może być state,nie moze,a MUSI tak byc,nu chyba ze jest wyjatkowo zacofana w rozwoju. Sadzac po temu co ona pisze,to i 8 lat za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
state.of.independence Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 21:47 Może sobie rok dodała zakładając konto - dzieci czasem udają, że są starsze niż w metryce stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
state.of.independence Re: Pytanie Zuzki jest bardzo unteresujące bo: 05.10.10, 21:33 No to próbuję wytłumaczyć teoretycznie, żeby wiedziała, czego się na przyszłość od życia spodziewać. Teraz dziewczynki wcześnie zaczynają więc może się jej za jakieś 5 lat przyda. Chociaż podobno ta Amerykanka co to z Polańskim narozrabiała - twierdziła, że pierwszy raz w wieku lat 8 to robiła i że miała przed Polańskim już kilku partnerów seksualnych. Aż mnie dziwi, czemu jego "poprzedników" sąd nie ścigał. Odpowiedz Link Zgłoś
maccard Re: "Pas wolny" 06.10.10, 13:25 Ja ci odpowiem zuzka tak, że zrozumiesz. Kontroler powiedział "pas wolny" bo miał na myśli to, że nie był to "pas szybki". Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 O czym to świadczy? 11.11.10, 11:34 Wyłącznie o braku zdolności do logicznego wyślenia. Mamy XXI wiek. Są, nawet w Rosji, systemy łaczności no i nieco więcej osób na lotnisku niż tylko kontroler. Nie znam rosyjskich obyczajów ale objazd samochdem pasa w celu stwierdzenia czy wszysko ok, mnie by nie zdziwił. A w takich oględzinach wystarczy o 10 m widoczności aby stwierdzić że pas jest wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who pas wolny 11.11.10, 21:49 wg mnie pas wolny to stwierdzenie wiezy lub jednostki odpowiedzialenej za sekwencjonowanie ladowan, w tym przypadku chodzi o to ze zaden rosyjski il-76 ani startujacy jak-40 nie zagraza ladowaniu, nie ma konfliktu na finalnej prostej i nie ma samolotow zajmujacych pas albo takich ktore zaraz na niego wjada z drogi kolowania. w ameryce i eu jest podobnie, w szwecji na przyklad zdarzalo mi sie to uslyszec na lotniskach, gdzie nie bylo wiezy, a tylko byl odpowiednik amer. flight service station, ktory gada przez radio ale nie ma kontaktu wizualnego. 'pas wolny' oznaczalo cos slabszego niz 'cleared for takeoff/landing' (zezwalam na ...), implikowalo ze ja a nie wieza odpowiedzialna jest za upewnienie sie czy rzeczywiscie moge i powinienem startowac, cos w rodzaju "o ile mi wiadomo, pas jest wolny" albo "nie widze przeszkod". w odroznieniu od tego, "zezwalam na start/ladowanie" jest silniejsze, w tym przypadku pilot *powinien* wykonac manewr, czasem nawet jak najszybciej, o ile oczywiscie nie uzna go za niebezpieczny. ani zezwalam ani tym bardziej pas wolny nie oznaczaja, ze kontroler obszedl pas i sprawdzil czy nie pasa sie na nim krowy. stwierdzenie tego to psi obowiazek pilota, albowiem nie wolno ladowac jesli sie nie ma wystarczajacej widocznosci pasa (nie mowimy tu o ILS wysokiej kategorii). na niektorych lotniskach kontroler nie obejmuje wzrokiem calego pasa, albo widocznosc jest za mala. w istocie, ladowanie tutka przy RVR < 800 czy 1000 m jest w ogole zabronione bo oznacza jezdzenie niestabilnym pojazdem o malych kolkach po niewidocznej plycie pasa (dobieg jednak troche wiekszy niz 1000m w praktyce, co najmniej 1250m). reasumujac: ta wiadomosc (pas wolny) dawana jest na podejsciu, a nie tuz przed przyziemieniem, kiedy mozna bylo sie spodziewac "rozrieszaju pasadku" (przy jednoczesnym uaktalnieniu sily i kierunku wiatru) gdyby tu-154 jednak jakos tam ten nieszczesny stok ominal. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: pas wolny 11.11.10, 22:10 > ani zezwalam ani tym bardziej pas wolny nie oznaczaja, > ze kontroler obszedl pas i sprawdzil czy nie pasa sie na nim krowy. taaa, zuzka wie lepiej. Ja jej to samo pisałam i to 2 razy. Porównałam do Heathrow i do JFK, że tam kontroler też wie że pas jest wolny, i wcale nie wychodzi nań. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: pas wolny 11.11.10, 22:13 slowa kon trolera "pas wolny" nie znacza nic ,poza tym ,ze kontroler przekazal informacje zalodze TU-154M o tym,ze na pasie nic niema,czyli jest wolny. Jak pamjetamy,Polace dostali zgode na warunkowe ladownie,czyli mogli zejsc do wysokosci decyzyjnej,ale sytuacje z pogoda mogla byc bardzo dynamiczna i powiedzmy zerwawszyj sie wiatr rozproszyl mgle i pilot samolota zauwazyl pas do ladowania,lub chociaz by APM-y,wtedy powinien o tym poinformowac kontrolera i poprosic o zgode do ladowania. Odpowiedz Link Zgłoś