negev56 20.07.06, 10:59 zrobić z moreli, bo obrodziło mi drzewko, znacie jakiś fajny przepis? A może z innych owoców? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_beret Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 12:05 zaglądnij tutaj ,dobrych rad udzielają :D www.polonia.org/nalewki_staropolskie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 12:20 nalewka aby była z procentami reszta mało istotna :) Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 13:39 hmm..., no dzięki bardzo, alkohol mam, owoce, cukier, zobaczymy co z tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 13:44 i będziesz z tych moreli robić ? :/ tam napisane jest:" Nie nadaja sie na nalewke owoce z importu np. morele, jak równiez owoce, które sa wytworem nowoczesnych „technologii ogrodniczych”." ale jakby co ...to mogę pierwsza spróbowac :D :PP Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 13:49 owoce są z BP z mojego osobistego drzewka, żaden import, alkohol też z Polski, musi się udać, najwyżej gości będę częstować do woli, nie to żebym wredna była, gościnna jestem bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 13:51 negev56 napisała: > musi się udać, najwyżej gości będę częstować do woli, ja pierwsza jakby co :P Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 13:49 mam jeszcze inną stronę :P z boku strony,po lewej na dole,są linki do nalewek alkohologia.blog.onet.pl/2,ID29857228,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 13:54 no to jak już gugluję sobie ,to zapodam jeszcze : kuchnia.verus.pl/rodzaj.php?RODZAJ=47 tu to dopiero jest nalewek.... (zrób kilka,a ja "poświęce się" dla dobra ludzkości :DD Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 13:58 2 lata temu zrobiłam nalewkę z orzechów włoskich, wyszła przepyszna, kolor czarny, świetnie wyglądała w kieliszku, może ja powinnam iść za ciosem i alkohol jakiś produkować, pomyślę o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.s Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 14:09 z orzechow wloskich to nalewka lecznicza ... powinno sie robic na czystym spirytusie i podawac w celu leczenia problemow zoladkowych ... mi zawsze pomaga - tylko trzeba pamietac zeby przed spozyciem rozcienczyc ... hehe Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 14:47 no wiesz neg teraz moda na produkty regionalne. Kasę z Unii mozna wyłuskać na rozwój przedsięwziecia rzecz warta zastanowienia. Bo taka nalewka to jak najbardziej produkt regionalny :) Zastanawiam się czy któś próbuje bimberek opatentować w tej formule. He he he to niezły produkt. Do próbowania i testowania nalewek zgłąszam się tuż tuz za pozostałymi Obawiam sie , ze jak będziesz tak zachecać i rozdawać to tobie nic nie zostanie. A co do nalewki z orzechów to zgadzam sie z Jerry.s Z tym, że ja pijam to bez rozcieńczania i wiem jedno : to moze zabić (okropne ale skuteczne) Czekamy na pierwsze polewanie i testowanie nalewek. Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Nalewkę mam zamiar 20.07.06, 21:08 jasne, że nalewka z orzechów służy przypadłościom żołądkowym, ale jest naprawdę pyszna i nie wiem, czy z przepisu, z którego korzystałam to nie tylko służy temu celowi, tak czy siak już jej nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Nalewkę mam zamiar 21.07.06, 08:11 w sumieto na nia też chyba teraz pora. Jak możesz to daj przepisik, moze się pokuszę . Obawiam sie tylko jednego, że mój małżonek przetestuje zanim sie zrobi wyśmienita :) Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Nalewkę mam zamiar 21.07.06, 10:53 aga, chętnie dam Ci przepis na tą nalewkę, ale to muszą być orzechy zielone jeszcze niedojrzałe, nie wiem czy jeszcze takie są. Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Nalewkę mam zamiar 21.07.06, 11:52 muszę podejsć do drzewa u znajomych i sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Nalewkę mam zamiar 21.07.06, 17:05 a jak juz sprawdzisz, i zrobisz tą nalewkę to ja przyjdę i z Twoim Starym wypijemy (zrób chociaż z 5 butelek coooo..) Odpowiedz Link Zgłoś
macyk Re: Nalewkę mam zamiar 21.07.06, 17:50 negev56 napisała: > ... A może z innych owoców? Zawsze podczas wyjazdów staram się próbować lokalnych trunków więc od paru dni popijam alkohole z ryżu. Począwszy od trzydziestoparoprocentowych "wódek" są tu także wina z ryżu :), koktajle, skończywszy na herbatach. Jak to się robi nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Nalewkę mam zamiar 21.07.06, 18:57 mniam, to gdzie Ty jesteś? Japonia, Chiny? Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Nalewkę mam zamiar 22.07.06, 10:24 taki to ma dobrze pojeździ, popije, popatrzy na piękny świat :) Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Nalewkę mam zamiar 23.07.06, 08:55 super, czekamy na relacje i ciekawostki Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: Nalewkę mam zamiar 23.07.06, 16:19 Fajnie Ci - wszyscy czekamy na opowieści Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: z pigwy mniam i z wiśni mniam mniam 26.07.06, 07:24 ja, ja poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
aga9001 Re: z pigwy mniam i z wiśni mniam mniam 26.07.06, 08:16 ja chcę. Bo jak się okazało na orzechy juz za późno. Sprawdzone, przekrojone i werdykt zapadł :( Ale skorosą inne mozliwosci to chetnie skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
d.blue Re: z pigwy mniam i z wiśni mniam mniam 26.07.06, 18:38 pigwe kroimy na pół, wydrążamy; owoce zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą soczek; po tym czasie wlewamy spirytus+ wode jeśli ma być wersja słabsza lub wódke; czekamy aż wszystko się przegryzie; o proporcje nie pytajcie- wszystko na oko.... :)o czas również- można ją robić aż do Bożego Narodzenia a można w ciągu tygodnia; moja jak postoi miesiąc z cukrem i miesiąć z %- wtedy jest najlepsza; wiśniówka- owoce z pestkami zasypjemy cukrem; reszta jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: z pigwy mniam i z wiśni mniam mniam 28.07.06, 14:47 d.blue napisała: > pigwe kroimy na pół, wydrążamy... łatwo powiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
ewaijuz Re: Nalewkę mam zamiar 28.07.06, 10:24 prosta sprawa - morele odpestkować, przerobić na sok sokowirówką (nie sokownikiem tylko sokowirówką) tak powstały sok długo gotowac aż zmniejszy znacznie swoją objętość i będzie dość gęsty, dosłodzić, gdy wystygnie połączyć z wódka lub spirytusem (do smaku ze tak napiszę) wstrząsac aż dojdzie do ujednolicenia konsystencji i odstawić do barku niech sie przegryzie - a potem delekting totalny - nalewka z tego przepisu jest do wykonania z wszystkich rodzajów owoców - przy owocach łatwo-kisnących koneczie spirytus - i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
browanx Re: Nalewkę mam zamiar 29.07.06, 01:34 morele powiadasz.... to ja poproszę:) naleweczki oczywiście:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: Nalewkę mam zamiar 29.07.06, 11:15 z tych nalewek to nic nie będzie, rzemieślnikiem jestem a nie artystą, proporcje muszę znać. Odpowiedz Link Zgłoś
jeremy33 Re: Nalewkę mam zamiar 29.07.06, 16:00 kobieta.wp.pl/kat,48772,wid,8418992,wiadomosc.html?rfbawp=1154181413.373 Odpowiedz Link Zgłoś