Dodaj do ulubionych

sklepy komputerowe w Białej Podl. - tragedia

21.08.08, 16:31
Ostatnio składałem od podstaw zestaw dla siostry. Budżet w jakim chcieliśmy się zamknąć to ok 1500zł (buda + monitor).
Wybrałem te podzespoły:
1)płyta główna Gigabyte GA-MA78GM-S2H - AMD780G (zintegrowana grafika HD3200 którą można spokojnie podkręcić, wolny slot PCI-E, obsługa Hybrid CrossFire, max 16GB pamieci RAM, eSata, HDMI, DVI)
2)procesor AMD athlon x2 5000 (na Phenoma nie starczyło kasy)
3)pamięci DDRII kingstona 2x1024 800MHz CL5
4)zasilacz Fortron 350W
5)DVD RW Asus
6)dysk 320GB Seagate
7)Obudowa Asus
8)Monitor LCD Samsung T190
9)mycha i klawiatura Logitech
10)listwa Acar F5 3m

Pierwsza sprawa to spacer po sklepach i sprawdzanie cen, szukanie cenników na stronach internetowych nie ma sensu (są sprzed 2-4 lat lub nie ma ich wcale), wysyłanie zapytań drogą mejlową też odpada, za dużo problemu sprawiało mi dogadywanie się ze sprzedawcami poprzednim razem gdy szukałem podzespołów do swojego kompa (szok!!)

Ceny z jakimi spotkałem się w bialskich sklepach zwaliły mnie z nóg, oczywiście sprawdziłem najpierw co i jak na www.skąpiec.pl żeby mieć ogólne pojęcie z czego składać kompa.
Średnio na każdym podzespole straciłbym 20-40zł kupując np w Companie (plac Wolności), Komputer 3000 (Szkolny Dwór) czy PC KOMPUTER (Jatkowa)
Jedynie Helios (ul.Brzeska 172) trzymał poziom cen ze skąpca. Okazało się jednak że ceny na stronie internetowej sa zupełnie inne niż w siedzibie sklepu. Sprzedawca tłumaczył że sa to odrębnie działające sklepy i że taniej mi będzie kupić on-line (brawa za szczerość)

Oczywiście zrezygnowałem z pomysłu wydania w Białej całej kasy na sprzęt.
Szkoda że ludzie nie wnikaja w ceny i w ciemno wierzą w każde słowo sprzedawcy odnośnie polecanego sprzętu
(czasami jak słyszę gadki w stylu "to jest naprawdę dobra cena za ten monitor/procesor/dysk twardy" to mam ochotę lipy w sklepie narobić)

Sam zostałem nieźle naciągnięty podczas zakupu mojego pierwszego zestawu (w Komputer 3000).Byłem wtedy zupełnie zielony w temacie, więc całkowicie zdałem się na wiedzę "eksperta" w sklepie.
Zapłaciłem wtedy sporą kasę za beznadziejny sprzęt który im zalegał na półkach(słabiutki sempron, beznadziejny zasilacz, płyta główna ze złączem AGP-jednym słowem ZŁOM)więc tylko jedna strona na tym skorzystała, a można było poczytać, popytać na forach i złożyć coś na kilka lat z możliwością konkretnej rozbudowy w przyszłości.
:) mądry człowiek po szkodzie

Moje zamówienie z Agito(najlepszy sklep internetowy jaki znam) img.wklej.org//images/782504477agito.bmp
resztę zamówiłem w Heliosie:
img.wklej.org/images/744794001helios.bmp
Agito naprawdę sprawnie działa. Natomiast Helios dał ciała na całej linii.
Zapomnieli o moim zamówieniu (pewnie nie często ktos odwiedza ich sklepik on-line, moje zamówienie miało numerek 9)
Dopiero po moim telefonie dostałem mejla o "realizacji" co w praktyce oznacza że ktoś nie traktuje swojej pracy poważnie i mnie olał.
Domyslam się że moje zakupy dopiero teraz zostały zamówione z hurtowni(czyli jeszcze pare dni poczekam - ogromny minuch za opieszałość)

Odradzam robienia zakupów w bialskich sklepach. Warto wydać te 20zł na kuriera i zaoszczędzić przy tym ok 200zł na podzespołach :D (nie licząc monitora kóry w białej kosztowałby ok 800-1000zł za ten sam model)

W razie pytań piszta na gg8163563
Gdyby ktoś miał problem z doborem podzespołów do komputera z chęcią pomogę
Obserwuj wątek
    • ooggi Re: sklepy komputerowe w Białej Podl. - tragedia 21.08.08, 16:34
      zapomniałem dopisać że przekroczyłem nieco budżet ale trudno sie nazywa ;)
    • roman.brzuchaty Re: sklepy komputerowe w Białej Podl. - tragedia 21.08.08, 20:10
      hej.

Oj Grzegorz, Grzegorz. Mógłbys mi jeszcze podac numer karty debetowej lub
      kredytowej? Dane adresowe juz ma pół Polski...
      (moze przesadzilem - w sumie to martwe forum...)

Co do cen w Białej - wyższe niż w sklepach internetowych to pewnie sa, w innych
      miastach w sklepach tez wyzsze.
      Jak ktos sprzedaje podzespoly sprowadzone bez cla z HK, bez gwarancji prosto ze
      swojego garażu nie majac zarejestrowanej działalnosci handlowej to pewnie zawsze
      tanszy bedzie.
      (oczywiscie nie wszyscy sprzedawcy internetowi tacy sa)

Ale mozna sie targowac - przejsc sie po sklepach, poprosic o wycene konkretnego
      zestawu i czasami warto kupic ciut drozej, ale w pewnym miejscu.

W przypadku reklamacji wiesz gdzie zajsc, szybciej ci cos wymienia lub dadza
      jakis sprzet na wymiane niz pan X ze sklepu internetowego.
      W razie reklamacji odpadnie cena za wysyłke oraz bedzie kontakt osobisty. Jak ci
      sklep nie uwzgledni czegos to zajdziesz poprosisz własciciela lub kierownika i
      cos mozesz 'popędzić' lub wynegocjowac.
      W sklepie internetowym cienko widze.
      Oni juz nawet zakladaja ze gwarancji nie bedzie - malo kto odsyla -zwlaszcza jak
      niedrogi sprzet (dajmy na to po 10 miesiacach uzytkowania), w razie co napisza:
      reklamacja nieuznana, uszkodzenie z winy uzytkownika...

Co nie oznacza, ze nie warto kupowac w sklepach internetowych...
    • malinmm Re: sklepy komputerowe w Białej Podl. - tragedia 21.08.08, 23:08
      Pracowałem w jednym z tych sklepów, które wymieniłeś i powiem Ci szczerze, że te
      200 zł o których piszesz to może być połowa lub cały zarobek sklepu. Więc jak by
      te sklepy za darmo rozdawały to nie miałbyś gdzie już przyjść realizować
      gwarancji bo długo by nie pociągnęły.

Złożyłem w swoim życiu już wiele komputerów i wiem jakie z nimi są problemy.
      Załóżmy, że wybrałeś konfigurację, która powinna pasować a tu nagle coś nie
      działa i co wtedy zwrot kasy czekanie na następny towar zamawianie innego. A
      sklep jednak Ci złoży i odda przetestowany i działający sprzęt. Oczywiście
      jeżeli składasz sam to już jest Twoja praca i to że chodziłeś po sklepach i
      sprawdzałeś ceny to też jest Twoja praca i te 200 zł Ci sie w końcu za coś należy.
      Ale nie oczekuj że każdy sklep w białej będzie sprzedawał detalicznie zarabiając
      na tym zero procent. To nie branża budowlana, że mogą Ci upust dać 30%. Dla
      sklepu komputerowego 30 % zarobku to marzenie nie do spełnienia. Wiele sklepów w
      międzyczasie próbowało się wgryźć na rynek w Białej i taniej sprzedawać, lecz
      szybko zniknęły.

Zapłacisz 200 zł więcej i przynajmniej możesz przyjść i się kłócić jak coś nie
      tak z komputerem. Jak przyniesiesz coś do naprawy sklep płaci za wysyłkę towaru,
      a w Twoim przypadku te 200 zł przepadnie na wysyłkę twojego sprzętu zakupionego
      w sieci. Oby tak sie nie stało i obyś się cieszył tymi 200-stoma zł.

Jak będzie awaria to musisz pożyczać sprzęt bo nie wiesz czy Ci sie zepsuł
      zasilacz czy płyta główna czy procesor itp. Czy masz skąd pożyczyć podzespoły
      żeby sprawdzić i testować ? W sklepie Ci zrobią w białej, ale też za kasę bo nie
      masz u nich gwarancji. A całego kompa nie wyślesz też do serwisu bo masz każdą
      część kupowaną gdzie indziej tym bardziej że nie wiesz która sie zepsuła.

No i oby mój scenariusz sie nie spełnił :-)

Pozdrawiam
      Marek "Malin" Maliszewski
      • klio_7 Re: sklepy komputerowe w Białej Podl. - tragedia 22.08.08, 09:43
        A ja polecam MULTI-SERWICE na Łomaskiej!!!!! 1000% zadowolenia.
        Napewno nie wcisna kitu!!! Sa rabaty!!! Ja kupowalam tam
        notebooka !!!
        • dominika99211 Re: sklepy komputerowe w Białej Podl. - tragedia 03.10.08, 22:11
          a jakiego netboka jesli mozna zapytac
          bo wlasnie jestem na etapie poszukiwan dobrego i w miare taniego
          sprzetu
          jesli mozesz podac jakie parametry powinien miec taki netbok
          • grzexs Re: sklepy komputerowe w Białej Podl. - tragedia 07.10.08, 09:59
            Hmmm... A do czego będziesz go używać i jakie masz preferencje? Jeśli często
            zmienasz sprzęt by się dostosować do trendów, to kup byle co, byle tanio i z
            długą gwarancją, i tak przecież niebawem wymienisz. Jeśli przywiązujesz się do
            sprzętu - kup coś firmowego, Dell'a lub Toshibę, tam nawet jak coś padnie, to za
            stosunkowo małe pieniądze wymienisz (głównie klawiatura pada). Polecam jednak
            matowe ekrany, choć teraz jakiś dziwny trend do montowania błyszczących, pewnie
            parę centów tańsze, a są w pewnych warunkach niezwykle denerwujące. Kiedyś
            niezłe były Fujitsu-Siemens, ale teraz... jeśli cała klawiatura ugina się przy
            dotknięciu jednego klawisza, to wybaczcie. Może zależy ci na specjalnie szybkim
            procesorze, albo na jakichś specjalnych innych wodotryskach... Wtedy szukaj po
            wybranym parametrze.
    • aboutech Re: sklepy komputerowe w Białej Podl. - tragedia 10.10.08, 23:00
      polecę sklep na Janowskiej 14, wtym samym budynku co solarium i second hand. Mediakomp - mieści się w piwnicy. Gorća polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka