ooggi
21.08.08, 16:31
Ostatnio składałem od podstaw zestaw dla siostry. Budżet w jakim chcieliśmy się zamknąć to ok 1500zł (buda + monitor).
Wybrałem te podzespoły:
1)płyta główna Gigabyte GA-MA78GM-S2H - AMD780G (zintegrowana grafika HD3200 którą można spokojnie podkręcić, wolny slot PCI-E, obsługa Hybrid CrossFire, max 16GB pamieci RAM, eSata, HDMI, DVI)
2)procesor AMD athlon x2 5000 (na Phenoma nie starczyło kasy)
3)pamięci DDRII kingstona 2x1024 800MHz CL5
4)zasilacz Fortron 350W
5)DVD RW Asus
6)dysk 320GB Seagate
7)Obudowa Asus
8)Monitor LCD Samsung T190
9)mycha i klawiatura Logitech
10)listwa Acar F5 3m
Pierwsza sprawa to spacer po sklepach i sprawdzanie cen, szukanie cenników na stronach internetowych nie ma sensu (są sprzed 2-4 lat lub nie ma ich wcale), wysyłanie zapytań drogą mejlową też odpada, za dużo problemu sprawiało mi dogadywanie się ze sprzedawcami poprzednim razem gdy szukałem podzespołów do swojego kompa (szok!!)
Ceny z jakimi spotkałem się w bialskich sklepach zwaliły mnie z nóg, oczywiście sprawdziłem najpierw co i jak na www.skąpiec.pl żeby mieć ogólne pojęcie z czego składać kompa.
Średnio na każdym podzespole straciłbym 20-40zł kupując np w Companie (plac Wolności), Komputer 3000 (Szkolny Dwór) czy PC KOMPUTER (Jatkowa)
Jedynie Helios (ul.Brzeska 172) trzymał poziom cen ze skąpca. Okazało się jednak że ceny na stronie internetowej sa zupełnie inne niż w siedzibie sklepu. Sprzedawca tłumaczył że sa to odrębnie działające sklepy i że taniej mi będzie kupić on-line (brawa za szczerość)
Oczywiście zrezygnowałem z pomysłu wydania w Białej całej kasy na sprzęt.
Szkoda że ludzie nie wnikaja w ceny i w ciemno wierzą w każde słowo sprzedawcy odnośnie polecanego sprzętu
(czasami jak słyszę gadki w stylu "to jest naprawdę dobra cena za ten monitor/procesor/dysk twardy" to mam ochotę lipy w sklepie narobić)
Sam zostałem nieźle naciągnięty podczas zakupu mojego pierwszego zestawu (w Komputer 3000).Byłem wtedy zupełnie zielony w temacie, więc całkowicie zdałem się na wiedzę "eksperta" w sklepie.
Zapłaciłem wtedy sporą kasę za beznadziejny sprzęt który im zalegał na półkach(słabiutki sempron, beznadziejny zasilacz, płyta główna ze złączem AGP-jednym słowem ZŁOM)więc tylko jedna strona na tym skorzystała, a można było poczytać, popytać na forach i złożyć coś na kilka lat z możliwością konkretnej rozbudowy w przyszłości.
:) mądry człowiek po szkodzie
Moje zamówienie z Agito(najlepszy sklep internetowy jaki znam) img.wklej.org//images/782504477agito.bmp
resztę zamówiłem w Heliosie:
img.wklej.org/images/744794001helios.bmp
Agito naprawdę sprawnie działa. Natomiast Helios dał ciała na całej linii.
Zapomnieli o moim zamówieniu (pewnie nie często ktos odwiedza ich sklepik on-line, moje zamówienie miało numerek 9)
Dopiero po moim telefonie dostałem mejla o "realizacji" co w praktyce oznacza że ktoś nie traktuje swojej pracy poważnie i mnie olał.
Domyslam się że moje zakupy dopiero teraz zostały zamówione z hurtowni(czyli jeszcze pare dni poczekam - ogromny minuch za opieszałość)
Odradzam robienia zakupów w bialskich sklepach. Warto wydać te 20zł na kuriera i zaoszczędzić przy tym ok 200zł na podzespołach :D (nie licząc monitora kóry w białej kosztowałby ok 800-1000zł za ten sam model)
W razie pytań piszta na gg8163563
Gdyby ktoś miał problem z doborem podzespołów do komputera z chęcią pomogę