Dodaj do ulubionych

brak libido po tabletkach?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 16:48

Przed zamieszkaniem ze sobą bardzo pociągał mnie seks z moim chłopakiem, miałam ogromną ochotę na to zawsze i wszędzie, Mieszkamy razem od 7 miesięcy, pierwszy miesiąc kiedy mieszkaliśmy ze sobą był super! Potem zaczełam jeść
tabletki antykoncepcyjne, jadłam je tylko przez 3 miesiące ponieważ totalnie straciłam ochotę na seks! po odstawieniu nic nie wróciło do normy.
Całkiem niedawno strasznie przytyłam w związku z czym zrobiłam badania hormonalne : mam ponad norme androstendion ( norma to do 3,3 a ja mam 4,5) oraz 17 OH progesteron ( norma do 1,0 ja: 1,5) Czy jest możliwe żebym przez te hormony stracił ochotę na seks?
są to męskie hormony więc chyba powinnam mieć jeszcze większą ochotę? Proszę o radę!
Nie wydaje mi się ,żeby to była coś na tle psychicznym.. ale kto wie..
studiuje psychologie a wiadomo ,że szewc bez butów chodzi;)
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • michal.lew-starowicz Re: brak libido po tabletkach? 07.11.10, 15:06
      Tabletki antykoncepcyjne (szczególnie te z niską dawką estrogenów i działaniem antyandrogennym) często powodują obniżenie libido, sytuacja jednak powinna wrócić do normy wkrótce po ich odstawieniu. Istotnym pytaniem pozostaje przyczyna nagłego przybierania na wadze. Progesteron jest kobiecym hormonem, dysregulacja równowagi estrogenowo-progesteronowej może wiązać się z zaburzeniami seksualnymi. Aby ocenić możliwy wpływ zaburzeń hormonalnych, należy poszerzyć badania o inne pomiary (w tym prolaktyna, estrogeny, TSH). Nie mogę oczywiście wykluczyć czynników psychogennych, szczególnie związanych ze zmianą obrazu ciała (nadwagą). Proponuję w pierwszej kolejności konsultację z lekarzem endokrynologiem. Jeżeli problemy seksualne będą utrzymywały się mimo wyjaśnienia i ewentualnego leczenia zaburzeń hormonalnych, następnym krokiem powinna być wizyta u lekarza seksuologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka