Dodaj do ulubionych

Olej lniany

04.03.10, 21:06
Ile dziennie mozna spozyc oleju lnianego zeby nie zaszkodzil
Obserwuj wątek
    • lejlniany Re: Olej lniany 20.03.10, 17:06
      Witam Około 20 ml Jest super Polecam.
      • naturalnesposoby Re: Olej lniany 30.03.18, 03:45
        Mogą być 1-3 łyżek najlepiej Niskooksydacyjny olej lniany. Tłoczony poniżej 30 stopni. Ja stosuję Golden Linum Omega3
    • klasa_c_1972_76 Re: Olej lniany 20.03.10, 21:13
      20 ml ile to łyżek stołowych? POZDROWIENIA
      • stukam_kopytkami Re: Olej lniany 28.03.10, 12:33
        ale jakich łyżek? dużych, średnich, małych?
        dostałeś dobrą odpowiedź. Nie stwarzaj sobie dodatkowych problemów. Lepiej
        kupić miarkę i odmierzać :-)
        • as.tro Re: Olej lniany 21.04.10, 10:03
          łyżka stołowa to 15 ml

co do oleju, jest bardzo smaczny, niestety bardzo szybko się utlenia
          i (podobno) po około piątym otwarciu butelki jest już szkodliwy.
          Mowa oczywiście o nierafinowanym, a rafinowany, nie ma znowóż takich
          właściwości prozdrowotnych.
          • 1zielarz Re: Olej lniany 20.08.10, 21:15
            Na pewno można do 40ml.Potwierdzam,że ma bardzo szybką skłonność do jełczenia
            więc proszę uważać.
            • klasa_c_1972_76 Re: Olej lniany 07.12.10, 17:12
              Czy zmielone siemię lniane będzie miało takie same właściwości jak olej lniany
              • taka_ja_85 Re: Olej lniany 30.01.11, 16:57
                siemie lniane zawiara kwas pruski. tzw cyjanowodór ktory jest bardzo szkodliwy.
                Siemie lniane mozna kupic w ziarenkach i zmielone ,ale te zmielone nie ma juz praktycznie zadnych własciwości leczniczych ( no moze takie :pijac takie "gluty" działasz jedynie osłonowo na żołądek i jelita) , ponieważ len po zmieleniu w ciagu 15 minut sie utlenia.

ja robię tak:
                codziennie mielę sobie w młynku do kawy 2 łyżeczki siemienia lnianego, i szybko wsypuje do jogurtu naturalnego Activia (bądz też innego, byle tylko nie miał w swoim składzie żelatyny a takich jest sporo, wiec uwaga...) i zjadam:) bardzo dobrze działa na jelita.
                Oczywiście kwas pruski jest nadal obecny w siemieniu, ale 2 łyżeczki nie powinny zaszkodzic, i wlasnie dlatego stosuje go z nabiałem- tak zaleciła dr Budwig, aby łączyc olej lniany i siemie lniane z nabiałem. Tu jest jej strona : www.budwig.pl/

moze cos pomogłam.:)
    • egraczyk Re: Olej lniany 11.06.12, 10:57
      super artykuł o oleju lnianym, polecam. znajdziesz wszystko o dziennym spożyciu, właściwościach itp. :)
      kwasyomega3.wordpress.com/2012/06/04/olej-lniany-wlasciwosci-i-zastosowanie/
      • saame Re: Olej lniany 17.09.12, 08:53
        Czy ktoś z Was po kilku dniach zażywania oleju lnianego i zmielonego siemienia dostał dość silnego kaszlu utrzymującego się juz u mnie ponad tydzień ?
    • mpolah Re: Olej lniany 27.12.12, 18:49
      polecam www.oleje.netgaleria.pl/
    • korali99 Re: Olej lniany 17.08.17, 15:35
      Słyszałam, że sześć łyżek dziennie. Trzeba go szybko zużyć bo jak za długo stoi w lodówce to może być szkodliwy. Trzeba także robić przerwy w jego stosowaniu. www.e-madame.pl/zdrowie/wlasciwosci-oleju-lnianego/
    • mrklaudia Re: Olej lniany 16.03.18, 09:46
      Ja raczej używam go oszczędnie, czasem do sałatek, ale częściej wykorzystuję go do natłuszczania zniszczonych końcówek włosów. Polecam, bo fajnie nawilża i zmiękcza włosy. Jedyne co mi w nim przeszkadza to zapach podobny do siana. Nie wiem czy wy też tak macie?
      • solwer Re: Olej lniany 17.04.18, 21:04
        To może zastosuj olej słonecznikowy.Zona tak zrobiła i oprócz efektu ksmetycznego, uzyskała moje uznanie.Pachnie świeżo zmielonymi orzechami???
        • pati67m Re: Olej lniany 26.04.18, 14:49

ja do sałatek stosuje oliwę z oliwek. A co do lnianego oleju, to słyszałam, że te marketowe nie są najlepszej jakości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka