Dodaj do ulubionych

tabletki i problem z nimi

16.03.11, 00:44
Witajcie...mam mały problem z tabletkami antykoncepcyjnymi. Przerwę robię w niedziele i następne opakowanie zaczynam w poniedzialek. Tym razem w czwartek zorientowałam się, ze biorę dopiero tabletkę ze środy zamiast z czwartku...Czyli albo zrobilam o jeden dzien dluzsza przerwę i rozpoczelam opakowanie dopiero we wtorek zamiast w poniedzialek albo pominelam tabletke z wtorku (w srode na pewno wzielam) i dalej bralam juz po kolei do konca opakowania.
W zwiazku z tym mam teraz pytanie - czy juz od kolejnego opakowania przy zalozeniu, ze biore regularnie jak nalezy jestem zabezpieczona i nie musze stosowac dodatkowych zabezpieczen?
Prosze o pomoc!:)
Obserwuj wątek
    • ewa.zeromska Re: tabletki i problem z nimi 16.03.11, 10:00
      Brak regularności w przyjmowaniu tabletek, to powód dla którego tabletki zawodzą. Dokładnie przeczytaj ulotkę do twoich tabletek, tam wszystko jest wyjaśnione.
      Najlepiej byłoby gdybyś odstawiła tabletki z tego opakowania, poczekała do okresu i rozpoczęła kolejne opakowanie, zgodnie z zaleceniem.
      W tym czasie wstrzymaj się od seksu w ogóle. Jeśli masz wątpliwości skontaktuj się z lekarzem ginekologiem, albo zasięgnij porady farmaceuty w aptece.
      • polla4 Re: tabletki i problem z nimi 16.03.11, 10:48
        Za późno, ja wzielam normalnie reszte tableteki do konca opakowania. Czytalam kiedys ze tak jest najlepiej zeby gwałtownie nie przerywac, bo moga byc po przerwaniu klopoty z okresem.
        Na ulotce nie ma tego o co pytam, inaczej nie pytalabym tylko wystraczylaby mi ulotka...:)
        Chodzi mi o bezpieczenstwo w czasie nastepnego opakowania, bo nie wspolzylam w trakcie tego pechowego....czy biorac kolejne normalnie jestem bezpieczna w 100%?
        • korelacja_1 Re: tabletki i problem z nimi 17.03.11, 11:34
          Spytaj lekarza, to chyba najpewniejsze źródło informacji
        • Gość: Mia Re: tabletki i problem z nimi IP: *.range86-185.btcentralplus.com 17.03.11, 22:02
          Niestety w 100% nigdy nie jestes bezpieczna.Trudno stwierdzic tak naprawde czy ta jedna zapomniana moze miec az taki wplyw.Moim zdaniem skoro juz wzielas cale opakowanie i zaczynasz kolejne to powinno byc ok ale gwarancji nie daje;)Moze na wszelki wypadek stosujcie dodatkowo prezerwatywy przez kolejne pare tygodni?
          • Gość: focus30 Re: tabletki i problem z nimi IP: *.era.pl 21.03.11, 15:08
            Dla zapominalskich lepszym rozwiązaniem są krążki dopochwowe NuvaRing.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka