Dodaj do ulubionych

Mam do Was kilka pytań

29.05.12, 08:55
1. Ja miałam łyżeczkowanie w 14tc. Lekarz, który wypisywał mnie ze szpitala, powiedział żebym następne starania o dzidziusia zaczęła dopiero po ośmiu cyklach.
Ciekawa jestem co powie mój lekarz, który prowadził mi ciążę.
A jak u Was mówili lekarze? Pytam, bo słyszę że nawet po dóch-trzech cyklach na nowo kobiety zachodzą w ciążę.
2. Czy po poronieniu /łyżeczkowaniu składałyście w pracy pismo o urlop macierzyński? Pytam, bo obiło mi się o uszy,że jest jakiś paragraf na takie coś; że w takich sytuacjach można dostać troszkę macierzyńskiego.
3. Jak długo od zabiegu krwawiłyście?

19-09-2004r. Mateusz
11-10-2006r. Łukasz
09-02-2010r. Paweł
17-05-2012r. Aniołek [*]
Obserwuj wątek
    • kahakasurdo Re: Mam do Was kilka pytań 29.05.12, 09:11
      1. Mnie mówili w szpitalu o pół roku przerwy, ale moja gin pozwoliła po 3 cyklach. Co szpital to obyczaj uncertain
      2. Urlop macierzyński możesz dostać chyba tylko wtedy, kiedy będziesz miała zaświadczenie o urodzeniu martwego dziecka. Ale inne dziewczyny więcej wiedzą pewnie na ten temat.
      3. Po pierwszym zabiegu chyba około 2 tygodni, po drugim krócej - jak przy miesiączce.
      • 333a13 Re: Mam do Was kilka pytań 29.05.12, 10:26
        1. Zdania lekarzy na temat podjęcia starań o kolejne dziecko są podzielone. Niektórzy twierdzą, że po 3 prawidłowych cyklach, inni po pół roku, a jeszcze inni po roku. Wydaje mi się, że większość z nas chciała zaraz po zabiegu "zapełnić pustkę" i zajść w ciążę jak najszybciej. Odradzam jednak takie rozwiązanie. Daj sobie czas na przeżycie żałoby...
        2. Żeby uzyskać urlop macierzyński potrzebujesz ze szpitala zaświadczenia o martwym urodzeniu dziecka, następnie dziecko rejestrujesz w urzędzie (bardzo szybko się to załatwia). Akt urodzenia dziecka dostarczyłam do pracodawcy, który w ZUS-ie załatwił resztę. Urlop macierzyński trwa 2 miesiące.
        3. Krwawienie po zabiegu miałam bardzo skąpe i trwało zaledwie kilka dni. Później przez ok. rok miałam bardzo skąpe miesiączki.

3 maj się
        • dziwna8 Re: Mam do Was kilka pytań 29.05.12, 14:03
          Ja krwawienie po zabiegu miałam bardzo długo, na pewno ponad 3 tygodnie a potem jeszcze plamiłam jakiś czas, zanim wszystko wróciło do normy. Z tego co czytałam, to ta długość krwawienia u kobiet bywa bardzo różna.
    • ulenkac Re: Mam do Was kilka pytań 29.05.12, 17:27
      1. tak jak dziewczyny piszą, co lekarz to inne zdanie, zazwyczaj standardowo słyszałam 3 miesiące, ale moje miesiączki wracały do "normalnego stanu" po około pół roku, fizyczność to jedno, a strona psychiczna to dwa, przede wszystkim powinniście czuć się na siłach psychicznych na kolejną ciąże.
      2. macierzyński trwa dokładnie 8 tygodni, po zarejestrowaniu dziecka, w urzędzie składasz wniosek wraz z zupełnym aktem urodzenia martwego dziecka u pracodawcy a on już wszystko załatwi w odpowiednim zus-ie
      3. co do krwawienia to sprawa bardzo indywidualna, u mnie trwało to za każdym razem inaczej od tygodnia do pełnych dwóch, intensywność i bolesność również była różna

trzymaj się
      • kobietaznadmorza Re: Mam do Was kilka pytań 01.06.12, 18:21
        m.m.m... ja miałam poprzednią ciążę usuwaną bardzo późno-18 tydzień, nasłuchałam się o bólu i krwawieniu, ale było mniej bolesne niż z miesiączką. We wtorek idę umawiać się do lekarza na zabieg-8 tydzień i brak akcji serca. Nie wiem, jak teraz będzie, bo będę to robić u nas w kraju;/ To już moja druga ciąża z bezsercowcem, lekarze rozkładają ręce, bo mam już zdrowego synka. Z tą ciążą czekaliśmy przeszło rok, bo doszły problemy z tarczycą, którą już unormowałam, po moich doświadczeniach jestem zdania, że ponowne czy szybkie, czy późne zajście w ciążę ma bardzo niewielki wpływ na jej przebieg, wszystko zależy od Twojej kondycji psychicznej.
    • lidek0 Re: Mam do Was kilka pytań 03.06.12, 13:46
      Czas oczekiwania do następnych starań to sprawa bardzo indywidualna, zależy od Twojego stanu zdrowia. Miałaś łyżeczkowanie, więc endometrium musi się odbudować, organizm musi wrócić do normy. Lekarz prowadzący pewnie zleci badania i powie kiedy masz zielone światło.
    • kasiekonik Re: Mam do Was kilka pytań 03.06.12, 21:27
      Hej i tak:
      1) lekarz dał mi zielone światło już po 3 cyklach. Zaszłam po 2gim. Ciekawe czy będzie ok.
      2) w szpitalu dostalam zaświadczenie, poszłam z nim do USC i na podstawie aktu urodzenia z adnotacją o urodzeniu martwego dziecka dostałam skrócony macierzyński.
      3) krwawiłam koło 8/9 dni masakrycznie mocno!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka