Dodaj do ulubionych

Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorączka)

27.01.05, 16:13
Wczoraj miałam zabieg, dziś lekką gorączkę 37,2.
Antybiotyku nie dostałam przy wypisywaniu ze szpitala, mimo, że się
upomniałam, bo przeczytałam na forum, że to standard. Co mam robić - dzwonić
do lekarza czy czekać?
Obserwuj wątek
    • joana5 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 16:19
      witaj.
      ja receptę na antybiotyk (biseptol) dostałam przy wypisie, ale miałam
      powiedziane, że w razie gorączki(silnego bólu lub krwotoku) mam wrócić do
      szpitala. może lepiej zadzwoń.
      • akala Zawsze chyba nie... 27.01.05, 16:32
        W kazdym razie ja nie dostalam, zmierzyli mi tylko przed wyjsciem goraczke
        (przez nastepne tygodnie w granicach 35,9'), zapowiedzieli zeby sie w razie
        komplikacji meldowac - i tyle, wyslali mnie do domu.
        Ale goraczka podchodzi juz pod definicje komplikacji. Zgadzam sie z Joana,
        dzwon, niech sprawdza czy na pewno wszystko w porzadku!

Aha, nie wiem, czy dobrze sie doczytalam, ale chyba zapobiegawczo dostalam cos
        dopochwowo - na zakonczenie lyzeczkowania - wiec moze to bylo w ramach
        zapobiegania zakazeniom?

Sciskam mocno, Ala

PS. Okropnie mi przykro ze tez musialas do nas trafic...
    • ma.pi Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 19:47
      Nie zawsze. Ja nie mialam. 37.2 to raczej jeszcze nie goraczka, raczej stan
      podgoraczkowy. Jezeli nic innego podejzanego sie nie dzieje to ja bym
      poczekalam dzien czy dwa. Taka lekka temperatura to moze byc z emocji po
      zabiegu, albo oslabienia. Staraj sie wypoczywac.
      Goraczka ktora powinna niepokoic to powyzej chyba 38C.

Pozdr.
      • andaba Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 20:01
        Myślę, że na razie nie masz się czym martwić, zakażenie dałoby dużo wyższą
        temperaturę. Ten stan podgorączkowy może być reakcją organizmu na interwencje
        chirurgiczną, jaką jest jednak łyżeczkowanie.
        To, że nie dostałaś antybiotyku nieco mnie zdziwiło, ale widać to zależy od
        szpitala.
        Jeżeli temperatura by wzrosła, lub odchodząca krew miała niemiłą woń udaj się
        do lekarza, ale pewnie wszystko będzie dobrze.
        Pozdrawiam.
        • mijaczek Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 20:06
          Przy wypisie dostalam Biseptol.
          Ale ja z kolei nie dostalam zadnych tabletek przed zabiegiem... i teraz martwie
          sie o to, jak oni sie obeszli z moja szyjka...
    • kielbus Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 22:28
      jestem 8 dni po zabiegu dostałam antybiotyk - już skończyłam go brać i
      metronidazol i cały czas mam temperaturę w granicach 37, 2 trochę mnie to
      martwie, ale jeszcze zaczekam, może to normalne, po zabiegu bardzo mało
      krwawiłam, ale miałam robione USG podobno wszystko w porządku , ale temperatura
      też mnie niepokoi, ciąglę ją mierzę i denerwuję się, postaram pisać regularnie
      jak to u mnie wygląda
      • olek771 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 22:35
        Witaj. Miałam zabieg dwa razy - po pierwszym nie dali mi antybiotyku, po
        drugim - tak (najpierw dożylnie, a potem Augmentin), ale za drugim razemto były
        de facto dwa zabiegi w odstępie jednego dnia, drugi pod narkozą i z
        histeroskopią. Lekarz przy wypisie powiedział mi, że tylko dlatego dostałam
        antybiotyk, bo standardowo po zabiegu się nie daje. 37.2 to stan podgorączkowy,
        może być efektem stresu pozabiegowego (psychicznego + fizycznego) - tak jak
        pisały dziewczyny. Ale skoro Cię to niepokoi, to może skontaktuj się ze swoim
        lekarzem i poproś o przepisanie antybiotyku.Pozdrawiam.
        • kielbus Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 31.01.05, 19:14
          dzisiaj temperatura 37,5 nie wiem co mi jest może to jakaś grypka, a może to ma
          związek z zabiegiem , nie wiem muszę pójść do swojej Pani doktor, może mnie
          trochę uspokoi
    • szwedka_kredka Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 22:38
      Dzięki dziewczyny.
      Dzwoniłam do lekarki, powiedziała, że mam dużo pić i ewentualnie jutro
      zadzwonić, jak się nie zmieni.
      Prawdę mówiąc w ciąży miałam identyczne smapoczucie i temperaturę - trochę
      ponad 37 stopni.
      Pewnie, że lepiej antybiotyku nie brać, ale trochę się martwię.
      Brzuch w ogóle mnie nie bolał po zabiegu, ani nic w środku, krwawię, ale nie
      jakoś strasznie - tak jak podczas pierwszego, drugiego dnia miesiączki.
    • kielbus Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 29.01.05, 22:54
      dziewczyny jak z waszą temperaturą,ja 11 dni po zabiegu i nadal 37,1
      • romkaforever Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 30.01.05, 01:26
        Dziewczyny mi od samego zabiegu do pierwszej miesiączki (w 5tym tyg)utrzymywała
        sie temp od 37 do 37.30. Drugiego dnia miesiączki spadła i na razie nie rośnie.
        • plomyk Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 30.01.05, 09:51
          Dziewczyny,
          ja po za biegu nie mialam podwyzszonej temperatury. Krwawilam dlugo i bralam
          przez 3 tygodnie antybiotyk.
          pozdrawiam,
          ANia
    • aagata4 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 30.01.05, 10:41
      ja nie wiem jak bylo z gorączką poprzednio bo nie mierzyłam i dostałam
      antybiotyk....

teraz mierzę temperature i wczoraj spadał do 36,8 a do wczoraj było tak od 37
      do 37,4 - tym razem nie dostałam antybiotyku

pozdrawiam

Agta

• agunia19 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 31.01.05, 22:26
        Ja dostałam, chociaż gorączki nie miałam w ogóle. W Sosnowcu to norma. Nie ma
        mowy, żeby cię wypuścili bez antybiotyku.
    • c.ania7 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 06.02.05, 18:32
      cześć ja miałam zabieg 10 tygodni temu i po zabiegu od razu podali mi
      antybiotyk doxycyclina prawdopodobnie powinno się brać aby zapobiec infekcją
      bakteryjnym i chlamydii
    • gosiek289 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 11.02.05, 20:59
      Dzwonić! Ja też dostałam antybiotyk i tabletki dopochwowe
      • duskad Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 11.02.05, 22:03
        Mialam zabieg wczoraj. Antybiotyku nie dostalam (zadna nie dostala, a jedna
        miala histeroskopie, zreszta zwolnien na nastepnych pare dni tez nie chcieli
        wystawiac) choc upominalam sie ze trzy razy."Nie ma potrzeby, wszystko jest
        ok". Nic nie mowili o ewentualnym powrocie, w razie komplikacji wysylali do
        lekarza prowadzacego! Nie krwawie juz prawie wcale, lekkie brudzenie, łagodny
        ból jest chyba efektem obkurczania sie macicy. Ale zadzwonie do lekarza swojego
        i zapytam o ten antybiotyk, wiem ze on preferuje jakies prochy przeciwzapalne,
        wedlug zasady: lepiej zapobiegac niz leczyc.
        Pozdrawiam serdecznie, Duska.
        • szwedka_kredka Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 12.02.05, 15:57
          Ja w końcu nie wzięłam, czuję się dobrze.
          • aagata4 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 13.02.05, 11:16
            witajcie..
            ja podobnie jak szwedka kredka nie wzięłam antybiotyku i czuje sie dobrze....

szwedka kredka kiedy odbierasz wynik histo ... ja w poniedziałek 14 lutego przed
            południem ...
            • szwedka_kredka Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 13.02.05, 13:09
              ja w czwartek
              (i kompletnie żadnych emocji), może dlatego, że niewiele sobie po tym wyniku
              obiecuję
              • aagata4 trudno mówić o emocjach... 13.02.05, 13:32
                mi tez trudno mówic o wiekszych emocjach.... jednak mam już powoli tego
                wszystkiego dość ... no nic z tego co mówiła rejestratorka to mam sie spotkac z
                lekarzem ... zobacze co powie... napisze po wizycie ...
                pozdrawiam

Agata

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka