szwedka_kredka 27.01.05, 16:13 Wczoraj miałam zabieg, dziś lekką gorączkę 37,2. Antybiotyku nie dostałam przy wypisywaniu ze szpitala, mimo, że się upomniałam, bo przeczytałam na forum, że to standard. Co mam robić - dzwonić do lekarza czy czekać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joana5 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 16:19 witaj. ja receptę na antybiotyk (biseptol) dostałam przy wypisie, ale miałam powiedziane, że w razie gorączki(silnego bólu lub krwotoku) mam wrócić do szpitala. może lepiej zadzwoń. Odpowiedz Link
akala Zawsze chyba nie... 27.01.05, 16:32 W kazdym razie ja nie dostalam, zmierzyli mi tylko przed wyjsciem goraczke (przez nastepne tygodnie w granicach 35,9'), zapowiedzieli zeby sie w razie komplikacji meldowac - i tyle, wyslali mnie do domu. Ale goraczka podchodzi juz pod definicje komplikacji. Zgadzam sie z Joana, dzwon, niech sprawdza czy na pewno wszystko w porzadku! Aha, nie wiem, czy dobrze sie doczytalam, ale chyba zapobiegawczo dostalam cos dopochwowo - na zakonczenie lyzeczkowania - wiec moze to bylo w ramach zapobiegania zakazeniom? Sciskam mocno, Ala PS. Okropnie mi przykro ze tez musialas do nas trafic... Odpowiedz Link
ma.pi Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 19:47 Nie zawsze. Ja nie mialam. 37.2 to raczej jeszcze nie goraczka, raczej stan podgoraczkowy. Jezeli nic innego podejzanego sie nie dzieje to ja bym poczekalam dzien czy dwa. Taka lekka temperatura to moze byc z emocji po zabiegu, albo oslabienia. Staraj sie wypoczywac. Goraczka ktora powinna niepokoic to powyzej chyba 38C. Pozdr. Odpowiedz Link
andaba Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 20:01 Myślę, że na razie nie masz się czym martwić, zakażenie dałoby dużo wyższą temperaturę. Ten stan podgorączkowy może być reakcją organizmu na interwencje chirurgiczną, jaką jest jednak łyżeczkowanie. To, że nie dostałaś antybiotyku nieco mnie zdziwiło, ale widać to zależy od szpitala. Jeżeli temperatura by wzrosła, lub odchodząca krew miała niemiłą woń udaj się do lekarza, ale pewnie wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
mijaczek Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 20:06 Przy wypisie dostalam Biseptol. Ale ja z kolei nie dostalam zadnych tabletek przed zabiegiem... i teraz martwie sie o to, jak oni sie obeszli z moja szyjka... Odpowiedz Link
kielbus Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 22:28 jestem 8 dni po zabiegu dostałam antybiotyk - już skończyłam go brać i metronidazol i cały czas mam temperaturę w granicach 37, 2 trochę mnie to martwie, ale jeszcze zaczekam, może to normalne, po zabiegu bardzo mało krwawiłam, ale miałam robione USG podobno wszystko w porządku , ale temperatura też mnie niepokoi, ciąglę ją mierzę i denerwuję się, postaram pisać regularnie jak to u mnie wygląda Odpowiedz Link
olek771 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 22:35 Witaj. Miałam zabieg dwa razy - po pierwszym nie dali mi antybiotyku, po drugim - tak (najpierw dożylnie, a potem Augmentin), ale za drugim razemto były de facto dwa zabiegi w odstępie jednego dnia, drugi pod narkozą i z histeroskopią. Lekarz przy wypisie powiedział mi, że tylko dlatego dostałam antybiotyk, bo standardowo po zabiegu się nie daje. 37.2 to stan podgorączkowy, może być efektem stresu pozabiegowego (psychicznego + fizycznego) - tak jak pisały dziewczyny. Ale skoro Cię to niepokoi, to może skontaktuj się ze swoim lekarzem i poproś o przepisanie antybiotyku.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kielbus Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 31.01.05, 19:14 dzisiaj temperatura 37,5 nie wiem co mi jest może to jakaś grypka, a może to ma związek z zabiegiem , nie wiem muszę pójść do swojej Pani doktor, może mnie trochę uspokoi Odpowiedz Link
szwedka_kredka Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 27.01.05, 22:38 Dzięki dziewczyny. Dzwoniłam do lekarki, powiedziała, że mam dużo pić i ewentualnie jutro zadzwonić, jak się nie zmieni. Prawdę mówiąc w ciąży miałam identyczne smapoczucie i temperaturę - trochę ponad 37 stopni. Pewnie, że lepiej antybiotyku nie brać, ale trochę się martwię. Brzuch w ogóle mnie nie bolał po zabiegu, ani nic w środku, krwawię, ale nie jakoś strasznie - tak jak podczas pierwszego, drugiego dnia miesiączki. Odpowiedz Link
kielbus Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 29.01.05, 22:54 dziewczyny jak z waszą temperaturą,ja 11 dni po zabiegu i nadal 37,1 Odpowiedz Link
romkaforever Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 30.01.05, 01:26 Dziewczyny mi od samego zabiegu do pierwszej miesiączki (w 5tym tyg)utrzymywała sie temp od 37 do 37.30. Drugiego dnia miesiączki spadła i na razie nie rośnie. Odpowiedz Link
plomyk Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 30.01.05, 09:51 Dziewczyny, ja po za biegu nie mialam podwyzszonej temperatury. Krwawilam dlugo i bralam przez 3 tygodnie antybiotyk. pozdrawiam, ANia Odpowiedz Link
aagata4 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 30.01.05, 10:41 ja nie wiem jak bylo z gorączką poprzednio bo nie mierzyłam i dostałam antybiotyk.... teraz mierzę temperature i wczoraj spadał do 36,8 a do wczoraj było tak od 37 do 37,4 - tym razem nie dostałam antybiotyku pozdrawiam Agta Odpowiedz Link
agunia19 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 31.01.05, 22:26 Ja dostałam, chociaż gorączki nie miałam w ogóle. W Sosnowcu to norma. Nie ma mowy, żeby cię wypuścili bez antybiotyku. Odpowiedz Link
c.ania7 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 06.02.05, 18:32 cześć ja miałam zabieg 10 tygodni temu i po zabiegu od razu podali mi antybiotyk doxycyclina prawdopodobnie powinno się brać aby zapobiec infekcją bakteryjnym i chlamydii Odpowiedz Link
gosiek289 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 11.02.05, 20:59 Dzwonić! Ja też dostałam antybiotyk i tabletki dopochwowe Odpowiedz Link
duskad Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 11.02.05, 22:03 Mialam zabieg wczoraj. Antybiotyku nie dostalam (zadna nie dostala, a jedna miala histeroskopie, zreszta zwolnien na nastepnych pare dni tez nie chcieli wystawiac) choc upominalam sie ze trzy razy."Nie ma potrzeby, wszystko jest ok". Nic nie mowili o ewentualnym powrocie, w razie komplikacji wysylali do lekarza prowadzacego! Nie krwawie juz prawie wcale, lekkie brudzenie, łagodny ból jest chyba efektem obkurczania sie macicy. Ale zadzwonie do lekarza swojego i zapytam o ten antybiotyk, wiem ze on preferuje jakies prochy przeciwzapalne, wedlug zasady: lepiej zapobiegac niz leczyc. Pozdrawiam serdecznie, Duska. Odpowiedz Link
szwedka_kredka Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 12.02.05, 15:57 Ja w końcu nie wzięłam, czuję się dobrze. Odpowiedz Link
aagata4 Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 13.02.05, 11:16 witajcie.. ja podobnie jak szwedka kredka nie wzięłam antybiotyku i czuje sie dobrze.... szwedka kredka kiedy odbierasz wynik histo ... ja w poniedziałek 14 lutego przed południem ... Odpowiedz Link
szwedka_kredka Re: Czy zawsze po zabiegu dają antybiotyk? (gorąc 13.02.05, 13:09 ja w czwartek (i kompletnie żadnych emocji), może dlatego, że niewiele sobie po tym wyniku obiecuję Odpowiedz Link
aagata4 trudno mówić o emocjach... 13.02.05, 13:32 mi tez trudno mówic o wiekszych emocjach.... jednak mam już powoli tego wszystkiego dość ... no nic z tego co mówiła rejestratorka to mam sie spotkac z lekarzem ... zobacze co powie... napisze po wizycie ... pozdrawiam Agata Odpowiedz Link