Dodaj do ulubionych

kolejne starania o dziecko-po pustym jaju płodowym

11.07.07, 14:14
Mam 9-letnią córeczkę. W 2001 roku poroniłam w 6 tygodniu ciąży-przyczyna
nieznana. W czerwcu 2007 roku kolejny raz poroniłam -stwierdzono puste jajo
płodowe. Miałam zabieg. Fizycznie czuje się dobrze. Krwawiłam dość długo bo
ponad 3 tygodnie. Teraz wyczekuje z utęsknieniem miesiączki. Z moja psychika
jest zdecydowanie gorzej...Kiedy można zaczynać ponowne starania??? Na 24
lipca mam umówiona wizytę. Ojeeejj....Ile mam mysli, wątpliwości, lęków i
obaw... A jak jest u Was - czy któraś z Was miała bądź ma podobna sytuację do
mojej???? Pozdrawiam cieplutko!!
Obserwuj wątek
    • mamapynka Re: kolejne starania o dziecko-po pustym jaju pło 11.07.07, 15:45
      Witaj,
      u mnie podobnie. Mam 5-letnią córeczkę z absolutnie książkowej i wspaniałej
      ciąży.
      W pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych-test ciążowy i wielka radość; 18
      maja-wizyta u lekarza i załamanie po diagnozie-USG pokazuje puste jajo płodowe.
      To był 9 tydzień. Dalej 20 maja zabieg, 6-dniowe krwawienie. Fizycznie czułam
      się świetnie, psychiczne-fatalnie. Równo 30 dni po zabiegu dostałam miesiączkę.
      Teraz to mój drugi cykl i cieszę się, bo zaobserwowałam u siebie wszystkie
      objawy charakterystyczne dla owulacji dokładnie w połowie cyklu. Mam więc
      nadzieję, że wszystko wraca do normy. Moja lekarka daje nam zielone światełko w
      czwartym cyklu, czyli we wrześniu. Badanie histopatologiczne nie wykazało o
      przyczyny; badania przed ciążą były ok, więc pani doktor twierdzi, ze to
      przypadek, który często się zdarza. W tej chwili jestem już dobrej myśli,
      chociaż gdzieś w środku się boję i nie wiem, czy odważę się spróbować już we
      wrześniu.
      Ściskam i pozdrawiam
      Mamapynka
    • easy1978 Re: kolejne starania o dziecko-po pustym jaju pło 11.07.07, 20:50
      Hej.
      U mnie było tak:
      1. poronienie w 5tc - puste jajo
      2. poronienie w 10tc - płód obumarły
      3. Marysia ur. 12.06.2005
      4. poronienie w 7tc - puste jajo
      Po drugim poronieniu robiłam wszystkie badania jakie zalecił gin, a które miały
      wskazać przyczynę poronień. Niestety wszystkie wyszły dobrze... Nie drążyłam
      więcej tematu tylko zaszłam w ciążę po raz kolejny i urodziłam córeczkę.
      Teraz staraliśmy się o rodzeństwo dla niej - niestety znów się nie udało sad
      Gin zalecił więc konsultację immunologiczną. Będę się wieć teraz badać pod tym
      kątem, choć szczerze powiem, że nie dokońca jestem do tego przekonana.
      Piszę o tym, bo immunolog u którego byłam (jeden z lepszych w Polsce)
      stwierdził, że najczęściej statystycznie w przypadku problemu immunologicznego
      dziecko, pojawia się z PIERWSZEJ ciąży, a dalej są poronienia.
      To tak jak u Was dziewczyny.
      Może warto się temu przyjrzeć?!?
      Pozdrawiam i trzymam kciuki!!!
      • 101198r Re: kolejne starania o dziecko-po pustym jaju pło 12.07.07, 09:16
        Hej! Cieszę się, że ktoś sie odezwał. Szczerze współczuję wam podobnych
        przejść. Napisz coś bliżej o tych badaniach immun.....Czy mozna wykonywać je na
        Kasę Chorych? Dziewczyny czy leczycie sie prywatnie czy chodzicie do Poradni
        Kobiet(państwowo)?? Ja co do swojej sytuacji-tez planuję starania na wrzesień.
        Myslę, że starczy mi sił żeby sprobować. Idę do lekarza 24 lipca, myślę, że
        dowiem sie czegoś więcej. Jak dowiem się co mam zalecone od razu was
        poinformuję! Dodam, że zanim dowiedziałam się o pustym jaju płodowym miałam
        wykonane wszystkie badania charakterystyczne dla kobiet w ciąży i o dziwo
        wyniki ich były książkowe! Nie wiem dziewczyny jak to dziwnie jest z tym
        wszystkim. A na dodatek brałam od marca Folik. Wszystko było fajnie do
        feralnego dnia kiedy 4 czerwca zaczęłam bardzo delikatnie plamić. Na 2 dzień
        pobiegłam do mojego ginekologa, który po badaniu gin. zalecił Duphaston.
        Skierował mnie na USG. Następnego dnia diagnoza: JEST WIDOCZNY PĘCZERZYK
        CIĄŻOWY 16 MM, BRAK ZARYSÓW ZARODKA!!! Szok!!!!! I tak trwam do dnia
        dzisiejszego, czekam z niecierpliwościa na miesiączkę i na umówiona
        wizytę....Pozdrawiam Was dziewczyny, myślę, że wspólnie będzie nam łatwiej
        przeczekać ten trudny czas zawieszenia. Piszczie jeśli dowiecie się czegoś
        interesujacego, czegoś co byłoby pomocne tej sytuacji, w której się znajdujemy.
        Buziaki. Jestem z rocznika 1978.
        • mamapynka Re: kolejne starania o dziecko-po pustym jaju pło 12.07.07, 10:13
          Ooo, to miło. Ja też jestem z rocznika 1978. U mnie szok był tym większy, że
          miałam objawy ciążowe, wszystkie badania w porządku i absolutnie nic nie
          krwawiłam. Ale już po postawieniu diagnozy wykonano mi 3 razy USG, każde na
          innym sprzęcie i niestety potwierdziło się. Do lekarza chodzę prywatnie, tak
          też wykonuję wszystkie badania. Następną wizytę mam w sierpniu, w drugiej
          połowie. Odezwę się.
          Pozdrawiam ciepło
          Mamapynka
          • 101198r Re: kolejne starania o dziecko-po pustym jaju pło 12.07.07, 14:13
            hej! Ja też miałm dolegliwości ciążowe (pomimo jak się poźniej dowiedziałam-
            pusty pęcherzyk) miałam mdłości, wszystko do jedzenia miało przykry zapach oraz
            niesamowicie bolały mnie piersi. Także sądziłam, że jest wszystko w porządku
            jak to było w 1998 roku gdy byłam w ciąży z moją córeczką. Planujesz robic
            jakieś konkretne badania???
            • mamapynka Re: kolejne starania o dziecko-po pustym jaju pło 12.07.07, 20:12
              Jeśli chodzi o badania, to na początku ciąży tzn. około 5 tygodnia robiłam
              toksoplazmoze, mocz, morfologię i VDRL (Wassermana). Wszystkie ok. Teraz
              powtarzam morfologię z rozmazem i zrobię jeszcze cytomegalię. Probuję wierzyć
              mojej pani doktor, ze będzie dobrze następnym razem.
              Pozdrawiam
      • 101198r Re: kolejne starania o dziecko-po pustym jaju pło 13.07.07, 10:51
        easy1978 Ty miałaś dwa razy taki przypadek z pustym pęcherzykiem ciążowym????
        Przykre bardzo!!! Szkoda bo dotychczas wszystko co udało mi się znaleźć na ten
        temat to, że to zdarza się w 99% jeden raz tej samej kobiecie. A tu masz.
        Medycyna tez jest zawodna. Pozdrawiam. Aneta
    • lidek0 Re: kolejne starania o dziecko-po pustym jaju pło 13.07.07, 06:44
      To kiedy będziesz mogla zacząć starania zalezy od wynikow badań. U nas zawiniła
      cytomegalia, niedomoga lutealna i bakterie w nasieniu - tez miała puste jajo.
      Mnie po zabiegu pojawiły się zrosty i miałam ciąże pozamaciczną. Potem dopiero
      zdrowy senek.
      • 101198r Re: kolejne starania o dziecko-po pustym jaju pło 13.07.07, 08:57
        Wiem, że przede mna jeszcze sporo badań. Czytałam dużo, że przyczyna pustego
        jaja plodowego mogą byc właśnie bakterie w nasieniu. Tak jak to było w Twoim
        przypadku. Przykro mi..... Ciekawa jestem swoich wyników badania his-pat,
        odbieram je dopiero po 20 lipca. Pozdrawiam cieplutko!!!
    • agnrek 3 m-ce 13.07.07, 10:59
      Po łyżeczkowaniu trzeba odczekać 3 pełne cykle. Mówiąc obrazowo, endometrium
      musi się odnowić, nie ma co pospieszać, bo można sobie zaszkodzić. Ja odczekałam
      tyle i od razu zaszłam w kolejną ciążę.
      • 101198r do angrek! 19.07.07, 13:39
        Dzięki za konkretna odpowiedź a co najważniejsza poparta wlasnym przykładem.
        Udało się po 3 cyklach. Superrr!!!! Ale ci zazdroszczę!! Fajnie!! W którym
        byłaś tygodniu-ja w 9. Pozdrowionka dla Ciebie i Fasolki. Duża już jest????
        • alela1 Re: do angrek! 21.07.07, 19:06
          hej ja jestem po lyzeczkowaniu, minely dopiero 2 tyg. a ja juz mysle o
          staraniach, wiem,ze musze jeszcze poczekac ale na pewno za miesiac sprobujemy a
          moze poczekac ksiazkowe 3 miesiace? Krwawienia skonczyly mi sie 3 dni temu
          teraz czekam na miesiaczke. Jak dlugo czeka sie na miesiaczke?
          • alela1 Re: do angrek! tez do Agnrek 21.07.07, 19:07
            kochana, kiedy dostalas miesiaczke po lyzeczkowaniu?
            • alela1 Re: do angrek! tez do Agnrek 21.07.07, 19:12
              dziewczyny, zastanawiam sie z mezem od razu podejsc do inseminacjii, zeby
              wyeliminowac choc troche slabsze nasionka, choc teraz zastanawiam sie czy to
              nie ja powinnam gruntownie przebadac sie i zrobic USG tarczycy. Napiszcie o
              waszych doswiadczeniach.
              • lidek0 Re: do angrek! tez do Agnrek 23.07.07, 06:42
                Badania powinniście zrobić oboje i starać się naturalnie. U mnieprzyczyna
                pustego aj byly baktrie czyli coś co się leczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka