Dodaj do ulubionych

Jutro lece do Polski!!!

25.08.10, 18:24
Najbardziej sie ciesze z tego ze zobacze mego synka...cale wakacje go
nie widzialam, bardzo sie za nim stesknilam..a poza tym to licze na
to ze nie zmecza mnie zbytnio rodzinne spotkania, dlatego na kilka
nocy uciekamy do SPA na Mazurach :-) jestem tez podeksytowana polskim
weselem, siostra cioteczna mi przekazala aby wziasc trzy sukienki,
jedna do kosciola, druga przed dwunasta a trzecia po dwunastej..sama
nie wiem czy traktowac to powaznie czy tez nie ale na wszelki wypadek
trzy sukienki spakowane :-)
Wczoraj wazylam swoja walizke..przekracza 50 funtow niestety wiec
bede musiala troche cos odlozyc, niestety pogoda chyba nie bedzie
letnia wiec troche cieplejszych ciuchow tez musze wziasc..
no i oczywiscie napisze jak nasz rodzinny LOT sie spisal..miejmy
nadzieje ze bedzie OK..
w kazdym badz razie, ciesze sie przeogromnie i juz wyobrazam sobie ta
chwile kiedy utule mego syneczka :-)
Obserwuj wątek
    • arybka68 Re: Jutro lece do Polski!!! 25.08.10, 18:44
      Do kosciola inna a na wesele inna???? a gdzie to wesele??
      • aneta05 Re: Jutro lece do Polski!!! 25.08.10, 19:29
        arybka68 napisała:

> Do kosciola inna a na wesele inna???? a gdzie to wesele??

slyszalam ze cos takiego sie praktykuje, bardziej mnie zastanawia
        roznica w sukienkach przed i po polnocy...jedna dluga druga krotka?
        • bozena73 Re: Jutro lece do Polski!!! 25.08.10, 21:01
          aneta05 napisała:
          >
          > slyszalam ze cos takiego sie praktykuje, bardziej mnie zastanawia
          > roznica w sukienkach przed i po polnocy...jedna dluga druga krotka?

No wlasnie, ta przed dwunasta to dluga, po dwunastej gdy juz jestes
          wesola bardziej to chyba krotka aby bylo wygodniej..motel jest przy
          sali weselnej wiec bedzie gdzie sie przebrac..

ale i tak marzy mi sie prawdziwe polskie wesele w stodole :-)
    • inka26 Re: Jutro lece do Polski!!! 25.08.10, 21:18
      Baw sie dobrze Bozenka. Ja bylam w czerwcu bo moj brat bral slub i
      mialam tylko jedna sukienke :)
    • beatamc Re: Jutro lece do Polski!!! 25.08.10, 21:31
      moja mama i tata tez leca, tyle ze w sobote i tez do spa.
    • staua Re: Jutro lece do Polski!!! 26.08.10, 00:43
      Milego wyjazdu, Bozenko! Wiem, jak to jest stesknic sie za dzieckiem,
      moj maz na wiosne wzial synka na wakacje tylko na dwa tygodnie i juz
      mi strasznie go brakowalo :-)
    • aniutek Re: Jutro lece do Polski!!! 26.08.10, 02:17
      Baw sie dobrze Bozenko !
      Usciskaj od nas Patryka, szczegolnie czule od Zuzy :)
      • skibunny Re: Jutro lece do Polski!!! 26.08.10, 02:36
        Bozenka, baw sie dobrze, wysciskaj malucha i zregeneruj sie w spa!
        • foxie777 Re: Jutro lece do Polski!!! 28.08.10, 21:05
          Na pewno bedziesz miala super wakacje.Co do slubow i wesel teraz
          chyba jest duzo roznych kombinacji.
          Dziewczyny sie przebieraja i dlaczego nie?.Ciekawe jakie mialo byc
          znaczenie przed i potem?.
          pozdrawiam

• iamhotep Re: Canada Air 07.09.10, 20:36
      Jakie macie doswiadczenie z Canada Air?
      Wymyslilem sobie ze z nimi polece do W-wy, tym sposobem bede mial tylko jedna przesiadke, w Toronto. Chce uniknoc Chicago i Nowego Jorku i ogolnego rozgardiaszu jaki tam panuje.
      • iamhotep Re: Air Canada :) 07.09.10, 20:37
        Alez ja przestawiam!
        • tamsin Re: Air Canada :) 07.09.10, 22:31
          Lecialam tymi liniami z Montrealu do Paryza i spowrotem. co prawda pare lat temu, ale czego nie zapomne to burdelu na Montrealskim lotnisku i niesamowicie mila obsluge Air Canada a szczegolnie pilota, ktory przepraszal pasazerow za opozniony start (pare osob opoznili przy roznych bramkach na lotnisku) i zapewnial nas, ze wyladujemy na czas bo poprosil linie o dodatkowe paliwo. Jedzenia nie pamietam, ale pewnie bylo tam samo "smaczne" jak na innych liniach.
      • beatamc Re: Canada Air 07.09.10, 21:53
        ja nie mam zadnego, ale po tym co tu wszyscy wypisuja o locie, to moze byc cos gorszego?? ;)
        Mam nadzieje, ze nie teraz chcesz leciec, bo w Polsce juz mokro ponuro, depresyjnie... :(
      • miskidomleka Re: Canada Air 07.09.10, 22:22
        iamhotep napisała:

> Jakie macie doswiadczenie z Canada Air?

Ja mam tylko z Air Canada Jazz, który jest regionalem, więc to jakby inna klasa doświadczeń.

> Wymyslilem sobie ze z nimi polece do W-wy, tym sposobem bede mial tylko jedna p
        > rzesiadke, w Toronto.

A nie lepiej przesiąść się w Europie? Tym bardziej, że popraw mnie jeśli się mylę, ale Air Canada nie lata do Warszawy, więc lot Toronto-Warszawa będzie code sharem obsługiwanym przez LOT. Więc pytanie o doświadczenia z Air Canada jakby ma mało sensu ;-)
        • iamhotep Re: Canada Air 07.09.10, 23:36
        • iamhotep Re: Air Canada 07.09.10, 23:43
          miskidomleka napisał:

> A nie lepiej przesiąść się w Europie?

Lot z Toronto jest bezposrednio do W-wy. Zaoszczedziloby mi to przesiadki w Europie.
          Ale tak jak mowisz jest to lot "obslugiwany" przez LOT. Nie jestem jednak pewien co to znaczy. Bo lot jest pod "bandera" Air Canada a nie LOT.

• miskidomleka Re: Air Canada 07.09.10, 23:58
            iamhotep napisała:

> > A nie lepiej przesiąść się w Europie?
            >
            > Lot z Toronto jest bezposrednio do W-wy. Zaoszczedziloby mi to przesiadki w Eur
            > opie.

Tak, rozumiem, ale piszesz, że musisz się przesiąść w Toronto ("tym sposobem bede mial tylko jedna przesiadke, w Toronto"). Może warto stąd, skąd lecisz polecieć nie do Toronto tylko do Europy, i tam się przesiąść na krótki lot do Wawy.

Ja tak latam, zwykle jest to najtańsza opcja, łatwo znaleźć szybką przesiadkę żeby nie siedzieć długo na lotnisku przesiadkowym, ale nie zbyt szybką (żeby nie zgubili bagażu). No i jest duża zaleta kiedy wracam do USA, bagaż odbieram oraz przechodzę przez cło i immigration na lotnisku docelowym, nie na przesiadkowym. Nie muszę ponownie nadawać bagażu, nie grozi mi spóźnienie się na przesiadkę jeśli w immigration będzie wielka kolejka. A często jest.

> Ale tak jak mowisz jest to lot "obslugiwany" przez LOT. Nie jestem jednak pewie
            > n co to znaczy. Bo lot jest pod "bandera" Air Canada a nie LOT.

To znaczy, że samolot i załoga będzie LOT, a na bilecie będzie napisane Air Canada.

Nazywa się to codesharing - bardzo powszechna praktyka. Kilka współpracujących linii lotniczych sprzedaje ten sam lot każda pod swoją marką, a leci tylko jeden samolot, należący oczywiście tylko do jednej z nich. Większość linii należy do jakiejś grupy, np. LOT, Lufthansa, Air Canada, United, US Airways, SAS, Continental i parę innych należy do Star Alliance, i praktykują code sharing między sobą.

Kupujesz bilet na lot Air Canada, a lecisz LOT, kupujesz na United, a lecisz Lufthansą, kupujesz na Lufthansę, a lecisz LOT. Jeśli zależy ci na locie samolotem konkretnej linii, zawsze patrz co jest napisane drobnym drukiem - "Operated by". Oczywiście często jest tak, że Lufthansa sprzedaje bilet na lot "Operated by Lufthansa", ale nie jest tak zawsze.
            • iamhotep Re: Air Canada 08.09.10, 01:03
              Dzieki miski.
              Wychodzi na to ze chyba zostane przy SAS albo KLM-ie.

Patrze jeszcze na SWISS AIR ale widze ze troche wiecj sobie zycza a i polaczenia sa troche "ciasne".
              • sqtek Re: Air Canada 08.09.10, 08:43
                Swiss jest rewelacyjny, serdecznie polecam. Lotniska sa male, wiec nawet poltorej godziny na przesiadke wystarcza w zupelnosci. Wszystko jest super zorganizowane, nie sposob sie zgubic, nawet nie znajac jezyka. No i jest to jedna z nielicznych firm, ktora nie zrezygnowala z jakosci na rzecz ilosci. Polecam jeszcze raz.
                • zyta2003 Re: Air Canada 09.09.10, 05:10
                  Ach, sqtek - nastroilas mnie sentymentalnie. 10 lat temu, a moze wiecej Swiss zbankrutowal, czy tez nie mial pieniedzy na paliwo. Loty zostaly zamrozone na kilka dni. No i wszyscy sie przestraszyli, wiec kiedy po kilku dniach wznowiono loty nikt nie chcial juz leciec. No to polecialam za przesmieszna cene do Polski. W samolociem do Zurychu bylo nas ze 20 osob. A jaki serwis, a jakie alkohole, a jakie jedzonko. Z Zurychu do Krakowa lecielismy jakimis innym szwajcarskimi liniami, co to taki czerwony krzyz w logo maja. Lecialo nas do Krakowa dokladnie 7 osob. Ach jakie czekolady, czekoladki, czekolady na goraco przez ta jedna godzine na okraglo serwowali. A pani stewardesa mowila moze nie w 10 jezykach, ale na pewno w wiecej niz palcow u jednej reki jezykach. Ach, to byla podroz zycia, nawet w Balicach bagaz byl do odebrania. Popsulo sie potem, bo z Balic droga wiodla sciezka miedzy ogrodkami dzialkowymi i balam sie, ze moja siostra pobladzila. Bo to przeciez niemozliwe, zeby z lotniska taka droga byla. Dwa lata temu byla juz lepsza, ale ciagle nie polaczona do kupy, wiec dla nieobznajomionego horror prze duze litery.
                  • miskidomleka Re: Air Canada 09.09.10, 13:56
                    zyta2003 napisała:

> 10 lat temu, a moze wiecej Sw
                    > iss zbankrutowal, czy tez nie mial pieniedzy na paliwo.

Dokładniej to Swiss (jak dotąd) nie zbankrutował. Zbankrutował (8 lat temu) Swissair, a na jego gruzach powstał SWISS.
                    • zyta2003 Re: Air Canada 10.09.10, 15:11
                      Jedno krotkie wyjasnienie, a nasunelo mi refleksje. Ciesze sie, ze chociaz raz czas mi sie wydluzyl, bo myslalam, ze to bylo wiecej niz 10 lat temu, a to tylko 8. Z "historycznych" juz nazw to przypomnial mi sie w tym momencie PanAm. Ach to bylo otwarcie Polski na swiat - te ogromne samoloty przylatujace do kraju bez tankowania w Islandii, czy gdzies tam.( inne tez juz tak lataly? - nie pamietam). Ale dalej nie wiem jak nazywaly sie te male linie szwajcarskie ze znakiem czerwonego krzyza.
                      • staua Re: Air Canada 10.09.10, 20:13
                        Wtedy byl jeszcze Crossair, moze o to Ci chodzi (regionalna). No i Szwajcaria nadal ma Edelweiss (tania - pewnie nie to, bo logo to szarotka).
                        Tez lubilam i lubie szwajcarskie linie lotnicze. Ale lubie tez austriackie na przyklad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka