Dodaj do ulubionych

Niektórym pod rozwagę

25.11.10, 18:14
www.youtube.com/watch?v=T2iISWltdzc
Obserwuj wątek
    • inletka Re: Niektórym pod rozwagę 26.11.10, 18:19
      Rozwazylam, i mi sie nie chce.
    • staua Re: Niektórym pod rozwagę 26.11.10, 20:31
      No, juz dawno pisalam, ze mi sie nie chce na forum.
      • miskidomleka Re: Niektórym pod rozwagę 26.11.10, 21:15
        A ja już pisałem, że uważam to za niezbyt grzeczne dla czytających...

Nawiasem mówiąc, dziwi mnie zwłaszcza unikanie polskich liter przez Inletkę, zawsze taka jest patriotyczna i w ogóle, ale jak przyjdzie co do czego to naciśnięcie prawego Alta (czy Macowego odpowiednika) to za wiele.
        • staua Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 00:10
          Jak uprawiam powazna tworczosc (takze internetowa, jakies artykuliki na przyklad) to uzywam polskich liter, ale forum to dla mnie cos tak kompletnie bezwysilkowego, ze nie bede wciskac niczego (mam Maca i musialabym calej klawiatury uzywac inaczej), tym bardziej, ze nie sadze, by ktokolwiek (np. Ty) wysilal sie dla mnie. To raczej dbanie o wlasny wizerunek (i to we wlasnych oczach), niz szacunek dla czytelnika. Nic w tym zlego, ale tez nic specjalnie wspanialego.
          • miskidomleka Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 00:40
            staua napisała:

> Jak uprawiam powazna tworczosc (takze internetowa, jakies artykuliki na przykla
            > d) to uzywam polskich liter, ale forum to dla mnie cos tak kompletnie bezwysilk
            > owego, ze nie bede wciskac niczego (mam Maca i musialabym calej klawiatury uzyw
            > ac inaczej),

Ekhm, chyba przeczysz sama sobie :-). Chyba łatwiej przestawić się na używanie z polską (jeśli rzeczywiście na jabłku wymaga to jakiegoś wysiłku, a podobno to taki bezwysiłkowy komputer) raz na zawsze, niż inaczej pisać jedne teksty, a inaczej inne?

> tym bardziej, ze nie sadze, by ktokolwiek (np. Ty) wysilal sie dla
            > mnie.

Nie dla Ciebie osobiście, ale dla wszystkich czytających - używam prawego Alta tak samo jak staram się przed naciśnięciem "Wyślij" przejrzeć post pod kątem literówek czy niejasnych sformułowań.

>Nic w tym zlego, ale tez nic specjalnie wspanialego.

A kto mówi, że to wspaniałe? Z tego, że uważam że w towarzystwie nie wypada dłubać w nosie, nie należy wnioskować jakobym niedłubanie uważał za wspaniałe.
            • staua Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 01:26
              Absolutnie sobie nie przecze (chcialam napisac do Ciebie post w watku o witaminach, gdzie wydawalo mi sie, ze to Ty sobie przeczysz, tak a propos, ale mi sie odechcialo, to tez z lenistwa).
              Artykuly po polsku pisze na tyle rzadko, ze chce mi sie wysilac. Na forum pisze czesto, ale w wolnych chwilach i nie chce mi sie wysilac na forme. Po angielsku pisze ciagle, profesjonalnie i prywatnie, o wiele, wiele wiecej niz po polsku. Nie widze tu sprzecznosci.
              Na Macu to nie Alt i dana litera ang. tworza polski znak. Wysile sie teraz, polska klawiatura: "np. ę to nie e i Alt, tylko shift i klawisz z apostrofem."
              Piszac to, co po dwukropku, musialam pamietac, ze mam przestawione z i y oraz przecinek i kropke (i wszystko po prawej stronie klawiatury oraz to, co nad cyframi, jest inaczej).
              Moze, jakbym miala Alt, to by mi sie chcialo :-)
              • miskidomleka Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 02:53
                staua napisała:

> Absolutnie sobie nie przecze (chcialam napisac do Ciebie post w watku o witamin
                > ach, gdzie wydawalo mi sie, ze to Ty sobie przeczysz, tak a propos, ale mi sie
                > odechcialo, to tez z lenistwa).

Dawaj, dawaj!

> Na Macu to nie Alt i dana litera ang. tworza polski znak. Wysile sie teraz, pol
                > ska klawiatura: "np. ę to nie e i Alt, tylko shift i klawisz z apostrofem."
                > Piszac to, co po dwukropku, musialam pamietac, ze mam przestawione z i y oraz
                > przecinek i kropke (i wszystko po prawej stronie klawiatury oraz to, co nad cyf
                > rami, jest inaczej).

Więc na moje oko masz ustawioną niewłaściwą polską klawiaturę. Nigdy wprawdzie nie robiłem tego na Maku, ale widzę tu analogię z sytuacją na Windows (i nigdy nie słyszałem o konieczności używania takiej dziwnej polskiej klawiatury od makowego kumpla, a odbywaliśmy rozmowy z których by to raczej wyszło).

Otóż istnieje układ polskiej klawiatury zdefiniowany Polską Normą i on wygląda właśnie tak jak opisujesz: QWERTZ nie QWERTY (jak w niemieckiej), polskie znaki w dziwnych miejscach i w dodatku nie wiem jak się uzyskuje duże polskie litery, itd. Ten układ pochodzi z maszyn do pisania i prawie przez nikogo nie jest używany na komputerach. Na Windows nazywany jest on układem Polish (214) lub w starszych wersjach po prostu Polish.

Drugi układ, ten używany powszechnie, w którym polskie litery uzyskuje się przez prawy Alt + odpowiednia litera (x dla ź), znaki Y, Z i znaki nad cyframi są w tych samych miejscach co w angielskiej, w Windows nazywa się Polish (Programmers). Więc - jeśli chcesz - pogrzeb w swoim Maku, i jeśli znajdziesz drugi możliwy układ polskiej klawiatury, być może nazywający się Programmers, lub Pro, to może warto spróbować. Moim zdaniem jest nieporównanie wygodniej.

Polskie litery byś miała pod odpowiadającą literą angielską + któryś z "magicznych" klawiszy: option, czy jabłko, czy coś takiego. Coś mi się majaczy, że w porównaniu z windows odwrócone jest przyporządkowanie ż i ź do z i x, ale nie jestem pewien.

Nawiasem mówiąc w Windows jest jeszcze jedna metoda pisania polskich liter - poprzedzenie litery angielskiej tyldą (~). Na przykład wystukanie ~Z daje Ż. Jest to bardzo wkurzające jak się programuje w Matlabie, gdzie tylda jest znakiem negacji, więc próba zanegowania zmiennej np. o nazwie count produkuje urocze ćount zamiast ~count. Trzeba pamiętac o naciśnięciu spacji po tyldzie.
                • staua Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 03:13
                  Moze napisze przez weekend cos w tym watku o witaminach (ale nie oczekuj zbyt wiele; generalnie zgadzam sie z Toba, to byloby raczej takie droczenie sie troche).
                  Ja mam nowy system, klawiatura ma w nazwie tylko Polish (i tak samo mam ustawione wszystkie te klawiatury, rumunska jest jeszcze gorsza - ustawilam je po prostu wybierajac z International Input - sa tylko dwie, druga nazywa sie Polish Pro i prawde mowiac tej nie probowalam - zaraz sprawdze). Musze sama wygrzebac to, o czym piszesz, moi komputerowi koledzy z pracy nie uzywaja Macow... Option to Alt w Macu - jakbym miala uzywac tylko tego klawisza do polskich liter, to naprawde, kto wie... Wtedy specjalnie Ci oglosze :-)
                  Jak mieszkalam w Bazylei, ciagle uzywalam niemieckiej klawiatury i laptop tez mialam taki, wtedy sie nawet dosc do tego przyzwyczailam, ale juz teraz sie odzwyczailam po ponad siedmiu latach w tym kraju.
                  • staua hehe, Miski 27.11.10, 03:24
                    No i Polish Pro to ta prosta, z Alt/option i całą resztą klawiatury bez zmian. Nowa (ja po prostu przeniosłam sobie tamtą wersję, jak wiele innych ustawień ze starego laptopa i nie spróbowałam tej Pro). To teraz będę używać polskich znaków (Pewnie przez jakiś czas będę jeszcze się zapominać, albo mniej pisać). Prościzna :-) Ale fajnie.
                    Dzięki za to drążenie, inaczej bym do tego nie doszła!
                    • aniutek Re: hehe, Miski 27.11.10, 03:53
                      no to spróbuje i ja :)
                      zmieniłam sobie klawiature na polish pro i prosze bardzo, wciskam option i litere i mam ęążćśłó
                      Dziekuję, postaram się korzystać !
                      • skibunny Polish Pro 27.11.10, 15:36
                        mozecie mi napisac jak sie zmienia klawiature na polish pro na macu...?
                        tylko tak prostymi slowy...
                        • aniutek Re: Polish Pro 27.11.10, 20:17
                          napisze jak wroce do domu
                        • staua Re: Polish Pro 27.11.10, 22:21
                          W pasku na górze masz (prawdopodobnie) flage - pewnie amerykańską - to jest ustawienie języka.
                          Kliknij na tę flagę. Rozwinie Ci sie menu. Wybierz opcję na samym dole - "Open International". Jak Ci sie otworzy okno, to wybierz "Input Menu" i masz długą listę języków do wyboru. Możesz sobie zaznaczyć, jakie chcesz mieć w skrótach - te flagi będą Ci się pojawiały, jak naciśniesz na flagę w pasku. I wybierz "Polish Pro". Tyle. Naprawdę, nie mogę uwierzyć, że tego nie zrobiłam wcześniej.

Jak nie masz tej flagi w ogóle jako skrótu, to kliknij na jabłko, potem na "System Preferences", potem w oknie, w "Personal" wybierz "International" i dalej tak samo, jak wyżej.
                    • miskidomleka Re: hehe, Miski 27.11.10, 03:55
                      staua napisała:

> Dzięki za to drążenie, inaczej bym do tego nie doszła!

Miło mi, że się przydałem.
                      • damiri Re: hehe, Miski 27.11.10, 21:11
                        Przegoniłam lenia i pogrzebałam w necie. Znalazłam łatwe intrukcje jak ustawic to w Windows 7 i jak widać udało się :) Więc również dzięki Miski :)

Ale muszę przyznać, że używanie tego alt to jeden wielki pain in the $%^. Nie sądze, żebym z tego regularnie korzystała....
    • damiri Re: Niektórym pod rozwagę 26.11.10, 23:41
      U mnie prawy alt nic nie robi. To juz moj 3 komp w ciagu ostatnich 5 lat i na zadnym nie udawalo mi sie nigdy uzyskac polskich liter (z wyjatkiem using instert character w Wordzie ale to nie o to tu chyba chodzi). Dalam sobie spokoj.
      • miskidomleka Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 00:04
        damiri napisała:

> To juz moj 3 komp w ciagu ostatnich 5 lat i na z
        > adnym nie udawalo mi sie nigdy uzyskac polskich liter

A jaki masz system operacyjny?
        • edytkus Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 00:12
          > damiri napisała:
          >
          > > To juz moj 3 komp w ciagu ostatnich 5 lat i na z
          > > adnym nie udawalo mi sie nigdy uzyskac polskich liter

Na jaki język masz ustawiony komputer? Jeśli na inny niż polski to i alt nie pomoże ;)
          • damiri Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 00:25
            tak sie domyslam. Mam oczywiscie ustawiony angielski. Na tym kompie co padl, mialam XP i gdy ustawilam jezyk polski to wszystkie menu i komunikaty od systemu operacyjnego zaczely mi wyskakiwac po polsku co mnie niesamowicie irytowalo, bo musialm czasami sobie tlumaczyc na angielski zeby byc pewna na 100% o co chodzi. Nie zycze sobie aby komp "mowil" do mnie po polsku.
            • miskidomleka Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 00:34
              damiri napisała:

> tak sie domyslam.

Od wielu lat, we wszystkich komputerach w pracy i w domu mam angielski system (komunikaty, menu, itd) i ustawioną polską klawiaturę. Nie ma i nie było problemu na Windows XP, Vista, 7. Wcześniej (np. na 98) pewnie też działało, ale już nie pamiętam. Nie pojawiają się żadne komunikaty po polsku, a prawy Alt działa.
              • damiri Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 04:02
                > Od wielu lat, we wszystkich komputerach w pracy i w domu mam angielski system
                > (komunikaty, menu, itd) i ustawioną polską klawiaturę. Nie ma i nie było proble
                > mu na Windows XP, Vista, 7. Wcześniej (np. na 98) pewnie też działało, ale już
                > nie pamiętam. Nie pojawiają się żadne komunikaty po polsku, a prawy Alt działa.
                >

OK, moze cos nie tak ustawialam. Nigdy mi na tym specjalnie nie zalezalo wiec nie zglebialam tematu... Sprobuje jeszcze raz. A co to dokladnie jest polska klawiatura? Chyba nie chodzi o uklad klawiszy jak na dawnej polskiej maszynie do pisania? Zawsze sobie wyobrazalam, ze to znaczy, ze pewne kombinacje klawiszy produkuja pewne polskie znaki, ale moze sie upewnie zanim cos u siebie pozmieniam :)
                • miskidomleka Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 04:55
                  damiri napisała:

>A co to dokladnie jest polska kla
                  > wiatura? Chyba nie chodzi o uklad klawiszy jak na dawnej polskiej maszynie do p
                  > isania? Zawsze sobie wyobrazalam, ze to znaczy, ze pewne kombinacje klawiszy pr
                  > odukuja pewne polskie znaki, ale moze sie upewnie zanim cos u siebie pozmieniam

Tak jak pisałem wyżej do stauy, są dwa rodzaje polskiego układu: "zwykły" czy "214" który odpowiada maszynie do pisania i jest niewygodny, oraz "Programmers" (Windows)/"Pro" (Mac) gdzie wciskasz kombinację: Option(Mac) lub prawy Alt(Win) i litera np aceOL i dostajesz ąćęÓŁ.

Przepisy na zmianę dla Vista i 7 (a pod linkiem dla XP) masz tutaj:
                  www.polishnewsseattle.org/info/PolskieLitery.htm
                  Ja bym tylko ustawił "Default input language" na polski, a nie włączał za każdym razem ikonką, chyba, że z komputera korzysta ktoś, komu polska klawiatura będzie przeszkadzała. To się odnosi do osób używających prawego (a nie lewego) klawisza Alt do skrótów klawiaturowych, bo przy włączonej polskiej klawiaturze Programmers te skróty będą dostępne tylko z lewym Alt. Rzadko zdarzają się inne zaburzenia: w niektórych programach kropka z klawiatury numerycznej staje się przecinkiem, w inne zaczynają sprawdzać pisownię polską kiedy się pisze po angielsku. Wtedy trzeba już przełączać między klawiaturą EN a PL. Problem ze sprawdzaniem pisowni nie dotyczy MS Word, który jest na tyle inteligentny że rozpoznaje język po tym co piszemy, a nie którego układu klawiatury używamy.
            • staua Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 01:19
              Nie no, na kazdym komputerze mozna miec angielskie ustawienie systemu i jakakolwiek klawiature. Ja na przyklad na Macu mam standardowo w pasku na gorze skrot (flage) do amerykanskiej (default), polskiej, rumunskiej i rosyjskiej.
              Ale i tak mi sie nie chce :-) Patriotyczna nie jestem, fakt.
              Zreszta, fora internetowe rzadza sie specyficznymi prawami i w innych jezykach (jestem pewna tych, ktore wymienilam wyzej) tez nie pisze sie wedlug formalnych regul ortografii i gramatyki (po angielsku wiadomo, wszelkie skroty, zjadanie zaimkow osobowych, ktore normalnie sa konieczne; po rumunsku tez omija sie wszystkie ogonki i zamiast nich pisze sie fonetycznie, co jest moim zdaniem gorsze niz omijanie ich po prostu w polskim).
        • damiri Re: Niektórym pod rozwagę 27.11.10, 00:20
          jeden ma XP drugi Windows 7 a trzeci padl :)
    • sqtek Re: Niektórym pod rozwagę 28.11.10, 10:18
      Nie znosze linkow na forach :-) Ale domyslilam sie o co chodzi i mimo, ze mam uklad dla programmers to i tak liter nie bede uzywac. Nie chce mi sie i juz. Pisanie ma byc szybkie i latwe. Jak bede pisac tekst do jakiegos urzedu to bede uzywac. Piszac magisterke pisalam bardzo szybko ze znakami polskimi i wiem, ze szybko bym sie przestawila, tylko po co :-)
      • inletka Re: Niektórym pod rozwagę 28.11.10, 18:12
        sqtek napisała:
        ..................tylko po co :-)

Jak to po co? Miska prosi cię o to!
        • zyta2003 Re: Niektórym pod rozwagę 01.12.10, 01:35
          Nie bede uzywac polskiej czcionki, kiedy nie musze i prosze mnie nie zawstydzac i pouczac w tym zakresie. Dobrze?
          Zainstalowany w moim komputerz Windows7 ma oczywiscie polska czcionke, tylko ze bez litery "s" z kreseczka, - np. na ta litere zaczyna sie slowo "spioch".
          Osoba, ktora rowniez ma stosunkowo nowy komputer HP z zainstalowanym firmowo W7 i pierwsza to odkryla spedzila wiele godzin na rozmowie z reprezentantami firmy, z ktorymi rozmowa byla utrudniona ze wzgledu na ich kalkucko- mombajski akcent i niechec do zrozumienia o co chodzi. Wszak nie musza znac polskiego alfabetu, a wiec problemu a kombinacje ta uzyto prawdopodobnie do czego innego.
          A jak pisza do Was z Polski? Uzasadnione bylo dawniej zwrocenie uwagi, zeby nie pisali polska czcionka, bo sa to wtedy nie do odczytania robaczki. Moja przyjaciolka ma podobne uczulenie jak miska, wiec listy slala jako zalaczniki. Teraz od razu w emailu ma sliczne zakretasiki, przecineczki, kropeczki, juz da sie. Pozostali z Polski pisza tak jak ja. Czy mam im zwrocic uwage, zeby se poszukali programu? Nie, nie bede radzic.
          • myelegans Re: Niektórym pod rozwagę 03.12.10, 05:00
            Chyba nie bede rozwazac, musialabym sie nauczyc od nowa pisac na klawiaturze, a nie chce mi sie, nie lubie stukac dwoma palcami, patrzac na klawiature, wydajnosc by mi spadla, nie moglabym produkowac dlugich postow jak lubie, a krotkie mi nie wychodza, nie moglabym pisac po ciemku.
            Nawet nie zauwazam, czy i kiedy w tekscie sa polskie znaki.

Jak pisza do mnie z polski to polskie znaki na mojej Eudorze to sa nieczytelne robaczki.

Dzieki za poddanie do rozwagi. Rozwazylam.
          • miskidomleka Re: Niektórym pod rozwagę 03.12.10, 05:23
            zyta2003 napisała:

> Zainstalowany w moim komputerz Windows7 ma oczywiscie polska czcionke, tylko z
            > e bez litery "s" z kreseczka, - np. na ta litere zaczyna sie slowo "spioch".

myelegans napisała:

> Jak pisza do mnie z polski to polskie znaki na mojej Eudorze to sa nieczytelne
            > robaczki.

Macie jakieś zeszłowieczne problemy... ;-)
            • myelegans Re: Niektórym pod rozwagę 03.12.10, 15:14
              Kto mowi, ze problem? Dla mnie zaden :D
        • edytais Re: Niektórym pod rozwagę 10.12.10, 00:56
          Dzięki. Udało sie, ale moj alt jest w bardzo niewygodnym miejscu. Pisze mi sie 10x wolniej.
          • damiri Re: Niektórym pod rozwagę 10.12.10, 17:03
            odkad mam ta polska klawiature, na numerical keypad (ten z boku klawiatury) zamiast "." wyskakuje mi przecinek. Niby drobnostka ale poniewaz uzywam tej czesci klawiatury non stop do pracy, jest to dla mnie bardzo irytujace. Chyba odinstaluje polska klawiature. Te ogonki i kreseczki, ktorych nota bene i tak nie bede czesto uzywac, nie sa warte utraty kropki w krytycznym miejscu :)
            • miskidomleka Re: Niektórym pod rozwagę 10.12.10, 17:20
              damiri napisała:

> odkad mam ta polska klawiature, na numerical keypad (ten z boku klawiatury) zam
              > iast "." wyskakuje mi przecinek. Niby drobnostka ale poniewaz uzywam tej czesci
              > klawiatury non stop do pracy, jest to dla mnie bardzo irytujace. Chyba odinsta
              > luje polska klawiature.

Pisałem wyżej, że niektóre programy mają z tym problem. Excel na przykład nie ma.

Można nie odinstalowywać, a mieć dwie zainstalowane i przełączać w zależności od potrzeb.
              • zyta2003 Re: Niektórym pod rozwagę 12.12.10, 23:41
                A jak ktos nie ma takiej potrzeby....ducha, to nawet nie musi przelaczac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka