06.12.11, 00:45
Czy mozecie polecic jakis dobry (sprawdzony) odkurzacz? Moze byl juz taki temat, jesli tak to poprosze o link bo nie moge znalezc. Chodzi mi o jakis model "canister" i chyba wolalabym "bagless". Na dwoch poziomach mam drewniane podlogi ale na trzecim dywan. Do tej pory uzywalam tego www.supremehardware.com/servlet/the-37053/Electrolux-Oxygen-Canister-Vacuum/Detail ale od poczatku nienawidze go z namietnoscia. Kupa plastiku i nic wiecej. Wlasnie zapsula mi sie szczotka do dywanu wiec chce szybko kupic inny odkurzacz zanim maz wpadnie na pomysl zeby dokupic szczotke za ktora zaplaci tyle co za polowe nowego odkurzacza. Help...
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Odkurzacz 06.12.11, 02:36
      Ja mam juz trzeci (na przestrzeni kilkunastu lat) odkurzacz Kenmore (a moja siostra przez ten sam okres czasu ma wciaz ten sam, tez Kenmore). Jestem bardzo zadwolona z jakosci odkurzania (tez mam "mieszane" podlogi), jest zwrotny, lekki, ma rozne koncowki. Forma bagless jakos do mnie nie przemawia, moze jest wygodna ale i obrzydliwa (szczegolnie w odkurzaczach w ktorych pojemnik jest przezroczysty).
      • aniutek Re: Odkurzacz 06.12.11, 14:27
        mam miele neptun ( chyba, kolor morski) i jest to najlepszy dokurzacz jaki mialam do tej pory,lekki zwinny i odkurza bb dobrze, polecam !
        mam tez electrolux oxy - wiec wiem o czym mowisz, BTW w oxy b poprawilo ssanie wymiana torebek na hypo alergic etc ale generalnie to jest g nie odkurzacz i tylko czekam az sie kompletnie zepsuje, na razie na zeslaniu na dzialce.
        • lilazw Re: Odkurzacz 06.12.11, 15:31
          Szkoda, ze nie mam dzialki :( Musze wybrac sie do sklepu zeby ten Miele wyprobowac. Dzieki :)
      • lilazw Re: Odkurzacz 06.12.11, 14:28
        A jaki masz model? Zastanawiam sie nad "bagless" poniewaz moj odkurzacz ciagnie w miare dobrze tylko po zmianie worka ale przeciez nie moge go wymieniac przy kazdym odkurzaniu :(
        • zochama Re: Odkurzacz 06.12.11, 15:56
          lilazw ja tez mam taki odkurzacz jak ty i tego go nie lubie, co prawda dobrze odkurza ale dla mnie za ciezki, do szybkiego odkurzania mam bezprzewodowy ale wiadomo ze ssanie ma slabsze niz te przewodowe :) ten kenmore jest lekki moze troche gorzej ciagnie od tego naszego :)
        • edytkus Re: Odkurzacz 06.12.11, 17:32
          lilazw napisała:

> A jaki masz model?

mam ten, ze szczotka obracajaca sie o prawie 360 stopni (musialam sie do niej przyzwyczaic, teraz doceniam przydatnosc), ale modele i kolory i tak zmieniaja sie co roku.
          • edytkus Re: Odkurzacz 06.12.11, 17:35
            na marginesie: moj ma dwa lata, nie mam z nim zadnych z problemow przytoczonych w reviews.
            • edytkus Re: Odkurzacz 06.12.11, 17:36
              i jeszcze jedno ;), pojechalam wtedy do sklepu z zamiarem kupienia odkurzacza Dyson, ale gdy zobaczylam ten przezroczysty pojemnik wypelniony sklepowym brudem... do dzis mnie skreca :O
              • jaga_nj Re: Odkurzacz 06.12.11, 20:38
                Mam miele capricorn i zgadzam sie z Aniutkiem, ze jest to najlepszy odkurzac na swiecie. Smiem twierdzic, ze nawet lepszy od central vac.
                • edytkus Re: Odkurzacz 07.12.11, 02:35
                  Odkurzacz za tysiac dolarow?!!! Ja lubie porzadek ale nawet piecset to przesada jesli sam nie odkurza, przestawia mebli, oproznia sie i nie podspiewuje przy tym ;)
                  • jaga_nj Re: Odkurzacz 07.12.11, 19:59
                    edytkus napisała:

> Odkurzacz za tysiac dolarow?!!! Ja lubie porzadek ale nawet piecset to przesada
                    > jesli sam nie odkurza, przestawia mebli, oproznia sie i nie podspiewuje przy t
                    > ym ;)
                    >

Sniadania do lozka tez nie podaje a chcialabym;). Tak juz mam ,ze lubie inwestowac w porzadne rzeczy. Zamiast ilus tam odkurzaczy mam jeden;)
    • marekatlanta71 Re: Odkurzacz 06.12.11, 21:31
      Pewnie się będziecie śmiały, ale ja mam 7 odkurzaczy w domu - cztery Roomby i trzy zwykłe, z czego dwa Sharpa i jeden LG. W sumie to na przestrzeni lat najlepiej sprawdził się Sharp - najstarszy ma kilkanaście lat i nadal chodzi jak burza. LG to nowy nabytek, bo chciałem taki bez torebek (zdobycie torebek do Sharpa to poważne zadanie internetowe). Pierwotnie został zakupiony Dyson, ale miał strasznie krótki kabel + wydawał się bardzo delikatny w dotyku (drugiego dnia już mu sie cośtam złamało). Więc zamiast Dysona kupiłem LG który ma poza brakiem torebek kompresor syfu - można dłużej odkurzać zanim jest pełny. Roomby to osobna historia - jak mają nowe baterie to są bardzo przydatnymi urządzeniami, ale baterie szybko się zużywają i co kilka miesięcy (roomby serii 4xx/Discovery) lub raz w roku (Roomby serii 5xx) trzeba kupować nową. I jak się policzy wydatki na baterię to eksploatacja tych robotów jest kosztowna. W związku z czym obecnie tylko jedna jest na chodzie i robi codzienne odkurzanie, a reszta czeka na nowe baterie. Sharpy zostały oddelegowane zaś do odkurzania garażu, patio i samochodów. LG dzielnie sobie daje radę z kudłami kota, ale co jakiś czas się zatyka i trzeba go czyścić.

Podsumowując:
      - zdecydowanie nie Dyson
      - beztorebkowy jest OK, ale z kompresorem syfu. Bez kompresora nie da się odkurzyć domu na raz
      - Roomba tak, ale poza wysokim kosztem zakupu trzeba uważać na spore koszty eksploatacji
      • go-jab Re: Odkurzacz 07.12.11, 04:26
        warto kupic rumbe w costco - i przed uplywem roku oddac/wymienic... maja tam bardzo "ludzka" i "przyjazna" return policy, wiec trudnosci nie robia...
    • gatta_gatta Re: Odkurzacz 06.12.11, 23:37
      z sentymentu do mojego warszawskiego Mulinexa kupilismy podobnego elektroluxa do tego co zalinkowalas ale przed uplywem miesiaca powedrowal z powrotem do sklepu. niby niewielki ale straszna landara zupelnie niezwrotny, tez go nienawidzilam od pierwszego odkurzania.
      teraz mamy Dysona i odkurzanie to czysta przyjemnosc (he he), solidnie wykonanany, zwrotny, super ssanie i nie trzeba pieprzyc sie z tymi obrzydliwymi wymiennymi workami (bleeh).
      • aniutek Re: Odkurzacz 07.12.11, 03:26
        a ma ktos to? mint
        www.amazon.com/Evolution-Robotics-Automatic-Cleaner-4200/dp/B00408PCEW
        chce od mikolaja dostac ale nie wiem.....
        • skibunny Re: Odkurzacz 07.12.11, 03:36
          ja mam Miele Polaris, do ktorego pasuje Miele Hepa filtr...(oryginalny filtr jest normalny, ale hepa pasuje wymiarami i mozna poprostu zmienic)
          dobry dla alergikow
          b. dobry odkurzacz...
    • lilazw Re: Odkurzacz 07.12.11, 16:11
      Ja tez mam cztery odkurzacze ale niestety zaden nie spelnia swojej roli :( Kiedys robilo sie porzadne rzeczy a teraz niestety samo badziewie. $1200 to troche duzo za odkurzacz ale z drugiej strony jak policze ile wydalam na te cztery to rownie dobrze moglam kupic ten Miele. Moze na swieta beda mieli jakas przecene.
      • 4me1 Re: Odkurzacz 07.12.11, 22:49
        Miele sa super, wlasnie jak sie policzy cene kilku odkurzaczy na przestrzeni kilku lat,to wyjdzie,ze Miele moze jest i tanszy? Lekki, super zwrotny,super ciagnie. Ja mam, brat, rodzice od wielu,wielu lat i dziala bez zarzutu. Wart ceny!
        • aniutek Re: Odkurzacz 08.12.11, 01:00
          wyszlam z tego samego zalozenia, przy ktoryms tam z kolei odkurzaczu. Miele mam juz chyba 4 rok i mam spokoj, juz nie szukam lepszego.
    • beatamc Re: Odkurzacz 08.12.11, 17:45
      mamy bissell digipro 6 lat. Zadnych usterek. Kupioy za ok 150. Przeszedl remonty, zapylenia, 3 grubasne welniane liniejace przez miesiac dywany i dalej dziala. Brakuje mi w nim tylko mniejszej koncowki, ale pewnie w necie bym znalazla.
      • zyta2003 Re: Odkurzacz 09.12.11, 01:07
        Przeczytalam odkurzajacy watek. Najbardziej zdumial mnie marekA, ktory posiada na stanie 7 odkurzaczy. Poniewaz nie moge pochwalic sie stosownym odkurzaczem, pochwale sie anegdota odkurzaczowa. Opowiadal mi moj znajomy, ktory pracuje jako kierowca ( zreszta nie jeden) u bogatego malzenstwa na LI. Tak sa bogaci, ze zatrudniaja ekipe, ktora dwa razy dziennie przyjezdza odstraszac sr....ce na hektary trawnikow ptaki, w zwiazku z tym stac ich tylko na trzy odkurzacze, ktore jednak zaopatrzone sa w naklejki: Kasia, Gosia i Wiesia - bo tak nazywaja sie trzy hauskeeperki pracujace non-stop.
        • aniutek Re: Odkurzacz 18.02.12, 04:14
          ja mam nasrane na punkcie czystych podlog, kurzu ( niesttey, wiem jak to upierdliwe, ale coz kazdy ma swego jobla) mam rowniez w domu ( niestety) dwa psy i dlaetgo niezbedny jest odkurzacz ssacy jak samolot odrzutowy ;)
          to tak k woli wyjasnienia rozpusty odkurzaczowej
          • edytkus Re: Odkurzacz 18.02.12, 16:49
            i tak bez swiffera sie nie obejdzie ;) Tania rzecz a cieszy LOL
            • edytkus Re: Odkurzacz 18.02.12, 17:10
              ja tez wyjasnie ze moje poprzednie Kenmore szybko sie psuly, tak samo jak zelazka i cale mnostwo gadzetow, z pwoodu wadliwej instalacji elektr. w domu w ktory mieszkalam. Od czasu zmiany miejsca zamieszkania czyli prawie od czterech lat nic mi sie nie zepsulo :)

Na Amazon znalazlam ciekawa recenzje porownujaca odkurzacz Kenmore (ktorego moj brat uzywa jako utility vacuum! przy kilkuletnim remoncie) z Miele Capricorn:

3.0 out of 5 stars Expected More, January 11, 2012
              By KathyK - See all my reviews
              This review is from: Miele S5981 Capricorn with SEB-236 Power brush
              Let me start by saying I have 2 dogs and 3 cats currently and have always had pets so have always owned quality vacuum cleaners. My mom always had a good vacuum so that's what I'm used to. I have no problem shelling out the money for a product that lives up to it's supposed reputation. I am amazed that they had the nerve to charge what they did for this vacuum which I would rate as one of the worst I have used. Previously I owned a Kenmore Progressive top of the line model which cost less than half as this and worked much better for over a decade. First let me say the nice things - 6 power levels is very helpful and I use them all, the bags and HEPA are an allergy sufferers dream come true but very pricey. It's light weight. Bare floor tool pivots nicely and makes it easy to get under couches, beds, etc. Now let me say where it falls short - cheap plastic lid over tool storage, plastic wand instead of metal, poorly designed bare floor brush (large opening causes too much suction to be lost and seeing as most canister buyers have mostly hard surfaces I suggest to Miele they get a new engineer who actually vacuums their own home with bare floors - a good suction test - any good vacuum should suck up a dime off the floor - not happening), short hose means you can't properly clean ceiling crevices unless you have no furniture and are directly under the spot you want to clean, short hose also means when you pull the vacuum near you watch out you don't break your own ankle when it hits you, the hose is also very stiff and lacks flexibility, the power cord is too short so you have to constantly move plugs, and the bags are tiny - I fill 1 per week because of pets and vacuuming every day as opposed to my old vacuum that took 3 or 4 weeks to fill. At $19 for a box of 4 that's a bit pricey. When I purchased this vacuum I expected it to be a higher quality than the model I was retiring but I was sorely mistaken. The current Kenmore models selling at $700 and less are actually better than this vacuum. I guess the 5 star reviews are from people who haven't had the pleasure of owning high end quality models before this one. I think it's time to go to my local Aerus dealer which is who makes the original electrolux (the name was sold to Eureka so don't think that electrolux in the stores is the real deal). Sorry Miele but for $1200+ this model should be much better than it is.
    • vacumcleaner Re: Odkurzacz 25.10.21, 07:12
      There are a lot of vacuum cleaner on the market but the Findbestvacuums.com has the best quality vacuum cleaners its Black & Decker BDH2000PL MAX Review 2021 findbestvacuums.com/black-decker-bdh2000pl-review/ having the best work quality there is no other vacuum cleaner compete its vacuum cleaner for more detail please visit the findbestvacuums.com page thanks

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka