IP: *.240.81.adsl.skynet.be 06.02.05, 08:56
Brukselka raz jeszcze...

1/ po mediolansku:
ugotowana zapiekac posypana parmezanem i wiorkami masla.

2/po francusku:
ugotowana wymieszac z sosem z pieczeni.

3/ zapiekana w sosie Mornay:
ugotawana zapiekac w w w/w sosie /beszamel wymieszany z tartym serem/ i
posypanym serem i tarta bulka.

4/ po flamandzku purée z brukselki i ziemniakow:
3/4 kg ugotowanej i zmiksowanej brukselki wymieszac z 1/4 kg purée z
ziemniakow, doprawic sola, pieprzem, galka musz., maslem, ew. smietana.
Dodawac do bialych mies i ryb.

Smacznego !
Obserwuj wątek
    • monia_77 Re: Brukselka 10.02.05, 11:31
      Ja brukselke kocham w kazdej postacie i zaintrygowalo mnie to puree z brukselki
      i ziemniakow.

      Moja ulubiona wersja to brukselka w sosie smietanowym z duuzym dodatkiem
      tymianku. Sosik moge wrecz zlizywac z talerza ;-) Zapiekana pod serem czy jako
      dodatek do zapiekanek makaronowych tez spisuje sie dzielnie.

      Aha bardzo lubie zapiekanke z brukselki, kielbasy, cebuli, ziemniakow i jablek
      w beszamelu. Naprawde te jablka pieknie sie komponuja z brukselka. Wszystkie
      warstwy uklada sie cienko pokrojone (brukselka i ziemniaki podgotowane) a na
      warstwe brukselki jablko i cebula duszona.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka