Dodaj do ulubionych

plastikowe torebki

22.12.05, 12:24
jak wygląda sprawa plastikowych torebek w Stanach?
w Polsce dostajesz je w każdym sklepie, przy każdych zakupach. moim zdaniem
jest niepotrzebna nadprodukcja plastikowych smieci.
czy możecie opisać na forum:

Plastik - STOP

jak to wygląda u Was?

pozdrawiaM.
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: plastikowe torebki 22.12.05, 13:36
      Jest okropnie - w sklepach pakuja zakupy za ciebie i uwazaja ze nalezy kazdy
      produkt do osobnej reklamowki wlozyc. Wiec przychodzi sie do domu z 20
      reklamowkami po zakupach. W niektorych sklepach mozna zarzadac zeby uzywali
      papierowych torebek i zeby pakowali ile sie da do kazdej, ale patrza jak na
      szalenca. Do tego recycling u mnie nie przyjmuje torebek plastikowych (nie wiem
      dlaczego).
      • tamsin Re: plastikowe torebki 22.12.05, 16:01
        u nas w Stop @ Shop ustawili dwa pojemniki na stare plastikowe torebki,
        osobiscie to jeszcze nie widzialam osoby ktora by przyszla do sklepu i zaczela
        od wyrzucenia do tego pojemnika czegokolwiek, ale moze i to juz dziala.
        • marekatlanta71 Re: plastikowe torebki 22.12.05, 16:45
          U nas Publix, Wal-Mart i Kroger tez to maja, ale nie widzialem jeszcze zeby ktos
          cos tam wrzucal.
    • ertes Re: plastikowe torebki 22.12.05, 17:03
      Smiecie sa sortowane po zebraniu i plastik jest oddzielany od odpadkow
      organicznych. Ale na pewno ilosc smieci jaka produkujemy jest ogromna.

A dlaczego torebki plastikowe tak cie zainteresowaly?
      • sondra Re: plastikowe torebki 22.12.05, 19:20
        ertes napisał:

> A dlaczego torebki plastikowe tak cie zainteresowaly?

Autorka najwyraźniej interesuje się ekologią :-).

U nas (MA) w szeregu sklepów (np. Whole Foods, Trader Joe's) pakują zakupy w solidne papierowe torby
        z uszami - tak solidne, że zastanawiam się, czy to rzeczywiście dużo lepsze dla środowiska niż plastik.
        Ale przynajmniej można potem używać tych toreb do innych celów, np. na "yard waste". Oferują też
        plastik, ale większość klientow wybiera papierowe. W moim lokalnym Whole Foods są też pojemniki na
        torby plastikowe i dużo ludzi je tam wrzuca. Miasto ma sprawny recycling: szklo, plastik, papier.
        Teoretycznie nie wolno wyrzucać "recyklowalnych" odpadków ze zwyczajnymi śmieciami i miasto może
        odmówić ich zabrania. Poza tym przerabiają yard waste na kompost, który można dostać od miasta za
        darmo.

W większości innych sklepów (z ubraniem i in. drobiazgami) pakują w torby papierowe zamiast plastiku.
    • allabreve Re: plastikowe torebki 23.12.05, 06:51
      A u mnie potrafia pakowac JEDNA butelke coca-coli w DWIE rekalmowki. Paranoja.
      Zazwyczaj prosze o nie pakowanie zakupow w torecki tylko luzem do koszyka,
      natepnie wrzucam do kartonu, ktory mam w bagazniku :) Potem wszystko do domku i
      tym oto sposobem umikam zbednych plastikow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka