Dodaj do ulubionych

Pytanie o Polski Paszport

09.06.06, 01:00
Tak mi sie nasunelo w zwiazku z biletami do PL.
CZy wy jezdzicie do PL z polskim paszportem? CZy sa jakies problemy, jezeli
sie go nie ma? Moga nie wpuscic? wypuscic?
Cos tam gadaja ludzie o roznych "pulapkach" ale czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • triskell Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 01:11
      Ja jeżdżę na polskim (i w grudniu będę nowy wyrabiać), ale z tego co wiem, nie
      powinnaś mieć żadnych problemów. Cały wątek o "pułapce" na forum USA i Kanada
      był dla mnie mocno niejasny (zwłaszcza, że szybko się przerodził w wymianę
      inwektyw), ale zrozumiałam z niego tyle, że _faktyczny_ problem mogłby być,
      gdyby Polska (w odwecie za wizy do Stanów) wprowadziła dla Amerykanów wizy do
      Polski. Ale tak się nie stało i teraz jest to coraz mniej prawdopodobne.
      • aneta05 Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 02:05
        zawsze podrozowalismy na 2 paszportach to znaczy przy wylocie stad pokazywalismy
        amerykanski a przy wlocie do PL - polski. W tym roku ja tez biore 2 ale M poleci
        tylko na amerykanskim bo polski stracil waznosc. Jakos nie obawiam sie zadnych
        problemow bo slyszalam, ze teraz jest juz "normalnie" i panowie celnicy nie
        czepiaja sie jak dawniej. Napisze jak bylo po powrocie (dopiero w sierpniu.)
        • ania_2000 Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 02:10
          Troche nie uscislilam pytania - do tej pory jezdzilam tez jak ty Aneta, przy
          wjezdzie amerykanski - a przy wyjezdzie polski. Teraz moj polski jest niewazny.
          Wiec go nie pokaze. Ciekawe, czy moga byc jakies problemy? Wyrabiac polskiego
          paszportu w PL nie bede miala czasu - czy wiec mam sie zabierac za to tutaj?
          teraz?
          • aneta05 Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 02:16
            my z M postanowilismy zaryzykowac i on bierze tylko amerykanski ( no moze wezmie
            polski juz nie wazny, ale i tak pewnie go pokaze dobiero jak jakas awantura
            bedzie.)My lecimy w polowie lipca i nawet nie mam sily isc teraz do polskiego
            konsulatu i zalatwiac to wszystko...
            • ania_2000 Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 02:18
              Ok - to czekam na twoje relacje z pierwszej reki po powrocie:)
              • aneta05 Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 02:27
                nie ma sprawy, dodam, ze my ladujemy w Krakowie a wylatujemy z Warszawy wiec
                bede miala doswiadczenie z 2 miejsc...
                • tamsin Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 03:22
                  nie ma problemow - moj brat z synem byli w zeszlym roku na tydzien. Wrocili bez
                  problemu, nitk ich nie zatrzymywal. obydwoje pojechali tylko na amerykanskich
                  paszportach, polskich w ogole nie mieli.
    • ertes Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 03:17
      Ania, byly problemy pod koniec lat 90-tych gdy idiotom cos odbilo i nie
      wypuscili kilku osob. Treaz jest juz ok.
      W pazdzierniku 2004 specjalnie przy wjezdzie na Okecie pokazalem kanadyjski i
      bylo bez problemu. Tak samo przy wyjezdzie: tylko kanadyjski i rowniez zadnych
      problemow.
      • zyta2003 Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 03:49
        Ja bylam w zeszlym roku w sierpniu i szczescia nie mialam. Pokazalam
        amerykanski, zazadal pan polski. Powiedzialam, ze nie mam, wymiana zdan, wezwal
        wyzszego hierarchia, tamten zaczal cos spisywac, szukac i wyciagnelam
        grzecznie - polski niewazny, bylo to w porzadku. Dla pokazania nam kto tu
        rzadzi towarzyszaca mi osobe z zielona karta spisano dokladnie do kogo jedzie
        i jak dlugo ma zamiar przebywac w Polsce. Przy wyjezdzie znow powtorzylam
        sztuczke z amerykanskim paszportem, tym razem pani byla tak policyjna, ze bez
        wzywania zwierzchnika pokazalam niewazny polski. Tez starczyl, przysiegam, ze
        tak bylo. Moze kanadyjskie papiery traktuja inaczej, a moze zalezy to od
        humoru? A moze inni nie maja takiego polskiego wygladu jak ja?
        • aneta05 Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 03:52
          to chyba faktycznie mialas pecha bo moi tesciowie lecieli ostatnio na
          amerykanskim i wszystko bylo OK
        • edytkus Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 04:35
          zyta2003 napisała:

Kiedys na edziecku dziewczyny pisaly ze moga sie pzyczepic jesli w jednej rodzinie podrozujacy razem
          czlonkowie okazuja rozne paszporty.
        • ertes Re: Pytanie o Polski Paszport 09.06.06, 04:47
          Coz, to niestety swiadczy ze jak zwykle z polskimi burakami na granicy to
          loteria :(
          Myslalem ze sie cos zmienilo na lepsze ale buractwa i chamstwa tak latwo sie nie
          wypleni.
          • edytkus Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 00:45
            ertes napisał:

> Myslalem ze sie cos zmienilo na lepsze ale buractwa i chamstwa tak latwo sie ni
            > e
            > wypleni.

To nie chamstwo a przepisy oraz oznaka suwerennosci danego kraju. Szkoda tylko ze nie daje sie
            obywatelom praktycznej mozliwosci zrezygnowania z obywatelstwa przy czym droga do paszportu jest
            tak dluga i kosztowna.
        • claudia207 Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 00:04
          Lecialam do Polski 3 lata temu na amerykanskim paszporcie i nikt sie nie
          przyczepil. Jednak niewazny polski trzymalam pod reka na wszelki wypadek.
          Zamieszania troche bylo ze wgladu na nazwisko. Paszport amerykanski wyrobiony na
          panienskie a na ostatniej stronie wpisane jest mezowskie.
          • kaja7 claudia207 12.06.06, 17:14
            Czy to znaczy ze mialas paszport amerykanski na nazwisko panienskie a bilet na
            jakie nazwisko? Jak to na ostatniej str nazwisko meza?
            • claudia207 Re: claudia207 12.06.06, 21:06
              Amerykanski paszport byl wyrobiony przed slubem dlatego przy zdjeciu mam
              panienskie nazwisko. Amerykanskie urzady nie wymieniaja paszportu na nowy przy
              zmianie nazwiska, tylko wpisuja adnotacje na ostatniej stronie. Bilet mialam na
              na nazwisko po mezu i kazdemu urzednikowi musialam tlumaczyc, ze aktualne
              nazwisko jest wpisane w innym miejscu.
    • corrina Re: Pytanie o Polski Paszport 11.06.06, 14:16
      musze was zmartwic znowu sie to zaczyna,nie wiem na pewno czy juz to jest
      zatwierdzone ale przy wyjezdzie musicie miec polski ,lepiej zadzonic do
      konsulatu,polska potzebuje miec na papierze duzo glow-chodzi o dotacje z unii
      • agniecha_r Re: Pytanie o Polski Paszport 11.06.06, 15:42
        Przyznam, ze zupelnie tego nie rozumiem...przeciez to nie ich interes jakim
        paszportem ktos sie posluguje. Jezeli ktos chce podrozowac jako obywatel
        amerykanski to co komu do tego?
      • ertes Uwaga! 11.06.06, 16:58
        Mamy trolla z forum Polonia: corrina

A po drugie nie wypisuj nam tutaj bzdur i glupot ktore nie sa niczym poparte.
        Po trzecie nie w ten sposob sie liczy ile osob mieszka w danym kraju.
        • corrina Re:pesel 11.06.06, 21:43
          a wlasnie sie liczy,bo musisz miec pesel do paszportu no i zadzwon do konsulatu
          u mnie w montrealu juz o tym wiedza
          • ertes Re:pesel 11.06.06, 22:13
            Alez oczywiscie ze krowy maja skrzydla.
    • kasiasmom Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 01:04
      W listopadzie 2004 roku lecialam do Polski z trojka dzieci - wszyscy z
      amerykanskimi paszportami i zadnych problemow. Moj polski paszport stracil
      waznosc w 2002, (a moje dzieci nigdy takowych nie mialy) i nawet do glowy mi
      nie przyszlo wziac go ze soba. Mysle, ze wiele zalezy od tego, na kogo sie
      trafi... A w ogole, skad celnicy wiedza, ze jestes pierwszego pokolenia
      Amerykanka i polski paszport powinnas miec, a nie np drugiego???-
      • edytkus Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 01:09
        kasiasmom napisała:

>A w ogole, skad celnicy wiedza, ze jestes pierwszego pokolenia
        > Amerykanka i polski paszport powinnas miec, a nie np drugiego???-

pewnie z tego samego zrodla co urzednicy ktorzy wiedzieli ze rodzice mego meza urodzili sie w Polsce
        gdy wyrabialam sobie polski paszport i na tej podstawie uparli sie na polska wersje nazwiska
        • zyta2003 Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 18:13
          to ja tylko mialam takiego pecha, ze w sierpniu 2005 roku czepiali sie mnie o
          polski paszport przy przylocie - na lotnisku w W-wie, i przy wylocie na
          lotnisku w Krakowie. Towarzyszacy mi chlopiec urodzony w NY, ktorego nazwisko
          nie brzmi po polsku, imie tez, mowiacy specjalnie tylko po angielsku musial
          rowniez pokazac polski paszport. Mial, a jak pisalam trzecia osobe z zielona
          karta- dorosla - spisali gdzie ma zamiar przebywac w Polsce i jak dlugo. Nie
          watpie, ze w celach wychowawczych, zeby nie dyskutowac na temat potrzeby
          okazywania polskiego paszportu. Wracalam do USA sama, czyli inne okolicznosci i
          znow im sie nie podobalam.
          Opowiem historyjke znajomego: ze strony rodzicow trzecie i czwarte pokolenie
          z Polski . Nazywa sie dajmy na to Kowalczyk, (inaczej, ale jeszcze bardziej
          trudno po polsku), tylko jedna jego babka znala jezyk polski - ojciec
          zna: "syr" i "podzies potancowac?". Kilka dni po nas lecial pierwszy raz w
          zyciu do Polski i tez zadano od niego polskiego paszportu. Fakt, ze latwiej
          sie z tego wycofano. To co nam sie wydaje logiczne niekoniecznie jest takie dla
          urzednikow.
          • edytkus Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 18:23
            zyta2003 napisała:

>
            > Opowiem historyjke znajomego: ze strony rodzicow trzecie i czwarte pokolenie
            > z Polski ...

Zasada ze wystarczy ze jedno z rodzicow jest Polakiem aby byc uznanym za obywatela Polski jest do
            d... Skoro ja jestem Polka moje dziecko jest automatycznie uznane za Polke, tym samym jej dziecko
            bedzie Polakiem, a tym samym jego dziecko tez, i tak z pokolenia na pokolenie, bez konca, gdzie tu
            sens?!
            • ania_2000 Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 18:28
              edytkus napisała:

> zyta2003 napisała:
              >
              > >
              > > Opowiem historyjke znajomego: ze strony rodzicow trzecie i czwarte pokol
              > enie
              > > z Polski ...
              >
              > Zasada ze wystarczy ze jedno z rodzicow jest Polakiem aby byc uznanym za
              obywat
              > ela Polski jest do
              > d... Skoro ja jestem Polka moje dziecko jest automatycznie uznane za Polke, ty
              > m samym jej dziecko
              > bedzie Polakiem, a tym samym jego dziecko tez, i tak z pokolenia na
              pokolenie,
              > bez konca, gdzie tu
              > sens?!

dobre:))))) co za bzdury/ boszesz...paragraf22
              no chyba, ze masz niepolsko brzmiace nazwisko:)))

swoja droga - czy jak np Barbara Mikulski (senator z MD) - przyjedzie od PL to
              tez od niej zazadaja polskiego paszportu? w koncu nie tylko nazwisko ale i imie
              ma typowe..
            • ertes Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 20:54
              edytkus napisała:
              > gdzie tu
              > sens?!

Jak kto gdzie sens? Za kilkadziesiat/kilkaset lat wszyscy na swiecie beda Polakami.
          • tamsin Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 19:05
            no a jakby nie mial tego polskiego paszportu to co? do wiezienia? nie
            wypuszcza, postrasza, czy jak? moj bratanek nie umie w ogole mowic po polsku,
            pojechal ze swoim ojcem do Polski - obydwoje na amerykanskich paszportach,
            polskich w ogole nie maja (chyba ze te z PRL co sie skonczyly prawie 20 lat
            temu), za dwa tygodnie mial sie stawic na drill bo jest w rezerwie us army,
            ciekawe co rzad amerykanski powiedzialby na zatrzymanie ich zolnierza? Jakos
            sie ani nie bali tego zatrzymania ani ich nikt o zadne polskie paszporty nie
            wypytywal, wiec o co tutaj chodzi???
            • edytkus Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 19:30
              tamsin napisała:

> > ciekawe co rzad amerykanski powiedzialby na zatrzymanie ich zolnierza?

Zgodnie z art. 141 § 1 Kodeksu karnego (KK), kto, będąc obywatelem polskim, przyjmuje bez zgody
              właściwego organu obowiązki wojskowe w obcym wojsku lub w obcej organizacji wojskowej, podlega
              karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. Jakkolwiek przyjęcie obowiązków wojskowych w
              obcym wojsku przez obywatela polskiego stanowi przestępstwo, to polski kodeks karny przewiduje od
              tej zasady wyjątek. Stosownie do art. 141 § 3 KK nie popełnia przestępstwa określonego w § 1,
              obywatel polski będący równocześnie obywatelem innego państwa, jeżeli zamieszkuje na jego
              terytorium i pełni tam służbę wojskową.
              www.poradarawna.pl
              • tamsin Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 19:42
                uff pot z glowy otarlam :-) ale o paszporcie nic nie mowia, tylko o karze i
                wybawieniu ;-)
                • tamsin Re: Pytanie o Polski Paszport 12.06.06, 19:57
                  cholera! mialo byc z czola!!!!
    • ertes Z ostatniej chwili 13.06.06, 06:09
      Dzisiaj moja zona wlasnie wrocila z Polski. Rano gdy odprawiala sie na Okeciu
      pokazala paszport kanadyjski na co zostala poproszona o pokazanie polskiego.
      Przy wjezdzie 1 czerwca pokazala kanadyjski i bylo bez problemu.
      • ania_2000 Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 18:45
        Dzieki za info z "pierwszej reki" -
        juz sama nie wiem co robic - jechac ze starym, nieakutalnym czy wyrabiac nowy -
        na co zupelnie nie mam ani ochoty ani checi...
        najlepiej nie jechac:) niech rodzina przyjezdza - instead:)

• tamsin Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:12
          ale w dalszym ciagu nie wiem, co sie stanie gdy polskiego paszportu sie nie ma.
          Nie wypuszcza? a skad niby wiedza czy akturat tej osobie sie nie udalo i nie ma
          juz obywatelstwa polskiego? swistek na to tez trzeba pokazac?
          • ania_2000 Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:15
            wiecie co - przeczytalam na stronie polskiej ambasady, ze obywatele innych
            krajow moga wjechac do PL bez wizy (do 3 miesiecy).
            czyli jezeli nie przekroczysz tego terminu - to moga ci, ze sie tak wyraze,
            skoczyc.

www.polandembassy.org/Links/consular/Visas.htm
            I. GENERAL INFORMATION

· Aliens may cross the border of the Republic of Poland if they hold a
            valid passport (other travel document recognized by Polish authorities) and an
            appropriate visa. Visa requirement was waived for citizens of some countries
            (see list below). The passport validity must exceed the required date of
            departure from Poland by at least 3 months.

· An alien entering the territory of the Republic of Poland must prove
            upon the request of the border authority that he/she has the means (including
            funds) necessary to cover the costs of his/her entry into, transit through,
            stay and departure from the territory of the Republic of Poland and the
            permission to enter another state or to return to his/her country of origin, if
            such permission is required.

· An alien entering Poland must possess sufficient funds (at least 300
            zlotys per day) to cover medical expenses (or a valid insurance policy or
            official invitation is acceptable instead) and 100 zlotys per day for
            accommodation and sustenance.

· In accordance with the provisions of law, the Polish border guard has
            the sole authority to admit an alien into the territory of the Republic of
            Poland at the port of entry. This rule pertains to both aliens traveling on
            passports only, when no visa is required on the basis of bilateral agreements,
            and those to whom a visa had been issued at a Polish consular post abroad.

US Citizens can travel to Poland for tourism and business for up to 90 days
            without visa. Work and residence visas for U.S. citizens are free of charge.

• ania_2000 Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:16
              chociaz...

"In accordance with the provisions of law, the Polish border guard has
              the sole authority to admit an alien into the territory of the Republic of
              Poland at the port of entry"

• tamsin Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:21
                no to w najgorszym przypadku cie nie wpuszcza ;-) gorzej byloby jakby nie
                chcieli wypuscic!
              • claudia207 Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:25
                E do tego to sie nie posuna. Za bardzo im zalezy na dobrych stosunkach z
                Ameryka. Musieliby miec bardzo dobry powod na niewpuszczanie.

Slyszalam o przypadku, kiedy dziecko legitymoaly sie tylko amerykanskim
                paszportem, a rodzic albo opiekun polskim. Wyjazd przekroczyl troche 3 miesiace
                i byly problemy. Wypuscili po zaplaceniu kary, ale szzegolow nie znam. Chyba na
                samolot nie zdazyli rowniez.
            • agniecha_r Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:20
              wszystko jest ok...ale bedac w Polsce i majac obywatelstwo Polskie traktuja
              Ciebie jak obywatela wiec musisz pokazac Polski paszport.
              Gdzies przeczytalam, ze nie posiadajc go mozesz nawet zostac ukarana grzywna i
              po prostu nie wpuszcza Ciebie na poklad samolotu.

Dla mnie to istna paranoja :/
              • tamsin Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:24
                a ile kosztuje ta grzywna? jezeli $50 wsuniete dyskretnie urzedasowi to jeszcze
                ujdzie ;-)
                • agniecha_r Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:28
                  no pewnie wiekszosc by nie odmowila ;)

Ale z drugiej strony jak pomyslec....przeciez tyle Polakow wyjezdzajac z Polski
                  pokazuje paszporty innych krajow i sa wypuszczane...no ale to typowo Polskie..co
                  urzednik to inne spojrzenie na prawo ;)
              • ania_2000 Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:25
                a skad oni moga wiedziec czy ja sie tego obywatelstwa np. nie zrzeklam??
                przeciez na czole nie mam napisane?
                czy jest na to jakis dokument?
                maja jakies rejestry na lotnisku zeby sprawdzic czy sie zrzeklas?

paranoja
                • tamsin Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:39
                  mysle, ze bez powtornego obejrzenia "Misia", do Polski nie ma co sie wybierac.
                  • ania_2000 Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 19:48
                    :))
                    tamsin, ja tak to naprawde sie zastanawiam, czy warto na te swiateczne uszka z
                    barszczykiem tam jechac - czy nie lepiej wybrac sie na jakis cruise, albo innej
                    dominikany w sense punta cana - i lezec na plazy popijajac corone?

i bezstresowo, i mniej tuczaco:)
                    • tamsin Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 20:15
                      bylam na cruise'ach pare razy i mowie - warto!! bierz jak najwiekszy statek,
                      rozrywke masz na sto procent zapewniona, wieczorem cos w stylu wystepow na
                      broadway'u, disco albo dla upartych nawet i karaoke zapewniaja! W dzien
                      zwiedzasz sobie rozne wyspy (o PASZPORT nikt cie nie wypytuje) lataja wokol
                      ciebie jak koty z pecherzem aby ci tylko nieba przychylic, zarcie 24h/dobe i w
                      dodatku nie pierogi z kapucha, lozko ci dwa razy dziennie sciela, pajacyki z
                      recznikow ukladaja, wszystko aby ci tylko dogodzic! Mozesz sie naplywac z
                      roznymi rybami i nanurkowac, az ci to podejdzie do gardla i troche wyhaftujesz,
                      wyplazowac sie bo statek zawsze przycumuje przy najpiekniejszej plazy.
                      • ania_2000 Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 20:28
                        tamsin -w sprawie cruzow- bylam, wiem, jak to wyglada, i dlatego sie waham...-
                        tylko kurde, takiej kolezanki fajnej jak ty do haftowania nie mialam:(
                        jak bedziesz sie wybierac ponownie, to daj znac:)
                        • tamsin Re: Z ostatniej chwili 13.06.06, 20:34
                          z przyjemnoscia :-))) na Martinice haftowalam, jakby ktos sie tam wybieral to
                          zobaczcie jakie wypasione teraz ryby plywaja!
                      • edytkus Re: Z ostatniej chwili 14.06.06, 00:45
                        a ze prawdpodobienstwo zaginiecia jest coraz wyzsze i niski poziom higieny to juz szczegol ;)
                    • alex113 Re: Z ostatniej chwili 14.06.06, 01:00
                      ania_2000 napisała:
                      > :))
                      > tamsin, ja tak to naprawde sie zastanawiam, czy warto na te swiateczne uszka
                      z barszczykiem tam jechac - czy nie lepiej wybrac sie na jakis cruise, albo
                      innej
                      > dominikany w sense punta cana - i lezec na plazy popijajac corone?
                      > i bezstresowo, i mniej tuczaco:)

Coż za potworny i dogłębny brak patriotyzmu, żeby korznie ojczyste tak
                      zamieniać na cruise, albo obrzydliwie ciepłą, piękną, piaszczystą plażę
                      Potępiam z niesmakiem i dałączam do tej wycieczki
                      ;-)))))))))))))))))
                      :o)
                      • doris-ek Re: Z ostatniej chwili 14.06.06, 02:45
                        Alex, a jak bylo u Ciebie? Zadali polskich dokumentow?
                        • alex113 Re: Z ostatniej chwili 14.06.06, 02:53
                          A ja jeszcze mam polski paszport, wiec to nim sie poslugiwalam w PL (takze na
                          locie krajowym, bo w starym dowodzie to ja jestem bezdzietna panna z panienskim
                          nazwiskiem)
                          Niestety za rok polski paszport mi sie konczy i juz mnie przeraza perspektywa
                          wymiany. Amarykanski pokazuje zeby mnie do Hameryki wpuscili :-)
                          • ania_2000 Re: Z ostatniej chwili 14.06.06, 17:13
                            no to sie okazalo jaki naprawde jest Romek G!

polskiinternet.com/polski/info/komunikaty-paszport.html
                            • ertes Re: Z ostatniej chwili 14.06.06, 17:55
                              Pieknie.
                              Wydrukuj sobie ten list Pierszego Polskiego Faszysty i jak beda cie pytac na
                              granicy to im pokaz :)
                              • ania_2000 Re: Z ostatniej chwili 14.06.06, 18:22
                                taaa - wydrukuje - a jak beda nosami krecic, to ich mlodzieza wszechpolska
                                postrasze! ooo:)))
    • edytkus Karta Polaka dla naszych dzieci?! 14.09.06, 07:03
      wiadomosci.onet.pl/1402676,11,item.html
      • jersey.girl Re: Karta Polaka dla naszych dzieci?! 14.09.06, 19:03
        Hmm, kaczor obiecal glosowanie korespondencyjne, moze kiedys wreszcie to
        wejdzie, bo glosowanie w konsulacie jest mocno uciazliwe.
        --
        Studia za granicą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka