Dodaj do ulubionych

Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polski?

21.07.06, 15:55
Dziewczyny( i w porywach chlopaki),

Marzy mi sie wycieczka na Kube. Doczytalam sie jednak, ze jest to
teoretycznie amerykanom wzbronione. Oficjalnie nie ma mozliwosci dostania sie
na Kube bezposrednio ze Stanow. Mozna poleciec przez Kanade badz Meksyk.
Nalezy jednak uwazac, zeby na Kubie celnik nie wbil pieczatki w paszport.
Wiem, ze z Florydy lataja jakies malenkie samlociki jest to jednak napewno
nielegalne,a wiec ta opcja odpada.
Czy wiecie moze dokladnie jak to dziala? Czy myslicie, ze mozna byloby po
prostu poleciec powiedzmy do Kanady lub Meksyku na paszporcie amerykanskim,
a wlatujac na Kube poslugiwac sie polskim? Czy raczej nie kombinowac i liczyc
na przychylnosc kubanskiego urzednika celnego? Wiem, ze kubanska pieczatka w
amerykanskim paszporcie oznacza problemy, nie znalazlam jednak nic na temat
ewentualnych sankcji jakie groza za posiadanie takowej.
Moze macie jakies doswiadczenia w tej kwestii?
Z gory dzieki.
Obserwuj wątek
    • ertes Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 16:15
      Bez problemu na polskim z Meksyku lub Kanady.
      Kiedys to bylo dosc popularne gdy Kuba byla tania.
      A Kubanczycy i tak nie wbijaja nic w amerykanski paszport.
      Jesli jednak Amerykanie dowiedza sie ze bylas to beda spore kary pieniezne.
      • edytkus Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 16:19
        jestescie pewni? mam profesora, Amerykanina, czesto wyjezdza na Kube a nie jest z nia w zaden sposob
        zwiazany (zadnych przodkow itp.), moze trzeba miec jakas wize?
        • ertes Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 16:23
          Jesli nie ma specjalnego pozwolenia to robi to nielegalnie.
          Jakis czas temu podniesiono nawet kary gdyz coraz wiecej Amerykanow
          jezdzilo na Kube.
          Bylem kiedys na Kubie. Resorty sa super. Ale bieda jest przerazajaca. W zasadzie
          tam sie wozi dwie walizki: jedna z wlasnycmi ciuchami a druga z rzeczami do
          rozdania. Ubrania, wszelkie przybory do szkoly jak kredki, zeszyty. W zasadzie
          wszystko od Ciebie wezma a dzieci beda mialy radoche.
          Najlepiej rozdawac samemu gdzies w miescie gdyz pracownicy hoteli to jakby elita.
        • doris-ek Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 16:40
          Oprocz wyjatku rodzinnego istnieje wyjatek dla organizacji charytatywnych/misji
          (sprawa bardzo zlozona).
          Turystyczne wyprawy bardzo odradzam.
          • edytkus Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 16:48
            doris-ek napisała:

> Turystyczne wyprawy bardzo odradzam.

z powodow o ktorych juz wspomniano?
          • doris-ek Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 16:58
            www.ustreas.gov/offices/enforcement/ofac/speeches/tab2.pdf
    • rhodeisland Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 17:19
      Jedz na polskim paszporcie, ale przede wszystkim uzywaj na Kubie tylko gotowki.
      Zadnej amerykanskiej karty kredytowej. Przestepstwem jest wydawanie tam
      pieniedzy. Gotowka nie pozostawia sladu, karta tak.
      • ladybug Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 17:22
        Trafna uwaga.
    • artremi Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 17:53
      Mozesz legalnie leciec z USA na Kube jesli jestes z organizacji, ktora ma na to
      pozwolenie. Sa rozne tego typu wyjazdy.

Ja bylam prywatnie na Kubie, ale lecialam przez Kandade i uzywalam polskiego
      paszportu.

Jest to piekny kraj i ludzie sa mili. Zwlaszcza kiedy mysla ze masz $$, to
      bedziesz miala wiele ofert - np sprzedaz cygar lub sprzedaz sexu przez mlodych
      chlopcow. Ja kupilam tylko cygara....

Nie zapomnij wziac duzo $$$, ale tylko w banknotach 1 lub najwyzej 5-
      dolarowych. Wszystko jest tanie i moga nie miec reszty.

Zdaje sie ze przyjmuja karty kredytowe, ale tylko wydane przez nie-amerykanskie
      banki.
      • ladybug Do Artremi 21.07.06, 18:06
        Artremi, zalatwialas wyjazd przez kanadyjskie biuro podrozy czy organizowalas
        wszystko sama?
        • artremi Re: Do Artremi 21.07.06, 18:17
          Bylo to przez kanadyjskie biuro podrozy. W sumie wyjazdy na Kube nie sa tak
          egzotyczne jak by sie moglo wydawac dla nas. Cala Kanada i Europa Zach tam
          wakacjuje....
          • tamsin Re: Do Artremi 21.07.06, 18:20
            Czy rzeczywiscie jest tak tanio, ze lepiej jechac przez Kanade na Kube, niz
            bezposrednio na inne wyspy karaibskie? Czym rozni sie Kuba od np. St. John albo
            St. Thomas? Czy Kuba jest ladniejsza?
            • artremi Re: Do Artremi 21.07.06, 18:23
              Kuba jest *bardzo* ladna. Wiem bo zjechalam ja wzdluz... :-)
              Ma wszystko - bogata przyrode, gory, plaze. Jest to chyba najwieksza wyspa na
              Karaibach.

Oczywiscie jesli chcesz odpoczac w luksusowych warunkach, to lepiej jechac na
              St Thomas. Ale Kuba jest interesujaca, bo jakby zastygla w czasie.
              Ludzie sa goscinni, bylam nawet w paru domach. Ale oczywiscie jest duza bieda.
    • rhodeisland Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 18:09
      Wiem, ze Kuba ladna i tania, ale mnie nie ciagnie do krajow gdzie jest taka
      bieda. Nie ciesze sie z tego, ze jestem dobrze traktowana, bo mam wiecej
      pieniedzy, niz przecietny mieszkaniec. Dlatego na wakacje wybieram zamozne
      czesci Europy. Kazdy lubi co innego.
      • artremi Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 18:20
        Prawda jest taka, ze taka bieda (albo wieksza) jest w wiekszosci krajow na
        swiecie. Ja lubie podrozowac i bylam w ok 100 krajach. Uwazam ze Kuba warta
        jest zobaczenia.

Co mi przeszkadzalo, to ich mentalnosc
      • ladybug Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 18:40
        Rhodeisland, nie przypominam sobie, zebym wspominalam, ze ciagnie mnie na Kube
        dlatego, ze mnie na to stac stac i mam wiecej pieniedzy niz jej mieszkancy. Do
        glowy by mi nie przyszlo,zeby o tym pomyslec. Najwyrazniej Tobie jednak tak.
        Nie musze sobie niczego udowadniac:) Europe zwiedzilam wzdluz i wszez.
        Kuba pomimo tego, ze biedna jest przede wszystkim piekna. To wlasnie tam
        narodzila sie salsa. Powody dla ktorych warto ja zwiedzic mozna mnozyc odzinami
        ale nie o tym jest watek. Jak sama wspomnialas-kazdy lubi co innego.
        • artremi Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 18:54
          Zapomnialam o salsie... Ja tez jestem wielbicielka. :-)

Warto zobaczyc Kube jeszcze za zycia Fidela. Po jego smierci (na ktora juz o
          wielu lat czekaja Amerykanie), na pewno beda nastepowaly duze zmiany i prysnie
          czar tej wyspy.
          • ertes Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 18:56
            > wielu lat czekaja Amerykanie)

????
            Mysle ze po pierwsze to czekaja ci co tam musza biedowac.
            Tak samo jak my czekalismy smierci Brezniewa...
            • tamsin Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:00
              no tak, po Brezniewie, to szlo szybko..Andropov i Czenienko wykorkowali w dosyc
              szybkim czasie ;-) pamietam jak wybrali Czernienke, to w szkole mowilismy, ze
              Sowiety postawily na "mlodziez"
            • artremi Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:04
              Tego nie wyczulam zeby czekali na smierc Fidela. Wrecz przeciwnie, bylam
              zaskoczona jak jest on lubiany.
              • tamsin Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:06
                a jakie oznaki komunizmu (oprocz biedy) widac na Kubie? czy to prawda, ze
                ludzie dostaja darmowy przydzial codzinnej dawki witamin?
                • artremi Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:08
                  Np sa popularne "domy kultury". Pamietasz z Polski?

Na wysokim poziomie jest sztuka, jak np balet.

Latwiej jest miec przeszczep serca niz dostac aspiryne.

Wszystko jest na kartki, oprocz sklepow dolarowych.
                  • tamsin Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:13
                    :-))
                    pamietam te domy kultury. A nawet pamietam palac kultury ;-))
                    • ertes Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:25
                      Bieda tam jest straszna.
                      Wyjazdy tam na wakacje sa moralnie podejrzane, niestety.
                      Jedni twierdza ze rezim Fidela zarabia na tym wystarczajaco pieniedzy zeby sie
                      nadal utrzymywac przy wladzy. Znowu drudzy twierdza ze dzieki tym pieniadzom
                      wielu ludziom jest troszke lepiej a rezim i tak by nie padl.

Jedyne co mozna im zyczyc to oby Fidel zdechl jak pies jak najszybciej tak zeby
                      Kubanczycy mogli sami sobie wybrac co sobie chca w wolnych wyborach.
              • ertes Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:13
                Zartujesz chyba?

O wielkim szczesciu tych ludzi swiadcza setki udanych i nie udanych prob
                ucieczki na Floryde nierzadko konczacych sie smiercia.
                Tak to kochaja Fidela...
                Tak samo Rosjanie kochali Staliny a Niemcy Hitlera :(
                Polacy tez byli zakochani w Gomulce, Gierku. Ach, jacy my wtedy bylismy
                szczesliwi. Ach, jakie piekne byly te pochody 1-majowe! Narod sie cieszyl.
                Teraz Polacy narzekaja bo maja wolnosc i moga robic co chca. Nie ma to jak
                kochac Fidela, Stalina, Gierka. Coz za wspaniali ludzie!
                • rhodeisland Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:27
                  Niektorzy boja sie powiedziec, ze nie wszystko w PRL bylo zle, bo jesli osmiela
                  sie to powiedziec, to zostana nazwani komuchami, Ubekami itp.
                  • artremi Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:29
                    Oczywiscie ze rzad na Kubie ma swoje plusy. Kube powinno sie porownywac np z
                    Haiti a nie np z bogatym krajem jak Francja.

rhodeisland napisała:

> Niektorzy boja sie powiedziec, ze nie wszystko w PRL bylo zle, bo jesli
                    osmiela
                    >
                    > sie to powiedziec, to zostana nazwani komuchami, Ubekami itp.
                    • ertes Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:42
                      Przykro mi ale zaden totalitarny system nie ma plusow.

Latwo tak mowic siedzac sobie w wolnym kraju...
                  • nanuk24 Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 22.07.06, 08:25
                    > Niektorzy boja sie powiedziec, ze nie wszystko w PRL bylo zle,

??? A moglabys wymienic te dobr rzeczy za PRL?
                • artremi Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:28
                  Chyba jestes dzis w zlym humorze?
                  • artremi Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:30
                    Byl to komentarz do "ertes"...

artremi napisała:

> Chyba jestes dzis w zlym humorze?
                    • ertes Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 21.07.06, 19:40
                      Nie, nie jestem.
                      Takie jest moje zdanie. Fidel to jest najwieksza tragedia dla tego biednego
                      narodu i nie wierze ze ktokolwiek go kocha.

Co nie znaczy ze jest to piekny kraj, mili ludzie, super osrodki wczasowe.
    • rhodeisland Do ladybug 21.07.06, 20:19
      Niczego Ci nie zarzucam.
      Mnie po prostu nie ciagnie w biedne kraje. Czuje sie nieswojo mieszkajac w
      resorcie, do ktorego nie maja wstepu miejscowi. Ciagnie mnie do zamoznych
      czesci Europy.
    • a_dassuj Re: Wyjazd na Kube-paszport amerykanski czy polsk 22.07.06, 06:16
      Moja kolezanka z Polski poznala Kubanczyka .Mieszkaja w Polsce i biedaczek uczy
      sie polskiego.Dostal pozwolenie na na krotki pobyt w Polsce,ale zdecydowal sie
      zostac.Pobrali sie w drugim tygodniu jego pobytu(ze wzgledu na jego status)Ona
      przez 2 lata jezdzila na Kube by spotkac sie z egzotycznym
      wybrankiem.....piekna para.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka