Dodaj do ulubionych

Ernest Hemingway

28.09.06, 03:05
Jeden z najbardziej znanych pisarzy, postać wręcz kultowa, laureat literackiej
Nagrody Nobla, w Polsce opowieść "Stary człowiek i morze" jest lekturą
szkolną... urodzony w Chicago a w zasadzie w Oak Park, jest tam do dzisiaj
jego rodzinny dom, obecnie muzeum.
Postanowiłam, że przeczytam tutaj w Chicago wszystkie jego utwory i dostępne
biografie, sądząc, że Biblioteka Polska Przy Muzeum Polskim napewno je ma..
przygotowałam się solidnie wygrzebując z internetu różne pozycje
biograficzne.. a w bibliotece okazało się, że prawie nici z mojego zamysłu..
jest tylko kilka pozycji Hemingwaya i jedna biografia..
Pani na moje zdziwienie stwierdziła że jestem pioerwszą od 15-lat osobą
pytającą o jego książki..
powstrzymam się od komentarzy, tym bardziej, że lubię te naprawdę miłe panie z
biblioteki..
może ktoś z forumowiczów ma jakąś książkę Hemingwaya (mam "Komu bije dzwon",
"Stary człowiek i morze", "49 opowiadań" i "Za rzeką,w cieniu drzew" oraz
biografię "Papa Hemingway" M.Warneńskiej), może jakąś biografię, byłabym
wdzięczna..
ps. jeżdżąc codziennie kolejką do pracy wielokrotnie widziałam ludzi różnych
narodowośći czytających właśnie Hemingwaya, więc coś z tym brakiem
zainteresowania jest nie tak..
Obserwuj wątek
    • evek Re: Ernest Hemingway 28.09.06, 04:09
      nie mam Hemingwaya i jakos nie przepadam za tym autorem. ale zamiast
      zaglebioac sie w lekture polecam ten adres:

Hemingway Museum

339 N. Oak Park Ave., Oak Park, IL 60301
      Tel: 708/848-2222
      URL: www.hemingway.org/

ksiazki mozna w PL przeczytac, a tego w Chicago juz moze nie byc okazji
      zobaczyc.
      pozdroofka!
      • irenkap Re: Ernest Hemingway 28.09.06, 04:17
        byłam i w domu rodzinnym i w muzeum:)
        a książki i tak przeczytam:)
        • evek Re: Ernest Hemingway 28.09.06, 06:27
          a to sie chwali! ;O)
          to do czytania!
          • marxx Re: Ernest Hemingway 28.09.06, 21:44
            Podobno on nie zyje
            • gdansk70 Re: Ernest Hemingway 28.09.06, 21:45
              Lenin podobno tez nie
              • marxx Re: Ernest Hemingway 28.09.06, 21:49
                Gall Anonim tez podobno juz gryzie ziemie
                • evek Re: Ernest Hemingway 28.09.06, 23:35
                  admin zyje :O)
    • ewka5 Re: Ernest Hemingway 28.09.06, 21:59
      Irenko, zachwycasz mnie.
      • irenkap Re: Ernest Hemingway 29.09.06, 03:33
        byl taki watek zalozony przez admina "Warto poczytac", rozpoczynala go rozxmowa
        z konczącym 65 lat Janem Nowickim. Mam ją w zakładkach:) co prawda do 65 lat
        jeszcze mi ciut brakuje, ale czas szybko biegnie..
        oto końcówka tego wywiadu:
        "...Wciąż jednak zamierzam czerpać z życia do obłędu, kochać, marzyć, pić wino i
        żyć w zgodzie z własnym ciałem, godzić się na to, że nie jest już tak sprawne
        jak kiedyś, ale wciąż męczyć je wysiłkiem. To jedna z największych rozkoszy
        świata – uchodzić się do utraty tchu, pobiec gdzieś bez żadnej przyczyny,
        zmęczyć się do granicy wytrzymałości i zamęczyć się w... trupa. I czytać, ciągle
        czytać. Książka, dobra książka jak nic innego odciąga człowieka od jego wielkich
        i małych strachów. Dla mnie dobra książka to piękna, zmysłowa kobieta. To
        najdoskonalsza recepta na lęk przed umieraniem."

czytanie to recepta na wiele różnych lęków i nie tylko:)
        Czytać Evku należy wszędzie, i w Polsce i w Chicago:)
        Większość tzw. kanonu przeczytałam jak byłam bardzo młoda. Teraz czas "drugiego"
        czytania, z perspektywy przeżytych lat i doświadczeń wydobywam z tych lektur
        całkiem inne treśći :)
        Wczoraj zaczęłam zgłębiać wydaną multum lat temu pożółkłą biografię Hemingwaya,
        wcześniej poczytałam sporo w internecie i jestem pełna zdumienia jak można
        wszystko zafałszować, czy może po prostu źle interpretowac.. Z czytanej książki
        wyłania się sielankowy dom rodzinny, cudowni rodzice.. a wiem, ze tak nie było,
        do konca zycia Hemingway uzywal dosyc brzydkiego slowa, gdy mowil o matce..
        • littlewing Re: Ernest Hemingway 29.09.06, 18:42
          No widzisz z Janem Nowickim to nie przelewki.Moglbym przytoczyc pare fragmentow
          z jego dosc ciekawego zycia.Ale celowo tego nie zrobie.To jest Facet(celowo
          przez duze F) co nie? Mysle ze wiele kobiet to potwierdzi (noooo przynajmniej
          takich fajnych dojrzalych Kobiet)... Jan Nowicki to taki uformowany Facet...wie
          czego chce i czego nie chce.Umie wypic wodeczke na krakowskim rynku z
          chlopakami,umie kochac Kobiete swego zycia - Marte Meszaros...umie powiedziec z
          czego by zrezygnowal...a z czego nie.Wie jak pachniec...wie co wypic...u kogo
          zagrac .I co najwazniejsze...sic...nie robil nigdy KARIERY.Aaaa wspanialym
          aktorem jest. ;)Tak juz ma. Pozdrawiam LW
          • littlewing Re: Ernest Hemingway 29.09.06, 18:46
            Sorrki...zapomnialem ,ze to mialo byc o E.H.Czytalem wszystko co sie udalo
            zdobyc.Ale powiem tak...49 Opowiadan najbardziej zapadlo mi w pamiec.Ktore z 49
            ??? Nie wiem ;))))LW
          • irenkap Re: Ernest Hemingway 29.09.06, 21:01
            Facet z klasą:) lubię jego określenie "król życia"
            Czy to nie on na dowód, że forsa nie ma dla niego większego znaczenia, gdy
            otrzymał spore honorarium, "spuścił" część z hotelowego okna Pragi, czy Budapesztu?
            Hemingway i Nowicki tak jakoś zeszli nam się.. ha.. może coś ich łączy..obaj
            pasjonaci życia pełną parą.. Ciekawi mnie, czy Hemingway też był Facetem przez
            duże F, czy miał klasę.. dlatego czytam o nim..
    • marxx Re: Ernest Hemingway 29.09.06, 22:08
      Zostaw tego pijaka...Polska mlodziez czyta tylko polskich autorow!
      • marxx Stanislaw Lem 29.09.06, 22:45
        On jest lepszy od EH
        • irenkap Re: Stanislaw Lem 30.09.06, 01:15
          Lem - pisalismy o nim, i o ile pamiętam okazało się, że polska młodzież
          (ptzynajmniej ta na naszym forum) wogole nie zna Lema, no może nie wszyzscy:)..
          i pewnie trza by uściślić pojęcie "młodzież".
          Hmm, ciekawe.. zapytam w bibliotece o Lema..:)
      • irenkap Re: Ernest Hemingway 30.09.06, 01:10
        LW - dzięki za wsparcie, bo poczułam się stara jak Lenin i nudna jak G.Anonim:)
        Marxx - polskich niepijących? oj mógłby być problem..
      • irenkap Re: Ernest Hemingway 30.09.06, 01:43
        a propo picia
        - ulubiony trunek E.H. to kubanskie el moijto. Robi się go z białego rumu (el
        ron), soku z cytryny, wody i yerbabuena - rośliny podobnej do mięty. Podaje się
        z kruszonym lodem. Jest idealny na gorące dni, po 4 mojito ciężko się chodzi :-)
        Drugim ulubionym drinkiem Hemingwaya jest daiquiri. Zrobiony z rumu, soku z
        cytryny, dużej ilości kruszonego lodu, czasem podawany z kolorowym sokiem.

przepis na el moijto:
        potrzebujemy białego rumu, soku z limonki (ew. cytryny) oraz ciemnego cukru
        trzcinowego w proporcjach 4:2:1. Przygotowujemy go w wysokiej szklance, w której
        rozgniatamy łyżeczkę cukru (ewentualnie wlewamy 10 ml syropu cukrowego),
        dodajemy 20 ml soku z cytryny lub limonki i mieszamy. Następnie wsypujemy garść
        potłuczonego lodu, po czym wszystko zalewamy 40 ml rumu i jeszcze raz mieszamy.
        Na koniec dolewamy odrobinę wody sodowej i wrzucamy gałązkę mięty. Jest to
        idealna kompozycja na szybkie orzeźwienie:)
        • littlewing Re: Ernest Hemingway 30.09.06, 16:59
          Irenka...rany Boga ...skad ja mam wziac te el moijto...ten bialy rum el ron...?
          Fuck...wzialem sobie Luksusowa i tez mam taki nastroj ze miecznika golemi recoma
          go bym wyciagnol z tej wody...A wracajac do Lema ,ktorego to wywolal nasz
          Kochany Admin Marxx...To tez bym z nim wypil ;)))Znaczy sie ze sp.Stanislawem.
          Pogadalibysmy o bledach w testach pilota Pirxa i brakach w zapiskach Dziennikow
          Gwiazdowych...stad teraz nam sie ony Pluton wyonacyl...na jakies inne pole. ;) LW
          • irenkap Re: Ernest Hemingway 30.09.06, 17:11
            oj LW:)) jak ja Cię lubię czytać:) kurcze.. nigdy nie myślałeś o pisaniu?.. ale
            byśmy się zaczytywali.. Miłego dnia:)
            E.H. jakby miał dostęp do Luksusowej też by pewnie zrobił podmiankę:)Miałby
            wtedy wenę także wieczorami:)
    • ubukrool Gombrowicz 01.10.06, 02:32
      My tu EH i SL a pan G minister Gombrowicza z listy lektur skreslil. Zle sie dzieje..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka