anutka1 12.11.06, 19:56 czy ktos moglby mi podac wyprobowany przepis na brownies. Ostatnio po sukcesie z lasagne nabralam wiary w siebie jako kucharki i postanowilam probowac dalej :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta05 Re: brownies 12.11.06, 20:12 A mozesz podac przepis na lasagne bo ja robilam tydzin temu, ale nie za bardzo mi smakowalo. Dzis robie musake na prosbe M bo mu moja wersja bardzo smakuje. Niestety, nie znam przepisu na brownies. Odpowiedz Link
anutka1 Re: brownies 12.11.06, 22:12 a oto przepis na lasagne ktory wyprobowalam wczoraj, to moja pierwsza lasange w zyciu :) troche czasochlonny jest ten przepis ale nam dosyc posmakowal. "Squash and mushroom lasagne" 8 servings Olive oil cooking spray 1 cup sliced onion 1 tablespoon minced garlic 1 pound Portobello, or cremini, mushrooms, sliced ½ cup dry wine, or canned reduced-sodium vegetable broth Salt and pepper to taste ¼ cup finely chopped shallots, or green onions and tops 2 teaspoons margarine ¼ cup all purpose flour 1 teaspoon dried rosemary leaves ½ teaspoon dried thyme leaves 2 cups skim milk 2 cups (½ recipe) Marinara sauce or spaghetti souce ½ package (8-ounce size) cream cheese, cubed ¾ cup (3 ounces) grated parmesan cheese, divided 12 lasagne noodles (10 ounces) cooked 1 pound winter yellow squash, peeled thinly sliced 1. Spray large skillet with cooking spray, heat over medium heat until hot. Saute onion and garlic 3 to 4 minutes; add mushroom and saute 5 minutes. Add wine to skillet and heat to boiling. Cook over medium heat until mixture is dry, about 5 minutes stirring occasionally. Season to taste with salt and pepper. 2. Saute shallots in margarine in medium saucepan until tender, 2 to 3 minutes. Stir in flour and herbs; cook 1 to 2 minutes stirring constantly. Whisk in milk and heat to boiling; boil, whisking constantly, until thickened, about 1 minute. Mix in Marinara sauce, cream cheese and ½ cup parmesan cheese; cook stirring frequently, until sauce is hot and cream cheese melted, 5 to 7 minutes. Season to taste with salt and pepper. 3 Stir 1 cup sauce into mushroom mixture. Spread about ½ cup remaining sauce in bottom of 13x9-inch baking pan; arrange 4 noodles in pan, overlapping edges. Spoon ½ of mushroom mixture and squash slices over noodles and spread with generous 1 cup sauce. Repeat layers 1 time, ending with layer of noodles and generous 1 cup sauce. Sprinkle with remaining ¼ cup Parmesan cheese. 4. Bake lasagne, loosely covered, until noodles and squash are tender, 50 to 60 minutes. Let stand 10 minutes before serving. Oczywiscie w tym przepisie jest spora dowolnosc. Ciekawa jestem jak smakowaloby to z winem, ja uzylam vegetable broth. Pozdrawiam Odpowiedz Link
hannamay Re: brownies 12.11.06, 21:23 2 eggs 3/4 cup sugar 1tsp pure vanilla extract 3/4 cup Ghirardelli sweet ground chocolate & cocoa 2/3 cup flour 1/4 tsp baking npowder 1/4 tsp salt 1/2cup walnuts Preheat oven to 350F. using a spoon, ix eggs with sugar and vanilla; add butter. sift Sweet Ground Chocolate and flour, baking powder and salt. stir into egg ixture., add nuts. Spread into greased 8" or 9" square pan. Bake 20-30 min. cut into squares. Bardzo lubie ten przepis i z niego brownies. moze i tobie posmakuje! zamiast tradycyjnych orzechow mozesz dorzucic migdaly. jeszcze lepsze! Odpowiedz Link
samo Re: brownies 12.11.06, 22:18 Polecam ten przepis na brownies: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,47107170.html Aneta, mozesz podac przepis na musake? :o) Odpowiedz Link
aneta05 musaka w mojej wersji 13.11.06, 01:43 Musaka to moze zbyt szumnie brzmi, ale o to prepis: 4 porcje 1 lb mielonego miesa , powinna byc baranina, ale ja uzywam mieso wolowe i cielecine (pol na pol) sredniej wielkosci baklazan cebula, czosnek (wedle uznania, ja daje pol cebuli i zabek czosnku) przecier pomidorowy – 3 lyzki 5 srednich pomidorow - ja uzywam z puszki (te ktore sa w naturalnym sosie), moga tez byc surowe tylko nalezy je sparzyc wino czerwone przyprawy wedle uznania: sol, sol czosnkowa, pieprz, ostra paparyka, przyprawa do miesa mielonego Baklazan obieram, kroje w sredniej grubosci plasterki, obficie sole i odstawiam na pol godziny. Mieso smaze z cebulka i czosnkiem na oliwie, po chwili dodaje do smaku: troche wina, pomidory z sosem, przecier oraz sol, pieprz etc. To wszystko dusi sie na malym ogniu okolo 20 minut az sos odparuje. Odsaczone baklazany podsmazam. Prekladam do naczynia do zapiekania. Posypuje tartym serem (im ostrzejszy tym lepiej) i pokrywam polowa miesa. Na to klade nastepna warstwe baklazana, posypuje serem i znow klade warstwe miesa. Na wierzch daje gruba warstwe wczesniej zrobionego sosu beszamelowego. Posypuje znow tartym serem. Pieke w goracym piekarniku dopoki wierzch sosu nie zarumieni sie na zloty kolor (okolo 20 minut.) Oczywiscie w tym przepisie jest spora dowolnosc. Dzis dodalam jeszcze podsmazane pieczarki. Smacznego Odpowiedz Link
tamsin Re: musaka w mojej wersji 19.11.06, 04:50 co to jest baklazan po angielsku??? mam ochote zrobic te musake ale ten baklazan zadaje mi klina. Odpowiedz Link
tamsin Re: musaka w mojej wersji 19.11.06, 05:04 dzieki! cos chyba mi sie pomylilo z patisonem.. Odpowiedz Link
aneta05 Re: musaka w mojej wersji 19.11.06, 05:31 tamsin napisała: > dzieki! cos chyba mi sie pomylilo z patisonem.. a skoro juz o patisonie to od jakiegos czasu mam ochote na leczo wlasnie z patisonem, ale mam klopoty aby to warzywo kupic...jest w Waszych okolicach dostepny w "zwyklych" sklepach spozywczych? Odpowiedz Link
edytais Brownies 23.11.06, 01:06 Wlasnie zrobilam. Nawet z pelnoziarnista swiezo zmielona maka. Wyszly super pycha. Mam nadzieje, ze do jutra doczekaja :) Juz troche podjedlismy dzisiaj. Oto moje zdjecia tych brownies: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,47107170,52702741.html?wv.x=2 Odpowiedz Link
rhodeisland Re: brownies 14.11.06, 07:04 Kazda ksiazka kucharska ma przepis na brownies. Co do lagagne, to podawalam prosty i zdrowy (z indykiem i szpinakiem) przepis w watku o gotowaniu. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: brownies 19.11.06, 03:54 Moja 12-sto letnia corka robi sama brownies :) Tylko musze jej pomagac z wyjmowaniem z piekarnika. Odpowiedz Link