Dodaj do ulubionych

Koleda w Stanach!

08.01.07, 20:37
Pytanie szczegolnie dla tych co naleza do jakis parafii i moze juz doswiadczyli koledy w Stanach..
U nas ksiadz ma przyjsc w czwartek..nie wiem czy to tak wyglada jak w Polsce? Stol nakryty bialym
obrusem, woda swiecona, krzyzyk? Biblie tez mam kupic?
W Polsce bardzo to przezywalismy (szczegolnie jako dzieci - dostawalismy cukierki i lizaki)...
ale nigdy ksiadz u mnie nie byl tutaj w Stanach...czy sie daje jakies pieniazki? pewnie tak..myslicie ze
$50 wystarczy?
Nie mam sie zupelnie kogo w tym poradzic...wszyscy moi przyjaciele i znajomi to niepraktykujacy
katolicy czyli nie zapisani do parafii :-((((
Moze wsrod Polek w Stanach sa jacys parafianie? :-)))))) jesli tak to please HELP! :-))
Obserwuj wątek
    • artremi Re: Koleda w Stanach! 08.01.07, 22:56
      Jako praktykujaca chrzescijanka powinnac kupic Biblie i ja czytac od czasu do
      czasu... :-)

Ja nie spotkalam sie z tym, zeby ksiadz chodzil po koledzie, tak jak w Polsce.
      Moze najlepiej jest zadzwonic do biura koscielnego i zapytac czy trzeba cos
      specjalnie przygotowac. Podejrzewam ze ksiadz ma wlasna wode swiecona i tylko
      przychodzi poblogoslawic dom i rodzine. Nie wiem po co stol przykryty osobrusem,
      w dodatku bialym???
      • edytkus Re: Koleda w Stanach! 08.01.07, 23:27
        ja naleze do parafii, ale koledy nie zamawiam
      • speranzaa Re: Koleda w Stanach! 08.01.07, 23:53
        TAki jets zwyczaj przykrywania stolu bialym obrusem w Polsce, wiec mysle ze
        tutaj ludzie sie tego trzymaja. znajomi przyjmowlai tu kiedys ksiedza i mieli
        wlasnie bialy obrus,krzyzyk, swiece i wode.
    • roza2004 Re: Koleda w Stanach! 09.01.07, 18:00
      Hello Bozenko !!
      Jesli chodzi o kolede,mozesz z pewnoscia pozostawic zyczaj przywieziony z PL,to
      bylo piekne ,bialy obrus ,krzyzyk woda swiecona jesli masz ,a jesli nie ,na
      pewno ksiadz ma wlasna.Jest piekny katolicki zwyczaj swiecenia domu w kazdym
      nowym roku .Dla ksiedza wskazana koperta z zalcznikeim,$50 jest ok .Hojnosc
      domu zalezy od jego stanu posiadania .Wiem ze moi znajomi daruja nawet $1000 i
      wiecej na cele kosciola i dla ksiedza za poslugi.
      Ale za wizyte duszpasterska $50 jest ok.
      Dla katolikow jest to mile spotkanie z duszpasterzem w ich domu .Tak jak to
      pamietasz z domu rodzinnego z dziecinstwa.
      Pozdrawiam
    • edytkus Re: Koleda w Stanach! 10.01.07, 19:38
      U mojej tesciowej ksiadz byl dzisiaj wiec sie wypytalam. Stol nakryj obrusem, postaw swieczki, krzyz,
      oraz wode swiecona (ksiadz tez czlowiek i czasem zapomniec moze). $50 jest w sam raz, moze byc
      wiecej ale mniej nie wypada. Ksiedzu mozna zaproponowac cos do picia i jakis poczestunek ale to nie
      przymus.
      • bozena73 Re: Koleda w Stanach! 10.01.07, 20:07
        Dzieki Wam dziewczyny!
        Oswietliliscie mnie troche :-)
        Jutro koleda wiec dzisiaj biegne po swieczniki i swieczki :-))
        • polishbellydancer Re: Koleda w Stanach! 10.01.07, 20:25
          no dobrze--so swieczki, bialy obrus, biblia, a co z przygotowaniem duchowym?
          jaki jest cel tego spotkania?
          bardzo mnie to ciekawi :o)
          • bozena73 Re: Koleda w Stanach! 10.01.07, 21:26
            Przygotowanie duchowe...no przeciez o nim nie zapomnialam...
            Uczestnicze aktywnie w zyciu kosciola...synkowi wszczepiam wartosci religijne...a tak na marginesie..to
            chce aby ksiadz poswiecil nasz dom..to tak na szczescie :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka