Dodaj do ulubionych

Work & Travel ?

22.01.07, 02:11
Poszukuje dla syna znajomego, chcialby podszkolic sie w jezyku i troch
zwiedzic.
Ma juz wize i jest studentem.
Mam wiec prosbe do Was - czy znacie jakies sprawdzone miejsca, gdyz szukajac
w necie znalazlam tyle sprzecznych informacji ze sama nie wiem gdzie szukac:(

Bede wdzieczna ze wszelkie namiary, a moze ktos z Was lub Waszych znajomych
ma jakies informacje i korzystal z tego programu ???

Z gory serdecznie dziekuje,

J.
Obserwuj wątek
    • artremi Re: Work & Travel ? 22.01.07, 02:38
      O jakim jezyku myslisz? Polskim, angielskim?
      Takze gdzie syn chcialby podrozowac?
      • bluedream Artremi 22.01.07, 18:08
        czyzbys naczytala sie zbyt wielu postow RI ???
        Gdyby chodzilo o jezyk polski to nie musialby tutaj przyjezdzac:)

A jezeli masz informacje to podaj, jezeli zas nie to dlaczego niepotrzebnie
        zabierasz glos?
    • natkos1 Re: Work & Travel ? 22.01.07, 05:03
      ja pracowalam w ubieglym roku dla polsko-amerykanskiej firmy z siedziba w
      atlancie, ktora wlasnie jest ,,contractorem'' i zajmuje sie programami
      work&travel, intership itp. Maja studentow caly rok z roznych krajow, ba, nawet
      kontynentow.Ale z tego co wiem to taki wyjazd jest juz nie bardzo
      oplacalny.Tzn nawet jak nie nastawiasz sie na wielki zarobek to kosztyn apewno
      sie zwroca a zreszta to roznie bywa. Z tego co pamietam studenci zawsez mieli
      dodtakowa prace, chcieli miec.
      Dziwi mnie troche,ze skoro syn znajomego ma wize to szuka work&travel? Caly sek
      jest w tym,ze te firmy funkcjonuja wlasnie dlatego,ze studenci wiz nie maja,
      prawdopodobnie gdyby je mieli to by nikt nie szukal posrednika.Dlaczego chce
      wiec tracic na tego posrednika pieniadze i nie udac sie w podroz samodzielnie?
      • edytkus Re: Work & Travel ? 22.01.07, 05:08
        natkos1 napisała:

>
        > Dziwi mnie troche,ze skoro syn znajomego ma wize to szuka work&travel?

moze chodzi o study abroad?
      • bluedream A mozesz podac mi namiary? 22.01.07, 18:12
        Chlopak nie mysli o wielkim zarobku,chcialby podszlifowac jezyk i popracowac.
        On ma wize studencka i ze wzgledu na studia wchodzi w rachube przyjazd na 2-3
        miesiace.

Jezeli ktos ma konkretne namiary to prosze o nie:)

Pozdrawiam,
        J.
        • bella41 Re: A mozesz podac mi namiary? 22.01.07, 18:22
          wydaje mi sie, ze wize studencka ma sie wowczas, gdy sie tu studiuje, a on ma
          pewnie zwykla turystyczna, tylko pewnie uzasadnial swoj przyjazd tu indeksem

wydaje mi sie, ze powinien zasiegnac jezyka wsrod braci studenckiej, sa na
          pewno jakies stowarzyszenia na jego uczelni, ktore takie info posiadaja
          byc moze uda mu sie z kims z uczelni poleciec, czy pracowac
          we dwoch zawsze razniej
        • natkos1 Re: A mozesz podac mi namiary? 22.01.07, 23:54
          masz na mysli tzw,,wize studencka'' czyli J1?
          Jaki namiar chcesz?
          ja mam wciaz kontakt z ta firma, w ktorej pracowalam i wowczas moglby z nimi
          jechac i nie placic posrednikowi w polsce (czyli biuro podrozy) oraz bez oplaty
          za wydanie wizy.Ale skoro te wize ma to najprosciej kupic bilet ,znalezc online
          jakies zakwaterowanie i leciec bez zadnych ,,work&travel'' No chyba ze woli
          wieksza grupa...
    • rhodeisland Re: Work & Travel ? 22.01.07, 23:00
      Nie wiem, czy cos sie zmienilo, bo dawno temu gdy interesowalam sie tym
      programem, to zalatwial on wize i miejsce pracy. Jedyna oplacalna praca, ktora
      oferowali, to kelner, bo mozna dorobic z napiwkow.
    • rhodeisland Re: Work & Travel ? 22.01.07, 23:01
      Bo jesli znajomy jest po prostu studentem i ma wize turystyczna, to chyba
      wiesz, ze nie moze na niej pracowac.
      • olensia Re: Work & Travel ? 23.01.07, 01:31
        Z tego co ja sie orientuje to Work & Travel dziala na takiej zasadzie ze po
        zaplaceniu oplat ok. 5-7 tys.zl firma zalatwia prace i wize. Tak bylo 2 lata
        temu jak bylam na studiach i firma organizujaca takie wyjazdy robila wtedy
        specjalne spotkanie. Ja nie skorzystalam z tego programu bo z tego co pozniej
        sie dowiedzialam od wileu osob ze praca nie jest gwarantowana mozna ja stracic
        po 2 tygpdniach to wszystko zalezy od pracodawcy. Poza tym 5-7 tys droga nie
        chodzi i jak dla mnie bedac na studiach ta suma byla ogromna. Po co ktos ma
        wydawac tyle pieniedzy na zalatwienie pracy, jesli chce podszkolic jezyk niech
        zlosi sie gdzies jako wolontariusz... Bo w koncu wyjdzie na to ze wyda wiecej z
        niewiele zyska z tego wszystkiego.
        • rhodeisland Re: Work & Travel ? 23.01.07, 02:35
          Wlasnie dlatego ja z tego powodu zrezygnowalam z udzialu w tym programie. Bylo
          to kilkanasie lat temu. Najpierw byl egzamin z angielskiego (dla mnie smiesznie
          prosty), a dopiero potem mowili o kosztach i to bylo wielkie zaskoczenie.
          Widzialam przykre zaskoczenie na twarzy ludzi. Wiele osob czulo sie oszukanych
          i wyszli z sali.
          Zupelnie nieoplacalne, zwlaszcza teraz, gdy mozna pracowac legalnie w Europie.
          Jesli komus sie wydaje, ze to jest dobry sposob na podszkolenie jezyka i ze go
          bedzie stac za pieniadze zarobione w USA na podroze, to sie bardzo myli. Jesli
          sie wyjdzie na zero to bedzie dobrze. Nie widze sensu tego programu.
          • natkos1 Re: Work & Travel ? 23.01.07, 03:14
            work&travel kilkanascie lat temu? hm....
            Ja wyjedzalam z Polski prawie 3 lata temu i z tego pamietam jakies 4-5 lat temu
            wyjazd work&travel byl szalenie oplacalny, no oczywiscie nie dziesiatki tysiecy
            $ ale byl. Jak wyjezdzalam to $ byl po ponad 4PLN, pod koniec 2004 juz tylko 3
            PLN i tak mi sie wydaje,ze wlasnie ten 2004 byl poczatkiem konca oplacalnosci
            tych wyjazdow:ceny oplat wzrosly, $ spadl na leb
            • rhodeisland Re: Work & Travel ? 23.01.07, 05:36
              Tak, istnial ten program kilkanascie lat temu, chyba ze to byli oszusci i
              podawali sie za ten program. Byl egzamin z angielskiego i dopiero po nim osoby,
              ktore go zdaly dostawaly informacje o szczegolach programu. Do dzisiaj pamietam
              te zawiedzione miny....
              • rhodeisland Re: Work & Travel ? 23.01.07, 05:39
                A zawiedzione miny mieli zwlaszcza ci, ktorzy mieli juz wizy turystyczne i
                wiedzieli ile mozna zarobic nie biorac udzialu w tym programie (nie legalnie
                oczywiscie, ale wtedy o nielegalna prace bylo latwo)
    • rhodeisland Moze na forum Praca USA i Kanada Ci pomoga, blue 25.01.07, 04:16
      • bluedream Dzieki, RI :) 25.01.07, 18:16
        Zwroce sie tam :)

Pozdrawiam,

J.
        • natkos1 Re: Dzieki, RI :) 25.01.07, 18:51
          ja jestem wciaz w kontakcie z ta firma , o ktorej mowilam i jak chcesz to moge
          pomoc,jesli sprecyzujesz i odpowiesz na posty
          • bluedream Natkos1:) 25.01.07, 19:27
            Dzieki, byc moze moja wypowiedz byla malo sprecyzowana, oto szczegoly:

Chlopak pochodzi z bardzo(!) zamoznej rodziny.W ubieglym roku probowal wyjazdu
            ale zakotwiczyl w NY za namowa kolegi bo cos tam nie wypalilo (niestety nie
            znam szczegolow).

Wrocil po dwoch miesiacach, mysle ze cos tam popracowal.
            Rodzice chca aby wyjechal i zobaczyl jak sie pracuje i podszlifowal jezyk.
            Ja nie wiem nawet gdzie moglabym szukac u mnie pracy dla niego i dlatego chce
            mu znalezc cos zorganizowanego.

Nie wiem czy wyrazilam sie jasno, zarobek nie jest najwazniejszy:)

Jezeli mozesz mi pomoc bede bardzo wdzieczna,
            pozdrawiam,
            J.
            • edytkus Re: Natkos1:) 27.01.07, 01:29
              niech sie zglosi do programu au pair
              • rhodeisland Re: Natkos1:) 27.01.07, 02:07
                Chlopak?
                • edytkus Re: Natkos1:) 27.01.07, 04:41
                  rhodeisland napisała:

> Chlopak?

to tylko dla dziewczyn jest? chlopak nie moze byc nianka?
            • natkos1 Re: Natkos1:) 27.01.07, 20:03
              no to ja nie wiem...
              Pracowac mozna wszedzie przeciez.Niech przyleci, cos wynajmie i popracuje
              gdziekolwiek, w fast foodzie? to w ogole bardzo dziwne,ze chcesz mu szukac
              pracy.
              Podaje ci adres tej firmy, dla ktorej ja pracowalam, oni organziuja bardzo
              zbiorowe wyjazdy, rowneiz jesli masz swoja wize
              www.hospitalityandcateringmanagement.com
            • polishbellydancer Re: Natkos1:) 27.01.07, 20:56
              jezeli pieniadze nie wchodza w gre to warto poszukac pozycji internisty w
              firmie, zajmujacej sie czyms co chlopaka interesuje--chyba w jego przypadku
              lepiej robic cos co lubi w jakiejs prestzowej firmie, niz zanizac swoje iq i
              zdolnosci jezykowe w jakims mcdonald--moze praca na statku plywajacym od miasta
              do miasta w usa i nie tylko--zwiedzi troche, zarobi, bedzie miec kontakt z
              mlodzieza z calego swiata i podszlifuje jezyk
              • edytkus Re: Natkos1:) 28.01.07, 00:43
                polishbellydancer napisała:

> jezeli pieniadze nie wchodza w gre to warto poszukac pozycji internisty

ee tak bez odpowiedniego wyksztalcenia chyba sie nie da?
              • artremi Re: Natkos1:) 28.01.07, 00:45
                Internisty czy "praktykanta" ?

polishbellydancer napisała:

> jezeli pieniadze nie wchodza w gre to warto poszukac pozycji internisty w
    • rhodeisland Re: Work & Travel ? 27.01.07, 02:09
      Dobrze, ze mu nie zalezy na pieniadzach, bo wiele prac jest wlasnie takich:
      wmawiaja czlowiekowi, ze ma szanse poznac jezyk i kraj po to zeby mu uczciwie
      nie placic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka