Dodaj do ulubionych

Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania?

23.04.07, 16:56
Wlasnie stanelismy przed sporym problemem. Kolejny projekt meza
moze byc niedaleko siedziby firmy i adresu, ktory podalismy w firmie,
jako adres naszego zamieszkania. Problem polega na tym, ze wyplata diety
jest w przypadku, kiedy miejsce zamieszkania jest oddalone o 50 mil od
miejsca projektu. W naszym przypadku moze to byc tylko 20 mil :( Kolega
meza z pracy podowiedzial mu, ze mozna zalozyc skrzynke w UPS, w innym
miescie odpowiednio oddalonym, ktora ma swoj adres i podac ja w pracy.

Ja bardzo nie lubie takich kombinacji. Nie mam pojecia, czy podpowiedz kolegi
moze wpedzic nas w klopoty, czy nie. Moze w takim sposobie nie ma niczego
zlego. Mozecie powiedzic cos na ten temat?
i
Obserwuj wątek
    • artremi Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 17:46
      Zaskakujace jest jak szybko nowi przybysze z Polski zaczynaja
      stosowac "polskie" metody. Uwazam, ze lepiej zaczynac kariere w Stanach w
      uczciwy sposob i nie kombinowac.
      Jesli chodzi o "per diem" w firmach konsultingowych, to test jest prosty. Jesli
      nocujesz w domu i codziennie dojezdzasz do pracy, to nie otrzymujesz tej diety.
      • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 17:58
        W naszym przypadku to jest "filipinska" metoda.
        • artremi Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 18:16
          Bylam pewna na 99% ze tak nie radzil Amerykanin...
          • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 18:24
            wlasnie dlatego wole zapytac, nie mam ochoty pakowac sie w klopoty.
            • piesfafik Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 18:53
              Zgadzam sie z Artemi - Amerykanie sa skrupulatni w sprawach finansowych i
              drobne przekrety i naduzycia sa naprawde zle widziane. Jak to przyjechalam
              wiele lat temu na studia to sie zdziwilam (przyjemnie zreszta) ze studenci nie
              sciagaja, ludzie oddaja sobie kazde pozyczone 25 centow i nikt nie probuje
              lapowka wykrecic sie od mandatu.
              Oczywiscie zawsze ktos gdzies kombinuje ale spoleczna tolerancja takich
              zachowan jest duzo mniejsza niz w Polsce.
              Poza tym mozna miec skrzynke na poczcie i podac ja jako adres do korepondencji
              ale to nie znaczy ze jest to adres zamieszkania.
    • kisiulak Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 19:30
      No wlasnie, mozna zalozyc P.O. Box na poczcie, ale nie wiem czy to wystarczy w
      Waszym przypadku.
      • artremi Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 19:46
        Pomysl skrzynki na poczcie odpada, bo bedzie to "PO Box", co wiadomo ze nie
        jest mieszkaniem. Natomiast UPS zamiast nr skrzynki, podaje numer ulicy i moze
        to wygladac na normalny adres.

Mnie chodzilo bardziej, co dla Polaka moze byc "sporym problemem". Jesli sie
        nie kwalifikuje na dane pieniadze, to lepiej dac sobie spokuj i nie cwaniaczyc.
        • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 20:05
          Daruj sobie moze zbyt ostre slowa. Nie zauwazylas,
          ze napisalam, ze chce sie upewnic, czy rada kolegi
          nie jest czyms, co gdybysmy go posluchali wpedziloby
          nas w klopoty.

Poza tym latwo Ci mowic. Dla nas te diety to ponad polowa
          pensji. Bez nich utrzymac sie w okolicach DC to tzw,
          zycie od pierwszego do pierwszego.
          • piesfafik Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 20:31
            Agulus - nie denerwuj sie. Nie wiem czy piszesz do aretmis czy do mnie ale
            odpisuje nie zeby cie krytykowac tylko wyjasnic mechanizmy jakie tu dzialaja.
            Mysle ze gdybyscie wpadli to owszem, moglibyscie miec klopoty. Jezeli jestes juz
            na pewnym poziomie zawodowym to ryzykowanie profesjonalnej opinii po to zeby
            wiecej zarobic przez jakis czas, moze sie naprawde na dluzsza mete nie oplacac
            • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 20:44
              Pisalam do artemi.

Wlasnie o to mi chodzi, ze jestem tu za krotko, zeby
              znac tutejsze zasady. Nie chcemy robic niczego, co mogloby
              nam zaszkodzic. Dlatego wole zapytac. Przykre jest dla mnie to,
              ze odrazu zostaje przez niektorych zaszufladkowana.
              • artremi Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 20:50
                Ja mam tez powazny problem. Chcialabym otrzymac zasilek dla rodziny
                wielodzietnej. Problem w tym, ze nie mam dzieci.

Tak odczytalam Twoj pierwszy post.
                • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 21:20
                  Moje intencje byly inne. Wydawalo mi sie, ze jasno
                  napisalam. Jezeli nie to mam nadzieje, ze pozostale
                  posty sprecyzowaly to bardziej.
                • piesfafik Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 21:21
                  Hej Artemi - moze troche za mocno. Chociaz przypuszczam ze wielu Amerykanow tok
                  to wlasnie odbierze. To troche wynik roznicy kultur.
                  Jak bylam w Polsce na studiach to sciganie bylo sportem. Aststenci biegali jak
                  wariaci po sali a studenci albo czytali wzorki z rekawa albo wymianili sie
                  kartkami. Jak wpadali to dostawali 0 z egaminu ale poza tym nikt sie nie oburzal
                  ani nie zalamywal rak. Wszyscy wiedzieli ze to jest gra.
                  Jak przyjechalam robic doktorat w US to bylam zaskoczona ze na egzaminie
                  profesor dawal zadania i wychodzil z sali. I nikt nie sciagal. Tu nawet nie ma
                  slowa na sciaganie tylko jest po prostu oszustwo i jest traktowane jak oszustwo
                  - mozna wyleciec ze studiow.
                  W Polsce (i wielu innych krajach) kombinowanie w najrozmaitszy sposob bylo
                  metoda na przezycie i nikt sie tego nie wstydzil - wrecz przeciwnie - nabranie
                  systemu bylo tytulem do dumy. Tu jest inaczej. W sklepach, na uczelni, w
                  firmach duzo mniej patrza ludziom na rece niz w Polsce, ale nie wypada tego
                  wykorzystywac.
                  • artremi Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 21:32
                    Rozumiem o czym piszesz, ze w wielu kulturach okradanie "panstwa" lub
                    pracodawcy jest OK lub nawet dobrze widziane. Proponuje szybko zmienic
                    mentalnosc jesli chce sie zrobic kariere w USA. Bardzo latwo takich ludzi
                    zlapac i mysle ze ta osoba, ktora zaczela watek nie chce wracac niedlugo do
                    Polski.
                    • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 21:49
                      Myslisz bardzo dobrze, bo nie chce wracac niedlugo do Polski.
                      Dlatego jezeli spotkam sie z inna "zyczliwa podpowiedzia"
                      poparta informacja, ze "wszyscy tak robia", ktora bedzie wzbudzac
                      moje watpliwosci to bede pytac o opinie na tym forum.
                    • ania_2000 Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 21:50
                      Zgadzam sie z Artemi.
                      Roznice kulturowe????? Zlodziejstwo nazywa sie zlodziejstwem a nie roznica
                      kulturowa.

Agulus - rozumiem, ze jako "nowa" nie jestes przyzwyczajona do uczciwosci - w
                      szeroko pojteym tego znaczeniu. Jezeli chcesz tutaj zostac- zmien to
                      najszybciej. Twoj tok rozumowania taki - jak piszesz
                      ...." Poza tym latwo Ci mowic. Dla nas te diety to ponad polowa
                      pensji. Bez nich utrzymac sie w okolicach DC to tzw,
                      zycie od pierwszego do pierwszego."....
                      nie jest zadnym usprawiedliwieniem!

Pamietaj - tutaj kazdy na poczatku bedzie cie darzyl ogromnym kredytem zaufania
                      i wiary - nikt nie bedzie sprawdzal tego co powiesz i zrobisz, bo kazdy zaklada
                      ze sie mowi prawde, nie kradnie - itp.
                      ale jesli zaczniesz to robic - tzn krasc i klamac i zostaniesz na tym
                      przylapana - to serdecznie wspolczuje..:(

• agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 21:54
                        ho ho ho wielkie slowa

Wlasnie ze wgledu na moja uczciwosc i ostroznosc wole jeszcze
                        uzyskac potwierdzenie WLASNEGO ZDANIA.
                        • artremi Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 22:53
                          Nie obrazaj sie gdy ludzie daja swoje opinie...
                          Uwazam ze podawanie zlych adresow zeby uzyskac jakis zasilek, jest conajmniej
                          nieladne.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Skoro tu przyjechaliscie do pracy, to czy
                          nie kwalifikujecie sie na "per diem" obojetnie gdzie mieszkacie? W tym wypadku
                          Wasz "dom" to moze byc chyba jeszcze Polska. Moja kolezanka pracowala w Europie
                          tez z Filipinczykami i podobno z tych per diem mieli calkiem duze oszczednosci
                          po powrocie do domu. Moze powinniscie zapytac sie w HR tej firmy.
                          • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 24.04.07, 00:06
                            Wlasnie w tym temacie jestem zakrecona. Tak naprawde to nasz dom
                            nadal jest w Polsce. Tutaj gdziekolwiek jestesmy musimy wynajmowac
                            mieszkanie i oczywiscie chcemy jak najblizej pracy. W firmie trzeba
                            podac adres. Jezeli przy kazdej relokacji podalibysmy kolejny adres,
                            ktory napewno bylby blizej pracy niz 50 mil to czy to oznacza, ze
                            nigdy nie dostalibysmy diet?

Moze rzeczywiscie mozna podac polski adres, nie mam zielonego pojecia :(
                            Chcemy sie starac o GC, czy w tym przypadku polski adres by nam mogl
                            "zaszkodzic"?

Zalezy nam na tych dietach, bo to dzieki nim bylibysmy w stanie cos
                            odlozyc chociaz na polroczne zabezpieczenie. Staramy sie tez o dziecko,
                            a to oznacza w przyszlosci jeszce wieksze wydatki. Dlatego szukam
                            uczciwego rozwiazania naszego problemu.
                            • artremi Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 24.04.07, 00:52
                              Musisz ten temat dokladniej przestudiowac. Czy masz w tej firmie "Human
                              resources", gdzie mozesz zapytac sie o tego typu sprawe? Nie trzeba nic
                              ukrywac, tylko zapytac wprost. Im na pewno nie zalezy czy dostajesz te
                              pieniadze czy nie. Zapytam sie jutro ludzi w pracy, ktorzy tez sa na wizie H1
                              (domyslam sie ze taka wize ma Twoj maz). Uwazam ze staranie sie o zielona karte
                              nie powinno miec z te dieta nic wspolnego. Tylko podejrzewam, ze firma ktora
                              sponsoruje Was na zielona karte, uwaza Was teraz za lokalnych pracownikow i
                              ze "home office" jest wlasnie tu. Moja kolezanka ktora wyjechala stad do
                              Europy, miala za darmo mieszkanie i otrzymywala diete. Ale nigdy nie byla
                              uwazana za europejskiego pracownika i jej "home office" byl w Stanach.
                              • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 24.04.07, 01:04
                                Dziekuje :)
                        • jersey.girl Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 23.04.07, 23:04
                          Pomijajac juz kwestie mentalnosci, dla mnie waznym czynnikiem jest komfort
                          psychiczny, ktorego nie mialabym w takiej sytuacji. Zdarzylo mi sie kilka razy
                          nieswiadomie jechac bez biletu komunikacja miejska w Warszawie i gdy po kilku
                          przystankach sie zorientowalam, wpadlam w panike i wydawalo mi sie, ze kazdy
                          wchodzacy do autobusu jest "kanarem", ewidentnie mozna bylo wyczytac z mojej
                          twarzy, patrzenia co chwila na zegarek i przestepowania z nogi na noge, ze jade
                          na gape ;). A bilet sprawdzali mi pewnie z 5-10 razy w zyciu, ale i tak zawsze
                          mialam poza tymi kilkoma wpadkami, nigdy mnie tez nie zlapali bez. Z drugiej
                          strony, znam ludzi, ktorzy miesiacami "z zimna krwia" jezdzili bez biletu. Dla
                          mnie te dodatkowe pieniadze nie bylby warte wyrzutow sumienia i stresu, jaki bym
                          przezywala codziennie w pracy, w obawie, ze sie wyda. Jak widac kombinatorka ze
                          mnie zadna, ale na razie niezle na tym wychodze ;).
        • speranzaa Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 24.04.07, 05:27
          przeciez Agulus tylko pyta a nie od razu biegnie i zaklada ta skrzynke.
          A i spokoj to przez "o" z kreseczka:)
    • rhodeisland UPS, a nie USPS? 24.04.07, 04:00
      Chyba sie pomylilas, agulus. Chodzi Ci chyba o skrot poczty, ktory jest USPS
      (United States Postal Service). UPS to jest skrot firmy wysylkowej. Jest jedna
      z trzech glownych. Oprocz niej istnieje Federal Express i DHL.
      • agulus Re: UPS, a nie USPS? 24.04.07, 16:09
        W USPS mozna zalozyc skrzynke, ale to tylko PO-BOX,
        natomiast skrzynka zalozona w UPS ma normalny adres,
        tylko, ze jest to naprawde adres punktu UPS. Stad
        kolega wzial pomysl na "oszukanie" firmy.
        • arybka68 Re: UPS, a nie USPS? 24.04.07, 16:23
          Agulus, nie pomoge ci w temacie twojego pytania, bo nie mam pojecia, ale napisze
          zebys nie przejmowala sie niektorymi wypowiedziami. Tutaj wiele jest
          forumowiczek ktore chca byc bardziej amerykanskie od Amerykanek i zapomnialy jak
          same niewiele wiedzialy kiedy tu przyjechaly. A umoralnianie jest na porzadku
          dziennym. Takie polskie swiete w Hameryce.
          • agulus Re: UPS, a nie USPS? 24.04.07, 16:44
            Dzieki, postaram sie jak najszybciej z tym oswoic
            i nie przejmowac sie. Jak narazie jeszcze boli mnie
            bardzo zakladanie z gory, ze jak ktos jest swiezo
            z Polski to odrazu jest nieuczciwy. Cieszy mnie jednak,
            ze udalo sie dojsc do porozumienia z artemi (pozdrawiam:)
    • aniutek Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 24.04.07, 20:01
      a po kiego Ci dieta skoro spisz w domu....
      ja nie kapuje, skad ten pomysl w ogole?
      • aniutek Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 24.04.07, 20:30
        OK przeczytalam watek i troche rozumiem, Wy nie mieszkacie w domu, jestescie tu na kontrakcie (tak?)
        to chyba firma zwraca/oplaca Wam koszty mieszkania? albo przynajmniej przez jakis czas to robi
        dopoki sie nie zadomowicie.
        dowiedz sie w HR jak radza dziewczyny, nie jestescie tutaj na stale i u siebie i troche inne obowiazuja
        Was zasady zatrudnienia/ wynagradzania.
        • artremi Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 24.04.07, 22:49
          Porozmawialam w pracy z paroma osobami. Sa to osoby z firmy konsultingowej i sa
          na wizach H1 lub L1. Jedynym wyjsciem jest dowiedziec sie w HR dlatego ze
          przepisy w kazdej firmie sa inne i zalezy na jakich warunkach Was tu sprowadzili.
          U nas mamy duzo ludzi z Tata Consulting, ktorzy pracowali w Indii a teraz sa
          "przetransferowani" do DC do tej samej firmy. W ten sposob zdaje sie ze latwiej
          jest o wize amerykanska.
          Podejrzewam, ze jesli ten Filipinczyk podaje adres UPS jako miejsce
          zamieszkania, to moze jednak nie naleza mu sie te diety.
          • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 25.04.07, 01:20
            Maz zapytal w HR, ale "po swojemu". Jedyne co wiem, to, ze
            adres podal na formularzu W-4 i w zaleznsci od podanego tam
            adresu naliczaja nam podatki. Niestety nie zapytal, czy mozemy
            podac tam polski adres. Babka tylko powiedziala mu, ze IRS
            ma 2 sposoby wyliczania diety 1) ponad 75 mil od podanego adresu
            2) Wystarczy, ze mieszka sie w innym stanie. Babka zasugerowala
            wynajac mieszkanie w innym stanie, ktorych kolo DC jest kilka
            i zmienic adres.
            • piesfafik Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 25.04.07, 16:13
              A co maja podatki do diety?
              Rozumiem ze diety sa nieopodatkowane, ale o przeciez nie IRS wylicza, czy
              placi wam diety tylko firma. Wynagrodzenia z diet wogole nie ma na formach
              wysylanych do IRS.
              • agulus Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 26.04.07, 00:40
                Wiem tylko tyle, ze podatek od diety placi sie,
                jezeli przebywa sie gdzies ponad rok.

A co do IRS'u to babka powoluje sie na ich zasady
                przyznawania diet.
                • piesfafik Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 26.04.07, 01:46
                  Czegos nie rozumiem. Moze porozmawiajcie z inna kobieta w HR. Oni czesto nie
                  rozumieja jak przepisy stosuja sie do cudzoziemcow. IRS nie zajmuje nie
                  przyznawaniem diet, tylko reguluje co moze byc uznane za wydatki na podroz
                  sluzbowa.
                  Ale z tego co piszesz wynika ze twoim problemem jest to czy mozesz te diety
                  wogole dostac, a nie to czy musisz zaplacic od nich podatek.
                  • artremi Re: Adres skrzynki UPS - a miejsce zamieszkania? 26.04.07, 01:50
                    Zgadzam sie z Piesfafikiem. Tzn firma ma wlasne reguly czy placi te diety czy
                    nie. A urzad podatkowy tez ma swoje i byc moze te dodatkowe pieniadze musza byc
                    opodatkowane wedlug pewnych regol.

Podobal mi sie pomysl, zeby wynajac mieszkanie w stanie obok (czyli chyba
                    Maryland) jesli jest to w rozsadnej odleglosci od pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka