happy_woman 03.06.08, 13:49 Czy zdarzylo Wam sie zeby paczka wyslana Polamerem zaginela? Wyslalam paczke morska na poczatku kwietnia i jeszcze nie doszla.Zawsze wysylalam przez Polamer i bylo ok,tym razem cos za dlugo to trwa. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexls Re: Polamer i wysylka paczki 03.06.08, 14:22 Jesli paczka nie dotarla do tej pory, moglo sie zdarzyc, ze zostala wybrana do kontroli! Czasem losowo paczke sobie upatruja i na przyklad ja przeswietlaja - jesli znajda cos "podejrzanego" to rozpakowuja i sprawdzaja, czy zawartosc jest zgodna z deklaracja. Uruchamia sie wtedy procedura naliczania cla za rzeczy, ktore nie powinny sie znalesc - a to trwa... Mogla tez ulec uszkodzeniu. Powinnas sie skontaktowac z nimi podajac numer paczki. O tym naliczaniu cla za niedeklarowane rzeczy powiedziano w agencji jak sie wypytywalam kiedys o clo za wysylane rzeczy. Osobiscie nie spotkalam sie ani z uszkodzeniem, zaginieciem ani zatrzymaniem do oclenia. Ostatnio nadana paczka morska doszla w 4 tygodnie! Pamietam tez, ze raz paczka "szla" ok. 8 bo rzekomo zamazal sie adres na paczce - marne tlumaczenie bo co?? - zamazal sie i na paczce i na deklaracji? Czasami specjalnie zwlekaja, aby sie nazbieralo wiecej paczek w dany region, zeby na tym zarobic..... Odpowiedz Link
rolinka81 Re: Polamer i wysylka paczki 03.06.08, 14:45 Ja mam wlasnie wyzej wspomniany problem-paczke zatrzymali do kontroli i uruchomila sie cala machina celna :(. Jestem wsciekla, bo wyslalam troche nowych ciuchow na rozne okazje-dzien dziecka, matki ,ojca, i ciuchy mialy metki, co wg celnikow jest wielce podejzane i dostalam wezwanie do uregulowania cla i podatku... Odpowiedz Link
happy_woman Re: Polamer i wysylka paczki 03.06.08, 15:04 Byc moze jest tak jak piszecie...choc w paczce z nowych rzeczy byly tylko zabawki i kosmetyki.Poczekam do soboty,jesli nic sie nie wydarzy pojade do biura. Odpowiedz Link
alexls Re: Polamer i wysylka paczki 03.06.08, 15:10 A! Ponoc "kary" nie ma, ale z 5% cla, ktore maja naliczyc wychodzi im ponoc bardzo dziwna matematyka - jak juz bedzie "po" napisz jak to naprawde jest. Odpowiedz Link
rhodeisland rolinka 03.06.08, 22:18 Cenna informacja o metkach. Zostawiamy je, zeby bylo widac, ze ciuchy sa nowe, a celnik mysli, ze rzecz jest na handel. Wczoraj Bozena zamiescila link o tym jak ludzie kupuja rzeczy w Stanach dla siebie i na sprzedaz omijajac clo i wykorzystujac kurs dolara. Ten artykul zawieral w sobie linki do innych. Warto przeczytac.Celnicy wiedza o tym zjawisku i kontroli bedzie coraz wiecej. Odpowiedz Link
edytkus Re: Polamer i wysylka paczki 03.06.08, 15:37 Mnie sie kiedys zdarzylo ze paczka lotnicza cos za dlugo szla. Zadzwonilam w koncu do agencji w ktorej ja nadalam a oni do przewoznika, wg ktorego adresat - z ktorym ja bylam w ciaglym kontakcie - byl nieuchwytny. Nie mogli mu jakiejs notatki do skrzynki wrzucic ze nie zastali go w domu? Odpowiedz Link
rolinka81 oplaty 03.06.08, 16:04 Na chwile obecna do zaplaty mam(a raczej moi rodzice) 183 zl-stala oplata, za podjecie "krokow prawnych" + maja mi doliczyc podatek vat-ile to sie okaze... Odpowiedz Link
rhodeisland Re: oplaty 03.06.08, 22:19 Kroki prawne wobec kogo? Wysylajacego, chyba nie odbiorcy? Odpowiedz Link
rhodeisland Re: oplaty 03.06.08, 22:21 183 zl to clo? Vat to chyba 15%, ale z jakiej sumy? Wartosci tych rzeczy w Stanach, czy w Polsce? Odpowiedz Link
fogito Re: oplaty 03.06.08, 23:01 :O a propos przesylek... Moj maz w czasach narzeczenstwa wyslal mi fedexem sukienke. Na przesylce napisal 'dokumenty' i niestety mial pecha, bo poszla do kontroli - a tam sukienka a nie dokumenty. Na dodatek wyslal ja do firmy w ktorej pracowalam i pomimo uprzejmosci dzialu finansow firma nie mogla oplacic cla za sukienke. W efekcie zostala oddana do nadawcy na jego koszt. Jednak uparty narzeczony wyslal ja ponownie na moj adres domowy, ale i tym razem nie doszla i zostala zwrocona do nadawcy- nie pamietam z jakiego powodu. W efekcie przywiozl mi ja pozniej w walizce, bo koszt owych pechowych przesylek czterokrotnie przewyzszyl wartosc sukni :O Odpowiedz Link