Dodaj do ulubionych

slub z Polka

26.09.03, 02:31
Dwa miesiace temu ozenilem sie z Polka.Slub wzielismy tutaj w USA.
Niestety moja zona musi wrocic do kraju,na ok jeden rok.Nie moge zlozyc Jej
papierow tutaj w INS o legalizacje pobytu i green card.Podpowiedzcie prosze,
czy te sprawe mozna zalatwic w ambasadzie ameryk.w W-wie??Jesli tak, to jakie
dokumenty musze tam zlozyc??
Z szacunkiem Chris.
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: slub z Polka 26.09.03, 04:52
      Sprawdzales na oficjalnej stronie INS? Moze tam cos jest na ten temat. Nigdy
      sie nie spotkalam z takim przypadkiem, ale cienko to wyglada - co to za
      malzenstwo ktore juz po slubie sie rozjezdza?
      • i.p.freely Re: slub z Polka 26.09.03, 16:15
        Z tego co pamietam to 'powrot' byl zarezerwowny dla tych co przekroczyli
        granice USA nielegalnie, tzn nie majac wizy wjechali, dajmy na to, z Kanady
        lub Meksyku.

Powrot nie byl wymagany od tych, ktorzy przekroczyli granice z odpowiednim
        swistkiem ale np. nie wyjechali w wyznaczonym terminie przedluzajac sobie
        pobyt na czas nieokreslony.

Nie wiem jakie zmiany poczyniono w przepisach po 9-11.
        • chris36 Re: slub z Polka 26.09.03, 17:00
          Wiesz i.p.freely Ona chce tam wrocic ,poniewaz ma do zalatwienia sprawy,w pracy,
          nie chce tak zostawic tam nie zakonczonych spraw.I to moze potrwac nawet rok od
          naszego slubu.Potem gdy tu bedzie wracac chcielibysmy aby miala juz prawo do
          stalego pobytu.Nie wiem wlasnie,czy taki staly pobyt mozna zalatwic w Polsce??
          Mysle ze ktos, taki pobyt zalatwial w ambasadzie w W-wie.
          Z szacunkiem Chris.
          • i.p.freely Re: slub z Polka 26.09.03, 18:12
            chris36 napisał:

> Wiesz i.p.freely Ona chce tam wrocic ,poniewaz ma do zalatwienia sprawy,w
            pracy
            > ,
            > nie chce tak zostawic tam nie zakonczonych spraw.I to moze potrwac nawet rok
            od
            >
            > naszego slubu.Potem gdy tu bedzie wracac chcielibysmy aby miala juz prawo do
            > stalego pobytu.Nie wiem wlasnie,czy taki staly pobyt mozna zalatwic w
            Polsce??
            > Mysle ze ktos, taki pobyt zalatwial w ambasadzie w W-wie.
            > Z szacunkiem Chris

Aaaaa - to zupelnie inna sprawa.

Zapytalabym imigracyjnego prawnika, zobacz gdzie masz najblizszy Immigration
            office, bo nuz jakies zmiany zaszly w przepisach i wystrychniecie sie na
            dudka.

Swego czasu, kiedy ja przechodzilam podobne sprawy (lata 80-te) odradzono mi
            wyjazd ze stanow do czasu uregulowania papierow - tj. otrzymania zielonej
            karty.
    • peter_b Re: slub z Polka 26.09.03, 19:05
      krotka odpowiedz jest ze oczywiscie ze tak - zlozyc papiery mozesz w Konsulacie
      USA w Warszawie lub Krakowie. I nawet tu sa dwie mozliwosci gdzie wszystko moze
      byc zalatwiane w Polsce (co trwa troche) lub skladasz papiery do Polski i po
      wstepnej rozmowie w Polsce zona otrzymuje wize typu "K"... i reszte dokumentow
      juz zalatwiacie na miejscu w USA...

wiecej info na oficjalnej stronie
      www.immigration.gov/graphics/howdoi/spouselive.htm
      Jeden problem... Jesli zona ma w tej chwili niewazna wize (turystyczna czy tez
      inna) czyli jst nielegalnie w USA to niestety ale bedziecie MUSIELI zalatwiac
      wszystko w USA gdzie zona nie powinna opuszczac USA... Sprawa polega na tym ze
      nielegalne pozostwanie na terenie USA jest teraz przegieciem ... rozgrzeszenie -
      czyli wyjateg jest wlasnie zmaina statusu ALE na terenie jeszcze USA...

Jesli natomiast zona wraca w terminie waznosci wizy - to nie ma zadnego problemu
      i zalatwiajcie tak jak powyzej opisalem.

Pozdrawiam.
      • chris36 Re: slub z Polka 26.09.03, 19:35
        Dziekuje peter_b. za wiadomosc.Tak ona przyjechala tutaj dopiero w lipcu tego
        roku i ma wazna wize do stycznia.Pozdrawiam
        chris
        • edytkus Re: slub z Polka 27.09.03, 06:00
          chris36 napisał:

> .Tak ona przyjechala tutaj dopiero w lipcu tego
          > roku i ma wazna wize do stycznia.

Jesli to wiza turystyczna, to nie ma gwaracji ze ja wpuszcza ponownie do USA.
          Poza tym dopoki nie dostanie Zielonej Karty nie ma tu zadnych praw, pomimo ze
          maz jest obywatelem. Ja na Zielona Karte czekalam dwa lata, moja siostra tez.
          Moja rada to zlozyc papiery tutaj (nie wiem na co czekacie?) i postarac sie o
          permit na wyjazd do Polski, moja znajoma tak zrobila.
          • lolyta Re: slub z Polka 27.09.03, 06:08
            Alez dlaczego mieliby jej nie wpuscic? Przeciez nastepnym razem by przyjezdzala
            juz nie na turystycznej tylko na polaczenie rodzin czy jak to tam sie nazywa,
            taka wize dostanie w Warszawie (warto zeby oboje malzonkowie sie tam razem
            pofatygowali), na lotnisku jej wbijaja pieczatke w paszport ktora jest
            rownowazna zielonej karcie.
            • chris36 Re: slub z Polka 27.09.03, 22:39
              Dzieki wszystkim za podpowiedzi.Wiza zony jest turystyczna na 10 lat i konczy
              sie za 3 lata.Chyba zdecydujemy sie na zalatwianie w Polsce.Strasznie dlugo
              czeka sie tutaj !!! Piszesz dwa lata???
              Pozdrawiam Chris
              • blue_jay Re: slub z Polka 28.09.03, 02:08
                2 lata to nie regula, ja dostalam zielona karte w ciagu pol roku, od interview
                do momentu otrzymania wlasciwej plastikowej karty minely tylko 2 tygodnie
            • edytkus Re: slub z Polka 28.09.03, 03:27
              lolyta napisała:

> Alez dlaczego mieliby jej nie wpuscic? Przeciez nastepnym razem by
              przyjezdzala
              >
              > juz nie na turystycznej tylko na polaczenie rodzin czy jak to tam sie nazywa,
              > taka wize dostanie w Warszawie (warto zeby oboje malzonkowie sie tam razem
              > pofatygowali), na lotnisku jej wbijaja pieczatke w paszport ktora jest
              > rownowazna zielonej karcie.

Ale o taka wize trzeba sie starac, a zdaje sie ze nawet na ktoryms z forow
              gazetowych byl opisany przypadek gdy dziewczynie nie dano takiej wizy w Polsce.
              Jako zona/maz obywatela/ki nie znaczymy tu nic dopoki nie dostaniemy Zielonej
              Karty :( Chris proponuje wybrac sie do prawnika lub zadzwonic do INS i
              dokladnie sie dowiedziec zanim narobicie sobie problemow.

>
              >
              • lolyta Re: slub z Polka 28.09.03, 06:26
                No moment, o kazda wize trzeba sie starac.
                Ja swoja zalatwialam w Polsce - ZERO problemow, zlozylismy podanie w Krakowie,
                po dwoch tygodniach otrzymalismy papiery do wypelnienia i zaproszenie na
                rozmowe do Warszawy, rozmowa trwala moze ze trzy mimuty (Jak sie panstwo chowa
                dziecko? Zdrowe? A, to swietnie, prosze przyjsc o pietnastej po wize). I na
                terytorium amerykanskim bez zielonej karty bylam mmoze 10 minut - tj. miedzy
                samolotem a Immigration Office gdzie od razu mi wbito w paszport pieczatke bez
                zadnych pytan i poinformowano ze jest rownowazna z zielona karta zanim ja
                dostane - przyszla poczta po moze trzech tygodniach.
                • chris36 Re: slub z Polka 28.09.03, 21:50
                  lolyta cudownie!!!mialas farta.Nie wiem co bedzie z nami,ale sprobujemy
                  w Polsce zalatwic sprawe.Zona przekonuje mnie ze w Polsce tez jest fajnie
                  i mozna niezle zyc.Ona ,widze nie bardzo chce mieszkac w USA.
                  Zaryzykujemy .Teraz na pewno i tam jest trudniej.11 wrzesien zaszkodzil
                  wszystkim.Dziekuje za informacje.Pozdrawim serdecznie!!!
                  Chris
                  • fcuk-me Re: slub z Polka 29.09.03, 00:55
                    chris36 napisał:

> lolyta cudownie!!!mialas farta.Nie wiem co bedzie z nami,ale sprobujemy
                    > w Polsce zalatwic sprawe.Zona przekonuje mnie ze w Polsce tez jest fajnie
                    > i mozna niezle zyc.Ona ,widze nie bardzo chce mieszkac w USA.
                    > Zaryzykujemy .Teraz na pewno i tam jest trudniej.11 wrzesien zaszkodzil
                    > wszystkim.Dziekuje za informacje.Pozdrawim serdecznie!!!
                    > Chris

Wyglada na to ze ta Twoja zonka chce byc jak najdalej od Ciebie.Nie da sie
                    ukryc ze jedynie na czym Jej zalezalo i w dlaszym ciagu zalezy to na zielonej
                    karcie ktora dostanie wlasnie dzieki Tobie.
    • tojakuvapije Re: slub z Polka 29.09.03, 18:12
      znowu jakas rozmowczyni swojej waginy pociagnela bojka za konsekwencje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka