Dodaj do ulubionych

Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpieczne?

10.11.03, 22:50
Potrzebuje waszej porady, mam swoje pieniazki w slawnej Unii Kredytowej ale
z roznych wzgledow chcialabym przeniesc moje konto do amerykanskiego banku
mysle o Chase albo Citibank. Chce miec ten komfort placenia rachunkow przez
Internet ale troche sie obawiam, czy teraz gdy pelno jest tych roznych
wirusow, czy to jest bezpieczna rzecz czy lepiej byc w Unii i siedziec cicho?
Obserwuj wątek
    • aneta05 Re: Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpie 10.11.03, 23:00
      Wiesz, ja z uslugami Unii nigdy w zyciu nie chcialabym miec nic
      wspolnego...ale to moja prywatna/zawodowa opinia. Jesli chodzi o platnosci na
      internecie to praktycznie wszystko zalatwiam wlasnie w ten sposob chociazby
      dlatego, ze jak sie nudze w pracy albo w srodku nocy to moge szybko sprawdzic
      co slychac na moich wszelakich kontach. Jeszcze nigdy nic zlego mi sie nie
      przydarzylo. Z moich rozmow ze znajomymi i ludzmi w pracy wnioskuje, ze nikt
      nie skarzy sie na klopoty ze znamymi amerykanskimi instytucjami finansowymi
      (Amex, Citi Bank, Chase, Fidelity, Vanguard) i ich uslugami on-line.
      A co Cie trzyma w Unii?
    • aneta-k Re: Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpie 11.11.03, 02:14
      Czesc
      Ja mam dwa banki jeden to "pentagon federal credit union"
      i drugi "citibank"i od jakiegos niecalego roku w wiekszosci robie to w
      citibank,place rachunki tylko przez internet
      Jest prosciej ,wygodniej,taniej(np.znaczki)
      Czy sie obawiam,ze place przez internet?Raczej o tym nie mysle.Trzymam taka
      kwote ,aby miec na rachunki a wieksza kwote trzymam w Pentagon Federal Credit
      Union,bo daja lepszy procent niz zwykle banki.
      Moim zdaniem definitywnie warto.
      Pozdr.Aneta
    • edytkus Re: Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpie 11.11.03, 02:55
      Ja takze oplacam rachunki przez internet i bardzo sobie ten sposob chwale.
      Mozna to robic niemal o kazdej porze, a nawet w ostatniej chwili, zaoszczedza
      sie ;) tez na znaczku, blankiecie czeku i jest pewnosc ze rachunek dojdzie do
      adresata. Ponadto, w przyp. kart kredytowych mozna na biezaco kontrolowac stan
      konta. Kiedys mialam taka sytuacje ze na koncie pojawil sie nieznany mi zakup,
      wystarczylo kliknac w dane okienko i problem zniknal bez telefonicznego "please
      hold on." Polecam.
    • bozena73 Re: Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpie 11.11.03, 04:00
      Tez juz od kilku lat uzywam Citibanku do placenia rachunkow, ma dobrze
      zorganizowana strone internetowa i naprawde juz nie wyobrazam sobie placenia
      moich rachunkow czekami, to jest o wiele szybsza i lepsza metoda. A poza tym
      mam konto na ING Direct, oprocentowanie maja lepsze niz te duze banki chociaz
      kto teraz trzyma w banku pieniadze dla procentow..chyba tylko miliarderzy :-))
    • buck_turgidson Zainstaluj firewall 11.11.03, 14:41
      Na przyklad Zone Alarm.

Byly takie sytuacje, ze hackerzy ludzi wabili na (zrobione przez siebie)
      strony wygladajace jak bankowe i niektorzy wpisywali tam haslo.

Firewall w takim przypadku ostrzega, ze to jest nowa (nie uzywana w
      przeszlosci) strona. Ogolnie kontroluje ruch "in" i "out".

Sam uzywalem internet banking bez zadnych problemow. W czasach kiedy placilem
      rachunki czekami zdarzalo mi sie (tak raz na trzy lata), ze ktos z drugiej
      strony zle przeczytal jedna cyfre na czeku, telefonowac trzeba bylo, odkrecac,
      no fun...
    • jack39nyc Re: Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpie 11.11.03, 15:23
      no wiec to jest tak, niby to jest bezpieczne ale poniewaz tam pracuja ludzi i
      obsluguja to ludzie czasami zdarzaja sie wpadki (jak w kazdym systemie) i
      zdarzaja sie oproznione konta, sa rozne sposoby na okradanie ludzi, a wiec ..
      na dodatek kiedys dawno dawno temu pracowalem w obsludze serverow, zaczynalem
      prace od projektu naszego NYC-owskiego EZ pasa (wiele lat temu) i wiem ile i
      jakie informacje mozna zebrac z servera, wiec moze dlatego do dzis nie
      zalozylem konta bankowego aby nim wysylac platnosci, choc mam konto w
      waterhouse gdzie sobie kupuje i sprzedaje akcje na NYSE, staram sie tam jednak
      nie trzymac zbyt duzo pieniedzy a poprostu robic transakcje i juz
      ja osobiscie wole wypisac czek, i stracic na znaczek, moze to przyzwyczajenie
      polecam duze banki, choc slyszalem duzo dobrego o Pentagon....
      ja uzywam CITI, Fleet, HSBC, wells fargo i nie moge na nie narzekac, wszystkieo
      one maja service online (z ktorych oczywiscie nie korzystam), i Unie nasz
      kochana (moja mama ja lubie bo mowia po polsku wiec wyjscia nie mam choc co do
      servisu to wiele tam trzeba zrobic).
      no to sa wlasnie moje trzy grosze na ten temat...
      powodzenia
      • staua Re: Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpie 11.11.03, 16:30
        Z pewnoscia placenie online to dobry pomysl. Ja mialam (mam nadal, ale nie
        place z niego rachunkow) konto w UBS. Teraz W TFCU i jeszcze nie zaczelam
        placic online, ale zamierzam wkrotce. Nigdy nic zlego mnie nie spotkalo przy
        tym systemie, a jest duzo szybciej.
    • jo210 Re: Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpie 11.11.03, 18:07
      Przykro mi, ale internet nie jest bezpieczny.
      Dobry do sprawdzania konta, operacji wewnatrzbankowych, ale juz na
      zewnatrz...chyba nie. Taka jest stanowcza opinia wszystkich moich znajomych
      informatykow, ktorzy pracuja dla bankow. Warto tez poczytac informacje na
      forum - internet.
      • zenobia_a Re: Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpie 11.11.03, 23:53
        ja uzywam on line tylko do sprawdzania i wewnetrzno bankowych operacji. Wole
        wyslac listem ze znaczkiem bo jedyny zysk to tylko koszt znaczka. Wole
        poczekac az sie ta nowa technologia zadomowi.
    • edytkus Re: Transakcje bankowe na Internecie - czy bezpie 12.11.03, 03:30
      Tak na dobra sprawe to zaden sposob nie jest bezpieczny. Moja znajoma pracuje w
      banku, jakis czas temu ktos zamknal jakies konto, po pewnym czasie prawowita
      wlascicielka chciala wyplacic pieniadze a tu nic i zrobila sie afera. Inna
      historia dotyczy szefowej mojej siostry ktora po paru latach postanowila
      dokonac wyplaty z jakiegos zapomnianego konta gdy sie okazalo ze, poniewaz stan
      konta sie nie zmienial (oprocz procentow), bank doszedl do wniosku ze
      wlasciciel zmarl i je zlikwidowal :O
      O ile to mozliwe wole placic przez internet, wlasnie znowu dostalam late fee
      chociaz rachunek byl wyslany na czas. Co ciekawe wyslalam dwa czeki, w tym
      samym czasie, na ten sam adres a tylko jeden doszedl w terminie?
      Co robicie w przypadkach kar, pokornie palcicie czy dzwonicie aby kare
      anulowano?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka